dr. Bartha László adójogi szakjogász

Dr. Bartha László diplomáit a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy szakán és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte.  Adótanácsadói és adójogi szakjogászi végzettséggel rendelkezik.

Pályafutását a PricewaterhouseCoopers munkatársaként kezdte, ahol társaságok adózásával, átalakulások adókezelésével, adóeljárási kérdésekkel és nemzetközi adózással foglalkozott.

Jelenleg egy nemzetközi cégcsoport adózásért felelős középvezetője, ahol teljeskörűen foglalkozik vállalkozások adózásával, beleértve a számviteli, társasági adójogi, általános forgalmi adózási kérdéseket.

 

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Megválaszolva

0 komment

Műszaki ellenőrzés

Áfa

Az alábbi kérdésben kérném az Önök tájékoztatását. Egy gazdasági társaság műszaki ellenőrzéssel, építésvezetéssel, építéslebonyolítással foglalkozik. »

Megválaszolva

0 komment

5%-os áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlaneladás

Áfa

Tisztelt Dr. Bartha Úr! Pontosítanám a kérdésemet. Adásvételi szerződéssel adtunk el régi, beépített ingatlant. A számát fordított adózással állítjuk ki, élve az áfatörvény adta lehetősséggel (142. »

Megválaszolva

0 komment

Láncügylet: olasz, magyar, svájc adóalanyok között

Áfa

Tisztelt Szakértő, Az áfabevallásban hol kell szerepeltetni a következő ügyleteket: három fél között történik a számlázás, a termékadásvétel. »

Megválaszolva

0 komment

Számla teljesítési időpontja

Áfa

Tisztelt Szakértő! Számlázással kapcsolatosan a következőkben kérem a segítségét: bérleti díj számlázása esetén az időszak 2020. 06. 01-2022. május 31. A számlakiállítás és a fizetési határidő 2020. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlan értékesítése

Áfa

Szép napot! Beépített ingatlant földterülettel értékesítettünk. Fordított adózású számlát fogunk kiállítani. De a foglalót és az előleget is le kell számláznom. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa önellenőrzése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetben kérem állásfoglalását. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlanáfa utólagos korrekciója

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy társaság az ingatlanjait áfás bérbeadással hasznosította eddig, és a vásárlás, az aktiválás és a karbantartás-üzemeltetés költségeinek áfáját is visszaigényelte. »

Megválaszolva

0 komment

Bontás, építés

Áfa

Adott egy építési beruházás, amelynek része egy épületbontás (istálló). Ugyanarra a helyszínre a bontást követően új épületet építenek. »

Megválaszolva

0 komment

EU-n kívüli digitális szolgáltatás áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk távolról nyújtható szolgáltatást cégeknek és magánszemélyeknek egyaránt. »

Megválaszolva

0 komment

2020. 03. 14-én megválaszolt kérdésünk pontosítása

Áfa

Köszönjük a választ. A kérdéshez szeretnénk kiegészítő információt adni. 1) A megbízó befejezte magyarországi tevékenységét, amely magyarországi projektre lett létrehozva. 2012.12. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa tv. értelmezése

Áfa

Tisztelt Adózóna! Kérem szakértőjük állásfoglalását, hogy az alább kivonatolt megbízási szerződés vonatkozásában az Áfa tv. 37. § vagy a különös szabályokat tartalmazó 39. § alkalmazandó! »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlanértékesítés áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Saját tulajdonú ingatlan bérbeadásával foglalkozó társaságunk ingatlan-bérbeadási tevékenysége után az áfát az általános szabályok szerint számítjuk fel és fizetjük. »

Megválaszolva

0 komment

Új építésű ingatlan áfabeli megítélése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy építéssel foglalkozó kft. 2019 szeptemberében saját tulajdonú ingatlanon kétlakásos (98-98 m2) társasház építésébe kezdett eladási céllal. »

Megválaszolva

0 komment

Fordított adózás – fuvardíj

Áfa

Tisztelt Szakértő! Építkezésről földet szállítunk el. Cégünk fuvardíjat számláz ki az elszállított mennyiség alapján. Rendelkeznek építéshatósági engedéllyel. »

Megválaszolva

0 komment

Közösségen belüli szolgáltatás igénybevétele

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy magyar cég megbíz egy román vagy szlovák céget belföldi fuvarozással. A cégek rendelkeznek közösségi adószámmal. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatanértékesítés áfa

Általános

Tisztelt Szakértő! Adott egy régi társasházi ingatlan, melynek fele-fele arányban egy cég és egy maganszemély a tulajdonosa. A cég kizárólag tárgyi adómentes tevékenységet végez. »

Megválaszolva

0 komment

Új autó áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő Ha a társaság új személygépjárművet vásárol nyílt végű lízingre, az önrész áfáját vissza lehet-e igényelni. »

Megválaszolva

0 komment

Utazási iroda – előleg elszámolása

Áfa

Az utazási iroda előleget vesz fel a nyári, lekötni kívánt útjaira. Az előleget úgy kell tekinteni, mint amely rendre az általa számított árrésnek megfelelő részt is arányosan tartalmazza. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Kártérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Amerikai cég

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close