További témák
Verbai Tamás jogász

dr. Verbai Tamás, jogász / szakközgazdász 1998-tól revizor, 2001-től osztályvezető az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Kelet-budapesti Igazgatóságán, 2007-től áfa-ellenőrzési szakigazgató-helyettesként irányítja Budapest és Pest megye ÁFA adónemre vonatkozó vizsgálatait.

2009-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságán ellenőrzési szakigazgatóként menedzseli az áfa szakterületen túl a kockázatkezelési és kiválasztási tevékenységet, szervezi az operatív típusú és járulék ellenőrzéseket.

2010. októbere és 2012. májusa között a NAV Kelet-budapesti Adóigazgatóságának ellenőrzési igazgatóhelyettese, tagja a kiemelt súlyú fizetési kedvezmény kérelmeket elbíráló bizottságnak.

2008-tól meghívott előadó a Corvinus Egyetemen és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, több szakkönyv, adószakmai cikk szerzője, társszerzője. 2012. júliusától a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója.

Az Adózóna.hu szakértőjeként az általános forgalmi adózás, az adózás rendje, különös tekintettel az adóhatósági ellenőrzés, valamint illeték területen várja az olvasói kérdéseket, és publikál cikkeket. 

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Ingatlan adásvételi szerződés felbontása, annak illetékvonzata

Illeték

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély 'A' cégtől 2016-ban vásárolt egy építési telket. A NAV-tól kérte, és megkapta a 4 éves beépítés miatti illetékmentességet. »

Megválaszolva

0 komment

Törölt adószám

Adózás rendje

2016 októberében törölték egy kft. adószámát adófizetési kötelezettség nem teljesítése miatt. Adótartozását rendezte. Vissza lehet-e még állítani az adószámát? Válaszukat előre is köszönöm. »

Megválaszolva

0 komment

Megbízólevél visszavonása

Adózás rendje

Tisztelt Szakértő! Az egyik cégnél az önkormányzat adóellenőrzést tartott, amit nem zárt le jegyzőkönyvvel. Majd kiadtak egy újabb megbízólevelet, amelyben a még le nem zárt időszak is érintett. »

Megválaszolva

0 komment

Megváltozott végelszámolási eljárás alkalmazása

Általános

Tisztelt Szakértő! A végelszámolást 2018. 02. 01-jén kezdő és 2018. szept. 30-ával lezáró társaság esetében mi a követendő eljárás a NAV-igazolás tekintetében? »

Megválaszolva

0 komment

Számlázás katás online vállalkozás esetén

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes katás egyéni vállalkozást tervezek indítani. Honlapomon elektronikus dokumentumokat (pdf), illetve ezeknek nyomtatott verzióit árulnám. »

Megválaszolva

0 komment

Végelszámolás áfa-visszaigénylés jogosultja

Adózás rendje

Tisztelt Szakértő! A következőben kérném a segítségét! Egyik cégem 2018.09.30-ával lezárta a végelszámolását. A végelszámolás lezárásakor 95 ezer forint áfa-visszaigénylése keletkezik. »

Megválaszolva

0 komment

2 millió forintos összeghatár bejelentésének eltörlése

Adózás rendje

Tisztelt Szakértő! Egy katás egyéni vállalkozó, aki alanyi adómentes, vesz a vállalkozása céljából egy ingatlant egy kft.-től. A vételárból 10 millió forint készpénzben lenne teljesítve. »

Megválaszolva

0 komment

Tehergépkocsi – pénzügyi lízing

Általános

Tisztelt Szakértő! A bérelt jármű a forgalmi engedély szerint új kétszemélyes tehergépjármű, együttes tömege: 1620 kilogramm. »

Megválaszolva

0 komment

Kiválás – ingatlanvagyon illetéke

Illeték

Tisztelt Szakértő! Az átalakulási vagyonmérleg-tervezetben az átalakuló cégnél a mérlegfőösszeg 765 millió forint, amiből az ingatlanok értéke 554 millió forint. »

Megválaszolva

0 komment

Önellenőrzés előzetes bejelentése

Adózás rendje

Tisztel Szakértő! A 18ONELLB nyomtatványon lehetőség van önellenőrzési szándékot bejelenteni. Meddig tehető ez meg? Azt kérném kifejteni, mit jelent az, hogy az ellenőrzés megkezdése előtt. »

Megválaszolva

0 komment

Láncügylet, háromszögügylet?

ÁFA

Üdvözlöm, az alábbi kérdésben kérem segítségüket. Egy magyar adóalany terméket vásárol német adóalanytól. A német adóalany a terméket márkaképviselettől és egy lengyel adóalanytól vásárolja. »

Megválaszolva

0 komment

Elévülés

Adózás rendje

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdésben szeretnék Önöktől segítséget kérni. Egy adózónak 2010 évben keletkezett adónemeken túlfizetése nem kis összegben.. »

Megválaszolva

0 komment

Turizmusfejlesztési hozzájárulás újabb ellenőrzés után

ÁFA

Segítséget szeretnék kérni. Egy pékségnek könyvelek, ahol helyben is készítenek szendvicseket, kávé, teát, forró csokit. Büfé, reggeliző jelleggel asztalokat helyeztek el az eladó térben. »

Megválaszolva

0 komment

Tagi kölcsön visszafizetése

Általános

Az egyik kft. tulajdonosa bankon keresztül az iroda épitéséhez több mint 20 millió forint tagi kölcsönt adott. Most egy üzletből 35 millió forint bevétele érkezett a bankszámlára. »

Megválaszolva

0 komment

Közösségen belüli személygépkocsi-beszerzés áfája

ÁFA

Tisztelt Szakértő! A belföldi székhelyű, magyar áfaalany kft. egy németországi kereskedőtől kíván új személygépkocsit vásárolni, magyarországi bérbeadás céljából. »

Megválaszolva

0 komment

Pénzforgalmi áfa – közösségi szolgáltatás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy pénzforgalmi elszámolású áfás cégnek, amely közösségi adóalanytól vett igénybe szolgáltatást, melyik hónapban kell feltüntetnie ezt az áfabevallásában? »

Megválaszolva

0 komment

Vad által okozott vadkár miatti vetőmagátadás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Vadásztársaságunk a vadak által okozott kár megtérítéseként vetőmagot szerez be és ad át a károsult termelőknek. »

Megválaszolva

0 komment

Spanyolországi termékbeszerzés

ÁFA

A vevő cég egy spanyol szállítótól szerzett be terméket. A szállító közösségi adószáma szerepel a számlán, de a vevő közösségi adószámát nem tüntették fel. Az áfáról semmiféle közlés nincs a számlán. »

Megválaszolva

0 komment

Bérelt ingatlanhoz hozzáépítés

Általános

Nonprofit kft. bérel egy épületet, hozzáépít (üzemcsarnokot épít) az általa bérelt ingatlanon 15 éves bérleti szerződéssel. »

Megválaszolva

0 komment

Végrehajtás

Adózás rendje

Tisztelt Szakértő! »

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas foglalkoztatása

Széles Imre

tb-szakértő

Gyermekápolási táppénz

Széles Imre

tb-szakértő

Csed, gyes, gyed

Széles Imre

tb-szakértő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X