dr. Bartha László adójogi szakjogász

Dr. Bartha László diplomáit a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy szakán és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte.  Adótanácsadói és adójogi szakjogászi végzettséggel rendelkezik.

Pályafutását a PricewaterhouseCoopers munkatársaként kezdte, ahol társaságok adózásával, átalakulások adókezelésével, adóeljárási kérdésekkel és nemzetközi adózással foglalkozott.

Jelenleg egy nemzetközi cégcsoport adózásért felelős középvezetője, ahol teljeskörűen foglalkozik vállalkozások adózásával, beleértve a számviteli, társasági adójogi, általános forgalmi adózási kérdéseket.

 

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Ingatlanértékesítés – fordított áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény 10. § (d) és a 142. § (1) a) pont értelmezésében, pontosításában kérném a segítségét. Adott egy projekt, melynek három kft. »

Válaszra vár

0 komment

Fordított adózású termék beszerzése az áfabevallásban

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéskör tisztázásában szeretném a segítségét kérni. »

Válaszra vár

0 komment

Lakás- és garázsbérbeadás

Áfa

Tisztelt Adószakértő! Külföldi illetőségű magánszemély, lakás- és garázstulajdonos, adószámot kért a bérbeadási tevékenysége végzéséhez, mert nemcsak lakást, hanem garázst is bérbead. »

Megválaszolva

0 komment

FAD számla

Áfa

Üdvözlöm Önöket! Szeretném megkérdezni, hogy építőipari szolgáltatás végzésekor milyen feltételekkel lehet FAD-os számlát kiállítani? Kell-e a megrendelőtől írásbeli nyilatkozatot kérnem, pl. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlanértékesítéshez kapcsolódó jutalék áfája

Áfa

2005-ben ingatlant vásároltunk, az áfát visszaigényeltük. 2021-ben értékesítettük a mostani szabály szerint TAM áfával. »

Megválaszolva

0 komment

Adószám megszűnése egyéni vállalkozásnál

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem mezőgazdasági tevékenységet végez, de vállalkozói adószámmal. Áfaalany volt, és az új adószámmal is az. 2021. 06. »

Megválaszolva

0 komment

Csarnoképítés

Áfa

Tisztelt Szakértő! A telektulajdonos csarnokot épített. Mi a csarnok elemeit, szerkezetét építjük. A generálkivitelező felé áfás vagy fordított áfás számlát állítsunk ki? »

Megválaszolva

0 komment

Időszaki elszámolás készpénzes fizetés esetén

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném segítségét! Kft. áfás ingatlan-bérbeadást folytat. »

Megválaszolva

0 komment

Kézi számla és online kiállított számla együttes alkalmazása

Áfa

Tisztelt Szakértő, Egy beszállító cég kézi számlát küld a szolgáltatásáról, ami önmagában nem jelent problémát, azonban kiderült, hogy nem ezeket a számlákat tölti fel a NAV rendszerébe, hanem... »

Megválaszolva

0 komment

Vitorláshajó-bérbeadás/szálláshely-szolgáltatás

Áfa

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérném a segítségét. Adott egy cég, melynek tulajdonában van egy vitorláshajó azzal a céllal, hogy azt bérbe adja. »

Megválaszolva

0 komment

Katás alanyi mentes egyéni vállalkozó szolgáltatása az EU-ba

Áfa

Tisztelt Szakértők! Ügyfelem katás egyéni vállalkozó heti 40 órás munkaviszony mellett. Most online oktatást végezne egy EU-beli egyetem megbízásából. »

Megválaszolva

0 komment

Tisztelt Szakértő!

Áfa

Az lenne a kérdésem, hogy az a cég, amely előleget fizetett egy másik partner részére és a befogadó céggel szemben az adóhatóság végrehajtást indított. »

Megválaszolva

0 komment

Családi ház generálkivitelezése, garázs áfakulcsa

Áfa

Tisztelt Szakértő! A generálkivitelezővel saját telken építtetett lakóépület részét képező garázs is 5%-os áfakulccsal számlázandó? »

Megválaszolva

0 komment

Kedvezményes üdülés

Áfa

Tisztelt Szakértő! »

Megválaszolva

0 komment

Árukivitel Szerbiába – áfabevallás

Áfa

Tisztelt Adózóna! Egy belföldi kft. Szerbiában fióktelepet hozott létre (cégbejegyzés megtörtént, adószámmal rendelkezik), és árut vitt ki eladás céljából, ezt szerepeltetnie kell-e az áfabevallás 1. »

Megválaszolva

0 komment

Közjegyző közösségi ügylete

Áfa

Tisztelt Szakértő! Közjegyző ügyfelem, aki az szja-törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó, közhatalmi tevékenysége révén nem adóalany az áfatörvény szempontjából. »

Megválaszolva

0 komment

Négy évvel ezelőtti teljesítés számlázása 2021-ben

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk építésiterület-előkészítő munkát végzett két cégnek 2017.07-2017.11 hónapokban. Számlát nem tudtunk kiállítani, mert az ügyvezetők utólag nem tudtak a díjazásban megegyezni. »

Megválaszolva

0 komment

Áfatörvény 39. § (1) bekezdése szerinti ügylet értelmezése

Áfa

A következő ügyben kérem állásfoglalásukat és tájékoztatásukat: Ügyfelem egy magyar vállalkozás, aki Horvátországban megépülő naperőművek kivitelezésére kötött szerződést egy horvát... »

Megválaszolva

0 komment

Saját rezsis lakóingatlan-építés áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az egyik vállalkozó lakóingatlant épít saját rezsis beruházásban. Ezzek kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy az áfával kapcsolatban hogyan kellene eljárnunk. »

Megválaszolva

0 komment

Társasjáték bérbeadása magánszemélyként

Áfa

Ügyfelem szeretne társasjátékokat kölcsön adni, amit egy csekély összegű bérleti díjért rövid időre kölcsönvesznek, és a bérleti idő lejártakor visszahoznak. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Szolárkezelő egyéni vállalkozó támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Kapott támogatás katabevétel-e?

Szipszer Tamás

adószakértő

Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close