Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Megválaszolva

0 komment

Személygépkocsi értékesítése szlovák magánszemélynek

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kft. lízingelt egy személygépkocsit, majd megvásárolta, hogy cégautóként használja. A lízing lezárásakor az áfát nem vontuk le, mert személygépkocsi beszerzésnek vettük. »

Megválaszolva

0 komment

Bankköltség továbbszámlázása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ha egy vámügyintézéssel foglakozó kft. »

Megválaszolva

0 komment

Stornó pénztárgépbe

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem az egyik tételt a pénztárgépbe tévesen ütötte be. Ezt követően rögtön sikerült a pénztárgépbe stronót ütni, és kiadta a pénztárgép a stornó bizonylatot. »

Megválaszolva

1 komment

Közösségi termékbeszerzés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérem a segítségét. Egy közösségi adószámmal rendelkező belföldi társaság Olaszországból rendelt árut. »

Megválaszolva

0 komment

Átalakulás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem korlátolt felelősségű egyéni cégből kft.-vé alakult át jogutódlással. Az átalakulás dátuma és egyben a kft. létesítő okiratának dátuma 2021. 05. 07. »

Megválaszolva

0 komment

Személygépkocsi-értékesítés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a lízingelt (nyílt végű) személygépkocsit visszaadja a banknak (a kft. »

Megválaszolva

0 komment

Internetes vásárlás áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk webshopban vásárolt gépalkatrészt. Az áru értéke 400 dollár. A számában feltüntetett eladó kínai cég. »

Megválaszolva

0 komment

Közösségen belüli szolgáltatás igénybevétele

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kft. Facebook hirdetési szolgáltatást vett igénybe 2021. 05. 20. és 2021. 07. 20. között. A szolgáltatásról áfa nélküli számlák kerültek kiállításra úgy, hogy a kft. »

Megválaszolva

0 komment

Törölt adószám esetén áfa-visszaigénylés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó adószámát 2021. június 4-én törölték. Sajnos csak később jutott tudomásunkra. Áfa szempontjából negyedéves bevallásúnak minősült. »

Megválaszolva

0 komment

Pénzforgalmi áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! A pénzforgalmi áfa értékhatár számításának értelmezésével kapcsolatban szeretnék példákon keresztül segítséget kérni. »

Megválaszolva

0 komment

Adóalapot növelő tétel

Áfa

Tisztelt Szakértő! Mint azt már megtanultuk, az áfabevallásban sok adatot kell szolgáltatni a különböző lapokon. »

Megválaszolva

0 komment

Használtautó-kereskedő aukciós díj, szállítási díj áfafizetési kötelezettsége.

Áfa

Tisztelt Adózóna! Autókereskedő cég nettósan vásárolt az AUTO1 aukciós oldalról használtautót. A szállításról és aukciós díjakról külön számlát kapott. »

Megválaszolva

0 komment

Egyéni vállalkozásból kft.

Áfa

Tisztelt Szerkesztőség! Egyéni vállalkozásként működő gyógyszertár kft. formában kívánja a tevékenységét tovább folytatni. »

Megválaszolva

0 komment

Helyesbítő számla

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egyik szállítónk a vevő helyes neve, címe mellett hosszú ideje egy érvénytelen adószámot tüntetett fel a számlán. (Sajnos mi is késve vettük észre. »

Megválaszolva

0 komment

Elektronikus archiválás

Áfa

Tisztelt Adószakértő. A NAV oldalán ez olvasható: "elektronikus számlának minősül a kizárólag e-mailben, elektronikus üzenetben megküldött PDF számla is". »

Megválaszolva

0 komment

Szálláshely-szolgáltatás teljesítési időpontja

Áfa

Tisztelt Adószakértő! Cégünk kereskedelmi szálláshely-szolgáltatással foglalkozik. A számlán a teljesítési időpontot az áfatörvény 55. §-a (tényállásszerű megvalósulás) vagy az 58. »

Megválaszolva

0 komment

Teljesítés napja

Áfa

Tisztelt Adózóna! Kórházi ellátás esetén lennék kíváncsi a teljesítés dátumára. Adott beteggel mint magánegészségügyi szolgáltató szerződést kötünk pl. egy ortopédiai műtét elvégzésére. »

Megválaszolva

0 komment

Alanyi mentes értékhatár számítása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Több éve alanyi mentes adóalanyként működő társaság bevétele az idei évben meg fogja haladni az alanyi mentes értékhatárt. »

Megválaszolva

0 komment

Számlázáskor adószám

Áfa

Számla kiállításakor, ha a vevő belföldi áfaalany, akkor a vevő adatánál az adószám hány számjegyét kell feltüntetni rajta? Köszönettel: Deák Györgyi »

Megválaszolva

0 komment

Adószám számlán

Áfa

Cégünk 2021. március 29-én vásárolt számítástechnikai eszközöket, az erről szóló számlán a vevő adószáma nem került feltüntetésre. (A vevő neve és címe szerepel csak a számlán). »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Angol állampolgár tartózkodási engedélye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózás

Széles Imre

tb-szakértő

Betegszabadság számítása 2021

Széles Imre

tb-szakértő

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close