Tb / Járulékok / Nyugdíj

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Átalányadózó egyéni vállalkozók járulékai és szochója 2023-tól Cikk

A 2023. január 1-jétől hatályba lépő, társadalombiztosítási kötelezettségekkel összefüggő jogszabályváltozások közül a legnagyobb horderejűeknek a biztosított és többes jogviszonyban nem álló egyéni vállalkozók járulék- és szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettségére vonatkozó új előírásokat tekinthetjük. A következőkben megpróbáljuk röviden összefoglalni e változások lényegét, ami a számítások miatt meghaladja egyetlen cikk kereteit.

A nap kérdése: szolgálati járandóság mellett egyszerűsített foglalkoztatással keresett összeg beleszámít-e a keresetkorlátba? Cikk

Ha a szolgálati járandóság mellett egyszerűsített foglalkoztatás keretei között dolgozik valaki, akkor ez korlátlanul mehet, a 3 600 000 forintos keretösszegbe nem számít bele? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Korai nyugdíjazás: lehetséges vagy sem? Cikk

Az utóbbi hetekben számos olyan kérdés érkezett az Adózóna oldalához, melyek arra irányultak, hogy lehetséges-e az „idő előtti” nyugdíjazás, azaz a nyugdíjkorhatár betöltése előtt lehetőség nyílik-e – akár egyösszegű befizetés vállalásával –, az öregségi nyugdíj megállapítására?

Nők 40 kedvezményes nyugdíja: az ápolási díj beleszámít-e a jogosító időbe? Cikk

Nők 40 kedvezményes nyugdíjához jogosító időnek számít-e az az időszak, amikor súlyosan beteg gyermekre tekintettel ápolási díjban részesül valaki? Szükséges-e keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági idővel rendelkezni ebben az esetben, hogy a nők 40 kedvezményes nyugdíjának lehetőségével élhessen? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nyugdíjkorhatár-emelésre készül az Orbán-kormány? Cikk

A kormány ígéretet tett arra is Brüsszelnek, hogy hozzányúl a nyugdíjrendszerhez – írja Magyarország helyreállítási tervének az Európai Bizottság általi elemzésére hivatkozva a portfolio.hu.

Orbán Viktor: nincs pénz járulékcsökkentésre Cikk

Nem számíthatnak járulékcsökkentésre a vállalkozások, hogy könnyebben emelhessék dolgozóik bérét – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Széchenyi Kártya Program 20. évfordulóján a Budai Várban a Portfolio.hu tudósítása szerint.

Őszi adócsomag: itt vannak a tb-járulék, a szocho és a jogviszony-bejelentés szabályait érintő módosítások Cikk

2022. november 23-án kihirdették az egyes adótörvények módosításáról szóló 2022. évi XLV. törvényt. Az alábbi cikkben ennek a törvénynek a Tbj. és Szocho törvényre vonatkozó változásait, valamint a biztosítási jogviszony bejelentésére vonatkozó új szabályait foglaljuk össze azzal, hogy az egyéni vállalkozókat érintő módosításokról következő cikkünkben adunk tájékoztatást.

Baleseti járadékot milyen feltételek teljesülése esetén lehet megállapítani? Cikk

Üzemi baleset esetén a biztosított dolgozó baleseti egészségügyi ellátásra, táppénzre, valamint – amennyiben a baleset következményeként károsodott az egészsége – baleseti járadékra, továbbá az üzemi baleset következményeként elhunyt személy hozzátartozója baleseti hozzátartozói nyugdíjra jogosult. Cikkünkben a baleseti járadékra való jogosultságot mutatjuk be.

Munkajogi vs. tb-szabályok: nincs meg minden esetben a szinkron Cikk

A jogalkalmazás során számos esetben tapasztaljuk, hogy a munkajogi szabályok, illetve az ehhez szorosan kapcsolódó társadalombiztosítási előírások nem állnak szinkronban egymással. A következőkben erre hozunk néhány példát.

Nyugdíj „idő előtt": lehetséges-e? Cikk

Több évtizedes szolgálati idővel rendelkező nő a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba menne, akár befizetés ellenében is. Lehetséges-e? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tanulószerződés esetén törvényes távollét

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Közvetítő által kiállított vevői számla

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Tagi kölcsön utáni kamat

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs