Munkajog

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

A nap kérdése: milyen feltételekkel köthető megállapodás munkabér készpénzben történő kifizetésére? Cikk

2023. január 1-jétől jelentősen változott a munka törvénykönyve. Miként szabályos a munkabér készpénzben történő kifizetése? Mire kell figyelni ezzel összefüggésben a már meglevő munkaszerződéssel rendelkező munkavállalóknál, illetve az új belépőknél? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Betegszabadság és táppénz számítása egyenlőtlen munkaidő-beosztású dolgozónál Cikk

Betegállományba került, egyenlőtlen munkaidő-beosztású dolgozó havi elszámolásával kapcsolatban tett fel olvasónk több kérdést az Adózóna oldalán. A kérdéseket dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolta meg.

Akár 4000 forint is lehet a diákmunkások órabére Cikk

A diákmunkás átlagos órabérek 1700 és 2000 forint között alakulnak az idén, de a kiemelt területeken akár 4000 forintot is lehet keresni a Prohuman Diákmunka iskolaszövetkezet szerint.

Milyen szabályokat érdemes szem előtt tartani a nyári szabadság kiadása során? Cikk

Minden évben, így idén is áttekintjük a nyári szabadságolásokat megelőzően a szabadságok kiadásának alapvető szabályait. Ezen szabályok figyelmen kívül hagyásának ugyanis komoly jogi következményei is lehetnek. Cikkünkben a legfontosabb szabályokat gyakorlati szempontból ismertetjük.

Igazolatlan távollét munkaidőkeretes dolgozónál: hogy számoljunk azonnali hatályú felmondás után? Cikk

Munkaidőkeretben dolgozó munkavállaló több hét igazolatlan távollét után a munkáltató azonnali hatállyal megszüntette a munkaviszonyt, a bérszámfejtő program azonban túlmunkát mutat. Miként kell elszámolni vele a munka törvénykönyve előírásai szerint szabályosan ebben az esetben? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Munkába járás gépjárművel – a költségtérítés speciális esetei Cikk

A munkába járás költségtérítésének feltétele-e, hogy a munkavállaló saját gépjárművel oldja meg a munkába járást? Ha ugyanazon gépjárművel több munkavállaló együtt egy járművel oldja meg a munkába járást, minden dolgozó külön-külön jogosult a költségtérítésre? Budapesten belüli munkába járásnál fizethet-e költségtérítést a munkáltató dolgozójának? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Felmondhat-e a munkáltató az egy évvel a nyugdíjkorhatár előtt álló dolgozójának? Cikk

Ha egy cég eljut arra a pontra, hogy nem tudja fizetni a béreket, és úgy dönt, hogy minden alkalmazottnak felmond, felmondhat-e annak a munkavállalójának is, akinek egy éve van hátra a nyugdíjkorhatár betöltéséig? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolt.

KSH: 4 millió 710 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma Cikk

2023 áprilisában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 710 ezer fő volt, 29 ezerrel több, mint egy éve – tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

K&H: a dolgozó huszonévesek 73 százaléka bízik a magasabb bérben Cikk

Nőtt a fizetésemelésre számító dolgozó fiatalok aránya az elmúlt egy évben – derül ki a K&H ifjúsági indexből. A reprezentatív kutatás eredményei szerint az idei első negyedévben az állásban lévő 19-29 évesek 73 százaléka számít béremelésre, szemben az egy évvel korábbi 66 százalékkal. A fiatalok 14 százaléka az inflációt meghaladó, 59 százalékuk annál kisebb mértékű béremeléssel kalkulál, 22 százalékuk nem vár változást.

Belső visszaélés-bejelentési rendszert hozhat létre a munkáltató az éjjel kihirdetett törvény értelmében Cikk

Két törvény, három rendelet és tizennégy határozat jelent meg az éjjel, köztük a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló a 2023. évi XXV. törvény, mely a foglalkoztatók számára belső visszaélés-bejelentési rendszer létrehozását teszi lehetővé.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs