További témák
dr. Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Bérelt szlovák autó áfája

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó szlovák cégtől bérel személygépkocsit bérbeadásra. A vállalkozó magyarországi cégeknek adná bérbe a gépkocsit. »

Válaszra vár

0 komment

Tartós bérlet

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 2017 márciusában tartós bérlet (nyílt végű pénzügyi lízing) 36 hónapra személygépkocsit bérelt. »

Válaszra vár

0 komment

Külföldi étkezési számla továbbszámlázása

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Társaságunk külföldi kiküldetéshez kapcsolódóan egy osztrák étterem által kiállított eurós számlát fizetett ki, amely étel- és ital- (alkohol) fogyasztást tartalmazott. »

Megválaszolva

0 komment

Autóbérlés Londonban

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Az általam könyvelt cég autót bérelt Londonban. Az autó felvételének helye a londoni repülőtér volt, ez fel is van tüntetve a számlán. »

Megválaszolva

0 komment

Fordított adózás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Negyedéves áfabevalló bt. 2018. 06., 07., 08., és 09. »

Megválaszolva

0 komment

Szolgáltatás áfailletőségének különleges esete

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy törvényben nem nevesített szolgáltatás áfailletőségével kapcsolatban kérem tanácsát. »

Megválaszolva

0 komment

Áfamentesség választása

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy jelenleg pénzforgalmi áfa elszámolású cég jövőre szeretne áfamentességet választani. »

Megválaszolva

0 komment

Nyílt végű lízing áfája

ÁFA

Társaságunk nyílt végű lízing konstrukcióban használ személygépkocsit, melynek áfáját a havi számlák alapján levonja és a cégautóadót megfizeti. »

Megválaszolva

0 komment

"Tartós számla"

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Van számla a külföldről igénybevett tartós bérletre, de szerződésenként csak egy. 1. »

Megválaszolva

0 komment

Ügyvédi iroda közvetített szolgáltatása

ÁFA

Tisztelt Adózóna Szakértő! Ügyvédi iroda ügyfelei részére saját nevében rendeli meg, és fizeti ki a különféle jogi eljárások során felmerülő alábbi kiadásokat. »

Megválaszolva

0 komment

Kell-e áfát fizetni?

ÁFA

T. Adózóna! Elfogadható-e a következőkben vázolt felállás egy magyar kft. esetében: a kft. »

Megválaszolva

0 komment

EU-ból beszerzett személyautó áfájának bevallása

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy kft. EU-n belül vásárol egy új járművet saját használatra, melyet a vámhatóság 8703 VTSZ alá sorol. »

Megválaszolva

0 komment

Export, EU-ba szállítás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Ha harmadik országba történik a számlázás, de az árut EU-tagországba szállítjuk, abban az esetben milyen áfát kell alkalmazni a számla kiállításakor? Köszönöm válaszát »

Megválaszolva

0 komment

Önkormányzati áfa

ÁFA

Egy kft. kártalanítási számlát szeretne benyújtani az önkormányzatnak, melynek alapja az üzem áthelyezésével kapcsolatosan felmerült költségek továbbszámlázása. »

Megválaszolva

1 komment

Számlakibocsátó online áfakötezettsége

ÁFA

Kézi számlázás (számlatömb használata) esetén, ha negyedéves áfabevalló vagyok, akkor csak a 100 ezer forint áfatartalmú számláról kell online bevallás, vagy akkor is, ha a negyedévben egy vevőnek... »

Megválaszolva

0 komment

Áfa – számla-adatszolgáltatás

ÁFA

Szeretném kérdezni, hogy a fordított adózású számlákról kell-e adatot szolgáltatni az online számla-adatszolgáltatásban? Például építőipar, ahol van áthárított áfa, de nem a kiállító fizet. »

Megválaszolva

0 komment

Áfabevallás online számlázás esetén

ÁFA

Szeretném kérdezni, hogy ha egyéni vállalkozó online számlázóprogrammal állít ki számlát, tehát látja a NAV a 100 ezer forint feletti áfatartalmú számláit, akkor is kell az áfabevallásban az M lapon... »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlan-bérbeadás

Általános

Tisztelt Szakértő! Kérdésem ingatlan-bérbeadásra vonatkozik. Egy szervezet játszóházat üzemeltet, ami fel van szerelve különféle eszközökkel, játékokkal. »

Megválaszolva

0 komment

Vendéglátás kitelepülése fesztiválokra

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Vendéglátóhelyünk állandó üzemeltetése mellett kitelepülne fesztiválokra, rendezvényekre. Ezek a rendezvények általában 7 napnál nem hosszabb időtartamúak. »

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas foglalkoztatása

Széles Imre

tb-szakértő

Gyermekápolási táppénz

Széles Imre

tb-szakértő

Csed, gyes, gyed

Széles Imre

tb-szakértő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X