Bunna Erika adótanácsadó

Szakmai pályafutásomat a helyi adózás területén kezdtem, ezt követően a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnál helyezkedtem el, adóellenőrként dolgoztam. Ezen idő alatt adótanácsadó végzettséget szereztem, ennek birtokában 2012. óta adótanácsadóként tevékenykedem.

Jelentős cégcsoportoknál, igen eltérő ágazatokban szereztem tapasztalatot, kiemelt szakterületem az általános forgalmi adózás, mind a külföldi, mind a belföldi ügyletek vonatkozásában.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Elmaradt vevői számlakészítés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nek a 2020. »

Válaszra vár

0 komment

Anglia, szolgáltatás igénybevétele, áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi székhelyű kft. havi rendszerességel szoftverthasználatot vásárol Angliából. A januárban megkapott számlán 27 százalék áfa van felszámítva. »

Válaszra vár

0 komment

Belföldi építőipari gépbérbeadás külföldi adóalanyoknak

Áfa

Egy belföldön letelepedett társaság építőipari gépeket ad bérbe közösségen belüli és kívüli adóalanyoknak (például csarnokok, lakóépületek építéséhez, karbantartásához), akik Magyarországon... »

Válaszra vár

0 komment

Áfa – számlázás kínai partner felé

Áfa

T. Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét a helyes számlázáshoz. A megrendelő egy kínai cég, akiknek közvetített szolgáltatást számlázunk (műszaki gép beállítása). »

Megválaszolva

0 komment

Elhanyagolható értékű küldemény

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk Kínából vásárolt egy laptop-akkumulátort, 18 ezer Ft értékben. Értékhatár alapján a 150 eurót nem haladja meg, ezért elhanyagolhatú értékű küldeménynek gondolnám. »

Megválaszolva

0 komment

Orosz szállítási költség

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem Oroszországból importál építési anyagot továbbértékesítési céllal. Az árut orosz cég szállítja hazánkba. »

Megválaszolva

0 komment

Pénzforgalmi áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tévesen tüntette fel számláin azt, hogy pénzforgalmi áfás. Elegendő számlával egy tekintet alá eső okiraton korrigálni? Ha igen, ezt megteheti csoportosan is? »

Megválaszolva

0 komment

NAV online adatszolgáltatás

Áfa

Technikai okok miatt az előlegszámlák nem mentek fel a NAV online-ra az idei évben. A rendszerüzemeltető dolgozik a hiba elhárításán. »

Megválaszolva

0 komment

Folyamatos teljesítésű ügylet

Áfa

Tisztelt Szakértő! Állandó jellegű megbízás esetén, amikor nem havonta, hanem negyedévente történik a számlázás, akkor is folyamatos teljesítésű ügyletről van szó? Az áfatörvény 58. »

Megválaszolva

0 komment

Áfás számla közösségi importra

Áfa

Kedves Bunna Erika! Köszönöm a válaszát! A tárgyi eszköz eladója is külföldi (EU-s ország, ahol a munkavállalók dolgoznak). »

Megválaszolva

0 komment

Áfás számla közösségi import esetén

Áfa

Tisztelt Adózóna! Cégünk Magyarországon bejegyzett és működő kft. »

Megválaszolva

0 komment

Láncértékesítés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogyan történik a számlázás abban az esetben, ha egy magyar cég árut értékesít egy angol vállalkozásnak, de az áru közvetlenül az USA-ba kerül kiszállításra. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa arányosítása mezőgazdasági vállalkozónál

Áfa

Áfaalany mezőgazdasági vállalkozó kap különböző támogatásokat a tevékenységéhez. »

Megválaszolva

0 komment

Angol vállalkozás online kereskedik Magyarországon

Áfa

Angliai székhelyű vállalkozás online kereskedik Magyarországon. Az árut Magyarországon is szerzi be (más országból is) és adja el. Milyen bejelentkezési, fizetési kötelezettségei vannak? »

Megválaszolva

0 komment

Harmadik országba történő termékexport

Áfa

Tisztelt Címzett! Az alábbi ügyben kérném állásfoglalását. Belföldi adóalany Líbiában élő, líbiai lakcímmel rendelkező magánszemélynek értékesít terméket. »

Megválaszolva

0 komment

Tárgyi adómentes import szolgáltatás

Áfa

Tisztelt Szakértők! Alanyi adómentes magyar vállalkozás szerződne egy Egyesült Királyságban letelepedett vállalkozással bankkártyaterminál üzemeltetése céljából (SUMUP). »

Megválaszolva

0 komment

Nyugtaadás vagy számla (kozmetikus, háziorvos)

Áfa

Tisztelt Szakértő! Több, magánszemélyeket kiszolgáló vállalkozó ügyfelem – kozmetikus, manikűrös, pedikűrös valamint oltást is beadó háziorvos – érdeklődött a nyugta és számlaadással kapcsolatban. »

Megválaszolva

0 komment

Magyar magánszemélynek magyar vállalkozótól angol nyelvű számla

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem magyar magánszemélyeknek angol nyelvű számlát állít ki a terápiáról, a magánszemélyek kérésére, mert a terápia angol nyelven történik. Helyes ez? »

Megválaszolva

0 komment

Piaci árusítás és nyugta- vagy számlaadás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Valóban életbe lépett a törvény, miszerint már nem lehet nyugtát adni a vásárlóimnak, tanfolyamasaimnak? »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Alanyi mentes küszöbérték túllépése

Kelemen László

adószakértő, jogász

Alanyi mentes társaság online tananyag értékesítése

Kelemen László

adószakértő, jogász

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close