Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Termékértékesítés belföldi partner részére, EU-ba

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi vevőnk kérésére az általa rendelt árut az ő vevőjének kell kiszállítani, az EU területére. De a számlát a belföldi partner részére kell kiállítani. »

Válaszra vár

0 komment

Jachtvásárlás és bérbeadás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Kérem, hogy erősítse meg, jól gondolom-e az alábbi ügyletek során az áfakötelezettséget! Ügyfelem jachtot vásárol (új), amelyet egy francia cég fog legyártani. »

Megválaszolva

0 komment

EU-n kívüli online tudományos konferencia áfája

Áfa

Tisztelt Adózóna! A HÉA 2006/112/EK irányelv 132. »

Megválaszolva

0 komment

Adószám feltüntetése számlában

Áfa

Tisztelt Szakértő! Gyakran találkozok olyan számlával, ahol csak az adószám első 8 jegye van feltüntetve, vagy esetleg tévesen az áfakód. »

Megválaszolva

0 komment

Német vállalat magyar adószámmal

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk építőipari termékek forgalmazásával foglalkozik. »

Megválaszolva

0 komment

Személygépkocsi-értékesítés áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk nyílt végű pénzügyi lízing keretében vásárolt egy személygépkocsit 2020. januárban. »

Megválaszolva

0 komment

Teljesítés dátuma

Áfa

Tisztelt Szakértő! 2021.01.31-én történt munkavégzésről a teljesítés igazolására 2021.05.07-én került sor. A teljesítésigazolás kiállításának dátuma 2021.05.07., szerepel rajta, hogy a munka 2021.01. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa gyakorisága

Áfa

Kedves Szakértő! Egyik ügyfélnek 2021. I. negyedév után több mint 1 millió fizetendő áfája keletkezett, ezzel negyedéves gyakoriságról havi gyakoriságra váltott. »

Megválaszolva

0 komment

EU-s szolgáltatás előlege: árfolyam, áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy meglévő szerszámának a módosításával kapcsolatosan előleg-számlát (Anzahlungsrechnung) kapott. »

Megválaszolva

0 komment

Személygépkocsi-áfa visszaigénylése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2021 májusában nyílt végű pénzügyi lízing keretein belül vásárolt egy személygépjárművet. »

Megválaszolva

0 komment

Számla kiállítása SZÉP-kártyával történő fizetés esetén

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egyre gyakoribb a szálláshelyeken a SZÉP-kártyával történő fizetés. »

Megválaszolva

0 komment

Lengyel vevő magyar adószámmal

Áfa

Tisztelt Adózóna! Lengyel vevőmnek Németországba szállítok készterméket. Kiváltotta a magyar adószámot, erre kéri a számlázást, magyar adószámára, belföldi áfával. Ez rendben van. »

Megválaszolva

0 komment

Áfafizetés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes egyéni vállalkozó közösségi területről folyamatosan vásárolt termékeket, amelyeket itthon értékesített. »

Megválaszolva

0 komment

NAV számlaadat-szolgáltatási késedelem

Áfa

Tisztelt Adózóna! Amennyiben turisztikai egyesület tagdíjat szed be, valós lehet-e az az információ,. hogy erről nem minden esetben kell számlát adni? »

Megválaszolva

0 komment

Pdf számla e-mailben

Áfa

Tisztelt Szakértő! »

Megválaszolva

0 komment

Tagdíj áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy egyesület a tagjainak (akik zömében vállalkozások) a tagdíjról számlát állít ki. Kérdésem arra vonatkozik, hogy mit kell ráírni a számlára: a 85. »

Megválaszolva

0 komment

Pandémia utáni változások

Általános

Tisztelt Cím! A következő kérdések merültek fel bennem! »

Megválaszolva

0 komment

Egyéb üzemeltetési költségek

Áfa

Tisztelt Kelemen László! »

Megválaszolva

0 komment

Új gépjármű – EU

Áfa

Új vagy kevesett futott gépjármű vásárlása Németországból (tehát EU-n belüli vásárlás) A regisztrációs adóról szóló 2003. évi CX. »

Megválaszolva

0 komment

Áfaarányosítás

Áfa

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő. Az adott cég végez mind áfamentes, mind áfaköteles tevékenységet. Az áfát arányosítással számoljuk el. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Új munkaviszony – belépő iratai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaidőkeretes bér munkaszüneti napon

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Nyugdíjas munkavállaló tovább foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close