1009 találat a(z) cégvilág-rss cimkére

Beruházás, adóelőny, állami támogatás a tao-ban 2.: fejlesztési és kkv-adókedvezmények Cikk

Írásunkban a társaságiadó-törvény (tao-törvény) általános, beruházást és innovációt ösztönző intézkedéseit foglaljuk össze, és vizsgáljuk azok egymásra való hatását.

Ismét lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására, illetve a Családbarát Munkahely címre Cikk

Ismét pályázatot hirdetett családbarát munkahelyek kialakítására a családokért felelős államtitkárság – közölte Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára.

A Magyar Telekom elhalasztja a részvény-visszavásárlási aukciót Cikk

Lemondja a május 23-ára tervezett részvény-visszavásárlási aukcióját a Magyar Telekom egy uniós rendelet módosítására hivatkozva – közölte a társaság csütörtökön piaczárás után a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Alkalmi, szezonális és idénymunka: jó az egyszerűsített foglalkoztatás, de vannak buktatók is Cikk

A nyár közeledtével az idénymunkák ideje is eljött: ebben az időszakban a többszörösére nő az alkalmi munkalehetőségek száma. Az adókedvezmények és az egyszerű hatósági bejelentés miatt az egyszerűsített foglalkoztatás különösen népszerű ilyenkor a munkaadók körében, azonban sokan nincsenek tisztában az alkalmazásának buktatóival. Már pedig ha a cégek nem teljesítik a törvényi előírásokat, nagyon megüthetik a bokájukat, de a munkavállalók részéről is felmerül a kérdés: heti 40 órás főállás mellett lehet-e egyszerűsített munkavállalással dolgozni még 8 órát a nyári időszakban? És ha igen, mire érdemes figyelni efósként? Az efós dolgozók valóban nem kapnak munkaszerződést, és nem jogosultak táppénzre? A Humán Centrum HR szolgáltató cégcsoport csokorba szedte a 2024-es nyári szezonra vonatkozó tudnivalókat.

Beruházás, adóelőny, állami támogatás a tao-ban 1. Cikk

Bár a társasági adó a magyar adóbevételeknek csak körülbelül 2 százalékát adja, mégis nagy jelentőséggel bír a vállalkozások életében, hiszen nyereségadóként közvetlenül a befektető nettó hozamát befolyásolja. Ugyanakkor az ország számára is fontos az adózott eredmény, hiszen a saját tőkén belül ez az új beruházások alapvető forrása, a sikeres beruházások pedig új munkahelyeket, többlet adóbevételt, gazdasági növekedést generálnak. Az alábbiakban a társaságiadó-törvény (tao-törvény) általános, beruházást és innovációt ösztönző intézkedéseit foglaljuk össze, és vizsgáljuk azok egymásra való hatását. Ezek mellett természetesen vannak más potenciális adóelőnyök, amelyekről célszerű a tao-törvényben tájékozódni a beruházás megkezdése előtt.

102 millió forintra bírságolta az OTP Bank Nyrt.-t az MNB Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) százkétmillió forintra bírságolta az OTP Bank Nyrt.-t. A hitelintézetnek az MNB kötelezése alapján 2024. november közepéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértések döntő részét – írja honlapján az MNB.

Beruházás és számvitel: mit lehet figyelembe venni a bekerülési érték meghatározásakor? Cikk

Az, hogy milyen kiadásokat, ráfordításokat veszünk figyelembe egy beruházás bekerülési értékében, a számviteli törvény betartásának elsődlegessége mellett, még számos egyéb szempontból is fontos. Az e tárgyban szakmai fórumokon feltett kérdésekből válogattunk, azok lényegén nem változtatva, de szükség szerint átalakítva, aktualizálva adjuk közre.

Népszerű az eÁfa bevallás – miért jó az M2M rendszer, hogyan lehet a legjobban kihasználni? Cikk

Első alkalommal 2024. február 1-jétől nyílt lehetőségük az adózóknak arra, hogy az eÁfa rendszeren keresztül – a webes felületen, vagy az ún. M2M gép-gép kapcsolattal – nyújtsák be az áfabevallásaikat. A Deloitte szakértői röviden összefoglalták az eddigi tapasztalatokat, tudnivalókat az eÁfa használatáról.

A nap kérdése: átadhatja-e a régi könyvelő közvetlenül az újnak egy cég könyvelési iratait? Cikk

Betegség miatt nem vállalta egy könyvelő 2024. évre cégek könyvelését. Az érintett céggel könyvviteli és adózási szolgáltatáshoz kapcsolódó adatkezelési és adatfeldolgozási szerződést írt alá a könyvelő. Az új könyvelő e-mailben kéri az alkalmazottak iratait, a könyvelt adatállományt. Ha a régi könyvelő adatot szolgáltat az újnak, nem sérti meg a vonatkozó jogszabályt? Kinek köteles átadni a volt partnercég iratanyagát? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolt.

A transzferár-adatszolgáltatás módosult szabályaira figyelmeztet a NAV Cikk

Közeleg a határidő: a társaságiadó-bevallás részeként a transzferár-adatszolgáltatást is el kell készíteni május 31-éig. A Pénzügyminisztériumnak az adóhatóság honlapjáról elérhető tájékoztatója az adatszolgáltatás fontos változásaira is felhívja a figyelmet.

„Az év felelős foglalkoztatója” címre lehet pályázni Cikk

Idén kilencedik alakalommal hirdeti meg az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázatát. A hazai foglalkoztatási adatok is azt mutatják, hogy a vállalkozások érdekét is szolgálja, ha munkavállalóikat megbecsülik, legfontosabb értékükként kezelik. A pályázat elősegíti a felelős foglalkoztatói szemléletmód hazai fejlődését is – hívta fel a figyelmet hétfői közleményében Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Mit kell tudni az átalakulás számviteléről? Cikk

A társaságok átalakulása temérdek számviteli teendőt tartogat: nemcsak a társaság könyvelőjének, gazdasági vezetőjének, hanem a társaság képviseletre jogosultjának és tulajdonosának is érdemes tisztában lennie ezekkel. Így – egyebek mellett – azzal, hogy milyen beszámolókat kell készítenie az átalakulásban résztvevő társaságoknak, milyen értékelésbeli választási lehetőségekkel élhetnek az átalakulás kapcsán.

Nagy méretű, helyhez kötött elektromos, elektronikus berendezés az EPR-ben Cikk

Tapasztalataink alapján a kiterjesztett gyártói felelősségi (azaz EPR) kötelezettség meghatározása során a csomagolások mellett az elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatban vetődik fel a legtöbb kérdés. Egy olvasói kérdés kapcsán elemezzük, hogy mi minősül nagy méretű, helyhez kötött elektromos, elektronikus berendezésnek.

10 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az MNB az Union VIG Biztosítóra Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Union VIG Biztosítóra az ügyfelekkel való elektronikus kapcsolattartást érintő jogsértések miatt. A feltárt problémák nem veszélyeztetik a biztosító megbízható működését, ugyanakkor a felügyelet előírta azok mielőbbi kiküszöbölését – írja honlapján az MNB.

Már lehet pályázni munkásszállás-kialakítási támogatásra Cikk

Szeptember 30-áig nyújthatnak be pályázatot a versenyszféra vállalkozásai munkásszállások kialakítására. A program feltételei a vendégmunkások alkalmazásának korlátok közé szorításával összhangban tovább szigorodtak – olvasható a kormany.hu-n.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó gépjármű költségelszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Idegen épületen végzett beruházás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Rendszám feltüntetése a számlán

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink