dr. Bartha László adójogi szakjogász

Dr. Bartha László diplomáit a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy szakán és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte.  Adótanácsadói és adójogi szakjogászi végzettséggel rendelkezik.

Pályafutását a PricewaterhouseCoopers munkatársaként kezdte, ahol társaságok adózásával, átalakulások adókezelésével, adóeljárási kérdésekkel és nemzetközi adózással foglalkozott.

Jelenleg egy nemzetközi cégcsoport adózásért felelős középvezetője, ahol teljeskörűen foglalkozik vállalkozások adózásával, beleértve a számviteli, társasági adójogi, általános forgalmi adózási kérdéseket.

 

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

5% áfa – visszaigénylés korábban kifizetett előlegre

Áfa

Tisztelt Adózóna! Új lakást vásárolunk, a szerződéskötés 2021-ben fog megtörténni. Az előszerződést 2019-ben kötöttük. »

Megválaszolva

0 komment

Fordított áfás értékesítés önellenőrzése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy ingatlanértékesítés számlája, melynek teljesítési dátuma 2020. 07. 01. elkésve 2020. 11. 25-én fordított adózással lett kiállítva, negyedéves adózónál. »

Megválaszolva

1 komment

Kedvezményes áfa alkalmazása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Van egy vállalkozóm, aki korábban is ételkiszállítással foglalkozott, ott helyben nem lehetett fogyasztani, mert nem voltak asztalok és székek. »

Megválaszolva

0 komment

Háromszögügylet

Áfa

Tisztelt Szakértő! A következő ügylethez kérem a segítségét. Adott három társaság: "A" magyar, "B" olasz, "C" német cég. »

Megválaszolva

0 komment

Lakásáfa

Áfa

2020. szeptemberben kezdődött családi ház építése 2021. májusban fog befejeződni. Ebben az évben előlegfizetés történt. 2021-ben a végszámlában milyen áfakulcsot kell alkalmazni? »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlanértékesítés – általános áfakörből kilépés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét, tanácsát a következőkben! Kft.-nk lakóingatlant vásárolt 2016-ban magánszemélytől, melyet bérbeadás kapcsán hasznosít. »

Megválaszolva

0 komment

Terület-előkészítési munka fordított vagy egyenes adós

Áfa

Tisztelt Szakértő ! Vállalkozásunk vízügyiépítésiengedély-köteles beruházás kivitelezését, közelebbről patak- és csatornamedrek rekonstrukcióját, bővítését végzi. »

Megválaszolva

0 komment

Konyhák, éttermek számlázása 5 százalékos vagy 27 százalékos áfakulccsal

Áfa

Intézményünk főtevékenységének besorolás a 8899 – M.N.S. Egyéb szociális ellátás bentlakás nélkül, ezen belül is szociális étkeztetéssel foglalkozunk. »

Megválaszolva

0 komment

Társasházi közös költség számlázása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy önkormányzat által létrehozott társasház, egyedüli tulajdonosa. »

Megválaszolva

0 komment

Webshopos értékesítés

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy egyesület címert, tollakat, mezeket értékesít vállalkozási tevékenységben. Az értékesített tárgyak után számlát állít ki. »

Megválaszolva

0 komment

Fordított adózású előlegszámla vs egyenes adózású végszámla

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy építőipari vállalat generálkivitelezéssel foglalkozik. Egy családi ház felépítéséhez alvállalkozót vont be, aki a nyílászárók építési- szerelési munkáit látta el. »

Megválaszolva

0 komment

Harmadik országból kapott szolgáltatás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Adott egy harmadik országbeli cég, amely egy magyarországi kft.-nek informatikai szolgáltatást nyújt. A cég székhelye, telephelye a harmadik országban található. »

Megválaszolva

0 komment

Személygépkocsi-értékesítés 2021

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2019-ben vásárolt egy használt személygépkocsit. Az eladó egy másik cég volt, amely tárgyi eszközként használta az autót. Az értékesítéskor áfát felszámított. »

Megválaszolva

0 komment

Magyar jogi személy, EU-s adóalany termékértékesítése más EU-tagországon belül

Áfa

Tisztelt Szakértő! Magyar jogi személy, EU-s rendelkező adóalany külföldi illetőségiű magánszemély tagjai a COVID-helyzet miatt nem utaznak Magyarországra, alkalmazottak nincsenek. »

Megválaszolva

1 komment

5 százalék áfa alkalmazása

Koronavírus-járvány

Tisztelt Szakértő! Szíves állásfoglalásukat szeretném kérni az alábbi ügyben! Ügyfelünk tevékenysége, a TESZOR 15-ből, az 56.10.19 Egyéb ételszolgáltatás. »

Megválaszolva

0 komment

Lakásáfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kft. lakásokat is értékesit. Nagy vonalakban tisztában vagyok a vonatkozó áfa rendelkezésekkel, azonban most mégis elbizonytalanodtam. »

Megválaszolva

0 komment

Ételkiszállítás áfakulcsa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Oktatási intézmény saját konyhájából az online oktatás alatt az igénylő tanulók számára házhoz kiszállított ebédre vonatkozik-e a kedvezményes áfakulcs? »

Megválaszolva

0 komment

5 százalékos ingatlanáfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! A segítségét kérném! Ingatlanépítéssel és -forgalmazással foglalkozó cégként sok szerződés van, amely már idén megköttetett. »

Megválaszolva

0 komment

Vagyonkezelő cég áfaalanyisága

Áfa

Tisztelt Adószakértő! Segítséget szeretnék kérni az alábbiakra vonatkozóan: adott egy fő cég, amely alapít egy leányvállalatot, ez lesz a vagyonkezelő cég. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Munkahelyteremtő bértámogatási program – 6+3 havi 100% támogatás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close