778 találat a(z) cégvilág-rss cimkére

Szochokedvezmény védett korban elbocsátott köztisztviselők alkalmazásakor Cikk

A minisztériumoknál és háttérintézményeiknél több álláshely megszüntetésére kerül sor egy, a nyár folyamán megjelent kormányrendelet szerint. A közszférából elbocsátott, védett korban lévő alkalmazottak újbóli foglalkoztatását segítheti az utánuk igénybe vehető szochokedvezmény, amelynek részleteit az alábbiakban ismertetjük. Az adókedvezményre vonatkozó szabályokat meglelni sem egyszerű.

NAV: ezeket a rendszereket érinti a szeptember 20-ai üzemszünet Cikk

Az ÁRUREG (Áruregisztrációs Rendszer) és a CDPS_I (Vámáru-nyilatkozat Feldolgozó Rendszer) rendszerek 2023. szeptember 20-án 20 órától várhatóan 21 óráig karbantartás miatt nem lesznek elérhetők – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Eddig mintegy 10 ezer cégfelszámolás történt idén Cikk

Idén eddig mintegy 10 ezer cégfelszámolás történt, míg tavaly 8111, 2021-ben pedig 4359 cég szűnt meg. Az iparágakat tekintve a tavalyi adatok alapján magas kockázatú az építőipar, az agrárium pedig a legstabilabb – közölte a Csődvédelem.hu Tanácsadó Kft. szerdán az MTI-vel.

Gépjármű-adásvételi szerződések: nem hárítható át a vevőre az áremelkedés Cikk

Nem lehet feltétel nélkül emelni az új gépjárművek árát – közölte a Pest Vármegyei Főügyészség szerdán az MTI-vel, miután az adásvételi szerződések kapcsán közérdekű pert nyert egy több autómárkát is forgalmazó gépjármű-kereskedő ellen.

Visszavonta a Global Faktor Zrt. tevékenységi engedélyét az MNB Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Global Faktor Zrt. hitel és pénzkölcsön nyújtására vonatkozó tevékenységi engedélyét, és elrendelte végelszámolását. Az intézkedés oka többek között, hogy a pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri felhívása ellenére – immár több mint két éve folyamatosan nem vagy késve tesz eleget adatszolgáltatási kötelezettségének, és figyelmen kívül hagyta a korábbi felügyeleti felhívásokban, határozatokban foglalt felügyeleti előírásokat, kötelezéseket – írja honlapján az MNB.

Jöhet a BEFIT: közös uniós keretrendszer a társasági adó alapjának számítására Cikk

Az Európai Bizottság a múlt héten javaslatot tett a társasági adó alapjának közös számítási keretrendszerére: ennek elnevezése Business in Europe: Framework for Income Taxation, rövidítve BEFIT – számol be közleményében a Deloitte.

Így változtak a K+F minősítés eljárási szabályai Cikk

Írásunkban a K+F minősítési eljárással kapcsolatos, 2023. szeptember 1-jétől hatályos változásokra hívjuk fel a figyelmet.

Elektromos céges autók otthoni töltésének költségtérítése Cikk

Társaság vezető beosztású munkavállalói részére elektromos (tisztán elektromos) céges autókat biztosít, a munkavállalók otthonában vállalja a töltőállomások kiépítését (céges tulajdonban maradnak a töltőállomások). A munkavállalók részére megtéríti a felhasznált elektromos áram költségét. Hogyan, milyen bizonylat alapján teheti meg ezt a munkáltató – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Munkaviszony, megbízási jogviszony ügyvezetőnél: mi a különbség a tb-ellátásokban? Cikk

Társaságok tagja, beltagja esetében az adott személy eldöntheti, hogy munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében látja el az ügyvezetői feladatokat. Azon túlmenően, hogy ha a munkaviszonyt választja, akkor a munka törvénykönyve előírásai vonatkoznak rá (munkaidő, végkielégítés, szabadság stb.), milyen különbség van a megbízási jogviszonyhoz képest? Nyugdíj, illetve rokkantsági ellátások megállapítása, táppénz, tgyás, gyed esetén milyen különbségek vannak, feltételezve, hogy a járulékalapban nem lenne különbség a két jogviszony között? – kérdezte olvasónk. Széles Imre társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

Távolléti díj számítása alapbér, plusz forgalmi jutalék esetében Cikk

Egy cég az alapbér mellett – a forgalomtól függően – havonta plusz jutalékot fizet a dolgozóinak, ami igen nagy összeg is lehet. A forgalmi jutalékot a távolléti díj számításánál figyelembe kell-e venni, és ha igen, akkor hogyan? – kérdezte olvasónk. Az ügyvezető nem tartja jogosnak, hogy azokban a hónapokban, amelyekben szabadságon van a dolgozó, a korábbi forgalmi jutalékok alapján jóval többet fizessen úgy, hogy nincs mögötte teljesítmény. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Körültekintő szerződéskötés: mire érdemes figyelni az üzleti partner kiválasztásakor? Cikk

Két gazdasági társaság közötti szerződéskötés előtt milyen feltételeket kell vizsgálni arra nézve, hogy a szerződő partner ténylegesen tudja-e teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettségeit? – kérdezte olvasónk. Dr. Buzády Csongor, ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász, a Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partnere válaszolt.

Facebook, YouTube, TikTok, Google – közösségi platformoktól szerzett bevétel vállalkozásnál Cikk

A közösségi platfomokon nem csak magánszemélyek lehetnek jelen, hanem cégek/vállalkozások is, akik jellemzően olyan tartalmat gyártanak, melyekkel próbálják a saját termékeiket és szolgáltatásaikat eladni. Ezen platformok közös jellemzője, hogy meghatározott megtekintés vagy kattintás után bevételt juttatnak a tartalom gyártójának. Ilyen jellegű, közösségi térben lévő platformnak számít a Facebook, YouTube, TikTok, Google és minden olyan egyéb közösségi média, ahol a rajta lévő vállalkozás/magánszemély megtekintések, reklámok, hirdetések után valamilyen jövedelemre tesz szert.

Visszahívják az iPhone 12 telefonokat a túl magas sugárzási szint miatt a francia piacról Cikk

A francia hatóságok felszólították az Apple-t, hogy hívja vissza az iPhone 12 telefonokat a francia piacról, mert a vizsgálatok szerint a készülékeknek túl magas az elektromágneses sugárzási szintje.

Megalakult az ÉVOSZ mélyépítési tagozata Cikk

Megalakult az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) mélyépítési tagozata, a piaci helyzet indokolja a vállalkozások összefogását és a szakmacsoport egységes érdekképviseletét – közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

Női kvóták: 2026 júniusában jár le a határidő Cikk

Az Európai Bizottság irányelve szerint 2026 júniusáig valamennyi tőzsdén jegyzett uniós nagyvállalatnál tíz vezetőből legalább négynek női döntéshozónak kell lennie a nem ügyvezetői tanácsokban, és az összes tanácsban is el kell érniük a 33 százalékot írja közleményében az EY.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Faktorált követelés

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Koncertszervező helyi iparűzési adóalap

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Adószámos magánszemély

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1