Tb / Járulékok / Nyugdíj

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

A nyugdíj alapjául szolgáló adatok tisztázása Cikk

Az e témával kapcsolatos előző írásunkat azzal a kérdéssel zártuk, hogy a részletezett adatszolgáltatások ellenére, miért szükséges – akár a közelmúltat tekintve is – az adategyeztetési eljárás vagy a nyugellátás megállapítása során a foglalkoztatótól további adatok beszerzése vagy adott esetben ellenőrzés eljárás lefolytatása.

Szociális hozzájárulási adó kft. nyugdíjas tagja esetén Cikk

Nyugdíjas magánszemély bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik kivás cégben. Éves munkabére 2023-ban meghaladta a 9 millió forintot. Rendelkezett tulajdonrésszel egy kft.-ben, melynek tulajdonrészét eladta a névérték felett, és ebből körülbelül 5 millió forint többletjövedelme keletkezett. Kell ez után a jövedelem után szociális hozzájárulási adót fizetnie? Illetve ha osztalékjövedelme keletkezik, abból kell szociális hozzájárulási adót vonni? Valamint ha nyugdíjas magánszemély kap osztalékot kivás vagy társasági adó szerint adózó cégtől, akinek nincs a nyugdíján felül más jövedelme, akkor nála hogyan alakul a szochofizetési kötelezettség? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Táppénzszabályok többes jogviszonyban: lehet-e valaki egyidőben beteg és keresőképes is? Cikk

Nem ritka, hogy valaki az egyik biztosítási jogviszonyában keresőképtelen és táppénzben részesül, míg az ezzel egyidejűleg fennálló másik jogviszonyában (jellemzően egyéni vagy társas vállalkozásban, esetleg megbízási jogviszonyban, de szó lehet másik munkaviszonyról is) mintha mi sem történt volna, folytatja a tevékenységét. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan szabályozza ezt az ellentmondásosnak tűnő helyzetet az egészségbiztosítási törvény.

Indul a kórházi kommandózás: az orvosok mellett a betegek jelenlétét is ellenőrzik Cikk

A Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkárának utasítására legalább kétfős mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg a következő napoktól a magyar kórházakban, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben. A Válasz Online értesülése szerint a revízió a betegekre is kiterjed: náluk azt vizsgálják, valóban „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e az intézményekben elhelyezve”. Óvatosan a hétvégi hazaengedéssel! Ha a zárójelentésen más szerepel, baj lehet belőle – írja a valaszonline.hu.

Szolgálati járandóság: átváltható-e korhatár előtti ellátásra? Cikk

Az úgynevezett szolgálati járandóságban részesülők körében gyakori kérdés, hogy juttatásukat átválthatják-e korhatár előtti ellátásra? Ismertetjük az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

Külföldről származó nyugdíj adózása Magyarországon Cikk

Évek óta egyre több honfitársunk dolgozik külföldön, akik egy része bizonyára tervezi, hogy nyugdíjas éveit szeretné Magyarországon tölteni. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy egyre többször merül fel a kérdés, miszerint a külföldön megszolgált és kifizetett nyugdíj összegét terheli-e adó Magyarországon.

MSZP: a kormány nyugdíjpolitikája elhibázott Cikk

Nagy bajban van a magyar gazdaság, a kormány nyugdíjpolitikája pedig elhibázott – mondta az MSZP alelnöke pénteken, közölte az MTI.

Változnak az egészségbiztosítási szabályok Cikk

Két törvényjavaslatot is tárgyal az Országgyűlés, amelyek – egyebek mellett – az egészségbiztosítási szabályokat érintik. Az egyik módosítás a jogi és gazdasági versenyképesség erősítése címet viseli, a másik a digitális államot és a digitális szolgáltatást szabályozó törvényhez kapcsolódik. Cikkünkben ismertetjük, hogy a két törvénymódosítás mennyiben érinti a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvényt.

Akikre nem terjed ki a magyar egészségügyi biztosítás, csak ha borsos árat fizetnek érte Cikk

Vannak, akik bármilyen munkavégzésre irányuló jogviszonyt létesítenek Magyarországon, nem lehetnek biztosítottak a magyar egészségügyi rendszerben, és vannak, akik esetében csak adott jogviszonyban nem áll fenn a biztosítási kötelezettség, de ha további jogviszonyt létesítenek, akkor abban már az általános szabályok szerint kell elbírálni a biztosítottságukat, illetve a járulékfizetési kötelezettségüket.

Így kaphatnak az ukrajnai menekültek öregségi nyugdíjat Magyarországon Cikk

Az Ukrajnában több mint két éve dúló háború következményeként számos idős, nyugdíjas korú személy menekült Magyarországra ideiglenes vagy végleges letelepedés szándékával. Esetükben felmerül a kérdés, hogy Magyarországon jogosultak lehetnek-e nyugdíjra, és ha igen, nyugellátásuk milyen összegben állapítható meg.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Cserepótló ingatlan, illeték

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Szálláshely-szolgáltatás

Lepsényi Mária

adószakértő

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5