További témák
dr. Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Vevő neve a számlán – közétkeztetési ellátás

Általános

Tisztelt Adózóna! Általános iskola vagyunk. Az egyik szülő munkáltatója szívesen kifizeti a gyermek étkeztetési számláját, ha a cég nevére írjuk a számlát. »

Megválaszolva

0 komment

Kedvezménypontok elszámolása II.

ÁFA

Tisztelt Szakértő! A kedvezménypontok elszámolása című bejegyzésemben szereplő kérdésekre nem kaptam választ a válaszában. »

Válaszra vár

0 komment

Végszámla – részszámla online adatközlése

ÁFA

Tisztelt Dr. Kelemen László Úr! Hivatkozom az alábbi kérdés-válaszra: https://adozona.hu/kerdesek/2018_6_8_Szamlazas_resszamla_eseteben_nhb. »

Válaszra vár

0 komment

Teljesítési időpont – repülőjegy és társai

ÁFA

Tegnap megjelent cikkükkel kapcsolatosan kérdezném, hogy ha az oktatás, tanfolyam számlázásánál előlegről beszélünk, és csak a tanfolyam végét követően lehet végszámlát kiállítani, akkor mi újság a... »

Válaszra vár

0 komment

Teljesítés időpontja teljesítési igazolás esetén

ÁFA

Szolgáltatás teljesítését követően a megbízó teljesítési igazolást (tig) állít ki a szerződésnek megfelelően. Számlázni csak a tig megküldése után lehet, mivel az a számla kiállításának az alapja. »

Megválaszolva

0 komment

Termék beszerzése és értékesítése Németországban

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Magyar vevőnek értékesítünk egy ipari kaput, amit ő Németországban épít be egy építkezésen. »

Megválaszolva

0 komment

Gépjárműflotta-kezelő cég – üzemanyag számlázása

ÁFA

Gépjárműflotta-kezelő cégnél az ügyfelek részére üzemanyagkártyát biztosítunk, szerződés szerint. »

Megválaszolva

0 komment

Bevételi értékhatár előleg esetén

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentesség értékhatáránál a kiállított előlegszámlát figyelembe kell-e venni? Várom mielőbbi válaszukat. Köszönettel. »

Megválaszolva

0 komment

Előleg áfásan, végszámla alanyi mentesen

ÁFA

Tisztelt Szakértő! 2018-ban áfás egyéni vállalkozó decemberben előlegszámlát bocsát ki bruttó egymillió forint értékben. 2019-től alanyi adómentességet választ. »

Megválaszolva

0 komment

Kedvezménypontok elszámolása

ÁFA

Szállodát üzemeltetünk, és egy szálláshely-közvetítéssel foglalkozó céggel kívánunk együttműködést kötni. »

Megválaszolva

0 komment

Adott előleg követelésének engedményezése

ÁFA

Tisztelt Szakértő! „A” társaság termék vásárlása kapcsán előleget fizetett „B” társaság részére. »

Megválaszolva

0 komment

Pénzügyi áfás adóalany

ÁFA

Pénzforgalmi áfaalany 2019-től alanyi adómentes szeretne lenni. A vevői követeléseit (melyeket áfaalanyként állított ki) 2019-ben egyenlítik ki, akkor az áfatartalom is bevételnek fog minősülni? »

Megválaszolva

0 komment

Szálláshely

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérjük szíves állásfoglalását: Egy kft. bérbe vett egy szállásépületet, a bérbeadó biztosítja az ágyneműket, azok mosatását és egyebeket. »

Megválaszolva

0 komment

Alanyi mentes ev külföldi számlázása

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes katás egyéni vállalkozó egy angliai cégnek (kft.) szeretne weboldal készítéséről számlát kiállítani. Az angliai cégnek csak angol adószáma van, és nem áfaalany. »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Bérleti díjhoz kapcsolódó rezsi számlázása

ÁFA

Szeretném megkérdezni, hogy egy bérleti díjhoz kapcsolódó utólagos közüzemi díj számlázása esetén mi a teljesítés dátuma. »

Megválaszolva

0 komment

Pénztárgép napi készpénzállománya

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Várom szíves válaszát alábbi kérdésemre. »

Megválaszolva

0 komment

Telekáfa

ÁFA

Tisztelt Szakértő! »

Megválaszolva

0 komment

Társasház – értékesítés áfája

ÁFA

Építőipari tevékenységet végző kft. 9 lakásos társasházat épít A társasház egyik tulajdonosa lesz egy betéti társaság. A betéti társaság megvásárolja a telek egy részét. A építést végző kft. »

Megválaszolva

0 komment

Számla teljesítési ideje

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Építőanyag-kiskereskedelemmel foglalkozó cég az árut a nagykereskedő partnerétől a vevője címére történő szállítással rendeli meg. »

Kérdések és válaszok

Osztalék

Szipszer Tamás

adószakértő

Kedvezménypontok elszámolása II.

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X