Áfa

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

NAV-fejlesztések: ezt érdemes tudni róluk Cikk

Az adóhivatal folyamatos fejlesztésekkel szélesíti elektronikus szolgáltatásainak körét. Az egyre inkább ügyfélbarát működés kialakításának egyik célja, hogy az adózók által teljesített kötelező adatszolgáltatások eredményeit valamilyen formában elérhetővé tegye a számukra, hozzájárulva az üzleti folyamatok hatékonyságának növeléséhez, valamint az adminisztrációs terhek csökkentéséhez. A NAV hosszú előkészületek után lehetővé tette, hogy az adóalanyok teljes körű hozzáférést kapjanak az online pénztárgépek által beküldött adatokhoz. Kóczé Péter, a Grant Thornton nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég digitális üzletágának vezetője ezt a kérdéskört járja körül.

Befogadható-e a számla a tényleges teljesítéstől eltérő teljesítési dátummal? Cikk

Társaság partnere januári dátummal állított ki egy számlát decemberben elvégzett munkáról, megjegyzésben feltüntetve rajta, hogy mikori teljesítésről van szó, szerinte ez így megfelel a jogszabályi követelményeknek. A megrendelő ezzel nem ért egyet, a teljesítési dátum módosítását kéri, helyes-e az álláspontja? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert, a Global Tax-Office Kft. adószakértője válaszolt.

Az áfatörvénybe is belenyúlt a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva Cikk

Kapcsolt vállalkozásnak minősített a kormány rendelettel több, állami érdekeltségű részvénytársaságot, illetve azok többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságot, amelyekre ezáltal a csoportos adóalanyiságra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

40 millió forint adót csalt el a cinktömböket papíron utaztató cég Cikk

Egy cinktömbök körbeszámlázására berendezkedett társaságot fedett fel, és negyvenmillió forintos adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla rendszer adatainak elemzésével – közölte az adóhatóság.

Letölthetők lesznek a pénztárgépek adatai a NAV online számlarendszeréből Cikk

A tesztidőszak után 2023. február 6-án éles környezetben is elindul a NAV új szolgáltatása, amivel gép–gép kapcsolaton keresztül letölthetők az online pénztárgépekből érkező adatok.

Megjelent a NAV 2023-as, a nem uniós és uniós egyablakos rendszerre, valamint a platformokra vonatkozó áfaszabályokról szóló információs füzete Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) frissítette honlapján 2023. évi jogszabályi környezetnek megfelelően „A nem uniós és uniós egyablakos rendszerre, valamint a platformokra vonatkozó áfaszabályok 2023” című információs füzetét a 2023. évi jogszabályi környezetnek megfelelően.

Ingatlanok adózása: mi változott 2023-ban? Cikk

Az ingatlanfejlesztési projektek tekintetében is jelentősebb változások léptek életbe a 2023. évi adótörvény módosító jogszabályai alapján. Elsősorban az általános forgalmi adó esetében találunk olyan szabályokat, amelyek könnyítéseket tartalmaznak. Ilyen például az új lakás értékesítésekhez kapcsolódó 5 százalékos áfakulcs alkalmazásának meghosszabbítása, ugyanakkor az illetékek esetében gyakorlatilag az utolsó kiskaput is bezárta a jogalkotó. A legfontosabb, ingatlanokat érintő változásokat a WTS Klient adószakértője, Gyányi Tamás foglalta össze.

Áfaregisztrációval rendelkezők számlázási szabályai Cikk

Sok esetben előfordul, hogy külföldi jogi személyek az áfatörvény – jellemzően teljesítési hely – szabályai alapján olyan jogügyleteket hajtanak végre, amelyek kapcsán Magyarországon áfaregisztrációra kötelezettek. Ilyen esetekben nyilván felmerülnek a számlakibocsátásra vonatkozó kérdések is, hiszen az áfaregisztráció – azaz másképpen fogalmazva magyar adószám igénylése – számlaköteles tranzakciókat is feltételez.

Karbantartás lesz a NAV oldalain január 31-én Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online számla rendszerében és az ekáerben 2023. január 31-én 22 óra és február 1-jén 02 óra között karbantartás lesz, figyelmeztet honlapján a NAV.

Fiktív számlákkal trükköző szállodaüzemeltető céget kaszált el a NAV Cikk

Mintegy 13 millió forint adókülönbözetet állapított meg egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál a hiányzó, illetve hiteltelen bizonylatok miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Gyes mellett egyéni vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Airbnb adószámos magánszemély

Széles Imre

tb-szakértő

Járulékkedvezmény

Széles Imre

tb-szakértő

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs