Munkajog

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Tömegközlekedési sztrájkot hirdetett a jövő hétre a Verdi szakszervezet Cikk

A német Verdi szakszervezet közel az egész országra kiterjedő tömegközlekedési sztrájkot hirdetett meg a jövő hétre, az idén már a második alkalommal.

Egyszerűsített foglalkoztatás: ezeket a fontos kritériumokat tartsa szem előtt! Cikk

Az egyszerűsített foglalkoztatás egy rendkívül jól használható és rugalmas foglalkoztatási forma, melynek a szabályait érdemes jól megérteni. Ennek segítésére négy fontos szempontot emeltünk ki, melyeket magyarázni is fogunk az alábbiakban.

KSH: a reálkereset tavaly decemberre 2,9 százalékkal csökkent januárhoz, 10,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest Cikk

2023 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt – közölte honlapján a KSH. A bruttó átlagkereset 16,4, a nettó átlagkereset 16,3, a reálkereset pedig 10,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Közel hárommillióért tankolt volt munkáltatója számlájára Cikk

Egy 49 éves férfi nyolc hónap leforgása alatt közel 4500 liter üzemanyagot tankolt volt munkáltatója kontójára 2,7 millió forint értékben, csalás miatt indítottak eljárást ellene – közölte a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon szerdán.

Kevesli a munkaügyi ellenőrzések számát a Magyar Szakszervezeti Szövetség Cikk

Kevésnek tartja a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a hatósági munkaügyi ellenőrzések gyakoriságát, és érdemi változást sürget.

Itt az első NGM-rendelet a munkavédelmi oktatási tematikáról Cikk

A munkavédelmi törvény (Mvt.) február 1-jei változtatása révén a nemzetgazdasági miniszter a rendeletében meghatározott álláshelyek, munkakörök esetében általános munkavédelmi oktatási tematikát határozhat meg, mely esetben a munkavédelmi oktatás a tematika átadásával vagy elérhetővé tételével is teljesíthető. A 6/2024. NGM-rendelet az első ilyen miniszteri joggyakorlás.

A nap kérdése: mennyiben függhet a béremelés a munkához való hozzáállástól? Cikk

Egy cég február 1-jétől 10 százalékos béremelést adott a munkavállalóinak. Kivétel ez alól két fő, azzal az indokkal, hogy nem megfelelő hozzáállással végzik a munkájukat. Három hónap múlva, ha ez változni fog, meg fogják kapni a különbözetet, de nem béremeléssel, hanem egyéb jogcímen. Megteheti-e a munkáltató? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Egészségügyi dolgozó elmaradt COVID-oltása ügyében döntött a Kúria Cikk

A COVID oltási kötelezettség megtagadása számos jogvita forrása volt, ezekről az Adózóna hasábjain be is számoltunk. A BH 2023.305. számú ügyben ismét ebben a témában vizsgálódott a Kúria. A munkaügyi döntés lényegét és tanulságait az alábbiakban foglaljuk össze.

Jegyellenőrök sztrájkja nehezíti a vasúti közlekedést Franciaországban Cikk

A jegyellenőrök sztrájkja jelentős fennakadásokat okozott pénteken a vasúti közlekedésben Franciaországban. A munkabeszüntetés folytatódik egész hétvégén, miközben az iskolai síszünet miatt sokan indultak útnak – közölte az MTI.

Márciustól emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok Cikk

A kormány kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is – hangsúlyozta pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Megszűntnek nyilvánított cég

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Külföldi kiküldetés – alkoholos ital elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3