További témák
dr. Bartha László adójogi szakjogász

Dr. Bartha László diplomáit a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy szakán és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte.  Adótanácsadói és adójogi szakjogászi végzettséggel rendelkezik.

Pályafutását a PricewaterhouseCoopers munkatársaként kezdte, ahol társaságok adózásával, átalakulások adókezelésével, adóeljárási kérdésekkel és nemzetközi adózással foglalkozott.

Jelenleg egy nemzetközi cégcsoport adózásért felelős középvezetője, ahol teljeskörűen foglalkozik vállalkozások adózásával, beleértve a számviteli, társasági adójogi, általános forgalmi adózási kérdéseket.

 

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Áfából való kilépés

ÁFA

Egy vállalkozó 2017 év közben elérte a bevételi esetében a 8 millió forintos alanyi adómentes határt. 2018. évi bevétele 12 millió forint alatt marad. »

Válaszra vár

0 komment

Ingatlanértékesítés áfavonzata

ÁFA

Tisztelt Szakértő! A kft. értékesíteni szeretné 2018 decemberében a raktárcsarnokát és a körülötte lévő földterületet. A csarnok 1999.06.02-án lett üzembe helyezve. Ekkor áfa-visszaigénylés történt. »

Válaszra vár

0 komment

Egyesületnél uniós szolgáltatás igénybevétele áfaköteles-e?

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Van egy egyesület, mely az alapító okiratban megfogalmazott céljai megvalósítása során uniós tagállamban is vesz igénybe különféle szolgáltatásokat. »

Megválaszolva

0 komment

Szolgáltatásnyújtás EU-adószámmal nem rendelkező partnernek

ÁFA

Tisztelt Válaszadó! Egy EU-s partnernak, egy másik színháznak nyújtottunk színházi szolgáltatást. Nincs uniós adószáma, de román adószámmal rendelkezik. »

Megválaszolva

0 komment

Gépjármű-kereskedelem – áfa, kata

ÁFA

Tisztelt Szakértő! 4519 Egyéb gépjármű kiskereskedelme - ÖVTJ kóddal szeretnének katás egyéni vállalkozást alapítani. »

Megválaszolva

0 komment

Visszalépés alanyi áfamentes körbe

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Az alanyi mentességi határ emelése kapcsán a "salátatörvény" 60..paragrafusának 2. »

Megválaszolva

0 komment

Céges autó áfájának kezelése

ÁFA

Tisztelt Szakértő! A https://adozona.hu/kerdesek/2018_11_28_Ceges_auto_afajanak_kezelese_utc linken elérhető kérdéshez tennék még fel további kérdést. »

Megválaszolva

0 komment

Alanyi mentesség

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Adott egy társaság, amely tavaly az alanyi mentességet választotta, idén sajnos megint átlépett az áfakörbe augusztusban. »

Megválaszolva

0 komment

Üzlet értékesitésének áfa

ÁFA

Egyéni vállalkozó 1999-ben vett az ÁFÉSZ-tól egy üzlethelyiséget 1 500 ezer forintért. 2015-ben felújitotta 1 797 ezer forint összegben, melyet ráaktiváltunk az épitményre, az áfáját visszaigényeltük. »

Megválaszolva

0 komment

Tárgyi adómentes szolgáltatás közösségen belülre

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy kft. fogtechnikai szolgáltatást végez. Az adószáma 1-es, az esetleges egyéb (nem tárgyi mentes) tevékenységre az alanyi mentességet választotta. »

Megválaszolva

0 komment

Új ingatlan építése

ÁFA

Kivitelező saját magának épít házat, lehet 5 százalékos az áfa? című cikkhez hasonló kérdés. Egy nem építőipari vállalkozásnak van egy ingatlana, amit a tevékenységéhez használ, nem lakóingatlan. »

Megválaszolva

0 komment

Új építésű lakás beépített bútorainak áfája II.

ÁFA

Köszönöm szépen a szakértő válaszát az azonos című kérdésemre. Szeretnék néhány kérdést feltenni a válaszára reagálva, hogy még jobban tisztán lássam a helyzetet. »

Megválaszolva

0 komment

Egyéb ingatlan

ÁFA

Egy társaság üdülőt vásárol iroda céljára, magánszemélytől. Az épületet felújítja, és a felújítás áfáját visszaigényli, tekintve, hogy nem lakóingatlanról van szó. »

Megválaszolva

0 komment

Közösségi termékbeszerzés

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Van egy cég, amely parfümöket értékesít Magyarországon harmadik ország felé. A parfümöket közösségen belülről szerzi be. »

Megválaszolva

0 komment

Új építésű lakás beépített bútorainak áfája

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Cégünk saját kivitelezésben új lakásokat épít. »

Megválaszolva

0 komment

Céges autó áfájának kezelése

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Társaságunk jelenleg lízingeli a céges autókat, és a magánhasználatért jelképes hozzájárulást kér a munkavállalóktól. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlan áfa kérdés

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tárgyi eszközként vásárolt 2013-ban és 2017-ben ingatlanokat (irodaház, hűtőház, üzlet megnevezéssel). »

Megválaszolva

0 komment

Tárgy naptári év fogalma az áfa alanyi mentességnél

ÁFA

Az áfatörvény az alanyi adómentesség választhatóságára a következőképp rendelkezik: "188. § (1) Alanyi adómentesség abban az esetben választható, ha az adóalany 2. »

Megválaszolva

1 komment

Kisajátítás, áfa

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Áfakörös mezőgazdasági kistermelőtől 2018 elején autópálya-építéshez földterület részeket sajátítottak ki. Ezen a területen ez évben termőre forduló barackültetvény található. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlanátalakítás áfája

ÁFA

Egy kft. megvásárolt egy lakóházat és szeretné átalakítani könyvelőirodának, és egy üzlethelyiséget is kialakítana. A földhivatalhoz beadott egy kérelmet a rendeltetés megváltoztatására. »

Kérdések és válaszok

Osztalék

Szipszer Tamás

adószakértő

Kedvezménypontok elszámolása II.

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X