Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Előleg- vagy végszámla?

Áfa

Kedves Szakértő! Internetes jelentkezéssel, bankkártyás fizetéssel rendeznek szolgáltatást, ami modulzáró vizsga díja, azonban a fizetés a vizsga előtt 80-90 nappal van. »

Válaszra vár

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Számlán két vevő neve

Áfa

Üdvözlöm! Gyors válaszra lenne szükségem! »

Megválaszolva

0 komment

Elektromos fali töltő

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy cég a céges autójához vásárolt elektromos fali töltőt. A kérdésem az lenne, hogy ennek az áfája visszaigényelhető-e? Válaszát előre is köszönöm! »

Megválaszolva

0 komment

Magyar adóalany ausztriai ingatlanhoz kapcsolódó tervezési szolgáltatása

Áfa

Tisztelt Adózóna! Magyar adóalany altervezési szolgáltatási szerződést kötött magyar adóalany fővállalkozójával egy osztrák ingatlanon végzendő tervezési munkára (statikai számítás és kiviteli terv). »

Megválaszolva

0 komment

Határon átnyúló szolgáltatás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ingatlanhoz kapcsolódó szoláltatást végez egy kft. Ausztriában. A Magyarországon vásárolt anyagszámlákból levonható-e az áfa? A mielőbbi választ megköszönve! »

Megválaszolva

0 komment

Harmadik országban tartandó rendezvény

Áfa

Tisztelt Szakértő! Áfafizetési kötelezettségét az általános szabályok szerint megállapító, közösségi adószámmal rendelkező, nem közhasznú nonprofit kft. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlan-bérbeadás számlaadat-szolgáltatása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy áfás tevékenységet végző, adószámmal rendelkező egyéni vállalkozó magánszemélyként ingatlant ad bérbe (adómentesen, nem tette adókötelessé ezt a tevékenységet). »

Megválaszolva

0 komment

Biztosításközvetítés – kiterjesztett garancia

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk főként IT, háztartási valami egyéb elektronikai termékek kiskereskedelmével foglalkozik. Hamarosan szerződéskötésre kerül sor egy biztosítótársasággal. »

Megválaszolva

0 komment

IT-eszközök telepítése lehet fordított áfás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 99,5 millió forint értékben építene ki számítástechnikai rendszert. Az anyagigény 88,5 millió a beépítési költség 11 millió forint. »

Megválaszolva

0 komment

EU-s igénybe vett szolgáltatás utáni áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes bt. személyes közreműködő tagja két online képzésen vett részt. Közösségi adószáma nincs. »

Megválaszolva

0 komment

Alanyi mentes cég tárgyi eszköz értékesítése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes kft. 2021. 02. 19. vásárolt tárgyi eszközt, így az áfa természetesen nem került levonásra. Ezt az eszközt 2021. 11. 29. áfásan értékesíti. Az Áfa tv. 135. »

Megválaszolva

0 komment

Utalvány kibocsátása

Általános

Tisztelt Szakértő! Hirdetésekkel és reklámkampányokkal foglalkozó ügyfelünk többcélú utalványt szeretne kibocsátani. »

Megválaszolva

0 komment

Devizás előlegszámla – végszámla

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az alábbi előleg-végszámla problémában szeretnénk a segítségüket kérni, hogy helyesen járunk-e el a következő eseteknél (számlakiállítás és áfatörvény szempontjából): 1. »

Megválaszolva

0 komment

Megfigyelési időszak áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Előzmények: „A” áfalevonási joggal rendelkező cég tulajdonában vannak tárgyi eszközök, melyek után visszaigényelte az áfát. »

Megválaszolva

0 komment

Fordított áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki alanyi adómentes, acélipari terméket vásárolna. Neki az eladó fordított áfás számlát akar kiállítani. Helyes ez az eljárás? »

Megválaszolva

0 komment

Nyíltvégű pénzügyi lízing áfa teherautó esetén

Áfa

Tisztelt Cím! Egy kft. nyíltvégű pénzügyi lízing keretében vásárolt meg előtörlesztés után, maradványértéken egy tehergépjárművet. Ezt a gépjárművet a lízingelés során nem a kft. »

Megválaszolva

0 komment

Céges személyautó javítása, áfa, biztosító II.

Áfa

https://adozona.hu/kerdesek/2021_11_16_Ceges_szemelyauto_javitas_AFA__bi_tkh Tisztelt Szakértő! »

Megválaszolva

0 komment

Közösségi beszerzés teljesítése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk október hónapban terméket rendelt közösségen belüli adóalanytól. A beszállító a számláját közösségen belüli beszerzésről már október hónapban kiállította. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Külföldi munkavállaló hazautazásának költségtérítése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ajándékutalány

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ösztönző program

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő