Kelemen László adószakértő, jogász


Jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával, valamint banki szakjogászi oklevéllel rendelkező adószakértő.

Pályáját a Pénzügyminisztérium forgalmi adók főosztályán kezdte 2000-ben. Hazánk uniós csatlakozásával László jogalkotási, valamint jogalkalmazási feladatot látott el a minisztériumban, emellett a közösségi jogalkotási folyamatban is részt vállalt, rendszeresen vett részt bizottsági munkacsoportok ülésein is.

2005-ben a Deloitte Zrt (nemzetközi adótanácsadó cég) csapatához csatlakozott, ahol elsősorban nemzetközi cégeknek nyújtott adótanácsadási szolgáltatásokat. A forgalmi adózási területen kívül elsősorban a lízingügyletek és banki-pénzügyi- tranzakciók kérdéseinek adózási kezelésében szerzett jelentős tapasztalatokat.

2012-ben szenior menedzser beosztásból hagyva el a Deloitte-ot egy hazai tanácsadó cégnél helyezkedett el, majd 2015 júniusától saját adószakértői cégét vezeti. Az ATA Solution Kft. elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok adózási ügyeiben nyújt segítséget. László a pénzügyi szektorban szerzett tapasztalatai mellett jelentős ismeretet szerzett gyártó- és kereskedő (FMCG) cégeket, számítástechnikai és ingatlanszektorban működő vállalatokat érintő forgalmi adózási, társasági adózási, illetve helyi iparűzési adózási kérdéseiben is.

Az általános adótanácsadási feladatokon túl egyes jelentős értékű tranzakciók komplex adózási tervezésében és megvalósításában segíti ügyfeleit, emellett pedig adószakértőként ellátja az adózók képviseletét adóellenőrzési eljárásokban is.

László számos cikk és könyv szerzője, társszerzője (társszerzőként legutóbbi munkája a Nagy Áfa Kézikönyv). Publikációi mellett rendszeresen ad elő adózási témájú konferenciákon, szakmai rendezvényeken.


dr. Kelemen László
adószakértő, jogász
ATA Solution Kft.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Megválaszolva

0 komment

Ebben az esetben muszáj-e a helyesbítő számla?

Áfa

Üdvözlöm! Sportfogadási tanácsadással foglalkozom, rövidebben sportfogadási tippeket küldök a vevőknek. Nem akarom ezt kifejteni, mert nem igazán fontos ez a része. »

Megválaszolva

0 komment

Szolgáltatás teljesítési dátuma

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kft. az épületében bérbe ad egy irodahelyiséget 2019. október 10-étől 2020. január 20-áig. A bérleti díjat egyben, előre akarja kifizettetni. A számla kiállítási kelte: 2019. »

Megválaszolva

0 komment

Lízingdíj-áfa visszaigénylése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Személygépkocsi nyílt végű lízingkonstrukció esetében az első nagy összegű lízingdíjból az áfa visszaigényelhető? »

Megválaszolva

0 komment

Teljesítés időpontja

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk januártól átáll egy ERP rendszerre. Az értékesítésről a termék csomagolásával egyidőben automatikusan számla készül, tehát a teljesítés a csomagolás időpontja lesz. »

Megválaszolva

0 komment

SZJ-szám vagy TESZOR

Áfa

Kérném a szakértő szíves véleményét azzal kapcsolatban, hogy visszautasíthatja-e vevőnk az általunk kiállított számla befogadását arra hivatkozva, hogy azon SZJ szám szerepel? »

Megválaszolva

0 komment

Kis értékű ajándékutalvány

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves állásfoglalásukat: egy cégnél kis értékű (14 900 Ft) ajándékutalványt szeretnének ajándékozni a dolgozóknak. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa visszaigénylés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy normál minősítésű adózó kft. 2019. 08. havi áfabevallásában a 85. »

Megválaszolva

0 komment

Exportszámla teljesülése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy adott egy cég, amely átutalással értékesít külföldi magánszemélynek harmadik országba exporttal terméket. »

Megválaszolva

0 komment

Iskolaszövetkezet – Számlázás II.

Áfa

Tisztelt Kelemen Úr! A fenti kérdésre adott válaszára szeretnék reagálni és ennek alapján kérném szépen, válaszoljon világosan. Egyenes vagy fordított? »

Megválaszolva

0 komment

Áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk autóbuszokat üzemeltet 2009 óta. Ez évtől foglalkozunk személygépkocsis személyszállítással is. Ezek 8-9 személyes járművek, autóbuszos engedélyszámmal. »

Megválaszolva

0 komment

Hitelből fizetett ingatlan áfaidőpontja

Áfa

Adott egy magánszemély részére épített új ingatlan, melynek használatbavétele (tudomásulvétel) a hatóság részéről még 2019-ben történik. »

Megválaszolva

0 komment

Alanyi mentesség és a fordított adózás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Adott egy kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó, aki alanyi mentességet választott. Végez olyan szolgáltatást is, amely a fordított adózás körébe tartozik. »

Megválaszolva

0 komment

5% áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk 6 lakásos lakóparkra 2018. nov. 27-én véglegessé vált építési engedélyel rendelkezik. A lakások dec 31-éig átadható szinten lesznek. »

Megválaszolva

0 komment

Koszovó, termékértékesítés, szolgáltatás nyújtása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünktől a Külgazdasági és Külügyminisztérium megrendelte egy szobor felállítását Prizrenben. »

Megválaszolva

0 komment

Személygépkocsi továbbértékesítésének áfája

Áfa

Üdvözlöm! A kérdésem röviden: magánszemélytől továbbértékesítési céllal vásárolt személygépkocsi áfaköteles-e, ha ezen tevékenységet áfakörben lévő cég végzi? Köszönöm a szíves válaszukat. »

Megválaszolva

2 komment

Hiteles számlamásolat kiadása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Társaságunk számlázóprogram segítségével állítja ki a számlákat a szállítólevelek alapján. »

Megválaszolva

0 komment

Internetes társkeresés – tagdíj

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Egy katás bt. internetes társkereséssel foglalkozik. »

Megválaszolva

0 komment

Étkeztetés áfája közintézményben

Áfa

Felsőoktatási intézményben folytat étkeztetést egy nonprofit kft. »

Megválaszolva

0 komment

Szálláshely-szolgáltató: étkeztetéshez vásárolt anyagok áfája

Áfa

Tisztelt Adózóna! Szálláshely-szolgáltatást végző társaság reggelit is biztosít a vendégeinek. Kérdésünk az ehhez beszerzett ételek áfatartalmának levonhatóságához kapcsolódik. Az Áfa tv. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Iratmegsemmisítés módja

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Családi gazdaság – saját termék gyártatása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Telek értékcsökkenése beépítés esetén

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X