dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

Az ELTE Jogi Karán diplomáztam, azt követően pedig a Lord Slynn of Hadley European Law Institute szervezésében európai uniós jogot tanultam, majd az Egyesült Államokban (University of Georgia Achool of Law, Athens, GA, USA) folytattam jogi tanulmányaimat, ahol amerikai jogból diplomáztam. Tanulmányaim ideje alatt, illetve azt követően dolgoztam nemzetközi ügyvédi irodákban, elláttam üzletközpontok, illetve ingatlanforgalmazó társaságok jogi képviseletét, s egy ideig a közigazgatásban is szerepet vállaltam.

Az elmúlt szűk 10 évben a LIGA Szakszervezeti konföderáció jogi szakértőjeként, a Nemzeti ILO Tanács tagjaként, a hazai és nemzetközi érdekegyeztetés résztvevőjeként, a KRS Ügyvédi Iroda munkajogi és adatvédelmi üzletágának üzletágvezető ügyvédjeként dolgoztam. Jelenleg önálló praxist folytatok adatvédelmi jog, munkajog, cégjog profillal. 2018 és 2019 között tagja voltam a Pénzügyminisztérium keretein belül működő adatvédelmi kodifikációs bizottságnak.

Szakmai partnere vagyok a Magyar Könyvvizsgáló Kamara Oktatási Központjának, illetve nemzetközi könyvvizsgáló társaságoknak. Ügyfeleim hazai és nemzetközi vállalkozások, szolgáltatásaimat mind a versenyszféra, mind az állami szféra részére nyújtom. Munkajog, cégjog és adatvédelem területén in-house, illetve egyéb képzéseket tartok, rendezvényeket szervezek, szakcikkeket publikálok különféle kiadványokba. Egyebek mellett a nevemhez fűződik az Adatvédelem a gyakorlatban című, nagysikerű HVG-kiadvány is.

Az Adózóna adatvédelmi témákkal foglalkozó szerzője vagyok, emellett rendszeresen válaszolok egyéb munkajogi kérdésekre is.

Dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő, Nemzeti ILO Tanács tag, az adatvédelmi kodifikáció résztvevője

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Megválaszolva

0 komment

Vállalkozói szerződés

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó épületüzemeltetési tevékenység, pontosabban portaszolgálati feladat ellátására vállalkozói szerződésben áll egy kft.-vel. A számlázás alapja a teljesített óra. »

Megválaszolva

0 komment

Szülői szabadság

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Egyik munkavállaló 2023. május 5-étől szeretné kérni a szülői szabadságot. Jogosult a 44 napra, jelenleg gyest kap. »

Megválaszolva

0 komment

Nyugdíjba vonulás előtt

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Hogyan kell megszüntetni a munkavállaló munkaviszonyát, ha nyugdíjba vonul? Milyen kifizetés jár neki? »

Megválaszolva

1 komment

Kötetlen munkarend sofőrnek

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft.-ben a tag személyes közreműködése munkaviszonyban történik. A főtevékenység közúti áruszállítás, munkaköre tehergépkocsi-vezető, kamionsofőr. »

Megválaszolva

0 komment

Munkavállalói többes letiltás

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Többes letiltással kapcsolatban szeretném kérni a segítségét. Egy munkavállaló ugyanazon a napon 3 letiltást is kapott. »

Megválaszolva

3 komment

Betegszabadság és táppénz számítása 12 órás több műszakos munkarendben

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Havi béres dolgozónál, 12 órás napi munkaidő esetén jogszerűen jár-e el a munkáltató, ha a betegszabadságos napra csak 8 óra munkaidőnek megfelelő bért számol el? »

Megválaszolva

0 komment

Vasárnapra eső ünnepnap bérpótléka folyamatos munkarendet alkalmazó cégnél

Munkajog

Kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál (szálloda) foglalkoztatott munkavállaló (hathavi munkaidő keretben) esetében a munkáltató az alábbiakban felsorolt... »

Megválaszolva

0 komment

Megbízás szerződés

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném szíves segítségét. Adott egy egyéni vállalkozó, akinek a tevékenységei között szerepel többek között a szabadidős és nyaralótáboroztatás is. »

Megválaszolva

0 komment

Heti munkaidő

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulunk önhöz, hogy van egy üzem, ahol 12 órában dolgoznának majd a dolgozók 1 havi munkaidőkeretben. »

Megválaszolva

0 komment

Végkielégítés

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Dolgozó 17 évi munkaviszony után felmond. Miután ő mond fel, valóban nem jár neki végkielégítés? Ebben a kérdésben kérném a segítségét! Előre is köszönöm! »

Megválaszolva

0 komment

Nyugdíjkorhatár előtti munkáltatói felmondás

Munkajog

Tisztelt Szakértő! 1. Egy 10 munkáltatót foglalkoztató cég most eljutott arra a pontra, hogy nem tudja fizetni a béreket, járulékokat stb., ezért úgy döntött, hogy minden alkalmazottnak felmond. »

Megválaszolva

0 komment

Többes jogviszony

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Munkajogi esetben szeretnék segítséget kérni. Egy kft. 4 órában alkalmazna munkavállalót délután 13 órától 17 óráig egyszerű ipari foglalkozásúként. »

Megválaszolva

0 komment

Külföldi kiküldetés / szabadság megváltása

Munkajog

Tisztelt Szakértő! 2023.05.01-jén szűnt meg a munkaviszonyom, egy magyarországi munkaerő-kölcsönzőnél, közös megegyezéssel. Németországban dolgoztam. Így HUF és euró fizetést is kaptam. »

Megválaszolva

0 komment

Pünkösd vasárnap nyitvatartás

Munkajog

Tisztel Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulunk önökhöz,hogy egy vidéki kisboltban pünkösd vasárnap dolgozhatnak-e az alkalmazottak ? »

Megválaszolva

0 komment

Munkaviszony megszüntetése táppénz alatt

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk május 8-án beadta a felmondását, ezzel egyidejűleg közölte, hogy betegszabadságon van, de nem tudjuk, hogy ez meddig fog tartani. »

Megválaszolva

0 komment

Fizetett ünnepre járó órabér egyszerűsített foglalkoztatás esetén

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Havonta több alkalommal foglalkoztatott munkavállaló hétköznap a minimálisan fizetendő órabérnél jóval magasabb összeget kap. Előfordul, hogy fizetett ünnepkor is végez munkát. »

Megválaszolva

0 komment

Szabadság és betegszabadság órában történő kiadása (12 órás munkarend esetén)

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: Adott egy cég, melyben a munkavállalók 5/2-től eltérő munkarendben, napi 12 órában dolgoznak. »

Megválaszolva

0 komment

Munkavállaló kifizetése kilépés után

Munkajog

Üdvözlöm! Van egy munkavállalónk, akinek május 12-én, pénteken lesz az utolsó munkanapja, viszont az áprilisi bérét szerdán, tehát 10-én kapja meg, ahogyan mindenki más. »

Megválaszolva

0 komment

Kölcsönadott munkavállalók

Munkajog

Tisztelt Adózóna! Adott egy kft., amelyben a feleség a tulajdonos és egy másik kft., amelyben a férj. A feleség cége alkalmazna munkavállalókat, akiket heti 1-2 napra kölcsönadna a férj cégének. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet áfa változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Láncügylet

Bunna Erika

adótanácsadó