További témák
Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Teljesítés időpontja szolgáltatás esetében

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Mind vevői, mind pedig szolgáltatói szempontból aktuális a következő kérdés. »

Válaszra vár

0 komment

Autóértékesítés számlázása

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás vásárolt személyautót bérbeadásra, áfáját levonta. Menet közben a vállalkozás alanyi mentességet választott (ekkor áfa korrekció a 60 hónapos figyelés miatt). »

Válaszra vár

0 komment

Halsütöde áfája

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Vendéglátóegység halsütödét nyit mobilházban fix helyen. A helyben fogyasztott ételre alkalmazhatja-e a kedvezményes 5 százalékos áfát? »

Megválaszolva

0 komment

Folyamatos teljesítés

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Folyamatos teljesítésről van-e szó abban az esetben, ha "X" kft. terméket (tojást) értékesít belföldi áfaalanynak, a terméket naponta elszállítja a vevő. A szerződést 2019. 01. »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Háromszögügylet

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy magyar adóalany kft. terméket vásárol egy olasz, szintén adóalanytól, amit továbbértékesít egy szlovák adóalanynak. Egyik cégnek sincs más országban telephelye. »

Megválaszolva

0 komment

Termék vagy szolgáltatás

ÁFA

Tisztelt Adózóna! Azt szeretném megkérdezni, hogy egy NYOMDA szolgáltatást vagy terméket ad-e el? »

Megválaszolva

0 komment

Értékesítés különbözeti áfásan

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem használtautó-kereskedéssel foglalkozik. »

Megválaszolva

0 komment

Export, számlázás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Cégünk árut exportál Norvégiába. Ezekhez a termékekhez kapcsolódóan kötbér- és fuvarköltség-kötelezettségünk keletkezik, amit jóváíró számlaként állít ki a cég a vevő felé. »

Megválaszolva

0 komment

Meghatározott időszak dátumai

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Meghatározott időszakra és ehhez kapcsolódóan meghatározott összegről szóló megrendelés esetén kötelezően kell alkalmazni az áfatörvény 58. »

Megválaszolva

0 komment

Ingyenes szolgáltatásnyújtás

Adózás rendje

Tisztelt Szakértő! A következő problémával fordulok Önhöz. Nyílik egy szolárium, amely ingyenes szolgáltatási napot rendez, kimondottan magánszemélyek részére, ugyanazon feltételekkel. »

Megválaszolva

0 komment

Áfalevonás

ÁFA

Gazdasági társaság 8704 vámtarifaszámmal beszerzett egy új Opel Vivaro gépkocsit, zárt végű pénzügyi lizinggel. A számlán a vámtarifaszám 8704. »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Használtautó-kereskedés

ÁFA

Kft. használtautó-felvásárlással és -értékesítéssel is foglalkozik.Többnyire magánszemélytől veszik és magánszemélynek értékesítik. »

Megválaszolva

0 komment

Szállás továbbszámlázása

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Cégünk rendezvényszervezés keretében külföldi szállást biztosít a résztvevőknek. »

Megválaszolva

0 komment

Alvállalkozó Németországban

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Van egy német vállalkozás, amely megbízta "A" magyar vállalkozót, hogy szolgáltatást nyújtson neki Németországban. »

Megválaszolva

0 komment

Devizás gyűjtőszámla

ÁFA

Tisztelt Szakértő! »

Megválaszolva

0 komment

Nyugta

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem költöztetéssel foglalkozik. »

Megválaszolva

0 komment

Kérdések és válaszok

Tao-felajánlás – látványcsapatsport

Pölöskei Pálné

adószakértő

Támogatások elszámolása

Lepsényi Mária

adószakértő

Osztalék evásnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X