Bunna Erika adótanácsadó

Szakmai pályafutásomat a helyi adózás területén kezdtem, ezt követően a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnál helyezkedtem el, adóellenőrként dolgoztam. Ezen idő alatt adótanácsadó végzettséget szereztem, ennek birtokában 2012. óta adótanácsadóként tevékenykedem.

Jelentős cégcsoportoknál, igen eltérő ágazatokban szereztem tapasztalatot, kiemelt szakterületem az általános forgalmi adózás, mind a külföldi, mind a belföldi ügyletek vonatkozásában.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Szolgáltatás közvetítő portál – számlázás

Általános

Tisztelt Szakértő! Cégünk felregisztrált egy angol szolgáltatás közvetítő portálra, ahol webdesign szolgáltatást kínál. »

Válaszra vár

0 komment

Közösségi termékbeszerzés és szolgáltatás-igénybevétel áfájának teljesítési dátuma

Áfa

Tisztelt Szakértők! Havi áfabevalló nagykereskedő ügyfelem német partnere 2022. március 31-ei dátummal állította ki termékértékesítésről szóló számláját, amit a partnerem 2022. »

Válaszra vár

0 komment

Számlázáskor áfakód feltüntetése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Magyarországi fióktelepként működünk Prágában bejegyzett jogi személyként Magyarországon. Leginkább alkatrészeket értékesítünk partnereink felé. »

Válaszra vár

0 komment

Import háromszögügylet szlovén adóügyi képviselővel

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünktől (magyar adóalany) lengyel partnerünk terméket vásárol. A terméket Kínából szerezzük be, hajón érkezik Szlovéniába. »

Válaszra vár

0 komment

Áfa elszámolása külföldi szolgáltatás igénybevételekor

Áfa

Tisztelt Szakértő! A társaság közösségi adóalanytól ügynöki szolgáltatásról szóló számlát fogadott be. Az ügynöki szolgáltatás magyarországi ingatlan tulajdonjogának megszerzéséhez kapcsolódik. »

Válaszra vár

0 komment

Étteremfoglaló áfája

Áfa

Egy kft. éttermet üzemeltet, a vendégektől foglalót szándékozik szedni asztalfoglaláskor, ami meg nem jelenés esetén nem jár vissza a vendégnek, megjelenés esetén lefogyasztható. »

Válaszra vár

0 komment

Importláncügylet (?)

Áfa

Tisztelt Adószakértő! Az alábbi ügylettel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Osztrák cég Törökországból vásárolt terméket értékesített magyar cégnek. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlanhoz vagy személyhez kapcsolódó szolgáltatás, teljesítési hely, áfa

Áfa

Tisztelt Szakértők! Alább részletezett ügyben kérném szakmai állásfoglalásukat! Belföldi áfaalany kft. közösségen belüli magánszemélyeknek nyújt háztartásvezetési szolgáltatásokat. »

Megválaszolva

0 komment

Őrző kutya nyilvántartása, elszámolás

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy őrző-védő szolgáltatást végző cég egy őrző-védő kutyát tart, a kutyatápot elszámolja. A kutyatáp áfáját levonásba lehet helyezni? Milyen költségnemre kell elszámolni a tápot? »

Megválaszolva

0 komment

Közösségen belüli jutalék elszámolása II.

Áfa

Tisztelt Szakértő! De, pontosan az bizonytalanított el, hogy a számlát a jutalékról a német Dr. Juchheim GmbH állítja ki. Hiszen ő tudja pontosan, hogy ki, milyen teljesítést ért el az adott hónapban. »

Megválaszolva

0 komment

Lakókocsi-bérbeadás külföldön (EU)

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk lakókocsikat szeretne bérbe adni Horvátországban. A lakókocsik a kft. tulajdonában vannak, melyeket kivitt Horvátországba egy telephelyre. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa-visszaigénylés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy áfakörös (általános szabályok szerint) kft. bútorokat vásárolt. Egy részét saját irodahelyiségben és tárgyalóban helyezte el, másik részét az egyik tulajdonosának bérbe adta. »

Megválaszolva

0 komment

Személygépkocsi értékesítés EU-ba

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk 2014-ben vásárolt Olaszországból egy személygépkocsit, mely után Magyarországon megfizette az áfát (EU-s beszerzés után felszámítottuk, de nem vontuk le). »

Megválaszolva

0 komment

Londoni kiállítási terület megosztása

Áfa

Tisztelt Szakértő! 2021. december 18-án kaptam választ ebben a témában Önöktől, amelyet magyar partnerünk megkérdőjelez és az alábbiakat reagálta. »

Megválaszolva

0 komment

Értékesítés harmadik országba

Áfa

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni. »

Megválaszolva

0 komment

Közösségen belüli jutalék elszámolása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi egyéni cég jutalékot kap a Dr. Juchheim GmbH-tól hálózatépítésre. A német cégnek megadtuk az egyéni cég közösségi adószámát. »

Megválaszolva

0 komment

Továbbértékesítésre szánt termék adózása

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy nemzetközi fuvarozással foglalkozó cég bővíteni szeretné a tevékenységi körét. Az EU-ból szeretne behozni pótkocsikat továbbértékesítési céllal. »

Megválaszolva

0 komment

Cégautóértékesítés áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kft. személygépkocsit vásárolt 2021. évben nyílt végű lízinggel. A befizetett önerőből és a havi lízingdíj-számlákból 50 százalékig élt az áfalevonási jogával. 2022. »

Megválaszolva

0 komment

Közösségi export értékesítés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy borkereskedelemmel foglalkozó kft. Olaszországban vásárolt bort szeretne Magyarországra történő behozatal nélkül Afrikában értékesíteni. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó bérhizlalás II.

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Művégtag költségeinek átvállalása

Lepsényi Mária

adószakértő