Bunna Erika adótanácsadó

Szakmai pályafutásomat a helyi adózás területén kezdtem, ezt követően a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnál helyezkedtem el, adóellenőrként dolgoztam. Ezen idő alatt adótanácsadó végzettséget szereztem, ennek birtokában 2012. óta adótanácsadóként tevékenykedem.

Jelentős cégcsoportoknál, igen eltérő ágazatokban szereztem tapasztalatot, kiemelt szakterületem az általános forgalmi adózás, mind a külföldi, mind a belföldi ügyletek vonatkozásában.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Repülőjegy továbbszámlázása, áfakulcs

Áfa

Kérem szakértői véleményüket abban a kérdésben, ha egy áfamentes szolgáltatást (repülőjegy vagy áfamentes oktatási díj), amelynek a számlája a társaság nevére szól, de meg akarjuk téríttetni a... »

Válaszra vár

0 komment

Telefon-, internetszolgáltatás számlázása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Társaságunk szerződéses kapcsolatban áll az egyik mobiltelefon-társasággal, melynek révén kedvezményes tarifálás történik a cégünkhöz kapcsolódó hívószámok esetében. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa orosz szolgáltató számlájában

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft.-nek egy orosz cég végez szakértői munkát (vasúti kocsik tesztelését) Oroszországban. Kérdésünk: hogyan kell eljárni az áfa tekintetében? »

Megválaszolva

0 komment

Taxify számla

Áfa

Ügyfelem alanyi mentes egyéni vállalkozó, taxis. Utasai jelentős része a Taxify szolgáltatón keresztül érkezik, ezért ő a cégtől jutalékot kap, számla alapján. »

Megválaszolva

0 komment

Közösségen kívüli beszerzés, EU-ból szállítás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező magyarországi cég, EU-n kívülről (Moldávia) szerez be gépeket, úgy hogy a megrendelt termék EU-ból (Hollandia) érkezik közvetlenül Magyarországra. »

Megválaszolva

0 komment

Fordított adózású termékhez kapcsolódó szolgáltatás

Áfa

Fordított adózású termékek (acéllemezek) és egyenes adózású termékek (például csavarok, szendvicspanelek) együttes értékesítésénél ha kiszállítást is végzünk, akkor a számlán a szállítást milyen... »

Megválaszolva

0 komment

Vevői készlet

Áfa

Tisztelt Szakértő! Milyen áfakulccsal kell számlázni, ha Németországban létesített vevői készletből a vevő francia telephelyére számlázunk árut, vevőnk érvényes francia adószámmal rendelkezik? »

Megválaszolva

0 komment

Német magánszemélytől kapott EU számla

Áfa

Tisztelt Szakértő! Oktatással foglalkozó cég német magánszemély trénert hívott egy előadás megtartására. A tréner leszámlázta az előadás ellenértékét. A számla egy word dokumentum. »

Megválaszolva

0 komment

Közösségen belüli beszerzés

Áfa

Tisztelt Válaszadó! Közösségi adószámmal rendelkező, az áfatörvény hatálya alá tartozó társaság közösségen belüli országból használt ingóságokat (nem személygépkocsit) vásárol. Az eladó nem adóalany. »

Megválaszolva

0 komment

Import szolgáltatás, áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Bellföldi székhelyű áfaalany társaságunk harmadik országban nem ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatást nyújt, belföldi áfaalany társaság részére. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa alanyi mentes adóalany eszköz értékesítése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Áfa alanyi mentes társaság értékesíti a korábban magánszemélytől áfamentesen vásárolt büfékocsit. A büfékocsi nem rendelkezik forgalmi rendszámmal. »

Megválaszolva

0 komment

Közösségi termékbeszerzés magyar közösségi adószámmal

Áfa

Tisztelt Szakértő! Magyar közösségi adószámmal rendelkező adóalany Luxemburgból interneten vásárolt terméket. A számlán a szállító címe alatt magyar közösségi adószám szerepel. »

Megválaszolva

0 komment

Lakóházépítés áfabesorolása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy bt., egyben a fővállalkozó, lakóházat épít magánszemély részére, amit 5%-os áfatartalommal számláz le a magánszemélynek. A bt.-nek van egy kft. »

Megválaszolva

0 komment

Import fuvar áfája

Áfa

Üdvözlöm! Közúti teherszállítással foglalkozó cég vagyunk. Munkácsról hozunk be Magyarországra termékeket. Megrendelőnk egy magyarországi adóalany fuvarszervező cég. »

Megválaszolva

0 komment

Légkondícionáló áfájának visszaigényelhetősége

Áfa

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás (kft.) székhelye a tulajdonosok saját tulajdonú lakóingatlanjában (lakótelepi lakás) működik, szívességi ingatlanhasználati szerződéssel. »

Megválaszolva

0 komment

Kombinált építési szerződés áfa-minősítése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy folyómederbe építendő engedélyköteles építmény kivitelezéséhez szádolási (vagyis folyó-elterelési) munkát rendelt meg egy alvállalkozótól. »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Szolgáltatás áfája

Áfa

Szolgáltatás (konténerbérlés, nem tartozik a különleges szabályok alá) nyújtása harmadik országbelinek. Főszabály érvényesül, teljesítési hely a gazdasági célú letelepedés helye szerint. »

Megválaszolva

0 komment

Külföldi cég Magyarországon szerel

Áfa

Magyarországi helyiségben egy magyarországi cégnek számlázva egy szlovén cég polcok összeszerelését végzi. A számlát a szlovén cég EUR-ban, áfa nélkül küldi. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Adómentes bevétel eva-tao

dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Részvényátruházás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Nonprofit Kft.- reprezentáció

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X