További témák
dr. Kéri Ádám ügyvéd

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Az érdeklődési köröm kezdettől felölelte mind a büntető-, mind pedig a polgári jogot, valamint az idegen nyelveket. Így kötöttem ki nemzetközi ügyvédi irodáknál, amelyeknél jó néhány évet eltöltöttem. Dolgoztam később jogi képviselőként üzletközpontnak, multi által tulajdonolt ingatlanforgalmazó társaságnak, s egy időre a közigazgatásban is megfordultam a hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos területen.

A LIGA szakszervezeti szövetségnél 2013-ban helyezkedtem el jogi szakértőként, s ez alapvetően meghatározta a későbbi pályámat. A munkám mindennapi részévé váltak a kollektív szerződések, munkaszerződések, üzemi megállapodások, valamint a munka- és a pihenőidőre, továbbá a bérezésre vonatkozó szabályok, szabályzatok. Ezen túlmenően alkalmam nyílt bekapcsolódni az országos szintű, tripartit szociális párbeszédbe (érdekegyeztetésbe), a jogalkotásba, a nemzetközi szervezetek (például az ILO) munkájába, valamint jelentős, foglalkoztatással összefüggő projektekbe is (új munka törvénykönyve projekt, Európai Üzemi Tanács projekt stb.). Az érdekegyeztetés elsősorban nemzetközi területének azóta is aktív szereplője vagyok (ILO, NILO).

Ezt követően a KRS Ügyvédi Irodához csatlakoztam azzal a céllal, hogy üzletágvezető ügyvédként felépítsem az iroda egyéni és kollektív jogi képviseletre épülő praxisát, valamint kialakítsam az iroda munkajogi, illetve adatvédelmi arculatát.

2018 januárjától a korábbi praxisomat önálló keretek között folytatom. Tevékenységemben markáns hangsúlyt kap továbbra is a munkajog, munkaügyi ellenőrzés, munkavédelem, illetve az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletével összefüggő képzés, tanácsadás (akár adatvédelmi tisztségviselőként), illetve auditok lefolytatása. Szakértője vagyok a HVG Adózóna oldalának, a HR Portálnak, a Menedzser Praxisnak, a Jogi Fórumnak, továbbá számos önálló rendezvényt, illetve munkajogi, adatvédelmi képzést is szerveztem, szervezek. Területeimen a médiában is gyakran szerepelek. Végezetül delegáltként részt veszek a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) munkájában.

dr. Kéri Ádám
ügyvéd

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Megválaszolva

0 komment

Külföldi napidíj

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég szeretne munkavállalókat kölcsönadni EU-beli cégnek, ahol gépjárművezetőként dolgoznak az emberek. »

Megválaszolva

0 komment

Azonnali hatályú felmondás igazolatlan hiányzás miatt

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Kollektív szerződésünk értelmében azonnali hatályú felmondásra okot adó eset, amennyiben a munkavállalónak egy munkanap igazolatlan hiányzása van. »

Megválaszolva

0 komment

Efo, pénztárgép

Általános

Tisztelt Szakértő! 1.) A pénztárgép kasszáját forint és euro fizetőeszköz esetében külön-külön kell kezelni, tehát 2 db kell, vagy elegendő egyben kezelni? 2.) Egy kft. »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Kizárólag szombaton és vasárnap, részmunkaidőben való foglalkoztatás

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Nézegettem az állásfoglalásokat és erre vonatkozóan nem találtam iránymutatást. »

Megválaszolva

0 komment

Munkanap kezdete – munkaszüneti nap díjazása

Munkajog

Köszönöm a munkanappal kapcsolatos korábbi választ. A pontos megértés miatt az alábbit kérdezném még: megszakítás nélküli munkarendben az első munkavállaló 2019.03.14.-én 19.00 órától 2019.03. »

Megválaszolva

0 komment

Heti pihenőnap II.

Munkajog

Tisztelt Dr. Kéri Ádám Ügyvéd Úr! A heti pihenőnap témájában feltett kérdésünkre adott válaszát ezúton is köszönjük. A válasszal kapcsolatban pontosító kérdéseink merültek fel. »

Megválaszolva

0 komment

Megízási szerződés – óradíj

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni. Egy cég megbízási szerződésben nettó óradíjat szeretne megállapítani. Kérdésem: megbízási szerződésben óradíj elfogadható? »

Megválaszolva

0 komment

Heti pihenőnap

Munkajog

Tisztelt Szakértő! A munkáltatónál a munkanap 6:00-kor kezdődik és másnap 6:00-ig tart, a munkavégzés 3 műszakban történik. »

Megválaszolva

0 komment

Pótlékfizetés 6 havi munkaidőkeret esetén

Munkajog

A munkavállaló áprilisban 24 napot dolgozott, a törvényes munkaidőt túllépte. Kérdésem, hogy ebben az esetben megilleti-e a pihenőnapi 50, illetve 100 százalékos pótlék? »

Megválaszolva

0 komment

Munkavállaló elbocsájtása táppénz alatt

Munkajog

Munkavállalónk tartósan (8 hónapja) táppénzen van. Kérdésünk az, hogy milyen módon lehet felmondani a munkaviszonyát az alábbiakat figyelembe véve: a 2012. évi I. törvény (Mt.) 68. »

Megválaszolva

0 komment

Munkanap kezdete

Munkajog

Tisztelettel érdeklődnék, hogy honnan kell számítani a megszakítás nélküli 24 órát munkanap és munkaszüneti nap esetében, ha a munkarend alapján a beosztás szerinti napi munkaidő kezdete és... »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

A munkaidőkeret hossza

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Jól tudom-e, hogy a munkaidőkeret hossza egy műszakban dolgozó munkavállaló esetén maximum 4 hónap lehet, ennél hosszabb időtartamban nem lehet megállapodni? »

Megválaszolva

0 komment

Szabadság idejének kiszámítása

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni: munkavállaló 2018.05.10-től 05.30-ig betegszabadságon volt, utána pedig táppénzen. »

Megválaszolva

2 komment

Mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Adott egy munkavállaló, aki két munkáltatónál áll részmunkaidős jogviszonyban. »

Megválaszolva

0 komment

Idényjellegű tevékenység 6 havi munkaidőkeretben

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Olvasatomban a munka törvénykönyve idényjellegű munkavégzés esetén, kollektív szerződés nélkül is engedélyezi a 6 havi munkaidőkeret alkalmazását. »

Megválaszolva

0 komment

Munkaidőkeret változtathatósága

Munkajog

Tisztelt Szakértő! A következő esetben kérem szíves állásfoglalását. A kihirdetett munkaidőkeret hossza változhat-e egy év folyamán? Azaz tarthat-e az év elején az első keret 01. 01 - 03. »

Megválaszolva

0 komment

Adattovábbítások nyilvántartása

GDPR / Adatvédelem

Tisztelt Dr. Kéri Ádám! Ismét köszönöm kimerítő válaszát, a https://adozona. »

Kérdések és válaszok

Bt.-ügyvezető

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szabadság számítása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cég kiválása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X