dr. Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Számla helyesbítése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az a kérdésem, hogy ha egyéni vállalkozó által kiállított számlán a kiállító címe hiányos, azt helyesbítő számlával javíthatja-e, vagy sztornóznia kell a számlát. »

Válaszra vár

0 komment

Személygépkocsi-értékesítés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ipari tevékenységet folytató áfaalany társaság, jelenleg nyílt végű lízingszerződés keretében 2023.01.12. »

Megválaszolva

0 komment

Adószámos magánszemély – áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozóként áfafizetésre kötelezett textilszövő vállalkozó saját erdejéből tűzifát értékesít mint adószámos magánszemély. »

Megválaszolva

0 komment

Rendezvény áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem minden évben tart Magyarországon egy többnapos konferenciát. A konferenciára számos országból érkeznek résztvevők, EU-n belülről és EU-n kívülről egyaránt. »

Megválaszolva

0 komment

Repohár-visszaváltás

Áfa

Kft. fesztivált rendez, melyre repoharakat gyártatott. A repoharakat eladja a fesztiválon értékesítő büfék számára. A repoharakat a büfék értékesítik az italokkal együtt a magánszemélyeknek. »

Megválaszolva

0 komment

Adószám nélküli közösségi számla elszámolása

Áfa

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem az áfa szempontjából alanyi adómentes egyéni vállalkozó, aki nem rendelkezik közösségi adószámmal. »

Megválaszolva

0 komment

Bolgár cég raktárt létesít Pakson

Áfa

Tisztelt Címzett Bolgár cég szeretne raktárt létesíteni Pakson, ahonnan az ideszállított és Bulgáriában gyártott termékeiből kizárólag egy bizonyos magyar céget szolgálnának ki. »

Megválaszolva

2 komment

Teljesítés dátuma

Áfa

Kedves Szakértő! Egyik partnerünkkel meddő vitánk lett a a teljesítés dátumát illetően. A partner rendelt tőlünk árut 2023.04.27-én, az árut összepakoltuk, és a számlával együtt útnak indítottuk 2023. »

Megválaszolva

0 komment

Arany vásárlása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem aranyból készült termékek készítésével foglalkozik. A vásárolt színaranyról a szállító a számlát befektetési aranytömb 999,9% megnevezéssel számlázza, áfamentesen. »

Megválaszolva

2 komment

Folyamatos teljesítés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Rendszeresen visszatérő kérdés partnereinknél: Egy partnerrel kötött szerződés tartalma alapján kettő teljesítési időpont van, amelyre kettő külön számlát állítanak ki. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlan fordított áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy üzlethelyiséget szeretne megvásárolni egyik ügyfelem, melyet jelenleg bérel. Nem új építésű ingatlan, jelenleg is működő üzlet. »

Megválaszolva

0 komment

Teljesítést követő egy éven túli kifizetés vita miatt

Áfa

Tisztelt Szakértő! Vállalkozó megállapodás szerint teljesítette feladatait 2021-ben és 2022-ben, majd a Vállalkozó és megrendelője között vita alakult ki. »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Dízelüzemű személygépkocsi áfa-visszaigénylése

Áfa

A vállalkozás tulajdonában lévő személygépkocsi dízelüzemű. Kérdésem: dízel üzemanyag áfája visszaigényelhető-e? Ha nem, az áfatörvény 124. §-a mely pontja érvényes rá? Köszönettel: Sz. Klára »

Megválaszolva

0 komment

Áfalevonási jog

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az E.ON-tól kapott adóköteles tevékenységhez használt áram költségszámláin a vevő adószáma nem szerepel. Többszöri írásbeli és szóbeli megkeresésünkre sem javították a számlákat. »

Megválaszolva

0 komment

Fesztivál kempingjegy adózása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Társaságunk többek között fesztiválszervezéssel, és szálláshely-szolgáltatással is foglalkozik. »

Megválaszolva

0 komment

Helyesbítő számla

Áfa

Tisztelt Szakértő! Társaságunk több telephelyen kiskereskedelmi boltot üzemeltet, ahol kötelező az online pénztárgép használata. »

Megválaszolva

0 komment

Utalványok, jutalék

Áfa

Egy magyarországi cég – többek között – ajándékutalványok online értékesítésével foglalkozik belföldi vevők (magánszemélyek és cégek) részére. »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Közgyűlési határozatnak megfelelő számla

Áfa

Tisztelt Szakértő! Társasház közgyűlése érvényesen megszavazta a 2023. évi költségvetést, ami pontosan tartalmazta a kiadások között a könyvelési díj éves összegét, 2023. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó ingatlanjában házastárs tulajdonszerzése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Külföldről kapott osztalék

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő