További témák
Bunna Erika adótanácsadó

Szakmai pályafutásomat a helyi adózás területén kezdtem, ezt követően a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnál helyezkedtem el, adóellenőrként dolgoztam. Ezen idő alatt adótanácsadó végzettséget szereztem, ennek birtokában 2012. óta adótanácsadóként tevékenykedem.

Jelentős cégcsoportoknál, igen eltérő ágazatokban szereztem tapasztalatot, kiemelt szakterületem az általános forgalmi adózás, mind a külföldi, mind a belföldi ügyletek vonatkozásában.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Közösségi termékbeszerzés magyar közösségi adószámmal

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Magyar közösségi adószámmal rendelkező adóalany Luxemburgból interneten vásárolt terméket. A számlán a szállító címe alatt magyar közösségi adószám szerepel. »

Válaszra vár

0 komment

Lakóházépítés áfabesorolása

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy bt., egyben a fővállalkozó, lakóházat épít magánszemély részére, amit 5%-os áfatartalommal számláz le a magánszemélynek. A bt.-nek van egy kft. »

Megválaszolva

0 komment

Import fuvar áfája

ÁFA

Üdvözlöm! Közúti teherszállítással foglalkozó cég vagyunk. Munkácsról hozunk be Magyarországra termékeket. Megrendelőnk egy magyarországi adóalany fuvarszervező cég. »

Megválaszolva

0 komment

Légkondícionáló áfájának visszaigényelhetősége

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás (kft.) székhelye a tulajdonosok saját tulajdonú lakóingatlanjában (lakótelepi lakás) működik, szívességi ingatlanhasználati szerződéssel. »

Megválaszolva

0 komment

Kombinált építési szerződés áfa-minősítése

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy folyómederbe építendő engedélyköteles építmény kivitelezéséhez szádolási (vagyis folyó-elterelési) munkát rendelt meg egy alvállalkozótól. »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Szolgáltatás áfája

ÁFA

Szolgáltatás (konténerbérlés, nem tartozik a különleges szabályok alá) nyújtása harmadik országbelinek. Főszabály érvényesül, teljesítési hely a gazdasági célú letelepedés helye szerint. »

Megválaszolva

0 komment

Külföldi cég Magyarországon szerel

ÁFA

Magyarországi helyiségben egy magyarországi cégnek számlázva egy szlovén cég polcok összeszerelését végzi. A számlát a szlovén cég EUR-ban, áfa nélkül küldi. »

Megválaszolva

0 komment

Áfa-regisztrált felé történő számlázás.

ÁFA

T. Szakértő! Ügyfelem egy áfa-regisztrált német cég felé állít ki számlát, mely cég napelempark kiépítésével foglalkozik. »

Megválaszolva

0 komment

Láncügylet

Általános

Társaságunk ügyfélköréhez tartozik egy kereskedelemmel foglalkozó cég. A társaság belföldi székhelyű és telephelyű, telephellyel sem Európai Uniós tagországban, sem harmadik országban nem rendelkezik. »

Megválaszolva

0 komment

Magánszemélynek alanyi mentesen kiállított számla

ÁFA

Alanyi mentes vállalkozó, aki átlépte az alanyi mentesség határát, a magánszemélyeknek továbbra is alanyi mentesen állította ki a számlákat. »

Megválaszolva

2 komment

Harmadik országba nyújtott szolgáltatás

ÁFA

Tisztelt Adózóna! Harmadik országban lévő adóalanynak nyújtunk egy speciális szolgáltatást. »

Megválaszolva

0 komment

Külföldi jutalék

ÁFA

Cégünk osztrák céggel áll üzleti kapcsolatban, a cég által Magyarországra eladott termékek után jutalékot kapunk. »

Megválaszolva

0 komment

Harmadik országból beszerzett szolgáltatás áfája

ÁFA

Tisztelt Hölgyem vagy Uram! Kérem szíves segítségét: egy magyarországi cég harmadik országbeli ügyvédi irodától vesz igénybe szolgáltatást, amelyről kiállított számla tartalmaz áfát. »

Megválaszolva

0 komment

Munkaerő-közvetítés Lengyelországba

ÁFA

Tisztelt Adószakértő! Ügyfelem szerződést kötött egy lengyel céggel munkaerő-közvetítésre, melyet sikeresen teljesített és a későbbi magyarországi cég (kft.) ügyvezetőjét közvetítette. »

Megválaszolva

0 komment

Számlázás és áfa visszautalás során

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni az alábbi eset kapcsán: fuvarozó vásárolt egy EURO5 környezetvédelmi besorolású gépjárművet, melynek bruttó értékét átutalta 06. hó végén az eladónak. »

Megválaszolva

0 komment

Kaució

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Cégünk gépbérbeadás kapcsán kauciót vezetne be. »

Megválaszolva

0 komment

Háromszögügylet

ÁFA

Tisztelt szakértő! a lenti kérdést már egyszer feltettem, a válasz egy része az volt, hogy kft.-nknek feltétlenül be kell jelentkeznie adóalanyként Ausztriában. »

Kérdések és válaszok

Jegyzett tőke csökkentése

dr. Nagy András Zoltán

ügyvéd

Dr. Nagy András Zoltán Ügyvédi Iroda

+5 év garancia

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Felügyelőbizottság alapítványnál

Nagy Norbert

adószakértő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X