További témák
Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Személygépkocsis személyszállító szolgáltatás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Társaságunk szállodák részére "Limousine services" tevékenységet végez. »

Válaszra vár

0 komment

Használt autó értékesítése

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Használt autó értékesítő egyéni vállalkozó áfában különbözeti áfát és általános szabályokat is választott. »

Válaszra vár

0 komment

Gépjármű számlázásának időpontja

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Cégünk használt gépjármű értékesítésével foglalkozik. »

Megválaszolva

0 komment

Online értékesítés számlázása

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Cégünk webáruházon keresztül (is) értékesíti termékeit. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa exporthoz vagy importhoz kapcsolódó szolgáltatás esetén

ÁFA

Tisztelt Adózóna! Társaságunk szállítmányozási feladatokat lát el megbízói részére, közvetített szolgáltatásként. 2019. januártól az áfatörvény megfogalmazza (102. »

Megválaszolva

0 komment

Számviteli bizonylat

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk nonprofit kft., amelyik védjegyet regisztráltatott. Ezt a védjegyet ingyenesen átadja egy helyi önkormányzatnak. »

Megválaszolva

0 komment

Lízingelt személygépkocsi áfája

ÁFA

1. kérdés: Kft.-nél lízingelt személygépkocsi (nyílt végű és zárt végű esetében is) önrészénél és a havi díjak fizetésénél az áfa 50 százaléka igényelhető vissza? 2. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa-visszaigénylés

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Önkormányzat EU-s pályázaton nyert támogatást hátrányos helyzetű gyermekek táboroztatására. A feladat megszervezését és lebonyolítását átadta egy kft.-nek. Kérdésem a kft. »

Megválaszolva

0 komment

Szerverszolgáltatás harmadik országbeli partnernek – áfa

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk szerverparkot üzemeltet. A szerveren lévő szoftvereket és adatokat egy svájci székhelyű cég (adóalany) használja. »

Megválaszolva

0 komment

MOSS – áfa-visszaigénylés

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy amerikai székhellyel rendelkező cég magyar cégünk részére 27%-os magyar áfakulccsal állítja ki a számláit. »

Megválaszolva

0 komment

Pizzafutár

ÁFA

Tisztelt Szakértő! A pizzafutár által kiszállított pizzát rögzíteni kell az online pénztárgépben. Hogyan kell szabályszerűen bizonylatolni? »

Megválaszolva

0 komment

Áfa

ÁFA

Tisztelt Adózóna! Két magyarországi székhelyű, áfaalany gazdasági társaság határozott idejű (8 év) bérleti szerződést kötött. A bérleti szerződés az 5. »

Megválaszolva

0 komment

Utólagos közösségi adóbevallás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes adószámos magánszemély vagyok. 40 órás munkaviszonyom mellett a nyári hónapokban szálláshely-szolgáltatással is foglalkozom. Amikor beregisztráltam a Booking. »

Megválaszolva

0 komment

Ügyvédi iroda számlázása az egyéb díjakról (eljárási díj, illeték stb.)

ÁFA

Ügyvédi irodaként működünk, az ügyfelek az ügyvédi letéti számlánkra utalják a hatósági eljárási díjakat, illetékeket, végrehajtási eljárási díjat stb. »

Megválaszolva

0 komment

Számlázás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Van egy új partnerünk, aki 90 napos tesztidőszakot határozott meg a szerződésében. A szerződés szerint a tesztidőszak alatt az áru a szállító tulajdonát képezi. »

Megválaszolva

0 komment

Új vagy használt személygépkocsi?

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény 259. paragrafusának új közlekedési eszköz fogalmával kapcsolatban van kérdésem. A 259. »

Megválaszolva

0 komment

Zártvégű pénzügyi lízing áfája

ÁFA

Kedves Szakértő! Cégünk kőmegmunkálással foglalkozik, amihez egy új termelőgépet szeretnénk beszerezni. »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Vizijármű értékesítés Svájcba

ÁFA

Egy belföldi, EU-s adószámmal rendelkező társaság a saját tulajdonában lévő szállodahajót bérbe adja a Rajnán való közlekedéshez egy EU-s cégnek. A hajó Magyarországot egyáltalán nem érinti. »

Kérdések és válaszok

Regisztrációs adó könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Engedményezés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Munkásszállás idegenforgalmi adó

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X