Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Megválaszolva

0 komment

Nullás számla NAV

Áfa

Tisztelt Szakértő! »

Megválaszolva

0 komment

Végszámlát az M-es lapon, ha volt előleg

Áfa

Tisztelt Szakértő! Hogyan kell szerepeltetni a végszámlát az M-es lapon, ha volt előleg? »

Megválaszolva

0 komment

Több számlázóprogram használata

Áfa

Szabályos-e az, ha a cég két különböző számlázóprogramot használ, az egyiket az irodájában kiállított számlákhoz, míg az általa fenntartott webáruházban egy másik számlázó program van beintegrálva? »

Megválaszolva

0 komment

Közüzemi jóváíró számla

Áfa

Tisztelt Szakértő! Kft. kapott jóváíró elszámoló vízszámlát, amelyben 30 db, havi 1275 forint bruttó összegű részszámlát számoltak el. Ezt technikailag hogyan tudom szerepeltetni az M lapon? »

Megválaszolva

0 komment

Munkaerő-kölcsönzés – fordított áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Mikortól szűnik meg a munkaerő-kölcsönzés alapesetére (nem építési tevékenységhez kapcsolódó) vonatkozó fordított adózás alkalmazása az áfában? »

Megválaszolva

0 komment

Egyesület online számla-adatszolgáltatás

Áfa

Egyesület, amely nem végez vállalkozási tevékenységet (csak nonprofit tevékenysége van) köteles-e 2020. 01. 04-től lejelenteni a számláit a NAV felé? »

Megválaszolva

0 komment

Flottás telefon

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy kft. néhány éve szerződést kötött egy flottakezelő telekommunikációs szolgáltatóval. A jelenlegi gyakorlat szerint a kft. »

Megválaszolva

0 komment

Sztornó számla teljesítési dátumának javítása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy vendégünk előleget fizetett nekünk szilveszteri foglalására, az utalásról előlegszámla készült. »

Megválaszolva

0 komment

Online számlajelentés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az online számla új felületén meg kell adni a vevő státuszát (belföldi áfaalany, nem áfaalany, egyéb). »

Megválaszolva

0 komment

Őstermelőből családi gazdasággá alakulás

Áfa

Kedves Szakértő! Feleségemmel együtt 2020. október végén őstermelői státuszból családi gazdasággá alakultunk át. »

Megválaszolva

0 komment

Bérbeadott cégautó értékesítése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy cég vásárolt egy személygépkocsit (aminek az áfáját nem vonta le), és részben bérbeadásra hasznosította. A bérbeadásról áfás számlát állított ki, a cégautóadót megfizeti. »

Megválaszolva

0 komment

AM áfába belépés

Áfa

Tisztelt Válaszadó! Alanyi mentes kft. évek óta működik. 2020-ban árbevétele meghaladta a 12 millió Ft-ot. 12 millió Ft felett néhány nap forgalma alanyi mentesen lett beütve a pénztárgépbe. »

Megválaszolva

0 komment

Számlaadás kiváltása nyugtával

Áfa

Tisztelt Szakértő! Fogtechnikai cég magánszemélyeknek fogorvoson keresztül készít fogat. A beteg a munka elkezdése előtt csekken befizeti a cég számlájára a fogtechnikai munka árát. A NAV 18. »

Megválaszolva

0 komment

Airbnb és számlázás

Áfa

Tisztelt Adózóna! Airbnb-rendszer kapcsán szeretném a segítségüket kérni az alábbi kérdésekben. »

Megválaszolva

0 komment

Számlázási kérdések – Brexit

Áfa

Tisztelt Adózóna! 2021.01.01-jén véget ért a Brexit óta érvényben volt átmeneti időszak, mellyel kapcsolatban az alábbi számlázási kérdésekben szeretnénk az állásfoglalásukat kérni: 1. »

Megválaszolva

0 komment

Egyesületi tagdíj bizonylatolása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egyes tagdíjak esetében, ha utalással jön a pénz, akkor a bankkivonatot, ha készpénzben fizetik, akkor a bevételi pénztárbizonylatot tekintjük a könyveléshez bizonylatnak. »

Megválaszolva

0 komment

Pénztárgép használata, számlázás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves állásfoglalását az alábbiakban. Adott egy élelmiszer és vegyiáru kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó cég. »

Megválaszolva

0 komment

Új áfakódok értelmezése a NAV online számla 3.0-nál

Áfa

Tisztelt Szakértő! Társaságunk most paraméterezi be a vállalatirányítási rendszerét, hogy megfeleljen a NAV online számla 3.0 január 4-étől érvényes adatszolgáltatási kötelezettségeinek. »

Megválaszolva

1 komment

Nyugták magánszemélyeknek

2021-es adóváltozások

Kérdésem az, hogy ha az orvosok jogosítvány, fülbelövés szakvizsgálatról nem kérnek számlát, azt lehet-e a hagyományos (papír alapú) nyugtán 2021-ben adni, vagy a magánszemélyeket is kötelező lesz... »

Megválaszolva

0 komment

Kötbérszámla áfája

Áfa

Tisztelt Szakértők! Cégünk utazásközvetítéssel, illetve utazásszervezéssel foglalkozik. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott tárgyi eszköz

Nagy Norbert

adószakértő

AM áfába belépés

Kelemen László

adószakértő, jogász

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close