Bunna Erika adótanácsadó

Szakmai pályafutásomat a helyi adózás területén kezdtem, ezt követően a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnál helyezkedtem el, adóellenőrként dolgoztam. Ezen idő alatt adótanácsadó végzettséget szereztem, ennek birtokában 2012. óta adótanácsadóként tevékenykedem.

Jelentős cégcsoportoknál, igen eltérő ágazatokban szereztem tapasztalatot, kiemelt szakterületem az általános forgalmi adózás, mind a külföldi, mind a belföldi ügyletek vonatkozásában.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Megválaszolva

0 komment

Láncügylet

Áfa

Tisztelt Adózóna! »

Megválaszolva

0 komment

Közösségi áfa alapja

Áfa

Cégünk a közösség másik tagállamában vámkezelteti a 3. országból érkező kereskedelmi árut. Onnan mint közösségi beszerzés érkezik meg az áru Magyarországra. »

Megválaszolva

0 komment

Fordított adózású ügylet áfás előlege

Áfa

Egy építőipari vállalkozás 2022-ben előleg számlát állított ki, amely áfa hatálya alá tartozott. A 2023. január 1-jei Áfa tv. módosulása miatt tevékenysége fordított adózás alá került. »

Megválaszolva

0 komment

Magyar székhelyű cég, osztrák áfaregisztrációval

Áfa

Egy magyar székhelyű, tűzifa-értékesítéssel foglalkozó cég Ausztriába is értékesít tűzifát, jellemzően magánszemélyek részére. Ausztriában nem rendelkezik telephellyel, csak Magyarországon. »

Megválaszolva

0 komment

Közösségi szolgáltatásnyújtás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes adózó nyújt szolgáltatást Németországban. Helyileg is Németországban fog dolgozni, de a vállalkozása székhelye Magyarországon van. »

Megválaszolva

0 komment

Árengedmény feltüntetése számlázás során

Áfa

Tisztelt Szakértő! Társaságunk cipő kiskereskedelemmel foglalkozik, bizonyos esetekben (akció stb.) kedvezményt ad a termék árából. »

Válaszra vár

0 komment

Behajtási költségátalány számlázása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Behajtási költségátalányt ki lehet-e számlázni? Ha nem, akkor hogyan tudom behajtani egy esetleges nem fizetés esetén? »

Megválaszolva

0 komment

Uniós előleg

Áfa

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. szlovák cégnek – építőipari vállalkozás – előleget fizet szolgáltatásért, az utalás dátuma: 04.04. »

Megválaszolva

0 komment

Láncügylet áfa-megítélése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Társaságunk francia vevőnek terméket adott el, az értékesítési számlán fel lett tüntetve a vevő közösségi adószáma is. »

Megválaszolva

0 komment

Alanyi mentes átalányadózó közösségen belüli szolgáltatás nyújtása

Általános

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem alanyi mentes átalányadózóként németországi adóalany részére végez autóbusz-vezetői szolgáltatást a EU területén. Az autóbusz a külföldi adóalany tulajdona. »

Megválaszolva

0 komment

Elektronikus platform

Áfa

Tisztelt Szakértő! Áfaalany egyéni vállalkozó saját előállítású és belföldön vásárolt termékeket értékesít elektronikus platformon például az ebay keresztül EU nem adóalany magánszemélyeknek. »

Megválaszolva

0 komment

Adó alóli mentesség a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy áfakörös kereskedelmi tevékenységgel foglalkozó egyéni vállalkozó új tevékenységgel szeretne foglalkozni, szakmai középfokú oktatással (853201 TEÁOR). »

Megválaszolva

0 komment

OSS áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy OSS áfarendszerbe bejelentkezett, a bevallásait és befizetéseit a negyedéves gyakoriságnak megfelelően teljesítő kft. a 2023. I. »

Megválaszolva

0 komment

Pénzforgalmi áfa devizás tételnél

Áfa

Tisztelt Szakértő! Pénzforgalmi áfa alá bejelentkezett adózó, egy devizában kiállított vagy befogadott számla után, melyik napi árfolyamon fizeti meg vagy igényli vissza az áfa összegét? »

Megválaszolva

0 komment

Uniós országból anyagbeszerzés áfamentes vállalkozásnál

Áfa

Kérném szépen segítségét a következő kérdésben. Alanyi mentes egyéni vállalkozás dekorációs segédanyagokat vásárol unión belüli országból. Mikor kell áfabevallást benyújtania ezekről a beszerzésekről? »

Megválaszolva

0 komment

Használtautó-kereskedés (különbözeti adózás)

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy különbözeti áfás, használt autókkal foglalkozó kereskedés vagyunk. Németországból vásárolunk autókat egy licitálós oldalról. »

Megválaszolva

0 komment

Fogtechnika három országból vesz igénybe szolgáltatást

Áfa

Magyar bt. fogtechnikai tevékenységet végez. A bt. a beteg arcáról készített felvételt kiküldi Indiába és más három ország cégnek elektronikus úton. »

Megválaszolva

0 komment

Számlakiállítási kötelezettség

Áfa

Tisztelt Adózóna! Szeretném megkérdezni, mi a helyes eljárás az adott esetben. »

Megválaszolva

0 komment

Adóregisztráció harmadik országba

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy magyar székhelyű cég elektronikus úton nyújtana szolgáltatásokat (szoftverhasználat) az Egyesült Királyságban magánszemélyek részére. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet áfa változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Láncügylet

Bunna Erika

adótanácsadó