Tb / Járulékok / Nyugdíj

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Nyugdíjszámítás: akik többletmunkával kiegészítő szolgálati időt szerezhetnek Cikk

Gyakran felmerülő kérdés, hogy ha egyidejűleg két munkahelyen dolgozik valaki, és mindkét tevékenységéből származó keresete után az előírt járulékokat megfizette, abban az esetben a nyugdíj megállapításakor kétszeresen szerez-e szolgálati időt?

Ha beteg a gyermek – mikor, meddig jár a gyermekápolási táppénz? Cikk

A szülő a gyermekápolási táppénz révén otthonában ápolhatja gyermekét, vagy vele lehet a kórházban. Az idén némi pontosítással változott a jogszabály, ezekkel együtt nézzük át, hogy ki, mikor és meddig jogosult gyermekápolási táppénzre.

AM: új szabályok jönnek a vetésváltásra és a nem termelő területek kijelölésére Cikk

Az Európai Bizottság a napokban egyértelművé tette, hogy 2024-re már nem tartja indokoltnak és nem teszi lehetővé, hogy a tagállamok saját döntésük alapján gazdálkodóiknak átmeneti mentességet biztosítsanak a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó, a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új szabályai alól – írja az Agrárminisztérium (AM) a kormany.hu-n.

Csed, gyed többes jogviszonyban Cikk

A munka törvénykönyve nem tiltja, hogy valakinek több jogiszonya legyen egyszerre, legyen szó akár több munkaviszonyról, akár vállalkozásról munkaviszony mellett. Természetesen meg kell vizsgálni, hogy nem tiltja-e a munkahelyünk, hogy másol is munkát végezzünk, vagy vállalkozást indítsunk, illetve van-e bármilyen egyéb korlátozás, de ha ilyen nincs, akkor lehet egyszerre több biztosítási jogviszonyunk is. Várandósság esetén gyakran felmerül, hogy melyik jogviszonyból lehetünk jogosultak ellátásra, sokan azért létesítenek új jogviszonyt, megtartva a régit, hogy az újból is ellátást kapjanak. Ez azonban nem feltétlenül sikerül, ha nem figyelünk oda kellőképpen a jogosultsági feltételekre. Ezt vizsgáljuk most meg részletesebben.

Szochokedvezmény védett korban elbocsátott köztisztviselők alkalmazásakor Cikk

A minisztériumoknál és háttérintézményeiknél több álláshely megszüntetésére kerül sor egy, a nyár folyamán megjelent kormányrendelet szerint. A közszférából elbocsátott, védett korban lévő alkalmazottak újbóli foglalkoztatását segítheti az utánuk igénybe vehető szochokedvezmény, amelynek részleteit az alábbiakban ismertetjük. Az adókedvezményre vonatkozó szabályokat meglelni sem egyszerű.

Az Adózóna válaszol: a kiegészítő tevékenység fogalma Cikk

Kit tekinthetünk kiegészítő tevékenységet folytatónak a Tbj. szerint? Ki minősül saját jogú nyugdíjasnak? Mi történik akkor, ha szünetel a nyugellátás? Széles Imre társadalombiztosítási szakértőt hallhatják.

Hogyan kell megállapítani az apa gyedjogosultságát és a gyed összegét? Cikk

Amíg a csecsemőgondozási díjat a szülő nőn kívül csak korlátozottan veheti más igénybe, addig a gyermekgondozási díjnál már szülőt jelöl meg a jogszabály. Jelenti ez azt, hogy az anyán kívül akár az apa is igénybe veheti a gyedet. Az anyák esetében a gyed igénybevétele (legalábbis megkezdése) jellemzően egybeesik a gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadsággal. Az apák esetében is minden lehetőség meglenne erre, a valóság azonban a legtöbbször az – anyagi okok miatt –, hogy az apa csak a gyedet veszi igénybe, a gyermekkel azonban továbbra is az anya marad otthon. Mivel a gyed mellett korlátlanul lehet munkát végezni, így ennek jogilag nincsen akadálya. Cikkünkben azt nézzük meg, hogyan állapítják meg az apa gyedjogosultságát és a gyed összegét.

Baleseti járadék megállapításának feltételei: mutatjuk, mikor, kit illet meg Cikk

Üzemi baleset esetén a biztosított dolgozó baleseti egészségügyi ellátásra, táppénzre, valamint – amennyiben a baleset következményeként egészségkárosodása keletkezett – baleseti járadékra, továbbá az üzemi baleset következményeként elhunyt személy hozzátartozója baleseti hozzátartozói nyugdíjra jogosult.

A nap kérdése: őstermelő, aki nem választott magasabb járulékalapot, kaphat-e táppénzt? Cikk

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy annak a mezőgazdasági őstermelőnek, aki nem a magasabb összegű járulékfizetést választja, azaz nem a minimálbér háromszorosa után fizet, hanem csak a bevétele után, akkor igényelhet-e táppénzt, azt tudjuk, hogy a táppénzes időszakra nem kell fizetni járulékot, de táppénzkifizetést kaphat-e – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő, jogász válaszolt.

Mikor kell betegszabadságot és mikor táppénz-hozzájárulást megállapítani? Cikk

Keresőképtelenség esetén nem minden esetben egyértelmű, hogy mikor kell betegszabadságot számfejteni, és mikor kerül sor a táppénz-hozzájárulás megállapítására. Az alábbi cikkünkben ezt a két kérdést tisztázzuk le.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Megbízási szerződés mellett költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Törzstőkeemelés

dr. Koltay Zsolt Miklós

ügyvéd

budlegal Ügyvédi Társulás

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1