Dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Közgazdasági és jogi végzettséggel, adótanácsadói és mérlegképes könyvelői bizonyítvánnyal rendelkezik. Karrierjét 2008-ban az Ernst & Youngnál kezdte, majd a LeitnerLeitner és a Mazars adóosztályán dolgozott. 2016-tól saját vállalkozását vezeti.

Közel 10 éves szakmai pályafutása alatt dolgozott multinacionális vállalatcsoportok, belföldi nagyvállalatok, külföldi és magyar KKV-k, és mikrovállalkozások megbízásából is. Ügyfélkörét jelenleg is ilyen típusú vállalkozások alkotják.

Célja, hogy a piacvezető nemzetközi tanácsadó cégeknél szerzett tapasztalatával, és az ott elsajátított megközelítéssel, szemléletmóddal a hazai gazdaság szereplőinek segítsen eligazodni a magyar adórendszerben – hozzájárulva ezzel mind a vállalkozások fejlődéséhez, mind pedig a nemzetgazdaság erősödéséhez.

A Caesar Consulting keretei között adózási, jogi és számviteli szakemberek dolgoznak együtt, amely többszempontú megközelítés komplex megoldásokat és kiemelkedő hatékonyságot kínál az ügyfeleknek, legyen szó adótervezésről, jogszabály-értelmezésről, adóellenőrzésről vagy adóügyi jogvitáról.

Munkája mellett doktori (PhD) tanulmányokat folytat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Doktori Iskolájában, rendszeresen publikál szakmai és tudományos fórumokon, közreműködik az Adótanácsadók Egyesülete szakmai munkájában és a fiatal vállalkozók indulását segítő BossConnect Mentor Programban.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Megválaszolva

0 komment

Önkormányzatok és a kata

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Úgy hallottam, hogy az önkormányzatok a katatörvény szerinti 3 millió feletti különadó tekintetében mentességet élveznek. Mivel az önkormányzatok az Áht. tv. »

Megválaszolva

0 komment

Osztalékelőleg – tao, kiva

Kata, kiva

Társasági adó időszakában kifizetett osztalékelőleg hogyan befolyásolja (befolyásolja-e) a kivaalapot, amikor az osztalék jóváhagyása már a társaság kivás időszaka alatt történt? »

Megválaszolva

0 komment

Kivaalap-növelők

Kata, kiva

A SZÉP-kártya-juttatás után 2021.12.31-ig nem kell szociális hozzájárulási adót (szocho) fizetni. A kivás vállalkozásokat ez nem érinti, mivel egyébként sem fizetnek szochót. »

Megválaszolva

0 komment

Kivaalany, adománygyűjtés és adományozás

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Hobbiállat (kutya) értékesítésével foglalkozó kivaalany társaság szeretne lehetőséget biztosítani adományozásra többségében külföldi magánszemély vevőiknek. »

Megválaszolva

0 komment

Jogdíj 08-as bevallás

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Adott egy kivás kft., amely magánszemélyek részére jogdíjat fizet. A havi forgalom százalékában kerül megállapításra a felhasználási szerződés alapján a jogdíj összege. »

Megválaszolva

0 komment

Bérelt ingatlanon végzett beruházás

Általános

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozás, aki a kapcsolt cégek által gyártott termékeket értékesíti. A gyártó vállalattól bérbevett irodákban van a székhely. »

Megválaszolva

0 komment

Kivamentesség

Kata, kiva

Tisztelt Szerkesztőség! A 485/2020. (XI.10.) kormányrendelet 4. §-a szerint:" A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. »

Megválaszolva

0 komment

SZÉP-kártya 2021

Kata, kiva

Tisztelt Szerkesztőség! Társaságunk a kiva alanya. 2021 áprilisában utaltunk dolgozóinknak a SZÉP-kártya vendéglátás alszámlájára 265 000 Ft-ot. A Vmtv. 40. § (3) bekezdése szerint a 2021. január 1. »

Megválaszolva

0 komment

Kiva időszak alatt fizetett osztalékelőleg

Általános

Tisztelt szakértő! Kft. kiva adózás alá tartozik 2019. 01 .01-jétől. Osztalékelőleget vett fel 2021. március hóban. A 2020. évi eredmény terhére 2021. május hónapban osztalékot hagyott jóvá. »

Megválaszolva

0 komment

Iparűzési adó komplex megosztás 2021-ben

Helyi adó

A hipa-alap székhely és telephelyek közötti megosztása során a tartós bérletbe, lízingbe adott gépjárművek eszközértékét a székhelyre, telephelyre jutó személyi jellegű ráfordítások arányában kell... »

Megválaszolva

0 komment

Adóhiány tao

Társasági adó / Innovációs járulék

Egy kft. adóellenőrzése keretében a NAV áfahiányt (tévesen visszaigényelt áfa) és bírságot állapított meg. A társasági adó számításakor a bírság mellett az adóhiány is adóalap-növelő? »

Megválaszolva

0 komment

Kiva a SZIP

Általános

Amennyiben egy kiva adózási formát választott kft. »

Megválaszolva

0 komment

Katás egyéni vállalkozó, nyilt végű lízing folytatása

Általános

Jelenleg katás egyéni vállalkozó ügyvédi iroda nyíltvégű lízing konstrukcióban személygépkocsit bérelt. A forgalom megnövekedése miatt azonban a katás keret túllépése miatt átkerült a tao adózás alá. »

Megválaszolva

0 komment

Evából taoba mérleg válaszhoz

Áfa

Tisztelt Szakértő! Válaszában azt írta, hogy már régen közzé kellett volna tenni a mérleget. Miért? A bevételi nyilvántartásból áttérő 2020. »

Megválaszolva

0 komment

2002. évben alakult társaság alakulás évében és azt követő éveben elhatárolt vesztesége

Társasági adó / Innovációs járulék

Egy betéti társaság 2002. évben alakult. Az alakulás évében 2002. évben és 2003-ban, valamint 2005-ben veszteséges volt. »

Megválaszolva

0 komment

Evából taoba mérleg

Általános

Tisztelt szakértő! Bt. 2019. 12. 31-éig bevételi nyilvántartással evásan működött. 2020. évtől megszűnt az eva, így a társasági adó hatálya alá került. Nyitómérleget könyvvizsgáltatni kellett. »

Megválaszolva

0 komment

Mikrogazdálkodói éves beszámoló, területalapú támogatások

Számvitel

Tisztelt Adózóna! Társaságunk mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót készít. »

Megválaszolva

0 komment

Értékcsökkenés elszámolása

Számvitel

Tisztelt Szakértő! 2019. év második felében megvalósult pályázat útján egy beruházás. A készre jelentéskor a gépek üzembehelyezése megtörtént és megkezdődött az értékcsökkenés elszámolása. A 2020. »

Megválaszolva

0 komment

Társasági adó – értékcsökkenés

Társasági adó / Innovációs járulék

Ügyfelem ingatlannal rendelkező kft. Az ingatlanra a számvitelben a maradványérték alapján nem számolunk el értékcsökkenést, de a tao számításánál a korábbi adóévekben 2 százalékot figyelembe vettünk. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Szolárkezelő egyéni vállalkozó támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Kapott támogatás katabevétel-e?

Szipszer Tamás

adószakértő

Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close