GDPR / Adatvédelem

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Így vizsgáljuk felül a munkahelyi adatkezelési tájékoztatókat! Cikk

A nyári szabadságolások után a vállalkozásoknál újraindul az élet, amit remélhetőleg nem fognak újabb járványügyi korlátozások megszakítani. Érdemes átgondolni, hogy az adatvédelmi megfeleléssel összefüggésben milyen feladataink lehetnek. Ezeket vesszük sorra a munkahelyi adatkezelések kapcsán.

Adatvédelmi baki: koronavírustesztek eredményei és személyes adatok váltak nyilvánossá Cikk

Franciaországban egy informatikai védelmi hiba miatt több mint 700 ezer ember személyes adatai és koronavírus-tesztjének eredményei hónapokig hozzáférhető voltak az interneten – írta meg kedden a Medipart tényfeltáró portál.

NAIH: nem nyilvános a vezető beosztású kormánytisztviselők vagyonnyilatkozata Cikk

Egy kérelmező bejelentéssel fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), melyben azt kifogásolta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyik intézménye nem teljesítette a vezető, annak helyettese, valamint egyéb vezetők vagyonnyilatkozataira vonatkozó közérdekű adatigénylését. A NAIH a honlapján is közzétett véleményében az alábbi álláspontot foglalta el.

Sokmilliós bírsággal járhat az e-mail küldése, ha azt nem kéri a címzett Cikk

A Magyar Telekom Nyrt. az érintett hozzájárulása nélkül, illetve tiltakozása ellenére, tévedés eredményeképpen marketingcélú üzeneteket küldött. A kéretlen leveleket kapó a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, mivel a szolgáltató nem törölte a listáról az e-mail-címét A felügyeleti szerv tízmillió forintos bírsággal sújtotta a Magyar Telekomot. Cikkünkben bemutatjuk a bírsághoz vezető döntés lényegét, amely minden ügyfélkapcsolatokat kezelő számára tanulságos.

Kiberbűnözőkkel küzdenek a pénzügyi vállalatok, a távmunka is veszélyeket rejt Cikk

Hosszú ideje a kiberbűnözők népszerű célpontjai a pénzügyi szolgáltató vállalatok, az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint ennek jó oka van, hiszen a pénz mellett rengeteg bizalmas ügyféladatot is kezelnek, amelyeket a bűnözők különféle átverésekhez tudnak felhasználni, vagy eladják azokat az internet fekete piacain: a Verizon adatsértési jelentéséből kiderül, hogy a pénzügyi ágazatot csak az elmúlt évben több mint 1500 incidens érte, köztük 448 megerősített adatlopással.

Szigorítás a személyes adatok védelmében: újra jönnek a sztenderd szerződésminták Cikk

Az utóbbi néhány évben kirobbant, adatvédelemhez kapcsolódó hatalmas jogviták (például Facebook – Cambridge Analytica és a Schrems II. ügy) az Európai Uniót is cselekvési kényszer elé állították. Ennek következtében az Európai Bizottság 2021. június 4-én közzétette végleges végrehajtási határozatát, amely az Európai Unióból származó személyes adatok harmadik országokba történő továbbításához kapcsolódó sztenderd szerződési mintának (SCC) ismételt bevezetését írja elő – hívják fel a figyelmet az act | Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértői.

Minisztériumokat marasztalt el a NAIH közérdekű adatok kiadásának elmulasztása miatt Cikk

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állampolgári bejelentést kapott több tárca vonatkozásában azt illetően, hogy azok a jogszabályok hatásvizsgálati anyagait mint közérdekű anyagokat nem bocsátották az igénylők rendelkezésére. A hatóság az érintett tárcákat jelentésben marasztalta el.

A Pegasus-ügy adatvédelmi aspektusai Cikk

A kémprogramok alkalmazása személyes adatok kezelésével jár együtt. Ebből következően alkalmazásuk feltételekhez kötött. Ezen feltételeket a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is vizsgálta, mely vizsgálat megállapításait az alábbiakban mutatjuk be.

Keresés a Google-n: kormánytisztviselő kérte az előzmények törlését – NAIH-döntés Cikk

A személyes adatok védelmét szabályozó 2016/679. számú általános adatvédelmi rendelet (GDPR) bevezette az úgynevezett elfeledtetéshez való jogot, mely alapján az érintett személy személyes adatainak törlését is kérheti. A törlési lehetőség – amely ugyanakkor messze nem korlátlan –, akár a Google keresési előzményekre is kiterjedhet. Nézzük a felügyeleti szerv állásfoglalását az adott esetben!

Kell-e adatvédelmi tisztviselő a társasházaknak? Cikk

Lehet-e a közös képviselő adatvédelmi tisztviselő? Egyáltalán, szükség van-e DPO-ra társasházak kezelésénél? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett kiválás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Kiskereskedelmi adó

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Ügyvezető költségelszámolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close