Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Megválaszolva

0 komment

NEAK patika gyógyszer-finanszírozás számlázása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk gyógyszertárat üzemeltet. »

Megválaszolva

0 komment

Behajthatatlan követelések áfa-visszaigénylése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Kérdésünk arra irányul, hogy azon vevők számlájának áfatartalmát önellenőrzéssel vissza lehet-e igényelni, akiket már törölt a cégbíróság, vagy csak az élő cégektől. »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Belföldi áfaalany belföldön nyújtott szolgáltatása londoninak

Áfa

Tisztelt Szakértő! Kérdésem: belföldi áfaalany belföldön nyújtott szolgáltatása (közvetítői jutalék) számlázása és áfabevallása 2020. 01. 31. »

Megválaszolva

0 komment

Vásárlás külföldi magánszemélytől

Áfa

Tisztelt Szakértő! Kft. az interneten vásárolt, valószínűleg eu-s cégtől, de a letöltött bizonylaton nem volt eu-s adószám. Hogyan szerepeltessem ezt az áfabevallásban? »

Megválaszolva

0 komment

Tehergépjármű bérbeadás EU-tagállami vállalkozásnak

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi áfakörös, közösségi adószámmal rendelkező kft. »

Megválaszolva

0 komment

Alanyi mentes egyén vállalkozó

Áfa

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes, kata szerint adózó egyéni vállalkozó digitális műholdvevők telepítésével foglalkozik, amely szolgáltatást belföldön nyújtja belföldi magánszemélyek részére. »

Megválaszolva

0 komment

Online adatszolgáltatás július 1-jétől

Áfa

Tisztelt Szakértő! Már "a csapból is az folyik", hogy 2020. július elsejétől minden kiállított számláról kötelező online adatot szolgáltatni. »

Megválaszolva

0 komment

MNB-árfolyam számlázáskor

Áfa

Vállalatirányítási rendszer automatikusan betölti a rendszerbe az aznapi MNB-árfolyamot, a frissítést éjjel végzi el. »

Megválaszolva

0 komment

Időszaki közösségi/külföldi szolgáltatások áfateljesítési ideje

Áfa

Tisztelt Szakértő! Időszaki elszámolású ügyletekkel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni, abban az esetben, ha az egyik fél közösségi vagy harmadik országbeli adóalany. »

Megválaszolva

0 komment

5 százalékos áfa alkalmazhatósága vendéglátásban

Áfa

Egy cukrászműhelyben (cukrászüzemben) készülnek a sütemények, amelyeket később hűtőautóval a cukrászdába átszállítanak, amely városon belül, a belvárosban található. »

Megválaszolva

0 komment

Nyílt végű pénzügyi lízing értékesítés

Áfa

Tisztelt Adózóna! Egyéni vállalkozó nyílt végű pénzügyi lízing keretében vásárolt személygépkocsit 2019. nyarán. A futamidő lejárta előtt összetörte, újat vesz helyette. »

Megválaszolva

0 komment

Papíralapú nyugta

Általános

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem épületek felújításával, építésével foglalkozik (főtevékenység: TEÁOR 4110 – Épületépítési projekt szervezése). »

Megválaszolva

2 komment

GPS-nyomkövetés: áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Korábban feltett kérdésem pontosítását szeretném kérni: Egy társaság a tehergépjárművekbe GPS nyomkövetőt szereltetett. »

Megválaszolva

0 komment

Iratőrzés

Általános

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk a könyvelése kiszervezése alatt áll indiai szolgáltatónak. Kérdésem az iratok őrzésével kapcsolatos. »

Megválaszolva

0 komment

Vadászegyesület számlázása belföld-külföld

Áfa

Tisztelt Szakértő ! Vadászegyesületnek "Vadgazdálkodás, vadgazdálkodási szolgáltatás" a fő tevékenysége. A földtulajdonosi közösségnek fizet a területért számla ellenében. 1. »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Magánszállásadók számlázása

Általános

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni. Adott egy adószámos magánszemély, aki egy saját tulajdonú lakásban rövid távú lakáskiadással foglalkozik. »

Megválaszolva

0 komment

Tárgyi mentes tevékenység melletti reklámtevékenység

Áfa

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó, aki "kizárólag közérdekű vagy egyéb speciális jellegére tekintettel adómentes tevékenységet" folytat, nem alanyi mentes. »

Megválaszolva

0 komment

Utazásszervező árrésének áfája

Áfa

Tisztelt Szakértők! Utazásszervező árrése – értelmezésünk szerint – mentes az áfa alól, ha az a közösség területén kivülről származik. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Autóeladás?

Surányi Imréné

okleveles közgazda

NÉTAK

Surányi Imréné

okleveles közgazda

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close