Verbai Tamás jogász

dr. Verbai Tamás, jogász / szakközgazdász 1998-tól revizor, 2001-től osztályvezető az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Kelet-budapesti Igazgatóságán, 2007-től áfa-ellenőrzési szakigazgató-helyettesként irányítja Budapest és Pest megye ÁFA adónemre vonatkozó vizsgálatait.

2009-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságán ellenőrzési szakigazgatóként menedzseli az áfa szakterületen túl a kockázatkezelési és kiválasztási tevékenységet, szervezi az operatív típusú és járulék ellenőrzéseket.

2010. októbere és 2012. májusa között a NAV Kelet-budapesti Adóigazgatóságának ellenőrzési igazgatóhelyettese, tagja a kiemelt súlyú fizetési kedvezmény kérelmeket elbíráló bizottságnak.

2008-tól meghívott előadó a Corvinus Egyetemen és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, több szakkönyv, adószakmai cikk szerzője, társszerzője. 2012. júliusától a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója.

Az Adózóna.hu szakértőjeként az általános forgalmi adózás, az adózás rendje, különös tekintettel az adóhatósági ellenőrzés, valamint illeték területen várja az olvasói kérdéseket, és publikál cikkeket. 

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

NAV végrehajtás, árverés során ki vehet részt az árverésen

Általános

Egyéni vállalkozó vagyok. Az egyéni vállalkozáson kivül 50 százalékban tulajdonos vagyok egy kft.-ben. A kft. másik tulajdonosa és ügyvezetője a fiam. »

Megválaszolva

0 komment

Katás alanyi mentes vállalkozó: beszerzés harmadik országból

Áfa

Ügyfelem, aki katás alanyi mentes egyéni vállalkozó, Kínából vásárol terméket, amit Németországba fuvaroztat, ott vámoltatja le, ott helyezi szabad forgalomba. »

Megválaszolva

0 komment

Elévülés

Áfa

A vállalkozás a 2013. 04. negyedévi, határidőben leadott áfabevallásában 337 ezer forint fizetendő áfát vallott be. Ezt a bevallást a cég 2015. »

Megválaszolva

0 komment

Vendéglátás

Általános

Tisztelt Szakértő! 1. kérdés: A társas vállalkozás fő tevékenységi köre 56-os TEÁOR szerinti besorolás, viszont nincs bevétele, de a kft. »

Megválaszolva

0 komment

Az osztalékkötelezettség elngedésének bejelentése

Adózás rendje

Be kell-e jelenletni a NAV-nak, és ha igen, milyen nyomtatványon az osztalék elengedését? Biró »

Megválaszolva

0 komment

Késedelmi kamat

Általános

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2017. évi átfogó ellenőrzésén a következő miatt akar büntetni a NAV. Szerződéseinkben benne van, hogy késedelmi kamatot számítunk fel minden késedelmes fizetés után. »

Megválaszolva

0 komment

A termék más tagállamba történő kiszállításának igazolása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a 2020. január 1-jétől alkalmazandó 2018/1912 VH rendelettel kapcsolatos. Cégünk Svédországba értékesít termékeket. »

Megválaszolva

0 komment

EU-s értékesítés áfamentességi feltételei

Áfa

Tisztelt Szakértő! Gépjárműszervizünkben külföldi rendszámú gépkocsin alkatrészt cserélünk. A vevőnk külföldi cég, rendelkezik EU-s adószámmal. A szolgáltatásra nem számlázunk áfát. »

Megválaszolva

0 komment

Szétváló kft. illetékfizetési kötelezettsége

Illeték

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nek két – 50–50 százalék résszel rendelkező – tulajdonosa van. A kft. egy budapesti és két vidéki telephellyel rendelkezik. »

Megválaszolva

0 komment

Az ügyvezetőt milyen szankciók terhelik a mérleg és a bevallások be nem küldése miatt?

Adózás rendje

Tisztelt Szakértő! Egy kft. nem nyújtotta még be a 2018. évre sem a mérlegét, sem a társaságiadó-bevallását, az áfabevallásai is önellenőrzésre szorulnak. A cég adószámát ez év januárjában törölték. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa: közösségi vagy harmadik országbeli-e?

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem internetes szolgáltatást nyújt (IP-címet ad bérbe) egy Belize-i letelepedésű partnerének. Belize Közép-Amerikában található, azonban personal unióban van Nagy-Britanniával. »

Megválaszolva

0 komment

Áfás egyéni vállalkozó mentes beszerzésének továbbszámlázása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Adott egy áfás karosszérialakatos egyéni vállalkozó, aki fényezést nem végezhet. A fényezést egy alanyi mentes vállalkozóval végezteti el. »

Megválaszolva

0 komment

Nemzetközi kereskedelem – áfa

Áfa

Tisztelt Áfaszakértő! Egy török cég által gyártott terméket Kínába értékesítenek. A török eladótól megveszi a terméket egy magyar 1. kereskedő (akinek a gyártóval van kapcsolta), a magyar 1. »

Megválaszolva

0 komment

Adószámtörlés

Áfa

Egy cég alakult 2018 februárjában. Felszólították: ha nem pótolja a bevallásait, törlik az adószámát. Az ügyfél azt mondja, nem törölték, amit én láttam, ott törölve van. »

Megválaszolva

0 komment

Szolgáltatásnyújtás közösségen belül

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi szolgáltatást végző bt. Romániába nyújtana szolgáltatást. A romániai vállalkozás közösségi adószámát lekérdezve érvénytelen adószámnak jelzi azt. »

Megválaszolva

0 komment

Fordított áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Információink szerint EU kezdetű adószámot az alábbi adóalanyok kapnak: "252. »

Megválaszolva

0 komment

Coworking iroda besorolása, számlaadása

Általános

Közösségi iroda üzemeltetésére létrehozandó cég tevékenységi kódjának meghatározásához kérünk segítséget. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas munkavállalók a koronavírus idején

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szabadság elszámolása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Magyar cég, külföldi alvállalkozó

Nagy Norbert

adószakértő

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close