dr. Bartha László adójogi szakjogász

Dr. Bartha László diplomáit a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy szakán és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte.  Adótanácsadói és adójogi szakjogászi végzettséggel rendelkezik.

Pályafutását a PricewaterhouseCoopers munkatársaként kezdte, ahol társaságok adózásával, átalakulások adókezelésével, adóeljárási kérdésekkel és nemzetközi adózással foglalkozott.

Jelenleg egy nemzetközi cégcsoport adózásért felelős középvezetője, ahol teljeskörűen foglalkozik vállalkozások adózásával, beleértve a számviteli, társasági adójogi, általános forgalmi adózási kérdéseket.

 

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Az eladandó, illetve eladott telekrészek áfásak-e?

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó több évtizeddel ezelőtt a vállalkozásában megvásárolt egy egy helyrajzi számon nyilvántartott kavics bányát. »

Válaszra vár

0 komment

Be nem fejezett ingatlanberuházás számlázása

Áfa

Egy kft. szálloda építésébe kezdett. Az építkezés építésiengedély-köteles, ezzel a társaság természetesen rendelkezik. A beruházás készültségi foka kb. »

Válaszra vár

0 komment

Áfabevallás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Arra szeretnék választ kapni, hogy alanyi adómentes adózó 2021. »

Megválaszolva

0 komment

Pénzforgalmi áfa küszöbérték átlépése

Áfa

Tisztelt Cím! Pénzforgalmi elszámolás alá tartozó vállalkozás esetében a 125 000 ezer forint küszöbérték figyelésekor, a tárgyévi (2021. »

Megválaszolva

0 komment

Behajthatatlan követelés áfa-visszaigénylésre vonatkozó kérelem

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünknek egy időközben felszámolt céggel szemben 2007 és 2008-as számláink után követelésünk áll fenn. A cég felszámolásáról a bírósági végzés 2017. június 29-én született meg. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa mértéke meglévő lakás bővítése esetén

Áfa

Meglévő lakás bővítésének körülményei: a bővítés 2021 márciusában kezdődött, a lakóépület eredeti nagysága 80 négyzetméter, bővítéssel 200 négyzetméter lett, a bővítésről egyszerűsített bejelentést... »

Megválaszolva

2 komment

Fordított adózás

Áfa

Egy áfaalany adózó kész ingatlanokat épít, majd azokat értékesíti. A használt ingatlan eladására adómentesség helyett áfakört választott az áfatörvény 88. paragrafusa alapján. »

Megválaszolva

0 komment

5% áfa előregyártott lakóépület esetén

Áfa

Tisztelt Szakértő! Tervezési munkaként könnyűszerkezetes üzemben, előre megépítve készülő, helyszínre szállítással kerülő építmény került megtervezésre, lakhatási céllal. Hasznos alapterülete 32 m2. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlanértékesítés áfája figyelési időszakkal

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2007. évben vásárolt ingatlanját az évek során felújította. A kft.: Adókötelessé tétel [Áfa tv. 86. § (1) bek. »

Megválaszolva

0 komment

Telephelyként vásárolt ingatlan áfájának visszaigénylése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kutatás-fejlesztéssel foglalkozó mérnöki kft. a meglévő székhelye mellé új telephelyet létesít, így ingatlant vásárol. Az adókötelessé tétel [Áfa tv. 86. § (1) bek. »

Megválaszolva

0 komment

5 százalék lakásáfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy többlakásos ingatlant szeretne építeni, az ingatlanok egyenként nem haladják meg a 150 négyzetmétert. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlaneladás áfa elszámolása

Áfa

Ingatlan-bérbeadással foglalkozó cég értékesíti telephelyét (telek és több épület), az épületek egy része 2000. év után épült. Az építési és karbantartási számlák áfáját a társaság visszaigényelte. »

Megválaszolva

0 komment

Levonható áfa kezelése áfába való átlépéskor

Áfa

Tisztelt Szakértők! Egy őstermelő alanyi adómentes, kompenzációs felárra jogosult. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlan-bérbeadás áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Kft. ingatlan-bérbeadás fő tevékenységgel foglalkozik. Az ingatlanok a kft. két tulajdonosának magántulajdonában vannak. A kft. »

Megválaszolva

0 komment

Vállalkozás szüneteltetése estén az áfa visszaigénylése

Áfa

A korábban feltett kérdésemre nem kaptam választ (https://adozona.hu/kerdesek/2021_11_22_Vallalkozas_szuneteltetese_eseten_qbg). »

Megválaszolva

0 komment

Hatósági díj továbbszámlázása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy közműszolgáltató és egy gazdasági társaság között lévő szerződés alapján kerül kiállításra egyéb díjat tartalmazó számla, mely áfát tartalmaz, bruttó értéke 100 ezer forint. »

Megválaszolva

0 komment

Fordított áfa

Áfa

Kedves Szakértő! Cégem építőipari kft., magánszeméllyel szerződik családi ház kivitelezésére generálkivitelezőként 5%-os áfával. Az épület egyszerűsített bejelentésű. »

Megválaszolva

0 komment

5 százalék áfa önerős építésnél

Áfa

Generálkivitelezővel építtetek házat, amit majd tőle vásárolok meg 5 százalék áfával. A kivitelező már elkezdte a munkát, de nem vagyok vele megelégedve, le akarom cserélni. »

Megválaszolva

0 komment

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

Áfa

Tisztelt Szakértő! Adott egy szlovák cég, amely Magyarországon fekvő ingatlanon végez építési munkát. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlan-bérbeadás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy az áfában általános szabályok szerint adózó magyar kft. 4 lakásos, új építésű társasházat épített. Az építési költségek áfáját levonta. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Ajándékutalány

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ösztönző program

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő