GDPR / Adatvédelem

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

EUB-határozat: túl sok adatot gyűjtenek be a légi utasoktól, a legszükségesebbekre kell szűkíteni ezeket Cikk

Az Európai Unió bíróságának keddi határozata szerint az alapvető jogok tiszteletben tartása érdekében a legszükségesebb mértékre kell korlátozni a légi utasok adatainak rögzítését, amelynek a célja egyébként a bűnmegelőzés.

Bérlő személyes adatainak nyilvántartása Cikk

Van olyan törvény, rendelet, ami előírja a közös képviselő számára, hogy a társasházban kiadott lakások bérlőinek – ott lakóknak – személyes adatait köteles nyilvántartani? Olvasói kérdésre Dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

Adatvédelem: amikor korlátozott, milyen információkhoz lehet hozzáférni Cikk

Az európai uniós általános adatvédelmi rendelet (GDPR) számos érintetti jog mellett biztosítja az úgynevezett hozzáférési jogot is. Ennek részleteivel egyre több hazai, illetve tagállami döntés is foglalkozik. Cikkünkben ezt a jogot járjuk körbe gyakorlati szempontból.

Alkotmánybíróság: az adatvédelmi hatóság jogosult elrendelni személyes adatok törlését Cikk

Az Alkotmánybíróság (Ab) 3110/2022. számú határozatában megsemmisítette a Fővárosi Törvényszék, valamint az azt helybenhagyó Kúria ítéletét, mely döntések kimondták, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) személyes adat törlését kérelem hiányában nem rendelheti el. Az érdekes döntés részleteit az alábbiakban mutatjuk be.

A spanyol védelmi miniszter és a spanyol kormányfő telefonját is lehallgatták Cikk

A Pegasus nevű kémprogrammal figyelték meg Pedro Sánchez spanyol kormányfő és Margarita Robles védelmi miniszter mobiltelefonját – jelentette be Félix Bolanos, a miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter rendkívüli sajtótájékoztatón Madridban hétfőn.

Az adat is a vállalati vagyon része: védje a támadásoktól, és főleg ne hagyja veszni! Cikk

Az utóbbi időszak robbanásszerű digitális fejlődése és a felhőtechnológia térnyerése a számos pozitívumot hozott magával a magyar kkv-szektorban. A sikertörténetet azonban beárnyékolják a veszélyek: a kiberbiztonsági kockázatok és a hackertámadások megnövekedése, vagy a gondatlan adatvesztésből adódó károkozás. Az iSolutions összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Szinte lehetetlen személyes adatokat szabályosan továbbítani az USA-ba: itt vannak az okok Cikk

Az Európai Unió területén a személyes adatok kezelését és védelmét az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) szabályozza. Ennek értelmében személyes adat az Európai Gazdasági Térségen kívüli területre abban az esetben továbbítható, ha az adatok védelmének megfelelősége biztosított. Az USA jogának megfelelőségével azonban több probléma is akad, melyekre a felek (EU, USA) közös megoldást igyekeznek találni. Ilyen kísérlet körvonalazódott, amikor Biden elnök európai látogatást tett. A részleteket az alábbiakban mutatjuk be.

Sok a panasz a társasházi kamerákra: ezekhez a szabályokhoz kötött a megfigyelés Cikk

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság növekvő számban kap olyan panaszokat, melyek társasházi kamerás megfigyelésekkel kapcsolatosak. Az alábbiakban ezen döntések fontosabb jellemzőit mutatjuk be.

Brutális adatvédelmi bírságot szabott ki a NAIH mesterséges intelligencia alkalmazásáért Cikk

Friss határozatában rekord mértékű, 250 millió forintos adatvédelmi bírságot szabott ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) egy pénzügyi szolgáltatóra azért, mert szükségtelen és aránytalan mértékben támaszkodott a mesterséges intelligenciára az ügyfélszolgálati hívások hangelemzésével kapcsolatosan. A döntés részleteit az alábbiakban mutatjuk be.

Közérdekű adat az önkormányzatok költségvetési tervezete is Cikk

Konzultációs kérelem érkezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) arról, hogy közérdekű adatként kikérhető-e az önkormányzatok belső munkaanyagként előkészített költségvetési tervezete.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs