Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Csoportos áf alanyok egymás közötti számlázása

Áfa

Üdvözlöm! A csoportos áfaalanyok, az egymás közötti ügyfeleikre nem számítanak fel áfát. De az egymás közötti ügyletekre a számlakiállítási kötelezettség vonatkozik? »

Válaszra vár

0 komment

Operatív lízing egyéni vállalkozónál

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó operatív lízing keretében bérelne személygépkocsit. Az első lízingdíj-részlet egy nagyobb összeg lesz. »

Válaszra vár

0 komment

Költségtérítés továbbszámlázása közösségen belül

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy egyszemélyes kft. ügyvezetését a tulajdonos megbízási szerződés alapján látja el. A kft. egy szlovák gyártó termékeivel keres fel potenciális magyar vásárlókat (B2B). »

Válaszra vár

0 komment

Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízing

Áfa

Egy kft. 48 havi fizetéssel nyílt végű pénzügyi lízing szerződést kötött személygépkocsira. Az eddigi lízingdíjakból a törvény szerinti megengedett 50% áfát visszaigényelte. »

Válaszra vár

0 komment

Nemzetközi ügylet

Áfa

Tisztelt Szakértő! A következő ügylet adózási kérdéseiben szeretném a segítségét kérni. Egy magyar kft. Indiából importál alkatrészmintát, amit Csehországba szállítanak. »

Megválaszolva

0 komment

Tárgyi eszköz értékesítése tárgyi adómentes tevékenységnél

Áfa

Egy kft. tárgyi adómentes tevékenységet végez. A végelszámolás mellett döntött 2022-ben, és értékesíti ezen tevékenységéhez kapcsolódó tárgyi eszközeit. »

Megválaszolva

0 komment

Nyílt végű pénzügyi lízing futamidő lejárta előtti visszafizetés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy társaság nyílt végű pénzügyi lízing keretében lízingel egy személyautót. Kötött lízingszerződés alapján a futamidő 2022. »

Megválaszolva

0 komment

Közhatalmi tevékenység vagy szolgáltatás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném kérni szíves állásfoglalását! Az egyik cégünk gazdasági társaság (zrt. »

Megválaszolva

0 komment

Nyílt végű pénzügyi lízing, ha cégben marad

Áfa

Szeretnénk a lejáró nyílt végű pénzügyi lízinggel vásárolt személygépjárművet a társaságban tartani. Ezt minden további nélkül megtehetjük, nincs továbbértékesítési kötelezettségünk? »

Megválaszolva

0 komment

Időszakos számlázás

Áfa

Tisztelt Adózóna! Társaságunk két éve szerződés keretében havonta, időszakosan számláz ki víz- és hődíjat az ipari parkban tevékenykedő vállalkozásoknak. »

Megválaszolva

0 komment

Storno számla áfa-bevallása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésünkre kérnénk szépen szakértői választ. Egyik ügyfelünk 2021 decemberében kibocsátott áfás számla teljesítésének időpontját módosította 2022-ben. »

Megválaszolva

0 komment

Tehergépkocsi értékesítése román magánszemélynek

Általános

Tisztelt Szakértő! Az egyik kft., aki alanya az áfának, értékesíteni szeretné a tehergépkocsiját román magánszemély részére. »

Megválaszolva

0 komment

Számlázórendszer ideiglenes váltása

Általános

Tisztelt Szakértő! Szervereinket adathalász támadás érte, ezért rendszereink védelme érdekében – megelőző jelleggel – leállítottuk adatközpontjainkat. A számlázórendszerünk sem működik. »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Fuvarozó hatósági áras gázolaj áfalevonása

Áfa

Tisztelt Cím! Fuvarozással foglalkozó egyéni vállalkozó rendelkezik 3,5 tonnánál kisebb és nagyobb járművel is. Mindkettővel vállal fuvarozást. »

Megválaszolva

0 komment

Termékértékesítés számlázása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk magyar cég megrendelésére terméket értékesít, melyre áfásan előlegszámlát állított ki. »

Megválaszolva

0 komment

Repülőbenzin áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Köszönjük válaszát 2022. április 29-én feltett "Repülőbenzin áfa" kérdésünkre. A szóban forgó üzemanyag vtsz száma 27101231, AVGAS 100 vagy repülőbenzin. Az áfatörvény 124. »

Megválaszolva

0 komment

Személygépkocsi-lízing lejárata

Áfa

Ha egy vállalkozás nyílt végű lízinggel vásárol meg egy személygépkocsit úgy, hogy a lízingidőszak végén azért vásárolja meg maradványértéken a gépjárművet, hogy azt azonnal értékesítse, akkor mi... »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Utalványok értékesítése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Rezsiköltség megosztása a tulajdonosok között

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Mikrogazdálkodói beszámoló

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft