Verbai Tamás jogász

dr. Verbai Tamás, jogász / szakközgazdász 1998-tól revizor, 2001-től osztályvezető az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Kelet-budapesti Igazgatóságán, 2007-től áfa-ellenőrzési szakigazgató-helyettesként irányítja Budapest és Pest megye ÁFA adónemre vonatkozó vizsgálatait.

2009-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságán ellenőrzési szakigazgatóként menedzseli az áfa szakterületen túl a kockázatkezelési és kiválasztási tevékenységet, szervezi az operatív típusú és járulék ellenőrzéseket.

2010. októbere és 2012. májusa között a NAV Kelet-budapesti Adóigazgatóságának ellenőrzési igazgatóhelyettese, tagja a kiemelt súlyú fizetési kedvezmény kérelmeket elbíráló bizottságnak.

2008-tól meghívott előadó a Corvinus Egyetemen és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, több szakkönyv, adószakmai cikk szerzője, társszerzője. 2012. júliusától a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója.

Az Adózóna.hu szakértőjeként az általános forgalmi adózás, az adózás rendje, különös tekintettel az adóhatósági ellenőrzés, valamint illeték területen várja az olvasói kérdéseket, és publikál cikkeket. 

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Megválaszolva

0 komment

Alanyi adómentes – átlépés áfakörbe értékhatár-túllépés miatt

Áfa

Ügyfelünk most hozta az éves könyvelési anyagot, s most szembesültünk vele, hogy augusztusban elérte a 12 milliós bevételi értékhatárt, s átlépett áfakörbe. »

Megválaszolva

0 komment

Érvénytelen adószám

Áfa

Tisztelt Szakértő! »

Megválaszolva

0 komment

Helyi adó törlése elévülés miatt

Helyi adó

Tisztelt Szakértő! Az önkormányzatok adóhatósága mikor törölheti elévülés miatt az adótartozást? A törlés az Art. 202. §-ához kötődően következik be, vagy az Avh. 19. §-ában foglaltak az irányadók? »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Áfabevallás

Áfa

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem rendszeresen vásárol gépeket Japánból. A gyártónak van német adóilletőségű importőre, az értékesítésben ő vesz részt eladóként. »

Megválaszolva

0 komment

Angol áfaregisztráció

Áfa

Tisztelt Szakértő! Angol vevőnk a Brexit miatt angol adószám kiváltását kéri cégünktől. Termékeket értékesítünk felé, idén még közösségen belüli ügyletként. 2021-től már export értékesítés lenne. »

Megválaszolva

0 komment

Láncügylet

Áfa

Tisztelt Szakértő! 4 szereplős láncügyletről lenne szó a következőek szerint: (A) magyar cég, (B) magyar cég, (C) osztrák cég, (D) magyar cég. A cég közvetlenül D cégnek szállítja le a terméket. »

Megválaszolva

0 komment

Adóvizsgálat

Adózás rendje

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben szeretném a véleményét kérni. Az egyik ügyfelemnél még nyáron, átfogó vizsgálatot indított a NAV a 2018-as évre. Augusztusban beküldtem mindent, amit kértek. »

Megválaszolva

0 komment

Számviteli bizonylat

Számvitel

Tisztelt Kollégák! A COVID miatt társaságunknál bizonyos belső folyamatokhoz kapcsolódó, eddig papíralapú ügyintézés tekintetében az elektronikus eljárásra kell áttérni. »

Megválaszolva

0 komment

Elektronikus fizetés

Általános

Tisztelt Szakértő! 2021. »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Felszámolási eljárás megszüntetése adósságrendezést követően

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ellen felszámolási eljárást indított a NAV 2018. évben. Időközben a kft. tulajdonosa rendezte a társaság adótartozását. Ezt követően megszűnt a felszámolási eljárás a kft. »

Megválaszolva

0 komment

Engedmény készpénzes fizetés esetén

Általános

Tisztelt Szakértő! Megteheti-e egy cukrászda, hogy kiírja: "Készpénzfizetés esetén 5% engedményt adunk". Köszönöm szépen! »

Megválaszolva

0 komment

Áfabesorolás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy az OEP által finanszírozott bevétel, ha nincs kiszámlázva, nagy hiba-e egy NAV-ellenőrzéskor? A finanszírozott összeg árbevételként van könyvelve. »

Megválaszolva

0 komment

Bérmunkaimport, szabadforgalomba helyezés

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy leendő partnerünk harmadik országból árumintát küld nekünk azért, hogy tesztelje, hogyan bírja az utazást (romlik-e a minősége). »

Megválaszolva

0 komment

Megszűnt egyéni vállalkozótól származó elszámolt számlák

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy társaság egyéni vállalkozó által rendszeresen kiállított szolgáltatás jellegű számlákat fogadott be. »

Megválaszolva

0 komment

Lengyel adószám kiváltása

Általános

Tisztelt Cím! Ügyfelem közbeszerzési eljárás keretében síkosságmentesítő járművek szállítására nyert el szállítási szerződést. »

Megválaszolva

0 komment

Ingyenes termék átvétele harmadik országból

Illeték

Tisztelt Szakértő! Harmadik országból (Hong Kong) ingyen kaptunk árut, az áru értéke több mint 1,5 millió forint. A kérdésem az, hogy kell-e ajándékozási illetéket fizetnünk? »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Láncügylet – áfastátusz

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close