Áfa

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Egyéb oktatási szolgáltatások áfamentessége – Válaszol a NAV Cikk

Kiegészítette az egyéb oktatás körébe tartozó szolgáltatások áfamentességéről szóló 2020/7. számú válaszát egy jogszabály-módosítás alapján a NAV.

Nem hosszabbítja meg az energiatermékek áfájának csökkentését a szlovén kormány Cikk

A szlovén kormány nem hosszabbítja meg az energiatermékekre vonatkozó áfacsökkentést, amelyet az elmúlt fűtési szezonban fogadott el, amikor az energiatermékek piacán különösen feszült volt a helyzet – közölte kedden a pénzügyminisztérium.

Kétmilliárd közelében az online számlák száma Cikk

Az online számlák száma jelentősen nő, napokon belül eléri a kétmilliárdot – közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára. Hozzátette: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben, 5,1 százalékos áfarés-értékkel az Európai Unió tagállamai közül a legjobb eredményt érte el az áfacsalás elleni küzdelemben.

Ingyenes út-, illetve közműátadások áfája építőipari beruházásoknál Cikk

Az építőipari beruházások – legyen szó akár lakó-, akár ipari parkok létesítéséről vagy akár úgynevezett zöldmezős beruházásokról – jellemzően komplex engedélyezési környezetnek való megfelelést feltételeznek. Ezek részeként a beruházóknak gyakran településrendezési szerződést (Étv. 30/A §) kell kötniük a területileg illetékes helyi (települési) önkormányzattal, melyben közterületek (utak), közművek (közvilágítás, csatornázás stb.) saját költségükre történő kialakítását (létesítését), majd azoknak az önkormányzat, valamint az engedélyes közműszolgálató gazdasági társaságok részére való térítésmentes, tehát ingyenes átadását vállalják.

Utalványok az áfa rendszerében Cikk

Gyakori, hogy az adóalanyok termékeiket, szolgáltatásait különböző kedvezményekkel próbálják népszerűsíteni. Például pontgyűjtő kártyára plusz pontot kapnak a vásárlók, vagy újságból kivágott papír bemutatása ellenében árengedményt szereznek. Ezek olyan utalványok, melyek árengedményre jogosítanak, így a Tanács 2016/1065-ös irányelv (4) alapján nem minősülnek az áfa szempontjából utalványnak. Utalvány csak az lehet, melynek beváltása kizárólag termékre és szolgáltatásra vonatkozik, úgy, hogy a termék/szolgáltatás véglegesen fizetendő árát nem érinti.

Online Számla: szeptemberig lehet felkészülni, ezeket kell átgondolni Cikk

Az Online Számla rendszer fennállása óta megszokhattuk, hogy a NAV időről-időre kisebb-nagyobb változásokat eszközöl a platformon. Legutóbb ez év januárjában egy a társaságok tömegét érintő változást jelentett be az adóhatóság, melynek élesítését május 15-ére tervezte. Azonban a NAV híre szerint a változás élesítését szeptember 18-ára halasztották. Ez azt jelenti, hogy a cégeknek, amelyek nem készültek fel a módosító és sztornó számlákkal kapcsolatos változásra, közel négy hónapnyi idő áll rendelkezésükre a felkészüléshez – írja blogbejegyzésében Budai Mátyás, az RSM szakértője az rsm.hu-n.

NAV: így kell adózni tartalomszolgáltató platformon szerzett jövedelmek után Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményt adott ki a tartalomszolgáltató platformon szerzett jövedelmek adózásáról.

Zűrös áfaügyek: nem hajlandó módosítani a számlát a szolgáltató, levonható-e a forgalmi adó? Cikk

Az adóköteles tevékenységhez használt áramról az E.ON által kiállított költségszámlákon nem szerepel a vevő adószáma. Az áramszolgáltató az adózó többszöri írásbeli és szóbeli megkeresésére sem javította a számlákat. Az adózó eddig nem igényelte vissza a számlák áfatartalmát, várt a számlahelyesbítésekre, de mivel nagy összegről van szó, és régóta húzódik az ügy, szeretne élni az áfalevonási jogával. Ezt jogszerűen megteheti-e? – kérdezte olvasónk. Dr. Kelemen László jogász, adószakértő válaszolt.

Közösségi távértékesítés és szolgáltatásnyújtás: az uniós egyablakos rendszer Cikk

Előző cikkünkben a távértékesítéshez és szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolódó adókötelezettségek teljesítését egyszerűsítő és támogató egyablakos rendszerek közül a nem uniós egyablakos rendszert mutattuk be. Jelen írásunkban az uniós egyablakos rendszer szabályait ismertetjük.

Adózás rendjét, áfát érintő legújabb változások Cikk

A Magyar Közlöny 70. számában, 2023. május 11-én az általános forgalmi adó és adózás rendjének szabályait érintő módosítások is megjelentek.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs