Verbai Tamás jogász

dr. Verbai Tamás, jogász / szakközgazdász 1998-tól revizor, 2001-től osztályvezető az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Kelet-budapesti Igazgatóságán, 2007-től áfa-ellenőrzési szakigazgató-helyettesként irányítja Budapest és Pest megye ÁFA adónemre vonatkozó vizsgálatait.

2009-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságán ellenőrzési szakigazgatóként menedzseli az áfa szakterületen túl a kockázatkezelési és kiválasztási tevékenységet, szervezi az operatív típusú és járulék ellenőrzéseket.

2010. októbere és 2012. májusa között a NAV Kelet-budapesti Adóigazgatóságának ellenőrzési igazgatóhelyettese, tagja a kiemelt súlyú fizetési kedvezmény kérelmeket elbíráló bizottságnak.

2008-tól meghívott előadó a Corvinus Egyetemen és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, több szakkönyv, adószakmai cikk szerzője, társszerzője. 2012. júliusától a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója.

Az Adózóna.hu szakértőjeként az általános forgalmi adózás, az adózás rendje, különös tekintettel az adóhatósági ellenőrzés, valamint illeték területen várja az olvasói kérdéseket, és publikál cikkeket. 

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Megválaszolva

3 komment

Áfa vagyonkiadás esetén végelszámoláskor

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi normál áfaalany gazdasági társaság egyszerűsített végelszámolást kezdett. »

Megválaszolva

1 komment

Külföldi fuvar áfája

Áfa

Kedves Adózóna szakértő! Az alábbi kérdésekben kérném szíves segítségét: 1. »

Megválaszolva

0 komment

Raktár

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyletben kérem a segítségüket. »

Megválaszolva

0 komment

Különbözeti áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő, a következőben szeretném a segítségét kérni. Egy társaság használt kerékpárokat értékesít. »

Megválaszolva

0 komment

Adószámos bérbeadó és az online számla adatszolgáltatása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét: 7-es adószámmal rendelkező (áfa szempontjából alanyi adómentes) magánszemély telepet ad bérbe egy kft.-nek. »

Megválaszolva

0 komment

Törölt adószám utáni bevallások

Áfa

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság adószámát 2016. márciusában törölték, az iratok alapján többéves adótartozás miatt. Az évek során az adósság egy része elévült, a többi rendezésre került. 2020. »

Megválaszolva

0 komment

Mikor kell teljesítésigazolás?

Társasági jog

Tisztelt Szakértő! Arról szeretnék megbizonyosodni, hogy kötelező-e a számlákhoz a teljesítésigazolás kiállítása, avagy milyen esetekben kötelező, és mely esetben csak javasolt? »

Megválaszolva

0 komment

Felszolgálási díj

Általános

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a felszolgálási díjjal kapcsolatos. A jogszabályban nem találtam utalást arra nézve, hogy kötelezően fel kell-e számítani a vendéglátásban a felszolgálói díjat. »

Megválaszolva

0 komment

Használt ingóság értékesítése árverés keretében

Áfa

Tisztelt Szakértő! Új ügyfelem használt cikkek felvásárlásával és értékesítésével szeretne foglalkozni. Úgy gondolom, hogy alapon az áfatörvény 213-227. »

Megválaszolva

0 komment

Online számlajelentés

Áfa

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem nevére lejelentett számlák betöltése során észrevettük, hogy olyan beszerzésekről szóló számlák is vannak a cég adószámára lejelentve, amelyeket nem mi bonyolítottunk. »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Termékértékesítés más tagállamból 3. ország területére

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakra kérem az adójogi iránymutatást: belga cég értékesít magyarországi kft.-nek; magyarországi kft. értékesít orosz cégnek. »

Megválaszolva

0 komment

Önellenőrzés helytelen számlázás miatt

Áfa

Tisztelt Szakértő! 2016-2017-ben az egyik közösségi vevőnknek áfával számláztunk minden alkalommal, az ő magyar adószámunkra. »

Megválaszolva

0 komment

Mulasztási bírság

Adózás rendje

Tisztelt Szakértő! Alakult egy vendéglátó egység, a nyitása pont akkor lett volna, amikor a vírushelyzet miatt nem lehetett. Nemrég megnyitottak, azonnal lett egy adóellenőrzésük. »

Megválaszolva

0 komment

Bt.-kültag lehet-e egyéni vállalkozó?

Társasági jog

Egy bt.-kültag, aki nem vesz részt a munkában, mellette heti 40 órában alkalmazott egy munkáltatónál, lehet-e egyéni vállalkozó katás? Válaszát előre is köszönve, tisztelettel: Hável Györgyné »

Megválaszolva

0 komment

Jogutódi felelősség

Adózás rendje

„A” Kft. 2020. év folyamán kiválást kezdeményezett, amely során az eddigi elkülönülő gazdasági tevékenységek válnak külön. A kiválás során „A” Kft., mint maradó viszonylag kevés, míg a „B” Kft. »

Megválaszolva

1 komment

Pdf-ben megküldött számlák kezelése

Adózás rendje

Tisztelt Szakértő! Kérésünk ellenére több szállító/szolgáltató partnerünk nem hajlandó papír alapon eljuttatni részünkre a számláit, csupán pdf-ben küldi meg azokat. »

Megválaszolva

0 komment

Gyakori adóvizsgálat

Adózás rendje

Tisztelt Adószakértő! Adóvizsgálattal kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Egyik cégem az EU-ban kereskedik, éves forgalma a 15 milliárd Ft-ot eléri. »

Megválaszolva

0 komment

Jogtalan áfa

Áfa

Tisztelt Adózóna! NAV-ellenőrzésekor megállapították, hogy a kft. által kiállított számla mögött nem volt valós teljesítés (reklámügynöki tevékenység). Ennek következtében az áfabefizetés jogtalan. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő kismama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close