dr. Bartha László adójogi szakjogász

Dr. Bartha László diplomáit a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy szakán és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte.  Adótanácsadói és adójogi szakjogászi végzettséggel rendelkezik.

Pályafutását a PricewaterhouseCoopers munkatársaként kezdte, ahol társaságok adózásával, átalakulások adókezelésével, adóeljárási kérdésekkel és nemzetközi adózással foglalkozott.

Jelenleg egy nemzetközi cégcsoport adózásért felelős középvezetője, ahol teljeskörűen foglalkozik vállalkozások adózásával, beleértve a számviteli, társasági adójogi, általános forgalmi adózási kérdéseket.

 

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Sajtótermékek értékesítése

Áfa

Tisztelt Adózóna! Egy kft. több lapkiadótól sajtótermékeket vásárol, amit saját pavilonjaiban értékesít. Mi a bevétel és az áfaelszámolás bizonylata, ha az áfatörvény 167. »

Válaszra vár

0 komment

Ingatlanvétel-eladás

Áfa

Tisztelt Szakértő! "A" kft. vásárol "B" kft.-től egy szárító megnevezésű ingatlanrészt, melyet átalakítást követően lakásokként kíván értékesíteni. »

Válaszra vár

0 komment

Ingatlanáfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Azt hallottam, hogy bizonyos településeken a 2020-ban kezdett építkezések esetében is alkalmazható továbbra is az 5%-os áfakulcs az ingatlan értékesítése során. »

Válaszra vár

0 komment

15 napos számlázási kötelezettség

Áfa

Tisztelt Cím! Elvégeztünk egy szolgáltatást, de a teljesítést követően több mint 15 nappal később állítottuk ki erről a számlát. A pertner az áfatörvény 163. »

Válaszra vár

0 komment

Új ingatlan eladása magánszemélyként

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély új ingatlanokat értékesít 2020-ban. Két lakás épült egy telken. Az egyik lakást úgy értékesíti, hogy az értékesítési ár meg van bontva lakásra és telekre. »

Válaszra vár

0 komment

Építőipar – áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! A következő a kérdésem: egy építőipari cég 2019 decemberében előlegszámlát állított ki (építési engedéllyel 2018. »

Válaszra vár

0 komment

5% ingatlanáfa 2020-ban

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem generálkivitelező cég, amely 2020-ban kötne szerződést egy magánszeméllyel lakóingatlan felépítésére. A magánszemély 2018. november 1. »

Válaszra vár

0 komment

Co-working iroda: telephely?

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy informatikai kft. tulajdonosa és ügyvezetője a napi feladatok ellátására co-working irodában bérel magának egy asztalt. »

Válaszra vár

0 komment

Építési telek eladása: áfafizetés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Magánszemély 2016. 11. 24-én 6 db építési telket vásárolt cégtől áfásan. 2018. március 10-én eladott egyet, majd 2018. 07. 23-án még két darab telket. 2020. »

Megválaszolva

0 komment

Online számla-adatszolgáltatásra kötelezettek köre

Általános

Vonatkozik-e a számla-adatszolgáltatási kötelezettség adószámos magánszemélyre, aki szálláshely szolgáltatással foglalkozik? Köszönettel! »

Válaszra vár

0 komment

Termékimporthoz kapcsolódó fuvarköltség

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném segítségét. Magyar cég Szerbiából szerez be terméket, amelynek szállításával szerb fuvarozó céget bíz meg. A termék vámolása Magyarországon történik. »

Megválaszolva

0 komment

Svájci vámhatóság áfa kiszabása

Áfa

Eu-s adószámmal rendelkező magyar cég (elfogadott exportőr is) svájci partnernek árut exportál, áfamentesen a feltételeknek megfelelően. »

Válaszra vár

0 komment

Munkásszállás költségeinek könyvelése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kft. lakóingatlant vásárol, melyet átalakít, felújít munkásszállás céljából. Az ingatlan nem lesz használva egész évben, csak a mezőgazdasági idénymunkásoknak alkalmanként. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlan

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kft. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa visszaigénylése egyesületnél

Áfa

Tisztelt Cím! Egy áfakörös egyesület 10 000 ezer forint állami támogatást kapott egy rendezvény megszervezésére és megvalósítására. »

Megválaszolva

0 komment

Alanyi adómentes közösségen belüli szolgáltatás igénybevételének bevallása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes vállalkozás közösségi adóalanytól vesz igénybe szolgáltatást. A kérdésem az lenne, hogy az áfáját az áfabevallás 07-es sorában tüntetem fel? »

Megválaszolva

0 komment

EU-s termékértékesítés áfabevallás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Általános szabályok szerinti áfaalany cég EU-ba terméket értékesít áfa mentesen. »

Megválaszolva

0 komment

Adomány Kárpátaljára

Általános

Egy jótékony célú rendezvény bevételéből könyveket vásárolnak, melyeket kárpátaljai gyerekek kapnak meg. Kérdésem a következő. 1. Én mint a könyveket értékesítő cég kinek számlázom le a könyveket? »

Megválaszolva

0 komment

Alanyi mentes katás külföldi szolgáltatásnyújtása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentességet választó katás egyéni vállalkozó olaszországi cégeknek folytat tanácsadó tevékenységet (marketing és reklámtanácsadás), és rendelkezik közösségi adószámmal. »

Megválaszolva

0 komment

Személygépkocsi áfa levonása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy általam könyvelt kata hatálya alá tartozó áfaalany vásárolna egy vegyes használatú gépkocsit. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Osztrák magánszemély megbízási díja

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close