Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Egyéni vállalkozás megszüntetése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Főállású egyéni vállalkozó januárban megszüntetné a vállalkozását, mert alkalmazottként fog tovább dolgozni. Éves áfabevalló és szeretné visszaigényelni az áfát. »

Válaszra vár

0 komment

Lízingelt személygépkocsi értékesítése

Áfa

Tisztelt Adózóna! Kft. személygépkocsit lízingelt, melyet a lízing lejárta után maradványértéken megvásárolt. »

Válaszra vár

0 komment

Szálláshely-szolgáltatás 2019-2020

Áfa

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk szálláshely-szolgáltatással foglalkozik. 2019. »

Megválaszolva

0 komment

Közlekedési eszköz bérbeadása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Hajót szeretnénk bérbe adni hosszú távon belföldön, kb. 6000 e forint havi bérleti díj ellenében. »

Megválaszolva

0 komment

Építési beruházás több alvállalkozóval

Áfa

"X" cég megrendelő építésiengedély-köteles szemestermény-szárítót építtet az "Y" fővállalkozóval. »

Megválaszolva

0 komment

Kedvezményes ár

Általános

Tisztelt Szakértő! »

Megválaszolva

0 komment

Szállodai szolgáltatás vagy bérbeadás?

Áfa

Tisztelt Szakértő! Adott egy panziót üzemeltető kft. 2020-tól a szállásszolgáltatás 5%-os áfája következtében 4% turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetésére is kötelezett lesz. »

Megválaszolva

0 komment

Vevő adószámának elkérése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem olyan pénztárgépet használ, amely számlakéréskor kéri a vevő adószámát, függetlenül a számlázandó összegtől. Ez lehet akár 700 forint is. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa – evából katába

Áfa

Egy evás cég meghaladta a 12 millió Ft árbevételt 2019-ben. Belép alanyi mentes katás körbe. Tudja előre, hogy nem lesz a bevétele több, mint 12 millió 2020-ban. »

Megválaszolva

0 komment

Evás időszakra vonatkozó bevétel 2020. évi befolyása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas (kiegészítő tevékenységet folytató) egyéni vállalkozóként jelenleg evaalany vagyok. A 2020. évben kata alá kívánok bejelentkezni, áfa alanyi adómentesség választásával. »

Megválaszolva

0 komment

Online adatszolgáltatás 2020. július 1-jétől

Áfa

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy az alanyi mentes adóalanyok által kibocsátott számlákat is jelenteni kell majd 2020. július 1-jétől? »

Megválaszolva

0 komment

Jutalékalap

Áfa

Tisztelt Szakértő! »

Megválaszolva

0 komment

Online pénztárgép szüneteltetése

Áfa

Tisztelt Adózóna! Egy szálláshely-szolgáltatással foglalkozó kft. online pénztárgép használatára kötelezett. »

Megválaszolva

0 komment

Pizzéria elvitelre: a pizzát 18 vagy 27 százalékkal adja?

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem pizzériát üzemeltet, a vendégek az ott fogyasztott pizzát 5 százalékos áfával kapják, hiszen megvalósul mindhárom feltétel ehhez. »

Megválaszolva

0 komment

Óvodai szolgáltatás

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Alapítványhoz a szülők támogatásként befizetnek havi fix összeget, ezt az alapítvány továbbutalja egy óvodának a működéséhez. »

Megválaszolva

0 komment

Használtautó-kereskedelem

Áfa

Az alábbi adózási kérdésben kérném az állásfoglalásosát. Használtautó-kereskedelmemmel foglalkozó vállalkozó a különbözeti adózást választotta az áfatörvény XVI/2. fejezet alapján. »

Megválaszolva

0 komment

Bírósági végzés alapján befolyt összeg

Áfa

Ügyfelünk 2014-ben egyik ügyfelének elvégzett egy 4 millió forint értékű munkát, és ki is számlázta azt. A cég a számlát nem fogadta be, nem ismerte el a teljesítést. »

Megválaszolva

0 komment

Áfakorrekció

Áfa

2018. decemberben tárgyi eszközt vásároltam, akkor még áfafizető bt. voltam. 2019-re áfamentességet kértem. A tárgyi eszköz áfáját a 2018. decemberi bevallásomban visszaigényeltem. »

Megválaszolva

0 komment

Utazásszervezés számlázása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Utazásszervezési tevékenységgel kapcsolatban egyedi nyilvántartáson alapuló adóalapmeghatározást alkalmazunk. »

Megválaszolva

0 komment

Belépőjegyen feltüntetett áfa tartalma

Áfa

Tisztelt Adózóna! Adott egy egyesület, amely alanyi adómentes. Ez az egyesület táncos előadásokat fog tartani, mely előadásokra sorszámozott jegyeket szeretne értékesíteni. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Szerszámok könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Osztalékfizetés eredménytartalékból

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Előlegszámla – teljesítés hiánya

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X