Dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Közgazdasági és jogi végzettséggel, adótanácsadói és mérlegképes könyvelői bizonyítvánnyal rendelkezik. Karrierjét 2008-ban az Ernst & Youngnál kezdte, majd a LeitnerLeitner és a Mazars adóosztályán dolgozott. 2016-tól saját vállalkozását vezeti.

Közel 10 éves szakmai pályafutása alatt dolgozott multinacionális vállalatcsoportok, belföldi nagyvállalatok, külföldi és magyar KKV-k, és mikrovállalkozások megbízásából is. Ügyfélkörét jelenleg is ilyen típusú vállalkozások alkotják.

Célja, hogy a piacvezető nemzetközi tanácsadó cégeknél szerzett tapasztalatával, és az ott elsajátított megközelítéssel, szemléletmóddal a hazai gazdaság szereplőinek segítsen eligazodni a magyar adórendszerben – hozzájárulva ezzel mind a vállalkozások fejlődéséhez, mind pedig a nemzetgazdaság erősödéséhez.

A Caesar Consulting keretei között adózási, jogi és számviteli szakemberek dolgoznak együtt, amely többszempontú megközelítés komplex megoldásokat és kiemelkedő hatékonyságot kínál az ügyfeleknek, legyen szó adótervezésről, jogszabály-értelmezésről, adóellenőrzésről vagy adóügyi jogvitáról.

Munkája mellett doktori (PhD) tanulmányokat folytat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Doktori Iskolájában, rendszeresen publikál szakmai és tudományos fórumokon, közreműködik az Adótanácsadók Egyesülete szakmai munkájában és a fiatal vállalkozók indulását segítő BossConnect Mentor Programban.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Megválaszolva

0 komment

Ingatlanértékesítés.

Kata, kiva

Egy áfamentes, kivás cég tulajdonában lévő telket értékesítene. A telek nem beépítendő. Milyen adófizetési kötelezettsége van a cégnek az eladás után? Illetve kell-e áfát fizetnie? »

Megválaszolva

0 komment

Elszámolható-e ráfordításként a hackertámadás miatt rossz bankszámlaszámra utalt, meg nem térülő veszteség?

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egy kft., amelynek email fiókját feltörték 2022-ben, a külföldi szállítóval folytatott levelezésébe bekapcsolódtak, amit az ügyfél nem észlelt. »

Megválaszolva

0 komment

Osztalék

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kivaalany kft. ügyvezetője osztalékelőleget kíván kivenni a kft.-ből. Az év közbeni mérleg ezt lehetővé teszi. Jövedelmet nem vett ki 2023. évben a tulajdonos. »

Megválaszolva

0 komment

Nem saját tulajdonú ingatlan bérbeadása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Kivás kft. áfamentesen kiadta cégnek a székhelyét, mely nem a cég ingatlanja, hanem az egyik tulajdonosé. A tulajdonos szívességi használat jogcímen adta bérbe az ingatlant. »

Megválaszolva

0 komment

Kiva-önellenőrzés tőkebevonás miatt

Kata, kiva

2023. adóévben derült fény 2021. évi 500 millió forint tőkeemelésre, melyből 20 millió forint a törzstőkét, 480 millió forint a tőketartalékot emelte (ázsiós tőkeemelés). »

Megválaszolva

0 komment

Kiva érvényesítési időszak

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben szeretném a segítségüket kérni. Adott két dolgozó, mindkettőt 2022.09. »

Megválaszolva

0 komment

Munkaügyi támogatás katás adózónál

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Kata adózású egyéni vállalkozó bérköltség-támogatással (GINOP-5.1.1-15-2015-00001) foglalkoztat egy alkalmazottat. »

Megválaszolva

0 komment

Elengedett osztalék – kiva

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Egy kivás társaság osztalék kifizetéséről döntött a 2022-es év folyamán a 2021-es év kivás eredménye terhére, és meg is fizette a jóváhagyott osztalékot terhelő kiva összegét. »

Megválaszolva

0 komment

Kft. lízingelt személyautója

Általános

Tisztelt Szakértő! Kivaalany kft. zárt végű lízingkonstrukcióval használ személygépkocsit. »

Megválaszolva

1 komment

Kiva kamatmentes tagi kölcsön

Általános

Ha kivás cég tulajdonosa kamatmentes tagi kölcsönt nyújt a saját cége részére, akkor ez hogyan érinti a vállalkozást? A meg nem fizetett kamat után kell-e bármilyen adót fizetnie a vállalkozásnak? »

Megválaszolva

0 komment

Kivás cég osztalékot kap

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Kivás cég osztalékot kap társasági adó alá tartozó 100 százalékos tulajdonában lévő cégtől. A kivás cég az osztalék összegét kifizetné magánszemély tulajdonosának. »

Megválaszolva

0 komment

Katás eredménytartalék tao alatti kifizetése

Általános

Tisztelt Szakértő! Katás bt. 2022.09.01-jétől tao-s lett. A nyitómérlegében vevő, bank, jegyzett tőke és eredménytartalék szerepel. »

Megválaszolva

0 komment

Induló kivás kft. – pénztár mentesített értéke

Kata, kiva

Tisztelt Szakértők! Egy 2022-ben alakult kft. »

Megválaszolva

0 komment

Bitcoin értéke nyitómérlegben

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Volt katás cég bitcoinokat bányászott. A katából kilépés után a tao hatálya alá került. A nyitómérlegbe milyen árfolyamon kell felvenni a meglévő bitcoinokat? »

Megválaszolva

0 komment

Kft. saját üzletrész értékesítése

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2022. évben visszavásárolta egyik tagjától a saját üzletrészét (visszavásárlási érték: 26 millió forint, névérték 1 millió forint). »

Megválaszolva

0 komment

Fejlesztési tartalék kiva után

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni! 2018-ban fejlesztési tartalékot képeztünk (4 743 000 forint) egy cégben beruházásra (csarnoképítés), mely nem valósult meg. »

Megválaszolva

0 komment

Kiva felújítás

Kata, kiva

A vállalkozás meglévő ingatlanjának tetőszerkezetét szeretné felújítani. Tao-időszakból veszteséget hoz magával, mely a kivabevallásokban szerepel is. A Tao. »

Megválaszolva

0 komment

Katás bt. adómentes eredménytartaléka tao-ra áttéréskor

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy bt. katás volt 2016. január 1-jétől 2022. augusztus 31-éig. Előtte a tao hatálya alá tartozott. »

Megválaszolva

0 komment

Kivás cég tőkeleszállítás

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Egy kivás cég 2022-ben tőkeleszállítást hajtott végre (24 millió Ft-os jegyzett tőkét leszállította 12 millió Ft-ra.) Tőkekivonás útján szeretné megvalósítani a tőkeleszállítást. »

Megválaszolva

0 komment

Kivaalap-növelő-e az értékvesztés? II.

Kata, kiva

https://adozona.hu/kerdesek/2023_4_16_KIVA_alap_noveloe_az_ertekvesztes_swn Tisztelt Válaszadó! Tisztelt dr. Császár Zoltán! Kérem, hogy válaszoljon a kérdésre, kérdésekre is! Előre is köszönöm. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Ingatlan átruházásának adóvonzata

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingóság értékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozó ingatlanértékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő