dr. Bartha László adójogi szakjogász

Dr. Bartha László diplomáit a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy szakán és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte.  Adótanácsadói és adójogi szakjogászi végzettséggel rendelkezik.

Pályafutását a PricewaterhouseCoopers munkatársaként kezdte, ahol társaságok adózásával, átalakulások adókezelésével, adóeljárási kérdésekkel és nemzetközi adózással foglalkozott.

Jelenleg egy nemzetközi cégcsoport adózásért felelős középvezetője, ahol teljeskörűen foglalkozik vállalkozások adózásával, beleértve a számviteli, társasági adójogi, általános forgalmi adózási kérdéseket.

 

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Ingatlanáfa

Áfa

Tisztelt Szakértő, azt szeretném tudni, hogy az alábbi, korábban megjelent bekezdés végül bekerült-e az 5%-os áfakulcsú ingatlanokkal kapcsolatos szabályok közé, mert sajnos én nem találom... »

Válaszra vár

0 komment

Ingatlan-bérbeadás és rezsiköltség számlázása

Áfa

Ügyfelünk a bérleti díjat tárgyi adómentesen számlázza. A rezsi öltségek áfáját visszaigényli, és áfásan számlázza tovább a bérlőnek. Helyesen jár el? »

Válaszra vár

0 komment

5 százalék vagy 27 százalék?

Áfa

Társaságunk jelenleg egy 16 lakásos társasház kivitelezését végzi, Az építési engedélyt 2019. augusztusában kapta meg a társaság. Az építési munkálatok befejezésére 2019–2020 fordulóján kerül sor. »

Válaszra vár

0 komment

Építőipari vállalkozás daruzási tevékenysége utáni fordított áfa felszámításának lehetősége

Áfa

Tisztelt Szakértő, Egy ügyfelem daruzási munkákat végez egy új gyárépület kivitelezésénél. A megrendelővel (aki a fővállalkozó egyik alvállalkozója) telefonon egyeztet. »

Megválaszolva

0 komment

Adásvételi előszerződés felbontása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk 16 lakásos társasházat épít. A beruházás majdnem készen van, használatbavételi engedély még nincs. A vevőkkel előszerződést kötöttünk. »

Megválaszolva

0 komment

Fogorvos katás egyéni vállalkozó – uniós szolgáltatás áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó, aki fogorvos, a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel áfamentes tevékenységet végez Németországban is. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlanértékesítés áfája

Áfa

Társaságunk ingatlanforgalmazással foglalkozó gazdasági társaság, lakóingatlan és nem lakóingatlan értékesítésére is adókötelezettséget választott. Amennyiben 2018. november 1. »

Megválaszolva

0 komment

Bérelt személygépjármű – GPS-beszerzés áfalevonhatósága

Áfa

Tisztelt Szakértő! Kérem válaszát az alábbi kérdésre. Egy kft. hosszú távú egyedi bérleti szerződés (nem lízing) szerint használ egy személygépjárművet. »

Megválaszolva

0 komment

Építőipari beruházás megítélése fordított adózás szempontjából

Áfa

Tisztelt Adózóna! Vállalkozásunk egy új hűtőtároló építésével bízta meg az építő céget. A beruházás építésiengedély-köteles. A tervben a hűtőtároló építésén túl út és parkoló is szerepel. »

Megválaszolva

0 komment

Fordított áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem a segítségét. Fiam egy kft. »

Megválaszolva

0 komment

Lakóingatlan 5%-os áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként lakásépítésbe kezdtünk még a kedvezményes adókulcs megszüntetése előtt. A lakóingatlanhoz tartozik garázs is. »

Megválaszolva

0 komment

Üzlethelyiség értékesítése

Áfa

Tisztelt Szakértő! A kft. 2007-ben vásárolt egy üzlethelyiséget. Az áfát akkor visszaigényelte. Amennyiben ezt most értékesíteni szeretné, milyen áfakulcsot kell alkalmaznia? Köszönettel. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa – lakásértékesítés

Áfa

Tisztelt Bartha László Úr! Áfa – lakásértékesítés kérdésemre adott válaszában sok információt közölt, melyet köszönettel veszek. Kérdésemre azonban nem válaszolt. »

Megválaszolva

0 komment

Idősgondozás áfaelbírálása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kft. (nem nonprofit) főtevékenysége TEÁOR 8710 idősgondozás, ehhez egy új idősotthont épített, a működési engedélyt megkérték. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa: 5% vagy nem?

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tulajdonát képezi egy 2002. »

Megválaszolva

0 komment

Külföldi cég magyar adószám igénylése

Áfa

Egy külföldi építőipari cég Magyarországon belföldi adóalanynak házat építene. Csak ezt az egy ügyletet bonyolítaná Magyarországon. Mindketten EU-s áfaalanyok. »

Megválaszolva

0 komment

5% áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az 5%-os lakásépítési áfával kapcsolatos: 2018 november 1. előtt kapott építési engedélyt egy kivitelezés. »

Megválaszolva

0 komment

Vagyonkezelés

Áfa

Egy 100%-ban önkormányzati tulajdonú kft. vagyonkezelési szerződést köt az önkormányzattal. Az önkormányzat tulajdonában vannak lakások és nem lakások (ezeket üzemelteti a kft.). A kft. »

Megválaszolva

0 komment

Alanyi mentes

Áfa

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: egyesület EU-s szolgáltatást vett igénybe. Az egyesület nem áfakörös, nem rendelkezik EU-s adószámmal. Mi a teendő? »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Őstermelő által kapott támogatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Katás bt. és ekho

Lepsényi Mária

adószakértő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X