dr. Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Garanciális csere

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 2022 áprilisában vásárolt egy mosógépet a tevékenységéhez, üzembe is helyezte. »

Megválaszolva

0 komment

Pizza elvitelre

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy melegkonyhás büfében többek között pizzát is készítenek elvitelre, illetve helyben fogyasztásra is. Milyen áfakulcs a helyes, ha kiszállítással kérik a pizzát? 27 vagy 18? »

Megválaszolva

0 komment

Pénzforgalmi áfa elévülése

Áfa

Pénzforgalmi szemléletű cég 5 év után fizeti meg egy nem pénzforgalmi szemléletű cégtől kapott számláját. Jogosult-e áfalevonásra a pénzforgalmi szemléletű számlát kiegyenlítő cég? »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

1 komment

Belépőkártya könyvelése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Fitneszteremben azok, akik bérletet vásárolnak, kapnak egy belépőkártyát. Ennek a díja 1000 forint. »

Megválaszolva

0 komment

Pénzügyi lízing, vételi jog átengedése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk pénzügyi lízing keretében vásárolt egy személygépkocsit, melyet bérbe adott egy másik kft.-nek. A bérbe vevő kft. most szeretné megvásárolni a járművet. »

Megválaszolva

0 komment

Helyesbítő számla áfatörvény 58. §

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény 58. § alapján számlázunk. »

Megválaszolva

1 komment

Szállásköltség továbbszámlázása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy építőipari tevékenységet végző cég belföldi szállásköltséget szeretne továbbszámlázni külföldi magánszemélyek részére. »

Megválaszolva

0 komment

Társasházi osztatlan közös tulajdonú ingatlan bérbeadása

Áfa

Tisztelt Szakértő! 30 lakásos, adószámmal rendelkező társasház, társasházi osztatlan közös tulajdonú helyiséget kíván bérbe adni egy kft.-nek. A bérleti díj havi 25 000 forint. »

Megválaszolva

0 komment

Zöld rendszámú elektromos autó töltése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk vásárolt az elektromos autóinak töltésére töltőfejet, melyet mérőórával szereltettünk fel. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlan bérbeadásának áfavonzata EU-s bérlő felé

Áfa

Tisztelt Szakértő! A következő kérdéssel fordulok Önhöz. Egy magyarországi, saját tulajdonú ingatlan bérbeadásával foglalkozó kft. EU-s tagállamból (SK) származó bérlő részére ad bérbe ingatlant. »

Megválaszolva

0 komment

Pénztárgép kötelező használata

Áfa

Kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó kft.-nek kiskereskedelmi boltja külön telephelyen, illetve a székhelyén a raktárból is kiszolgál vevőket, bárki aki odamegy vásárolni. »

Megválaszolva

0 komment

Hogyan tudunk megfelelni az elektronikus számlák befogadásának?

Áfa

A cégünk (kft.) hatékonyságának és gyorsaságának növelése érdekében, a beérkező szállítói számláknál szeretnénk áttérni az elektronikus számlakezelésre. »

Megválaszolva

0 komment

Pénztárgép használata

Áfa

Új alapítású kft. tevékenységi körei között szerepel a 4520 TEÁOR kód (gépjárműjavítás, -karbantartás). Fő tevékenysége 4312 Építési terület előkészítése. »

Megválaszolva

0 komment

Elektronikus fizetési lehetőség

Általános

Tisztelt Szakértő! 2021.01.01-jétől kötelező biztosítani az elektronikus fizetési lehetőséget az online pénztárgépet használó kereskedőknek, szolgáltatónak. »

Megválaszolva

0 komment

Amazon díjának adózása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Könyvkiadó szerződést kötött az Amazonnal, mely szerint egy meghatározott könyvet e-könyv formájában árusíthat saját honlapján. »

Megválaszolva

0 komment

Tartós bérlet, előlegszerződés II.

Áfa

A fenti témában 2023.01.19-én írt kérdésemhez (https://adozona.hu/kerdesek/2023_1_19_Tartos_berlet_eloleg_szerzodes_shu) még hozzáfűzném, hogy az elektromos jármű legyártása 2023. »

Megválaszolva

0 komment

Játékterem üzemeltetése

Áfa

Tisztelt Szakértők! Egyik ügyfelem egy francia társaság tulajdonát képező nemzetközi vizeken közlekedő hajón játéktermet szeretne üzemeltetni. Az ottani szabályok ezt lehetővé teszik. »

Megválaszolva

0 komment

Fordított áfa – M lap

Áfa

Ügyfelem olyan számlát fogad be a szállítótól, amelyen van egyenes, illetve fordított áfás tétel is. Ilyenkor az M lapnál a fordított áfaalap is szerepelhet? Egyáltalán szabályos ez a kiszámlázás? »

Megválaszolva

0 komment

Tartós bérlet előlegszerződés

Áfa

Magyarországi cég szeretne román cégtől új, elektromos autót tartósan bérelni. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Járulékkedvezmény

Széles Imre

tb-szakértő

Energiaellátók jövedelemadója

Bagdi Lajos

Adótanácsadás Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft