dr. Bartha László adójogi szakjogász

Dr. Bartha László diplomáit a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy szakán és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte.  Adótanácsadói és adójogi szakjogászi végzettséggel rendelkezik.

Pályafutását a PricewaterhouseCoopers munkatársaként kezdte, ahol társaságok adózásával, átalakulások adókezelésével, adóeljárási kérdésekkel és nemzetközi adózással foglalkozott.

Jelenleg egy nemzetközi cégcsoport adózásért felelős középvezetője, ahol teljeskörűen foglalkozik vállalkozások adózásával, beleértve a számviteli, társasági adójogi, általános forgalmi adózási kérdéseket.

 

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Újépítésű családi ház generálkivitelezése (áfa)

Áfa

Tisztelt Szakértő! A generálkivitelező cég kiállítja 2019. december 31-éig a teljes összegről az előleg számlát, 5%-os áfával. Az új évben már csak nullás végszámla kerül kiállításra. »

Válaszra vár

0 komment

Nevezési díj áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Nonprofit kft. versenyrendezéssel foglalkozna. Milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy a nevezési díjak számlázása áfamentes legyen, és ne tartozzon az adó alapjába? »

Megválaszolva

0 komment

Levonható áfa utólagos módosítása

Áfa

„F” kft. az 1990-es évek elején egy telket vásárolt magánszemélytől. A telken beruházást kezdett, melynek célja egy étterem kialakítása volt. Az étterem aktiválása 2006. januárban történt. 2008. »

Válaszra vár

0 komment

Bérmunka áfája

Áfa

Tisztelt Tanácsadó! A következő kérdésben kérünk szépen segítséget. Cégünk bérmunka konstrukcióban alumínium tömböket gyárt egy román cég számára, a tőlük érkező salakból. »

Megválaszolva

0 komment

Kilépés az áfakörből

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk 2020. január 1-jétől kilép az áfakörből, és alanyi adómentes lesz. »

Megválaszolva

0 komment

Továbbszámlázott bérleti díj

Áfa

Kedves Szakértő! Az egyik cégünk bérel két helyiséget, a bérbeadó nem választotta az áfát a bérbeadásra, tehát mentesen számláz. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlan-bérbeadás áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Raktárt bérlünk egy cégtől, amely vagyonkezelő tevékenységet folytat (főtevékenysége 6420 vagyonkezelés). Ennek keretében egy másik cég tulajdonában álló ingatlant ad bérbe nekünk. »

Megválaszolva

0 komment

Bérbeadás áfa

Áfa

Tisztelt Adószakértő! Családi tulajdonú ingatlan bérbeadásából származó bevétel csak egy személy nevén szerepel. A bevétel 18 millió forint. »

Megválaszolva

0 komment

Kulturális szolgáltatás

Áfa

A kft. főtevékenysége művészeti tevékenység. »

Megválaszolva

1 komment

Adásvétei szerződéssel magánszemélytől vásárolt ingatlan értékesítésének áfaja

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2008 júliusában magánszemélytől vásárolt 14 millió Ft értékben ingatlant. Most a cégünk el szeretné adni az ingatlant magánszemélynek. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlaneladás áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Építőipari vállalkozás társasházakat épít. Az egyik ingatlanból 3 lakás és egy tárolóhelyiség nem került eladásra, ezt a vállalkozás használta bérbeadás céljából. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlan bérbeadása

Áfa

A társaság ingatlan-bérbeadásból nem volt áfás 2019-ben, de 2020-tól már bejelentkezett. 2019. 12. 01-jétől adunk bérbe ingatlant. Leszámlázhatom-e 2020. »

Megválaszolva

0 komment

Lakóingatlanok bérbeadása

Áfa

A társaság korábban adókötelessé tette választásával a lakóingatlan-bérbeadást. Most újabb lakásokat vásárol bérbeadás céljából. »

Megválaszolva

0 komment

Kata értékhatár

Áfa

Kérdésem a következő lenne. Ha november 29-én lép be valaki a katába, akkor novemberben az egymillió forintot arányositani kell, hogy megmaradjon az alanyi adómentessége az áfában? »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlan bérleti díjának átszámlázása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy társaság bérel egy üzlethelyiséget, amiről áfás számlát kap a tulajdonostól (egy cég az). A tulajdonos engedélyével a társaság albérletbe adja az ingatlant. »

Megválaszolva

0 komment

Apartmanépítés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kft. új építési telket vásárolt. A telekre apartmanházakat fog építeni, az új épületeket kereskedelmi szálláshelyként fogja hasznosítani. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlanáfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy társaság ingatlanépítéssel foglalkozik. Még 2019-ben előlegeket vesz fel a jövő évi értékesítésekre 5%-os áfával. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlanértékesítés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ipari célt szolgáló ingatlanát szeretné értékesíteni. A társaság 2019 elejétől tevékenységet nem végez. Jelenleg áfakörbe tartozunk. »

Megválaszolva

0 komment

Építőipari előlegszámla

Áfa

Tisztelt Szakértő! Építőipari vállalat felé burkolat, élzáró vásárlására előlegszámlát áfásan vagy áfamentesen kell-e kiállítani? Köszönöm válaszát. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz vagy készlet

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szerszámok könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Osztalékfizetés eredménytartalékból

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X