dr. Bartha László adójogi szakjogász

Dr. Bartha László diplomáit a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy szakán és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte.  Adótanácsadói és adójogi szakjogászi végzettséggel rendelkezik.

Pályafutását a PricewaterhouseCoopers munkatársaként kezdte, ahol társaságok adózásával, átalakulások adókezelésével, adóeljárási kérdésekkel és nemzetközi adózással foglalkozott.

Jelenleg egy nemzetközi cégcsoport adózásért felelős középvezetője, ahol teljeskörűen foglalkozik vállalkozások adózásával, beleértve a számviteli, társasági adójogi, általános forgalmi adózási kérdéseket.

 

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Beruházás áfájának levonhatósága

Áfa

Ügyfelem adólevonásra jogosító és nem jogosító tevékenységet is végez. Emiatt mindkét tevékenységhez szükséges beszerzések, szolgáltatások áfáját arányosítással állapítjuk meg. »

Válaszra vár

0 komment

Harmadik országbeli magányszemélynek történő számlázás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Abban a kérdésben kérem a véleményét, hogy egy magyar cég szeretne az USA-ba magánszemély részére árut kiszámlázni. Hogyan kell a számlát kiállítani, milyen áfatartalommal? »

Válaszra vár

0 komment

Bérbeadás

Áfa

Ingatlan-bérbeadás – tulajdonostársak közössége Adott egy család, amely több tagjának (élettársak és azok gyermekei) is vannak ingatlanjaik, amelyeket bérbe adnak. »

Megválaszolva

1 komment

Nemzetközi fuvar áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az alábbi helyzetekben az áfa alkalmazásában kérném segítségét. 1. »

Megválaszolva

0 komment

Kata – engedélyköteles beruházás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Adott egy jogi személy, aki egy engedélyköteles beruházást (3-4 millió forint) akar végrehajtani az ingatlanán. A vállalkozó, aki ezt elvégezné, katás adózó. »

Megválaszolva

0 komment

Előleg adózása, számlázása fordított adózás alkalmazása esetén

Áfa

Segítséget szeretnék kérni, cégünk egy építésiengedély-köteles munkát végez a megbízó részére. Szerződés alapján átutalásra került az előleg összege, amiről számlát állítottunk ki a megrendelő felé. »

Megválaszolva

0 komment

Láncügylet

Áfa

Tisztelt Szakértő! »

Megválaszolva

0 komment

Telek értékesítése

Áfa

Az önkormányzat egy építési telket kíván értékesíteni. Kérdésem: a kialkudott vételárból van áfafizetési kötelezettsége? Köszönöm! »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlanértékesítéshez kapcsolódó áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Társaságunk saját tulajdonú ingatlanok bérbeadásával foglalkozik. A bérbeadás tekintetében az áfát az általános szabályok szerint fizetjük. »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

5 százalékos áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kávézó, mely egy irodaházban működik, kávét, limonádét és szendvicseket árul, melyeket helyben készítenek, asztaloknál fogyasztanak, felszolgálással. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa önellenőrzése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy cégnél az előző negyedévben tévesen fizetendő áfás számlaként került könyvelésre egy fordított áfás bevétel. »

Megválaszolva

0 komment

Nyugta vagy számla?

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy a 869007 Mentál-egészségügyi szolgáltatás tevékenység végzése alkalmával állíthatok-e ki papíralapú nyugtát, vagy pénztárgépet kell használnom? »

Megválaszolva

0 komment

Kültéri bútorok telepítése – áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Építőipari cégünk autópálya építésén dolgozik. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlanértékesítés áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Adott egy építőipari cég, amely 2015-ben vásárolt egy akkor épült új ingatlant egy másik építőipari cégtől bérbeadás céljára. A bérbeadási tevékenységre áfakört választott akkor. »

Megválaszolva

0 komment

Rezsiszámlák áfabevallásban való szerepeltetése

Áfa

Tisztelt Adózóna! Cégünk több lakásszövetkezetnek is könyvel. A megváltozott áfabevallásokban július 1-jétől kötelező az M-es lapokon szerepeltetni az áfaelszámolásban szerepeltetendő számlákat. »

Megválaszolva

0 komment

Telekadó továbbszámlázása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy másik adóalany épületének egy részét én használom, megállapodás szerint a telek- és építményadó rám eső részét továbbszámlázza. »

Megválaszolva

0 komment

Bérlemény áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kávéházat üzemeltető kft. a helyiséget az önkormányzattól bérli, és áfás számlát kap a bérleti díjról. A kávéházat filmforgatás céljából bérbe vették egy napra mint termet. »

Megválaszolva

0 komment

5%-os lakásáfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! 2016-ban "A" Kft. bejelentésköteles építkezést jelentett be az önkormányzatnak, a jegyző ezt tudomásul vette. 2019-ben "A" Kft. eladta a telket "B" Kft. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő kismama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close