Bunna Erika adótanácsadó

Szakmai pályafutásomat a helyi adózás területén kezdtem, ezt követően a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnál helyezkedtem el, adóellenőrként dolgoztam. Ezen idő alatt adótanácsadó végzettséget szereztem, ennek birtokában 2012. óta adótanácsadóként tevékenykedem.

Jelentős cégcsoportoknál, igen eltérő ágazatokban szereztem tapasztalatot, kiemelt szakterületem az általános forgalmi adózás, mind a külföldi, mind a belföldi ügyletek vonatkozásában.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Megválaszolva

0 komment

Pénztárgép használata

Áfa

Egy iparcikk kiskereskedelmi bolt olyan készletnyilvántartó programot használ, mely minden készletmozgásról számlát tud kiállítani. A számlák az előírásnak megfelelően a NAV-hoz beküldésre kerülnek. »

Megválaszolva

0 komment

Közösségi szolgáltatás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Adott egy alanyi mentes kataalany, aki külföldi székhelyű gazdasági társaságnak nyújt szolgáltatást. A kiszámlázott szolgáltatás értéke nem számít bele az alanyi mentes határba. »

Megválaszolva

0 komment

Áfamentes értékhatárba beszámít-e a támogatás?

Áfa

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes költségvetési szerv szociális étkeztetést biztosít. Az ellátottak térítési díja rászorultsági alapon van megállapítva. »

Megválaszolva

0 komment

Szolgáltatás áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Magyar adóalany román adóalany vevőnek végez szolgáltatást (gépek karbantartása) Magyarországon. Milyen áfakulcsa lesz a számlának? 27%? 0%? »

Megválaszolva

0 komment

Szlovák vállalkozótól szolgáltatás igénybevétele

Áfa

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozó szlovák vállalkozótól funkcionális pataápolás szolgáltatást vett igénybe. »

Megválaszolva

0 komment

Előlegszámla vagy nem előlegszámla

Áfa

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni előre fizetés és annak számlázása kapcsán, mert sajnos nem találtam egyértelmű állásfoglalást. 1. »

Megválaszolva

0 komment

Könyvelőprogram Közösségen belül

Áfa

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy magyar értékesítő cég elad egy könyvelőprogramot egy osztrák cégnek, akkor az szolgáltatásnak minősül-e, és áfával vagy áfamentesen kell-e kiállítani a számlát? »

Megválaszolva

0 komment

Közösségi bérbeadást követő értékesítés áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Társaságunk targoncát vásárolt Németországból, amit Lengyelországba szállított és ott bérbeadta egy lengyel cégnek. »

Megválaszolva

0 komment

Közösségi finanszírozás (kickstart ügyletek)

Áfa

Tisztelt Szakértő! Kickstarter projekttel kapcsolatos kérdéseket szeretnék feltenni. A vállalkozás 3. ország felületén előre maghatározott céllal pénzeket gyűjt. Pl. »

Megválaszolva

0 komment

Tárgyi eszköz, áfaarányosítás

Áfa

Cégünk adóköteles és adómentes tevékenységet egyaránt végez. Tárgyi eszközeire vonatkozóan is az arányosítás módszerével számolja ki a levonható áfát. »

Megválaszolva

0 komment

MOSS rendszer, áfa-visszaigénylés

Áfa

Tisztelt Adózóna! Cseh partnerünk – cseh uniós adószámmal – a MOSS rendszeren keresztül kiállítva a számlát 27 százalék áfamértékkel – terméket értékesített felénk. »

Megválaszolva

0 komment

Áfalevonási jog

Áfa

Tisztelt Hölgyem/Uram! Szeretném a szakmai véleményét kérni az alábbi kérdésben. »

Megválaszolva

0 komment

Áfabevallás 86. § j pont

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény 86. § j pontja szerinti értékesítés előlege, végszámlája az áfabevallás melyik sorában kell beírni? Válaszát köszönöm! »

Megválaszolva

0 komment

Számlamásolat készítése – számlakép

Általános

Tisztelt Szakértő! 1. A cégünk az általa használt vállalatirányítási rendszerből állítja ki a vevői felé az értékesítésre vonatkozó számlákat. »

Megválaszolva

0 komment

Külföldi biztosítás számla befogadása – áfa

Áfa

Német biztosító Magyarországra számláz, és ezt írja a számlán: "In accordance with §4 UstG insurance premiums are VAT exempt" Hogyan kell helyesen kezelni az áfabevallásban az adott tételt... »

Megválaszolva

0 komment

Visszáru, előleg és áru

Áfa

Tisztelt Adózóna! Bolt a vevőnek árut értékesít, beüti a pénztárgépbe. Vevő két nap múlva visszahozza az árut. Hogyan kell helyesen bizonylatolni a visszahozott árut? »

Megválaszolva

0 komment

EU árubeszerzés, áfa

Áfa

Tisztelt Szerkesztőség! Ügyfelem Ausztriában és Németországban kiskereskedelmi egységekben vásárol különböző termékeket. »

Megválaszolva

1 komment

Időszakos elszámolás – közösségi ügyfél

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ügyfeleim jogi (nem ingatlanhoz kapcsolódó) szolgáltatást, illetve munkaerőkölcsönzési (nem ingatlanhoz kapcsolódó) szolgáltatást nyújtanak közösségi ügyfél részére. »

Megválaszolva

0 komment

Adóraktár

Áfa

Tisztelt Szakértő! X Kft. gyártósort szerez be adóraktáron keresztül. A gyártósor beszerzésével megbízza Y Kft. »

Megválaszolva

0 komment

Páholybérlet áfája

Áfa

Tisztelt Adózóna! A következő kérdés merült fel, egy számlán páholybérlet került feltüntetésre, 4 mérkőzést tartalmaz, melyek megtekinthetők. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Őstermelő eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Pénztárgép használata

Bunna Erika

adótanácsadó

Facebook-hirdetés számlájának elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close