További témák
dr. Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Továbbszámlázás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni a továbbszámlázással kapcsolatban. A saját autónkat bérbe adtuk és a megállapodásban az szerepel, hogy a munkát mi biztosítjuk az autóra. »

Válaszra vár

0 komment

Kvázi "nyugta"

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Kiskereskedelmi tevékenységet végző vállalkozás a nyugtaadási kötelezettségét online pénztárgéppel teljesíti. Számlaadási kötelezettségét online számlázóprogrammal kívánja végezni. »

Válaszra vár

0 komment

Személygépkocsi bérleti díjának áfája

ÁFA

Tisztelt Adózóna! Társaságunk egy belföldi kft.-től személygépkocsinak minősülő, 8+1 fő szállítására alkalmas Volkswagen Transportert bérel bérleti szerződés alapján. »

Válaszra vár

0 komment

Közösségi beszerzés

ÁFA

Belföldi áfaalany kft. a Közösség egyik tagállamából szeretne (első alkalommal, eddig nem volt külföldi ügylete) vásárolni egy kisteherautót bruttó 7200 EUR értékben. »

Válaszra vár

0 komment

Idegen ingatlanon végzett beruházás áfája

ÁFA

Ügyfelem 10 éve a székhelyként szolgáló ingatlanon – ami a kültag magánszemély tulajdona volt – felújítási tevékenységet végzett. »

Válaszra vár

0 komment

Online számlázó és pénztárgép

ÁFA

Tisztelt dr. Kelemen László! Köszönöm válaszát: https://adozona. »

Megválaszolva

0 komment

Diákétkeztetés

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Belföldi partnerünk 5%-os áfatartalommal állított ki diákétkeztetésről számlát, a számlán az „Előfizetéses menü” megnevezést tüntette fel. »

Megválaszolva

0 komment

Folyamatos teljesítésű számla bejelentése

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Júniusban kiállítottuk olyan folyamatos teljesítésű számlát, amelynek a kelte 06. 29., a teljesítési dátuma (és fizetési határideje) 07. »

Megválaszolva

0 komment

Online adatszolgáltatás FAD

ÁFA

Tisztelt Szakértő! A kérdésem: a fordított adó alá eső számlákról kell-e adatot szolgáltatni, ha az áfa összege (ha fel lenne tüntetve a számlán) elérné a 100 000 Ft-ot? Köszönöm. »

Megválaszolva

0 komment

Online számlázó

ÁFA

Tisztelt Szakértő! »

Megválaszolva

0 komment

Számlázás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! »

Megválaszolva

0 komment

Pénztárgépbe beütési kötelezettség

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Néhány ügyfelemmel szakmai vitába keveredtem annak kapcsán, hogy bizonyos bevétel beütendő-e a pénztárgépbe vagy sem. »

Megválaszolva

0 komment

Számla szétbontása

ÁFA

„Számla 100 ezer forintot elérő áfatartalomnál” című kérdésre adott válaszban Dr. »

Megválaszolva

0 komment

100 ezer forint feletti áfatartalom

ÁFA

Kell-e már most adatot szolgáltatni az olyan számlákról, melyek áfatartalma meghaladja a 100 ezer forintot, a számla kelte július, de a teljesítés ideje június havi? »

Megválaszolva

0 komment

Tisztelt Szerkesztőség!

ÁFA

"A" Kft. hűtőházat épít, és "B" Kft. gyártja az acélszerkezetet. A generálkivitelező "C" Kft., amely a beruházást végzi. »

Megválaszolva

0 komment

Booking – szállásdíj számlázása

ÁFA

Bookingon keresztül ad bérbe szállást a kft. »

Megválaszolva

0 komment

100 ezer forintot meghaladó áfatartalmú számla

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem áprilisban állított ki egy díjbekérőt. Ekkor a vevő utalt. A számlát júliusban állítja ki, mert most szállítja a terméket. Mi lesz a teljesítés időpontja? »

Megválaszolva

0 komment

Készpénzes online számla 100 ezer forint áfatartalommal és a pénztárgéphasználat

ÁFA

Számítógépes számlázóprogrammal kiállított készpénzes számla összegét be kell ütni a pénztárgépbe is. »

Megválaszolva

0 komment

Számla teljesítési dátuma készpénzes fizetési mód esetén

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Hogyan kell kiállítanom a számlát abban az esetben, ha a számlát a teljesítést megelőző napon állítom ki, a vevő pedig készpénzzel fizet a saját telephelyén? »

Megválaszolva

0 komment

Barter csereügylet dátumai

ÁFA

Egy kft. barter számlát állít ki minden hónap utolsó napjával. A teljesítés dátuma, a számla kelte és a fizetési határidő is a hónap utolsó napja. »

Kérdések és válaszok

Kata gyed mellett

Széles Imre

tb-szakértő

Pénztárgépbeütési kötelezettség

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X