További témák
Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Megválaszolva

0 komment

Exportláncügylet – összesítő nyilatkozat

ÁFA

Tisztelt Szakértő! A következõ, összesítõ nyilatkozattal kapcsolatos kérdésben szeretném a megerõsítésüket kérni. A szóban forgó ügylet a következõ: egy magyar kft. »

Megválaszolva

0 komment

Különbözeti áfás számla tartalma

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Különbözeti áfás használtgépjármű-kereskedő különbözeti áfás gépjármű értékesítéséről kiállított számlájával kapcsolatosan lenne egy kérdésem. »

Megválaszolva

0 komment

Vendéglátás 5 százalékos áfája

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy kft. kávézót üzemeltet. »

Megválaszolva

0 komment

Árfolyamszámítás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 10 ezer eurós előlegszámlát állított ki 314,5 forint/euró árfolyamon. »

Megválaszolva

0 komment

Számla javítása

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérem a segítségét. »

Megválaszolva

0 komment

Jogutód – pénzforgalmi elszámolás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt., amely pénzforgalmi elszámolású, de átalakul kft.-vé, ami így a jogutódja lesz. A pénzforgalmi elszámolás megmarad, vagy a kft.-nek be kell jelentkeznie alá? »

Megválaszolva

1 komment

Kürtőskalács áfa

ÁFA

Van egy vendéglátó egységet/pecsenyézőt üzemeltető kft. (A vendéglátás áfa már tisztázott számomra.) Mostantól viszont szeretne kürtös kalácsot is árusítani. »

Megválaszolva

0 komment

Személygépkocsi előlegének áfája

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy társaság személyautót kíván vásárolni. A megrendelés fixálásához előleget kellett fizetni. Az autó nyílt végű pénzügyi lízing keretében kerül finanszírozásra. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlan adásvétel számlázása

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Cégünk értékesíti egyik ingatlanát. Az értékesítés az áfa-regisztrációnk alapján adómentes. »

Megválaszolva

1 komment

Számlázás II.

ÁFA

https://adozona.hu/kerdesek/2019_2_6_Szamlazas_bqe Tisztelt Kelemen László! A fenti URL kódon feltett kérdésemre adott válaszát nagyon szépen köszönöm. Szeretném még kiegészíteni az ott leírtakat. »

Megválaszolva

0 komment

Dél-koreai társaságnak értékesítés

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy magyar, műszereket forgalmazó társaság egy dél-koreai társaságnak értékesítene műszert. A dél- koreai társaságnak nincsen sem magyar, sem közösségi adószáma. »

Megválaszolva

0 komment

Alanyi adómentes – elektronikus szolgáltatás nyújtása

ÁFA

Tisztelt Szakértő! 2019.01.17-én Kelemen Lászlótól kapott válaszra reagálva tisztelettel kérném a kérdéseim második felére is a választ. https://adozona. »

Megválaszolva

0 komment

Társasház milyen bizonylatot köteles kiállítani adóany felé

ÁFA

Társasháztól egy kft. üzlethelyiséget és teraszt bérel. »

Megválaszolva

0 komment

TEAOR 5610

ÁFA

Fenti címen kérdést tettek fel, amiben arról érdeklődött a kérdező, hogy ha mint egyéni vállalkozó, a szakmakódja szerint 561001-es, akkor felszámíthat-e 5 százalékos áfátt, illetve fizetnie kell-e... »

Megválaszolva

0 komment

Áfalevonás személygépkocsi-vásárlásnál/bérlésnél (nyílt végű lízingnél)

ÁFA

Tisztelt Szakértők! Az alábbi témában szeretném a segítségét kérni. Kft. személygépkocsit vásárol/bérel. Minek minősül, ha a futamidő 36 hónap, a konstrukció típusa: nyílt végű pénzügyi lízing. »

Megválaszolva

0 komment

SZÉP-kártya – jutalék

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: cég fitnesztermet üzemeltet, elfogad SZÉP-kártyával való fizetést, szerződött az OTP-vel, a K&H-val és az MKB-val. »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Áfamentesség fuvarozás esetén

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Alábbi változással kapcsolatban szeretném a segítségét kérni: 2018. december 31-éig az EU-n kívülre/-ről jövő áru fuvarozása áfamentes volt. »

Megválaszolva

0 komment

Sportegyesület tagja kisgyermek, kinek számlázzanak?

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Sportegyesület tagja kiskorú gyermek, a tagdíjat a szülő utalja át. Kinek a nevére kell kiállítani a tagdíjról szóló számlát? »

Kérdések és válaszok

Kamatmentes munkáltatói kölcsön

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlan-bérbeadás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Munkaviszonyban lévő ügyvezető ajándéka

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X