További témák
Verbai Tamás jogász

dr. Verbai Tamás, jogász / szakközgazdász 1998-tól revizor, 2001-től osztályvezető az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Kelet-budapesti Igazgatóságán, 2007-től áfa-ellenőrzési szakigazgató-helyettesként irányítja Budapest és Pest megye ÁFA adónemre vonatkozó vizsgálatait.

2009-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságán ellenőrzési szakigazgatóként menedzseli az áfa szakterületen túl a kockázatkezelési és kiválasztási tevékenységet, szervezi az operatív típusú és járulék ellenőrzéseket.

2010. októbere és 2012. májusa között a NAV Kelet-budapesti Adóigazgatóságának ellenőrzési igazgatóhelyettese, tagja a kiemelt súlyú fizetési kedvezmény kérelmeket elbíráló bizottságnak.

2008-tól meghívott előadó a Corvinus Egyetemen és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, több szakkönyv, adószakmai cikk szerzője, társszerzője. 2012. júliusától a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója.

Az Adózóna.hu szakértőjeként az általános forgalmi adózás, az adózás rendje, különös tekintettel az adóhatósági ellenőrzés, valamint illeték területen várja az olvasói kérdéseket, és publikál cikkeket. 

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Bankkártyás fizetés

Adózás rendje

Tisztelt Szakértő! Az Art. 38. »

Válaszra vár

0 komment

Válaszra vár

0 komment

Végelszámolás, ingatlaneladás, tagi kölcsön

Általános

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt., értékes, tehermentes ingatlannal, jelentős tőketartalékkal és viszonylag nagy összegű tagi kölcsönnel. A beltag nyugdíjba vonulása miatt végelszámolást határozott el. »

Megválaszolva

0 komment

Adófizetési biztosíték

Adózás rendje

2018.11.19-én alakult Z Kft. Egyszemélyes kft. ("A" személy), a cégbíróság bejegyezte, adószámot is megkapta, majd a NAV az adózóval szemben adófizetési biztosítékot írt elő. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlanáfa és illeték kérdése átalakulás során

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Az átalakulás során átadott ingatlanok áfájával és illetékével kapcsolatosan a következő kérdésem lenne. »

Megválaszolva

0 komment

Kaáts bevétel – számlatömb hiánya

Kata, kiva

Tisztelt Adózóna! Egy katás egyéni vállalkozónak a bankszámlájára érkeztek bevételek, de a teljesítésekről nem állított ki időben számlát. A számlatömböt későn vásárolta meg (több hónap elteltével). »

Megválaszolva

0 komment

Áfalevonás érvényesítése

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Partnerünk – magyarországi fióktelep – alanyi adómentességet választott alapításkor. 2018. évben 100 százalékban svájci tulajdonba került a cég. »

Megválaszolva

1 komment

Bankszámlanyitási kötelezettség

Adózás rendje

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tájékoztatását az alábbi témában. Kft. alakulásakor bankszámlanyitási kötelezettségének eleget téve szerződést kötött az egyik bankkal. »

Megválaszolva

0 komment

Állásfoglalás kérése áfa ügyben

ÁFA

Tisztelt Adózóna! Egy közösségi adószámmal rendelkező magyar cég az unió más tagországában lévő társaságtól – amely szintén rendelkezik közösségi adószámmal – tehervagonokat vásárol. »

Megválaszolva

0 komment

Akadály adóregisztrációs eljárásban

Adózás rendje

Társasági szerződés módosításának előkészítése keretében merült fel, hogy vezető tisztségviselő/cégvezető személye az Art. 19. »

Megválaszolva

0 komment

Öt éven túli adótúlfizetés

Adózás rendje

Tisztelt Szakértő! Egy általam könyvelt cég adófolyószámlája öt éven túli követelést mutat egyszerűsített vállalkozói adóból. A NAV a mai napig nem törölte az öt éven túli követelés összegét. »

Megválaszolva

0 komment

Katás, alanyi adómentes bt. végelszámolása – készlet elszámolása

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk, egy autóalkatrész-kiskereskedelmi boltot üzemeltető bt. 2017. január 1-jétől a kata adózást választotta, és egyben az alanyi áfamentességet. »

Megválaszolva

0 komment

Használtgép-kereskedelem

ÁFA

Tisztelt Adózóna! Egyéni vállalkozó külföldről (EU) behozott gépjárműveket szeretne továbbértékesíteni. Szeretnék ezzel kapcsolatban átfogó tájékoztatást kapni. »

Megválaszolva

0 komment

Étel-, italköltség továbbszámlázása

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségét. Az ügyletben három cégről van szó, kettő magyar kft., egy EU-s adóalany. 1. Informatikus Kft 2. Közvetítő Kft 3. EU-s Ltd. »

Megválaszolva

0 komment

Uniós értékesítés

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Magyar cég értékesített szlovák cégnek uniós adózással (áfamentesen). A szlovák cégnek volt uniós adószáma, viszont a magyar cégnek sajnos nem volt. »

Megválaszolva

0 komment

Egyéni cég – számla elszámolása

Általános

Ügyfelem egyéni céget alapított, de a szállítók továbbra is az egyéni vállalkozó nevére állították ki a számlát, hiába kérem, hogy a nem az egyéni cég nevére kiállított számlákat küldje vissza, mert... »

Megválaszolva

0 komment

Használt személygépkocsi vásárlása harmadik országbeli magánszemélytől

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy magyar adószámmal rendelkező kft. szeretne harmadik országbeli magánszemélytől használt személygépkocsit vásárolni. Hogyan oldható meg adózási szempontból? »

Megválaszolva

0 komment

Bt. adószámának törlése

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy bt. a következőkben kért segítséget. Adószámát 2016-ban törölték NAV tartozás miatt. 2014-ben a bankszámla-vezető bankja is felmondta a szerződésüket. »

Megválaszolva

0 komment

Szálláshely számlázása

Számvitel

Tisztelt Adózóna! Szeretném a segítségüket kérni a következőkben. Adott egy áfás kft., mely bérel egy ingatlant, melyen található egy vendégház. »

Megválaszolva

0 komment

Importálás áfa

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Az alábbi import ügyletek helyes számlázásában kérném a segítségét, a 2019. 01. 01-jén hatályba lépő áfatörvény 102. § figyelembevételével: 1. A kft. »

Kérdések és válaszok

Kamatmentes munkáltatói kölcsön

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlan-bérbeadás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Munkaviszonyban lévő ügyvezető ajándéka

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X