Verbai Tamás jogász

dr. Verbai Tamás, jogász / szakközgazdász 1998-tól revizor, 2001-től osztályvezető az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Kelet-budapesti Igazgatóságán, 2007-től áfa-ellenőrzési szakigazgató-helyettesként irányítja Budapest és Pest megye ÁFA adónemre vonatkozó vizsgálatait.

2009-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságán ellenőrzési szakigazgatóként menedzseli az áfa szakterületen túl a kockázatkezelési és kiválasztási tevékenységet, szervezi az operatív típusú és járulék ellenőrzéseket.

2010. októbere és 2012. májusa között a NAV Kelet-budapesti Adóigazgatóságának ellenőrzési igazgatóhelyettese, tagja a kiemelt súlyú fizetési kedvezmény kérelmeket elbíráló bizottságnak.

2008-tól meghívott előadó a Corvinus Egyetemen és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, több szakkönyv, adószakmai cikk szerzője, társszerzője. 2012. júliusától a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója.

Az Adózóna.hu szakértőjeként az általános forgalmi adózás, az adózás rendje, különös tekintettel az adóhatósági ellenőrzés, valamint illeték területen várja az olvasói kérdéseket, és publikál cikkeket. 

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Megválaszolva

0 komment

Orosz áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! A magyar kft. megbízza B magyar kft.-t vasúti kocsik megfelelőségértékelésével. A kocsikat Oroszországban gyártják, majd Magyarországra szállítják. »

Megválaszolva

0 komment

Bolgár cég Magyarországon – áfa

Áfa

Tisztelt Adózóna! Egy magyar állampolgár céget kíván alapítani Bulgáriában. Kérdésünk arra irányul, hogy az alábbi adatokkal milyen áfafizetési/adószámkérési kötelezettsége van Magyarországon? »

Megválaszolva

0 komment

Kötbér átvállalása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem magyarországi kft., áfaköteles adózó, több mint száz alkalmazottal. A céges mobilflotta hűségidőn belül A szolgáltatótól B szolgáltatóhoz lesz áthelyezve. »

Megválaszolva

0 komment

Összesítő nyilatkozat

Áfa

Nemzetközi teherfuvarozást folytató kft. a Schenker Logistic Nederland B.V. által biztosított üzemanyagkártyával tankol az EU területén, melyről havonta 2 alkalommal készül összesítő számla. »

Megválaszolva

0 komment

Jogkövetési vizsgálat

Adózás rendje

Tisztelt Szakértő! Egy 2019. július 30-án alapított kft. a megalapítás után ugyan tevékenységet nem végzett, de semmilyen egyéb bejelentési és adóbevallási kötelezettségének nem tett eleget. »

Megválaszolva

0 komment

Helyi adó szakszervezet esetén

Helyi adó

Arra lennék kíváncsi, hogy jogszerű-e egy szakszervezet esetén, amely a Magyar Államtól – 15 éves elidegenítési és terhelési tilalommal – 4 százalékos tulajdonhányadot kapott egy valaha üdülőként... »

Megválaszolva

0 komment

Munkaviszonyon felüli jövedelem

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Egy újságíró munkaviszonyban áll egy napilappal, ahol a minimálbérnek megfelelő összeget fizetik ki számára. »

Megválaszolva

0 komment

Láncértékesítés

Áfa

Négyszereplős láncügylet esetén cégünk a B(HU). A(HU)-B(HU)-C(PL)-D(SK). A(HU) fizeti a fuvart. Kérdésem, hogy B(HU) mentesen számlázhat -e a C (Pl) vevő felé? »

Megválaszolva

0 komment

Kft. megszűnése

Általános

Szeretném tudni, hogy melyik a jobb megoldás a kft. megszüntetésére? Ha nem adom be a mérleget, és akkor adószámot megszüntetik, vagy végelszámolással szüntettem meg? »

Megválaszolva

0 komment

Céges személygépkocsi költsége

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a céges személygépkocsijához Közösségen belülről szerzi be a gumiabroncsot. Az eladó cég közösségi adószámmal rendelkezik, ahogyan a vevő cég is. »

Megválaszolva

0 komment

Katás egyéni vállalkozó hivatalból megszüntetése

Kata, kiva

Katás egyéni vállalkozó már három éve folytatja a tevékenységét, 36 órás főállású foglalkoztatás mellett. »

Megválaszolva

0 komment

Közösségi beszerzés?

Áfa

Tisztelt Szakértő! Áfás – közösségi adószámmal rendelkező társaság – használt tehergépkocsit vásárol másik tagállambeli adóalanytól. »

Megválaszolva

0 komment

Láncügylet Kanári-szigetekre

Áfa

Tisztelt Szakértő! Magyar vállalkozás olasz cégtől szerez be terméket, amelyet közvetlenül egy kanári-szigeteki céghez fuvaroztat vevői minőségében. »

Megválaszolva

0 komment

Készpénzfizetés

Adózás rendje

Tisztelt Szakértők! Cégünk magánszemélytől készül 18 millió forint értékben vásárolni tárgyi eszközt. Készpénzben fizetnénk ki neki adásvételi szerződés ellenében. »

Megválaszolva

0 komment

EU-n belüli beszerzés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Könyvelőiroda vagyunk. Az egyik ügyfelünk mobiltelefont szerzett be internetes szolgáltatás igénybevételével. A szállitó szlovák székhelyű (Komárno). »

Megválaszolva

0 komment

Bruttó összegből bruttó jutalék levonása

Áfa

Tisztelt Verbai Tamás! Előzmény: https://adozona.hu/kerdesek/2019_12_7_Brutto_osszegbol_afa_levonasa_jik Korábbi kérdésemre hivatkozva pontosítanék: A szállásadó bt. »

Megválaszolva

0 komment

Katás számlaadási kötelezettsége 2.

Általános

Katás számlaadási kötelezettsége 2. Tisztelt Szakértő! Köszönöm az előző kérdésemre adott válaszát! DE továbbra sem tisztázott minden kérdés. »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Tartós bérletbe vett gépjármű bérbeadása

Általános

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdést tette fel nekem egy ügyfelem: Kapcsolt vállalkozásban működő két cég egyike gépjárműveket tartós bérletben vagy operatív lízingben szeretne használni. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Viszonteladó nemzetközi vonatkozásban

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásfelújítás áfaszabálya 2019

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Díjbekérő, előleg, végszámla

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close