Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Számlaadat-szolgáltatás és az egészségpénztári számlák

Áfa

Tisztelt Szakértő! Fogorvos bt. számlát állít ki, ahol a vevő egészségpénztári tag (nincs áthárított áfa). »

Válaszra vár

0 komment

Online számla – áfabevallás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Július 1-jétől az összes beérkező számlát szerepeltetni kell a 2065-ös mellékletében? »

Válaszra vár

0 komment

Áfabevallás M lap

Áfa

Tisztelt Szakértő! 2020. július 1. után minden belföldi adóalany számára kiállított számláról adatot kell szolgáltatni. »

Válaszra vár

0 komment

Időszakos elszámolás

Áfa

2016-ban kötöttem kivitelezői szerződést egy beruházásra. 2019-ben fejeződött be a beruházás, és a kivitelező 2017-ben felmerült költségekkel állt elő. Voltak mérföldkövek. »

Válaszra vár

0 komment

Háziorvos online számlázása 2020. 07. 01-jétől

Általános

A 2020. 07. 01-jétől életbe lépő törvény milyen mértékben vonatkozik a háziorvosokra? »

Válaszra vár

0 komment

Utalvány

Áfa

Tisztelt Kelemen László! Az alábbi kérdésemre megkaptam a választ, viszont a kérdésfeltevés kiegészítésre szorul: "A" cég egycélú utalványt értékesít "B" cégnek. »

Válaszra vár

0 komment

Éttermi kiszállítás számlázása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Étteremből kiszállítás folyik. Beütik a pénztárgépbe a kiszállított étel összegét, majd kiviszik. »

Megválaszolva

2 komment

Nevezési díj

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérném a segítségét. »

Megválaszolva

0 komment

Uniós adómentes értékesítés igazolása 2020-tól

Áfa

Közösségi értékesítés adómentességének igazolása 2020. évtől az EU Végrehajtási Rendelet (45a cikke) szabályozza. Vannak alapigazolások és kiegészítő igazolások. »

Megválaszolva

0 komment

Utalvány

Áfa

Tisztelt Szakértő! "A" cég egycélú utalványt értékesít "B" cégnek. "B" cég a nála bizonyos vásárlások esetén gyűjthető pontok fejében szerezheti meg az utalványt, melyet "A" cégnél tud beváltani. »

Megválaszolva

0 komment

Adatszolgáltatás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Társkereső céget könyvelek, ahol a bevételeket a bankból könyvelem, miután az ügyfelek nem adják meg a címüket, így képtelenség számlát kiállítani részükre. 2020. »

Megválaszolva

0 komment

Intézményt fenntartó nonprofit kft.

Áfa

Áfaalany nonprofit kft. óvodát tart fenn. Az óvoda (alanyi mentes) számlázza ki a szülőknek a hozzájárulást, a nonprofit kft. nem folytat semmilyen tevékenységet az óvoda működtetésén kívül. »

Megválaszolva

0 komment

Kft. ingatlan értékesítésének áfavonzata

Áfa

Tisztelt Szakértő, az alábbi kérdésben szeretném segítségüket kérni. Egy kft. magánszemélytől vásárolt meg egy lakóingatlant 2001-ben, melyet átalakított iroda céljára. »

Megválaszolva

0 komment

Online számlaadat szolgáltatás

Áfa

T. Szakértő! Július 1-jétől hatályba lép, hogy minden bevételi számláról adatot kell szolgáltatni. »

Megválaszolva

0 komment

Áfateljesítés dátuma kártalanítás esetén

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk kártalanítási határozat alapján jogosult kártalanításra, mely összeg áfát is tartalmaz. Erről számlát kell kiállítani, mivel áfás. »

Megválaszolva

0 komment

Személygépkocsi értékesítése

Áfa

Tisztelt szakértő! Vállalkozás két tevékenységet végez: személyautót értékesít és autókat ment. Különbözeti adózás alapján vall használt autók értékesítéséről. »

Megválaszolva

0 komment

Értékesítés nyugtával – magánszemély felé kiállított számla

Áfa

Olajos magvak előállításával és értékesítésével foglalkozik a vállalatunk. Melléktermékek, képződő hulladékok értékesítése a telephelyeinken magánszemélyek részére is történik. »

Megválaszolva

2 komment

Minek minősül a franchise által kibocsátott ajándékutalvány?

Általános

Tisztelt Szakértő! Az egyéb tulajdonsága szerint egycélú ajándékutalványnak tekinthető utalvány marad-e egycélú? »

Megválaszolva

0 komment

Közvetített szolgáltatás lakáskiadás esetén

Áfa

Tisztelt Szakértő! Hosszútávú lakáskiadás esetén mi tekintendő közvetített szolgáltatásnak? Alanyi adómentesség esetén ezekre vonatkozóan hogyan és mikor kell a számlát kiállítani? »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Kiskorú bevétele legálisan

Lepsényi Mária

adószakértő

Online számlázás

Nagy Norbert

adószakértő

Anyagkészlet felhasználása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close