dr. Bartha László adójogi szakjogász

Dr. Bartha László diplomáit a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy szakán és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte.  Adótanácsadói és adójogi szakjogászi végzettséggel rendelkezik.

Pályafutását a PricewaterhouseCoopers munkatársaként kezdte, ahol társaságok adózásával, átalakulások adókezelésével, adóeljárási kérdésekkel és nemzetközi adózással foglalkozott.

Jelenleg egy nemzetközi cégcsoport adózásért felelős középvezetője, ahol teljeskörűen foglalkozik vállalkozások adózásával, beleértve a számviteli, társasági adójogi, általános forgalmi adózási kérdéseket.

 

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Szállásköltség továbbszámlázása

Áfa

Magyar kft.-hez gépszerelők jönnek német cégtől, a szállást a magyar cég szervezi. A kapott számlát Németországba továbbszámlázza a magyar cég. Hogyan teheti ezt meg? »

Megválaszolva

0 komment

Ipari telephely (ingatlan) eladása két vevőnek

Áfa

Cégünk eladja a telephelyként használt ingatlanát. Ingatlanértékesítésre adókötelezettséget választott 2019-ben TM értékesítés helyett. »

Válaszra vár

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Bérleti díjhoz kapcsolódó továbbhárított áram számlázása

Áfa

Tisztelt Szakértő! A vevőnk folyamatosan bérel egy ingatlant tőlünk, amelynek a bérleti díját havonta számlázzuk, az adott hónap 5. napján, 20 napos fizetési határidővel, így a fizetési határidő pl. »

Megválaszolva

0 komment

Közösségi termékbeszerzés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező alanyi mentes vállalkozó közösségen belüli termékbeszerzést végez. »

Megválaszolva

0 komment

Szolgáltatás számlázása Törökországba

Áfa

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk Törökországbeli céggel kötött szerződést szolgáltatás nyújtására. A földtani laborvizsgálatokat Magyarországon fogjuk végezni török cég megrendelésére. »

Megválaszolva

1 komment

Építési telek értékesítésének áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Áfakörös tevékenységet folytató kft.-nk 1995-ben vásárolt egy belterületi építési telket adásvételi szerződés alapján, magánszemélytől. Ezt az ingatlant a kft. »

Megválaszolva

0 komment

Mezőgazdasági őstermelő áfája

Áfa

Áfa visszaigénylése őstermelőnél Ügyfelem mezőgazdasági őstermelő. Fő tevékenysége: gabonaféle termesztése, illetve állattartás. »

Megválaszolva

0 komment

Áfabevallás

Áfa

Egy adószámmal rendelkező önkormányzat (alanya az áfának) csak közérdekű tevékenységet végez, áfamentesen. Jelenleg 2 db építési telket szeretne értékesíteni. »

Megválaszolva

0 komment

Mezőgazdasági szolgáltatás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Társaságunk mezőgazdasági gépi szolgáltatást végez a környékbeli gazdák részére. A gépi szolgáltatásokkal egyidejüleg (szántás, vetés, műtrágyaszórás, vegyszerezés stb. »

Megválaszolva

0 komment

Adómentes és adóköteles tevékenység végzése egyidőben

Áfa

Tisztelt Adószakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: Adott egy „1” adószámos magánszemély, aki ingatlant ad bérbe, mint tárgyi adómentes tevékenység. »

Megválaszolva

0 komment

Lakásszövetkezet áfabeli megitélése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Kérdezném, hogy jól értelmezem a jogszabályt a lakásszövetkezet áfa- és számlaadási kötelezettségét illetően. »

Megválaszolva

0 komment

Telekáfa visszaigénylése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy áfaalany gazdasági társaság ipari területen "kivett beépítetlen terület"-et vásárolna, melyre a későbbiek során raktárépület építését tervezi, majd annak bérbeadását. »

Megválaszolva

2 komment

Közösségi adószám

Áfa

Tisztelt Adószakértő! A következő kérdésben szeretném segítségét kérni! Egy Magyarországon áfaregisztrált szlovák gazdasági társaság Magyarországon végez építőipari szolgáltatást. »

Megválaszolva

0 komment

Közösségen belüli szolgáltatásnyújtás

Áfa

Egy alanyi adómentes katás egyéni vállalkozó villanyszerelési segédmunkát végezne Németországban egy gazdasági társaság megbízásából. Mindkét fél rendelkezik közösségi adószámmal. »

Megválaszolva

0 komment

Fogszabályozás áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi adómentes fogászati ellátást végző kft. »

Megválaszolva

0 komment

Értékbecslés külföldre áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi ingatlanra külföldi (Ausztria) bank végeztet értékbecslést magyar, közösségi adószámos, áfás társasággal. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlan átminősítése és felújítása alatti áfalevonás

Áfa

Tisztelt Szakértő! A cég megvett egy lakóingatlannak minősített ingatlant. Ennek átminősítése folyamatban van üdülőhellyé. 2021.01. »

Megválaszolva

0 komment

Adómentes szolgáltatásnyújtás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy cég eddig áfakörös tevékenységet folytatott és ezt főtevékenységként folytatni is kívánja. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Őstermelő eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Pénztárgép használata

Bunna Erika

adótanácsadó

Facebook-hirdetés számlájának elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close