További témák
dr. Bartha László adójogi szakjogász

Dr. Bartha László diplomáit a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy szakán és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte.  Adótanácsadói és adójogi szakjogászi végzettséggel rendelkezik.

Pályafutását a PricewaterhouseCoopers munkatársaként kezdte, ahol társaságok adózásával, átalakulások adókezelésével, adóeljárási kérdésekkel és nemzetközi adózással foglalkozott.

Jelenleg egy nemzetközi cégcsoport adózásért felelős középvezetője, ahol teljeskörűen foglalkozik vállalkozások adózásával, beleértve a számviteli, társasági adójogi, általános forgalmi adózási kérdéseket.

 

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Ingatlanértékesítés

Általános

Tisztelt Szakértő! Már kérdeztem ez ügyben, de pontatlanok voltak az értesüléseim. Egyéni vállalkozó vásárolt egy ingatlant 1995-ben, melynek az áfáját visszaigényelték. »

Megválaszolva

0 komment

Vadásztársaság adózása

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy vadásztársaság a tagja részére, aki nem áll munkaviszonyban a társasággal, a jó munkájáért egy bikát kap ajándékba, melyet ő lőhet meg. »

Megválaszolva

0 komment

Google adsense hirdetésből származó bevétel adózása

ÁFA

Tisztelt Szerkesztő! Az alábbi témában kérem szíves segítségét. Google adsense hírdetéseiből származó bevétel adózásával kapcsolatban szeretnék információt kérni. »

Megválaszolva

0 komment

Áfalevonási jogosultság

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném véleményét kérni: ügyfelem családi gazdálkodó, a 2018. évben alanyi adómentes volt, 2019. január 1-jétől áfakörös az általános szabályok szerint. »

Megválaszolva

0 komment

Építési telek értékesítése 5 százalékos adómértékkel

ÁFA

Az adásvételi szerződés tárgya, hogy az építési vállalkozó telekhányadot és felépülő társasházi lakást értékesít. »

Megválaszolva

0 komment

Áfakulcskérdés és helye a bevallásban

ÁFA

Tisztelt Szakértő! 1.) Kaptam egy nyugtaösszesítőt arról, hogy az egyéni vállalkozó, akinek tehenei vannak, lefeji a tejet és eladja azt magánszemélyeknek, s nyugtát ad róla. »

Megválaszolva

0 komment

Reklámtermék exportja közösségen belüli szállítással

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Bizonytalan vagyok a számlázással kapcsolatban. »

Megválaszolva

0 komment

Lakásbérlet külföldi munkavállaló részére

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Cégünk külföldi munkavállalója részére bérel lakást, a cég és a bérbeadó között létrejött szerződés alapján. Áfás számlát kapunk a bérleti díjról, és az áfát levonásba helyezzük. »

Megválaszolva

0 komment

Tesztautó áfája

ÁFA

Importőrtől vásárolunk közösségi termékbeszerzés keretében személyautókat, amelyeket kizárólag tesztvezetésre használunk, majd féléves koruk után értékesítjük az autókat. »

Megválaszolva

0 komment

Építési telek eladása utáni áfafizetési kötelezettség

ÁFA

2012 áprilisában a vadásztársaság, amely áfakörös volt, vásárolt egy építési telket. Az áfát (arányosítva) visszaigényelte. 2014. januártól alanyi mentességet választott. »

Megválaszolva

0 komment

Új építésű lakáson végzett pótmunka áfája

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Társaságunk új építésű lakást vásárolt, melynek értékéről az egyes készültségi szintek teljesítését követően fordított adózással, 5 százalékos kulccsal állítunk ki számlát. »

Megválaszolva

0 komment

Parkolólétesítés áfája

ÁFA

Egy vállalkozás bérelt ingatlanon parkolót létesít az ügyfelei és dolgozói részére, a parkoló használatáért ellenértéket nem kér. Levonható a beruházás áfája? »

Megválaszolva

0 komment

Új építésű ingatlan 27% áfa – visszaigénylés, értékesítés

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Ismeretes, hogy az új építésű lakóingatlanok (lakás) 2020. 01. 01-jétől 27% áfával kerülnek értékesítésre (ha az építési engedély nem volt meg 2018. 11. hóig). »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlanhasznosítási jog

ÁFA

Kedves Szakértő! Ingatlanvásárlásra hasznosítási és elővásárlási szerződést kötöttünk. »

Megválaszolva

0 komment

Levonható-e a közműcsatlakozási díjra felszámított áfa a fizetőnél?

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Építőipari cégünk egy vállakozási szerződés teljesítéséhez áramvezetéket és csatlakozást rendelt meg az illetékes közmű vállalattól. »

Megválaszolva

0 komment

Nem kész lakás áfája

ÁFA

Magánszemély ingatlanberuházóval kész lakás vásárlására szerződést köt. A lakás építése folyamatban van. A szerződés tartalmazza a kialkudott árat, mely 5% áfát tartalmaz. »

Megválaszolva

0 komment

Fordított áfásan vásárolt ingatlanhoz tartozó levonási jog

ÁFA

A kft. üzlethelyiségeket vásárol, amiről a fordított áfa szabályai szerint kiállított számlát fog kapni. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa arányosítása

ÁFA

Tisztelt Adózóna! »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlanáfa arányosítása

ÁFA

Tisztelt Adózóna! 2014. évben a tulajdonunkban lévő kft. egy csereügylettel szerzett ipari ingatlant 9 millió forint értékben, melyet fordított áfa keretében értékesített az eladó. »

Kérdések és válaszok

Tao-felajánlás – látványcsapatsport

Pölöskei Pálné

adószakértő

Támogatások elszámolása

Lepsényi Mária

adószakértő

Osztalék evásnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X