Áfa

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Kedvezményes lakásáfa: jelenlegi és várható szabályok Cikk

A közelmúltban megjelent a hír Varga Mihály Facebook-posztja alapján, hogy két évvel meghosszabbítják az új lakásokra vonatkozó áfakedvezményt. Cikkünkben a bejelentésben foglaltakat a jelenlegi feltételekkel hasonlítjuk össze.

Önkéntes közösségi munka – mi minősül adománynak, és mit lehet költségként elszámolni? Cikk

OIvasónkban felmerült a kérdés, hogy gazdasági társaság civilszervezet számára tett tárgyi jellegű felajánlása mely esetben minősülhet adománynak, továbbá elszámolható-e költségként a tartós és fogyó eszköz az önkéntes munka során. A kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Áfa-visszatérítés: döntött az EU Bírósága, uniós jogba ütköznek egyes magyar eljárási szabályok Cikk

Ellentétes az Európai Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák – mondta ki az Európai Unió Bírósága május 16-án meghozott határozatában (C-746/22). A döntés nem csupán a külföldiek áfa-visszatérítésére lehet hatással, de bármely olyan áfaügyben is felhasználható, ahol az adóhatóság megtagadta a fellebbezés során benyújtott tények, bizonyítékok értékelését – tájékoztat közleményében a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Nem közhasznú besorolással rendelkező szervezetnek adott támogatás Cikk

A civil szervezetekkel folytatott tranzakciók száma statisztikai szempontból folyamatosan emelkedik, amely egyrészről köszönhető annak, hogy a nonprofit szervezetek száma évről-évre folyamatosan gyarapodik, valamint annak, hogy egyre többen ismerik fel azt a lehetőséget, hogy adózási szempontból a velük folytatott tranzakcióknak adóoptimalizálási lehetősége van. Nézzük, milyen eseteket különböztethetünk meg!

Az uniós szabályok kijátszásával akartak áfát csalni Cikk

Az uniós áfaszabályok kijátszásával próbálta csökkenteni fizetendő adóját egy motorkerékpárokat értékesítő társaság Bács-Kiskun vármegyében. Ezúttal egy másik tagállam adóhatóságától kért információkkal göngyölítette fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a fiktív eladások hátterét.

Az Adózóna válaszol: speciális tételek áfalevonási tilalom alóli mentesülése Cikk

Melyek azok a speciális esetek, amelyek az áfalevonás szabályai és feltételrendszere alól kivételt jelentenek? Mi minősül mentesítő körülménynek, milyen mentesítési lehetőséggel élhet az adóalany az Áfa tv. alapján? Gyüre Ferenc adótanácsadót hallhatják.

Népszerű az eÁfa bevallás – miért jó az M2M rendszer, hogyan lehet a legjobban kihasználni? Cikk

Első alkalommal 2024. február 1-jétől nyílt lehetőségük az adózóknak arra, hogy az eÁfa rendszeren keresztül – a webes felületen, vagy az ún. M2M gép-gép kapcsolattal – nyújtsák be az áfabevallásaikat. A Deloitte szakértői röviden összefoglalták az eddigi tapasztalatokat, tudnivalókat az eÁfa használatáról.

Hibás számlaadat-szolgáltatásra figyelmeztet a NAV Cikk

Az érintett adózók 2024 májusában kapnak értesítést a tárhelyükre a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a számlázóprogramjukból nem egyedi számlasorszámmal teljesített és emiatt sikertelen online adatszolgáltatásokról – írja honlapján a NAV.

Niveus: nem nagy siker eddig az eÁfa Cikk

Az eÁfa rendszert 2024 elején vezették be, de az elmúlt hónapok tapasztalati alapján eddig nem igazán használták a vállalkozások. A Niveus Consulting Group ügyfélkörében végzett nem reprezentatív felmérés alapján az derült ki, hogy az eÁfa rendszer sok esetben hibákkal küszködik és sok javítás vár még rá annak érdekében, hogy elterjedjen – derül ki a Niveus Consulting Group sajtóközleményéből.

Vagyonvédelmi szolgáltatás árazása és áfalevonási jog Cikk

Egy közelmúltbeli ügyben a Kúria a vagyonvédelmi szolgáltatáshoz fűződő általánosforgalmiadó-levonási joggal kapcsolatban fogalmazott meg vizsgálandó szempontokat. Ítéletében feltárta a levonási joggal összefüggésben a láncolatos ügyletek és az ezek során alkalmazott ár jelentőségét is – az ügy tapasztalatai más szolgáltatások esetében is igazodási pontot jelenthetnek.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kiva

Szipszer Tamás

adószakértő

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2