Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Számlázás

Áfa

Tisztelt Szakértő! »

Válaszra vár

0 komment

Online számlaadat-szolgáltatás eu-s forgalomról

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az online számlaadat-szolgáltatás 2020. július 1-jétől, illetve 2021. »

Megválaszolva

0 komment

Ingyenesen átvett tárgyi eszköz

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy hazai kft. egy német cégtől ingyen kapott 20 db laptopot. Ingyenes átvételnél vagy az átadó vagy az átvevő áfafizetésre kötelezett. »

Megválaszolva

0 komment

Fordított áfa

Áfa

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem generálkivitelezői szerződés keretében családi házat épít, mely bejelentésköteles. »

Megválaszolva

0 komment

Fordított áfa: teljesítési időpont II.

Áfa

Tisztelt Szakértő! Fordított áfával kapcsolatosan volt egy kérdésünk. Acéláruterméket forgalmazó társaság a vevői részére fordított áfás számlát állít ki. »

Megválaszolva

0 komment

Előleg visszautalása a vevőnek

Koronavírus-járvány

Tisztelt Szakértő! Vendégházunkban a járvány miatt folyamatosak a lemondások. »

Megválaszolva

0 komment

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Általános

Tisztelt Szakértő! A 61/2020. (III.23.) kormányrendelet 2. §-a csak a negyedéves és az éves bevallási kötelezettségű adózóknak ad mentességet a 2020. 03-04-05-06. »

Megválaszolva

3 komment

E-számla hitelesítése külföldi szolgáltató által

Áfa

Tisztelt Adószakértők! Egyik ügyfelünk számlázórendszere össze van kötve a szlovák anyacég rendszerével és így lehetőségük lenne hiteles e-számlákat kiállítani. »

Megválaszolva

0 komment

Szobor áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésem lenne: Egy magyar alapítvány (alanyi mentes) a trianoni évfordulóra egy köztéri szobor felállítását végzi. A szobor készítője egy Ukrajnában élő magyar szobrász. »

Megválaszolva

0 komment

Fordított áfa: teljesítési időpont

Áfa

Tisztelt Szerkesztőség! Fordított áfával kapcsolatosan van kérdésünk. Acéláruterméket forgalmazó társaság a vevői részére fordított áfás számlát állít ki. »

Megválaszolva

0 komment

Adomány áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! A koronavírus terjedése miatt cégünk maszkokat ajánl fel adományként városunk lakói részére. »

Megválaszolva

0 komment

A forgalmi bónusz adózása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk negyedévente elszámolja az úgynevezett forgalmi bónuszt (volume/turnover bonus) a partnereinknek. »

Megválaszolva

0 komment

Adószám törlés utáni áfa-visszaérvényesítési jog

Áfa

Kedves Szakértő kollégák! Ügyfelemnek 2019 májusában törölték az adószámát. Az adószámot még ugyanebben a hónapban visszaállította a NAV. »

Megválaszolva

0 komment

Nyílt végű személygépkocsi lízing lezárása – áfa levonhatósága

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy társaság 2019. évtől nyílt végű lízing keretében egy személygépjárművet vett igénybe. »

Megválaszolva

0 komment

Cukrászda áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cukrászda áfájával kapcsolatban kérném a segítségét. »

Megválaszolva

0 komment

Időszakos elszámolás – előleg

Áfa

Tisztelt Szakértő! Tejfelvásárlóval időszakos elszámolásban állapodtunk meg. Tárgyhónapban 25-éig előleget köteles fizetni a felvásárló. »

Megválaszolva

0 komment

Számlakészítés

Áfa

Kérem szíves tájékoztatását arra vonatkozóan, ha egy számlán egy eszközbeszerzés szerepel, és az eszköz neve hibásan van írva, elfogadható-e a számla így, vagy vissza kell küldeni? »

Megválaszolva

0 komment

Fotópályázati díj befizetéséről milyen dokumentumot szükséges kiállítani?

Áfa

Fotóköri egyesület fotópályázatokat szervez magánszemély pályázók részére. A pályázatnak pár ezer forint díja van, amelyet az egyesületi bankszámlára fizetnek be. »

Megválaszolva

1 komment

EU-s beszállítótól kapott éves bónusz

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk magyar adóalany kft. spanyol beszállítónktól a 2019-es évben elért forgalom alapján bónuszt kapunk, amely a beszállított érték meghatározott százaléka. »

Megválaszolva

2 komment

Módosítani kell-e az árbevételt?

Áfa

Tisztelt Szakértő! Szerződés módosulása miatt jóváíró számlát kellett kiállítania vállalkozásunknak, amely a 2019. évet érinti. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Szja

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Közérdekű nyugdíjas szövetkezet végelszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kártérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close