További témák
dr. Bartha László adójogi szakjogász

Dr. Bartha László diplomáit a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy szakán és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte.  Adótanácsadói és adójogi szakjogászi végzettséggel rendelkezik.

Pályafutását a PricewaterhouseCoopers munkatársaként kezdte, ahol társaságok adózásával, átalakulások adókezelésével, adóeljárási kérdésekkel és nemzetközi adózással foglalkozott.

Jelenleg egy nemzetközi cégcsoport adózásért felelős középvezetője, ahol teljeskörűen foglalkozik vállalkozások adózásával, beleértve a számviteli, társasági adójogi, általános forgalmi adózási kérdéseket.

 

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Ingatlanértékesítés áfamegítélése 2020 után

ÁFA

Van egy vállalkozó, aki 2019. évben elkezdett egy 8 lakásos társasházat építeni. »

Válaszra vár

0 komment

Közvetített karbantartás áfája

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Saját nevünkben, más (megrendelő) javára járunk el. Példa: kivitelezővel kötött szerződés szerinti, hozzánk 2019.05.22-én beérkezett számla kelte: 2019.05.14. »

Válaszra vár

0 komment

STK

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Adott egy vállalkozás, mely lakóingatlan létrehozására alakult. Az építés generálkivitelező, illetve alvállalkozók bevonásával történik. »

Válaszra vár

0 komment

Könyvtári szolgáltatás áfája

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy művelődési intézmény különböző programokat szervez, amiről 27 százalékos áfás számlát állít ki. »

Válaszra vár

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Lakóingatlan bérleti díjának áfája

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Áfakörös, és kizárólag áfás tevékenységet végző cég kibérel egy lakást tevékenység végzése céljából. »

Megválaszolva

0 komment

Egyéni cég

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves segítségüket. Egyéni céget alapít egyéni vállalkozó. Az egyéni cég bejegyzésével egyidejűleg megszűnik az egyéni vállalkozás. »

Megválaszolva

0 komment

Ki, kinek, mennyit számláz?

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Kereskedelmi célú szálláshely-szolgáltatás három szereplős, az airbnb, a magyar közvetítője és a szálláshely bérbeadója. »

Megválaszolva

0 komment

Csirkesütő – GPS pénztárgép

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Adott egy csirkesütő autó (mozgóbolt) GPS pénztárgéppel ellátva, mely normál esetben 27%-os áfagyűjtőt köteles használni. »

Megválaszolva

0 komment

Szállásköltség

ÁFA

Tisztelt Adózóna! Cégünkhöz rendszeresen érkeznek vendégek belföldről, illetve külföldről. Kérdésem az lenne, hogy a cég felé számlázott szállásköltség áfája levonható-e. »

Megválaszolva

0 komment

Társasház értékesítése

ÁFA

Tisztelt Szerkesztő! Egy építési telken, ami a kivitelező tulajdona, társasházat épített és most értékesíteni szeretné. A lakásokat a telekkel együtt kiszámlázhatja-e 5%-os áfával? »

Megválaszolva

0 komment

Németországi munkavégzés

ÁFA

Tisztelt Bartha Úr! Köszönöm válaszát. Kérdésemben feltettem, hogy a 43. § esetén a számlát hogy állítom ki, mivel áfásan nem, és fordított adózást csak adóalany esetében lehet alkalmazni. »

Megválaszolva

0 komment

Alanyi adómentes egyéni vállalkozó ingatlanértékesítése

ÁFA

Tisztelt Bartha László úr! Az előző kérdésemre (https://adozona. »

Megválaszolva

0 komment

Számlázás az USA-ba

ÁFA

Tisztelt Adózóna! Katás egyéni vállalkozó vagyok. Egy USA székhelyű adóalanynak végzek Magyarországról szolgáltatást. A számlámon a szolgáltatás megnevezése: Data analytics and consultancy service. »

Megválaszolva

0 komment

Alanyi adómentes egyéni vállalkozó új ingatlant értékesít

ÁFA

Alanyi adómentes egyéni vállalkozó értékesít egy új ingatlannak minősülő lakást, a házastársával együtt. A tulajdoni arányok: 50-50%. »

Megválaszolva

0 komment

Építési telek eladása – áfakötelezettség

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Jogi személy kft. építési ingatlanából kisebb hányadot értékesít egy kft. részére, amely a szomszéd telek tulajdonosa is egyben. »

Megválaszolva

0 komment

Németországi szolgáltatás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! A kft. Németországban ének mesterkurzus ellátására kötne szerződést egy iskolával, amelynek állítólag nincs adószáma. »

Megválaszolva

0 komment

Áfabesorolás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy 100 százalékban önkormányzati tulajdonú kft. vagyonkezelési szerződéséből idézek: 1. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlan-áfa

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Ingatlan-áfával kapcsolatban lenne kérdésem. A társaság általános szabályok szerint adózik. Értékesítené a tulajdonában lévő ingatlant. »

Megválaszolva

0 komment

5% lakásáfa

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy építési vállalkozó 12 lakásos társasházat épít, a földszinten üzlethelyiségekkel és külön álló garázsokkal. Végleges építési engedéllyel 2018. november 1. »

Kérdések és válaszok

Csed +kata

Széles Imre

tb-szakértő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X