562 találat a(z) cégvilág-rss cimkére

Befogadható-e a számla a tényleges teljesítéstől eltérő teljesítési dátummal? Cikk

Társaság partnere januári dátummal állított ki egy számlát decemberben elvégzett munkáról, megjegyzésben feltüntetve rajta, hogy mikori teljesítésről van szó, szerinte ez így megfelel a jogszabályi követelményeknek. A megrendelő ezzel nem ért egyet, a teljesítési dátum módosítását kéri, helyes-e az álláspontja? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert, a Global Tax-Office Kft. adószakértője válaszolt.

E-könyvelés: milyen azonosítókkal kell ellátni a számlákat? Cikk

Ha a könyvelő áttér az e-könyvelésre, tehát az ügyfél nem viszi el személyesen a számlákat, hanem feltölti azokat egy rendszerbe, mi az elvárás az adminisztráció, számvitel területén? – kérdezte olvasónk. Greff Magdolna okleveles adószakértő válaszolt.

Letölthetők lesznek a pénztárgépek adatai a NAV online számlarendszeréből Cikk

A tesztidőszak után 2023. február 6-án éles környezetben is elindul a NAV új szolgáltatása, amivel gép–gép kapcsolaton keresztül letölthetők az online pénztárgépekből érkező adatok.

Még egyszer a kivás cégek társas vállalkozó tagjainak tb-kötelezettségeiről Cikk

A közelmúltban foglalkoztunk a kisvállalati adó (kiva) szerinti adózást választó tagok társadalombiztosítási jogállásával és kötelezettségeivel. Most azért látjuk szükségesnek visszatérni a témára, mert az adóhatóság kérdésünkre az említett írásban foglaltakkal (és számos más véleménnyel szemben) ellentétes választ adott.

Így kell átalakítani a munkaviszony létesítését követő munkáltatói tájékoztatást Cikk

Január 1-jétől bővült a munkáltató munkaviszony létesítéséhez kapcsolódó tájékoztatási kötelezettsége, illetve az időtartamok is változnak. Cikkünkben ismertetjük, mire kell kiterjednie a tájékoztatásnak.

Versenyeznek a munkáltatók a megváltozott munkaképességű dolgozókért Cikk

A tavalyi 1,8 millió forintról idén 2,088 millió forintra nőtt a rehabilitációs hozzájárulás összege, melynek hatására várhatóan tovább nő a munkáltatók igénye a megváltozott munkaképességű (mmk) dolgozók iránt a Trenkwalder várakozásai szerint.

A nap kérdése: jár-e táppénz munkaidőben végzett orvosi vizsgálatok esetén? Cikk

Egy cég alkalmazottja havonta két-három napon kényszerül orvosi vizsgálatokra járni. Ezekről táppénzes papírt mutat be a munkáltatónak. Jár-e betegszabadság vagy táppénz ezekre az egy-egy napokra? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd válaszolt.

Speciális adó- és tb-szabályok, ha a külföldről bérelt sofőrök csak áthaladnak Magyarországon Cikk

Magyarországi székhelyű fuvarozó társaság személyzetet bérelne három tagországi cégtől, szerződés keretében. A járművek magyar rendszámmal rendelkeznek. A bérelt személyzet soha nem érkezne Magyarországra, és nem is indulna onnan, maximum áthaladna az országon két végpont között. Milyen adófizetési kötelezettsége keletkezhet a magyarországi cégnek a bérelt személyzet vonatkozásában? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Készenléti jellegű munkakör: ténykérdés, nem megállapodásfüggő, de anélkül nem alkalmazható Cikk

A munkaidőbeosztási könnyítések okán a munkáltatók előszeretettel alkalmazzák a készenléti jellegű munkakör szabályait, ráadásul – a munkaügyi ellenőrzések adatai alapján – sok esetben alaptalanul. Cikkünkben összefoglaltuk, mire kell ügyelniük a munkáltatóknak annak érdekében, hogy ne szembesüljenek munkaügyi bírsággal, illetve vesztes munkaügyi perekkel.

Heuréka! Az Adózóna podcastsorozata – 4. rész: a helyszíni ellenőrzés Cikk

A tartalomból: a helyszíni ellenőrzések kiemelt helyet foglalnak el az adóhatóság ellenőrzési tevékenységében. Beszélgetésünkben szakértőink a NAV helyszíni ellenőrzéseiről, e körben az adózók jogairól, kötelezettségeiről és a revíziók lefolytatásáról folytatnak eszmecserét, felvillantva egy-egy érdekességet is az egyes ügyek revíziókra történő kiválasztása terén.

Nem adott be bevallást, nem fizetett adót – 80 millió forintot zárolt a NAV egy kivitelezőnél Cikk

A bevallási és fizetési fegyelem alapvető hiánya és a várható megtérülés miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több mint 80 millió forintot zárolt egy napelemparkokat kivitelező társaság bankszámláján.

Zárjuk az évet – naprakész készletek Cikk

Az üzleti év könyvviteli zárása számos – önmagában is fontos – feladatot foglal magában. Ezek közé tartozik a készletek értékelése, az értékvesztés és annak visszaírása is. Cikksorozatunkban sorra vesszük a zárás további „kényes” kérdéseit is.

Új európai digitálispiac-szabályozási előírásokat kell alkalmazni 2023 májusától Cikk

Idén új uniós rendelet csatlakozik a versenyjogi szabályozás mellé az online tér versengésének tisztaságáért. Az új európai digitálispiac-szabályozás érvényesítésében szerepet kapnak az uniós nemzeti versenyhatóságok, így a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is – írja honlapján a hivatal.

Kiugró élelmiszerár-emelkedés: a kiskereskedelmi láncokat vizsgálja a versenyhivatal Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hatósági eljárásban vizsgálja az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort, valamint piaci jelzéseket értékel annak ellenőrzésére, hogy közrejátszhat-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás az élelmiszerárak kiugró emelkedésében – írja honlapján a GVH.

Új szabályok kőolajtermék-előállítókra, kőolajtermék-kereskedőkre Cikk

Január 17-én, a Magyar Közlöny 2023. évi 8. számában megjelent a 9/2023. kormányrendelet a veszélyhelyzet során az egyes áruk, szolgáltatások és anyagi értéket képviselő jogok vámhatárt vagy országhatárt átlépő kereskedelméről szóló 52/2012. kormányrendelet eltérő alkalmazásáról.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Utazási költségtérítés ellenőrizhetősége

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Munkába járás közben baleset

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Saját munkavállalók duális képzése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs