Bunna Erika adótanácsadó

Szakmai pályafutásomat a helyi adózás területén kezdtem, ezt követően a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnál helyezkedtem el, adóellenőrként dolgoztam. Ezen idő alatt adótanácsadó végzettséget szereztem, ennek birtokában 2012. óta adótanácsadóként tevékenykedem.

Jelentős cégcsoportoknál, igen eltérő ágazatokban szereztem tapasztalatot, kiemelt szakterületem az általános forgalmi adózás, mind a külföldi, mind a belföldi ügyletek vonatkozásában.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Egyenes áfa, fordított áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kínai-lengyel tulajdonú, lengyelországi székhelyű és Magyarországon magyar adószámmal rendelkező, építőiparral foglalkozó gazdasági társaság az Áfa tv. 142. »

Válaszra vár

0 komment

Közösségi beszerzés áfamentes szlovák cégtől

Áfa

Tisztelt Szakértő! Szlovákiából vásároltunk egy elektromos kerékpárt egy áfamentes szlovák cégtől, amely áfamentes számlát állított ki. »

Megválaszolva

0 komment

Közösségen belüli szolgáltatás jóváírása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Közösségen belül igénybe vett szolgáltatásra kaptunk jóváíró számlát, túlszámlázás miatt. A vonatkozó időszak, amire a jóváírás érkezett: 2023. 10. hó. A bizonylat dátuma: 2024. 02. »

Megválaszolva

0 komment

Áfaarányosítás dohánybolt és lottózó esetén

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy cég dohányboltot és lottózót üzemeltet. Van bevétele például dohánytermékek, italok, üdítők eladásából, bérleti díjból és a Szerencsejáték Zrt.-től kapott jutalékból. »

Megválaszolva

0 komment

Áfakérdés grúziai cég esetében

Áfa

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő helyzettel kapcsolatos: egy grúziai cég megbízást ad egy magyar cégnek egy rendezvény szervezésére, melynek helyszíne Budapest lesz. »

Megválaszolva

0 komment

Háromszögügylet

Áfa

Tisztelt Szakértő! Van három cég. „A” német, „B” belga (mindkettőnek ugyanaz a neve – kivéve országjelölést –, nem tudom mi a kapcsolat köztük) és „C” magyar. »

Megválaszolva

0 komment

ELEKAFA Hollandia

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy vszja-s áfakörös egyéni vállalkozó Hollandiából hoz be használt termékeket, nem különbözeti áfásként. »

Megválaszolva

0 komment

Láncértékesítés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Magyar adóalany (A) értékesít német adóalanynak (B), amely cég ezt a terméket eladja egy kínai cégnek (C). A B német szervezi, bonyolítja a termék fuvarozását, vevői minőségében. »

Megválaszolva

0 komment

Utazásszervezéssel kapcsolatos közösségi szolgáltatás igénybevételének áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy utazási iroda közösségi országba szervez utakat, mely során saját autóbusszal viszi az utasokat. »

Megválaszolva

0 komment

Közösségi árubeszerzés vagy nem?

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy indonéziai vállalattól vásárolna árut. De az áru Németországból érkezne közvetlenül hozzánk. Mert az árut a német adná el az indonéznek, majd az indonéz nekünk. »

Megválaszolva

0 komment

Bizományosi átalánydij

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem bizományosi konstrukcióban értékesít. Szükséges lenne havonta fix bizományosi átalánydíjat fizetnünk a bizományosi partnereknek. »

Megválaszolva

0 komment

Pénzforgalmi áfás kft. – közösségi és áfabevallás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Adott egy pénzforgalmi elszámolású, áfakörös kft. A kft.havonta Google-számlát kap hirdetésről. Példának okán a januári Google-számlát február elején utalja el. »

Megválaszolva

0 komment

Szolgáltatás áfája EU-n belüli és kívüli ügyletben

Áfa

Tisztelt Szakértő! Magyarországi cég bérmunkában szolgáltatást végez ausztriai cég megrendelésére, amely az elkészült terméket később közvetlenül az EU-n kívülre szállítja. »

Megválaszolva

0 komment

Magyarországról értékesítés az EU-ba.

Általános

Sziasztok, egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy webshopként magyarországi raktárról magyarországi cégként szeretnék értékesíteni az EU-n belüli országokba főként Németországba és... »

Megválaszolva

0 komment

Nemzetközi ügylet számlázása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy magyar gyártó cég a 27%-os áfa alá tartozó terméke szállításával megbíz egy másik magyar céget. Az árut Norvégiába, illetve EU-n kívüli országba, Törökországba szállítják. »

Megválaszolva

0 komment

Áfabevallás 01. és 02. sorai

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az áfabevallás 02. és 01. sorában feltüntetendő adatokra vonatkozóan kérném a segítségét. Egy kereskedelmi (nem szállítmányozással fogalakozó) cégről beszélünk. »

Megválaszolva

0 komment

Láncügylet

Áfa

Tisztelt Szakértő! A következő témában szeretnénk segítséget kérni. »

Megválaszolva

0 komment

Láncügylet áfa

Áfa

Magyar cég árut ad el egy másik magyar cégnek, amely áru ezt követően külföldre kerül értékesítésre. »

Megválaszolva

1 komment

Angol értékesítés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk terméket értékesítene angol bejegyzésű cégnek. A szállítási hely Magyarország, és a terméket is Magyarországon belül használják fel, tehát nem fog kilépni az országhatáron. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Szabadság nyilvántartása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Megszűntnek nyilvánított cég

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Külföldi kiküldetés – alkoholos ital elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda