Legfrissebb cikkek

Kiberbiztonság, NIS2: fontos mérföldkő közeleg, milliós szankciók és újabb feladatok várnak a magyar cégekre Cikk

Bár a NIS2 regisztrációs határidő óta még egy hónap sem telt el, de máris rohamosan közeledik a következő kiberbiztonsági mérföldkő, amely még nagyobb kihívás lesz a NIS2 érintett szervezetek számára. 2024. október 18-tól ugyanis a nemrég megjelent végrehajtási rendeletben szereplő kiberbiztonsági intézkedéseket már alkalmazniuk is kell. A NIS2 követelményeket nem teljesítő társaságok pedig akár 10 millió forintos bírságot is kockáztatnak! – írja a portfolio.hu.

Kedvezményes üdülési juttatás 2024-ben – mutatjuk a fő jogszabályi előírásokat Cikk

Még most is előfordul, hogy a munkáltatók üdülési szolgáltatást biztosítanak a munkavállalóik, valamint azok közeli hozzátartozói részére. Nézzük, melyek a céges üdültetés fő szabályai 2024-ben!

78 milliárd forintos fizetési felszólítást kapott Brüsszelből az Orbán-kormány Cikk

Magyarországnak végre kell hajtania az EU Bíróságának ítéletét, és 45 napon belül ki kell fizetnie a menekültügyi pénzbírságot – írja az Orbán-kormánynak címzett friss levelében az Európai Bizottság – írja a nepszava.hu.

Tavaszi óraátállítás hatása a munkaidőkeretben ledolgozandó óraszámra Cikk

Cikksorozatunkban a NEXON által meghirdetett Országos Bérügyviteli Bajnokság 2. fordulójának feladataiból válogatunk, ahol felvetődött például, hogy igaz-e az az állítás, miszerint munkaidőkeret alkalmazása esetén a munkaidőkeretben ledolgozandó óraszámot befolyásolja a tavaszi óraátállítás.

A bruttó átlagkereset 652 000 forint volt 2024. májusban, 14,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit a KSH szerint Cikk

2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A bruttó kereset mediánértéke 525 100, a nettó kereset mediánértéke 363 900 forintot ért el, 16,9, illetve 17,2%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit – közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Alkotmánybírósági határozat az ügyvédi letétbe helyezett letét kifizetésével kapcsolatos mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességről Cikk

Az ügyvédi letétbe helyezett letét kifizetésével kapcsolatos mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenesség megállapításáról szóló 17/2024. AB határozatot a Magyar Közlöny 2024. évi 77. számában, június 23-án tették közzé.

„Sztrájkolt? Azért kérdezem, lázadó típus-e” – így faggatják a tanárokat az állami állásinterjúkon Cikk

Diszkriminatív és az egyenlő bánásmódról szóló jogszabállyal is ellentétes, ha valakit csak azért nem alkalmaznak állami intézményben, mert korábban elutasította a státusztörvényt – írja a nepszava.hu.

Ellátások szülés után: hogyan lesz meg 365 nap biztosítotti jogviszony, ha nincs állandó munkahely? Cikk

Ha egy várandós kismama egy munkahelyen dolgozik már régóta, és ez a jogviszony fennáll a gyermek születésekor is, akkor nem kérdés, hogy jogosult lesz gyermeknevelési ellátásokra. Ha azonban munkahelyet váltott, és az új hely nem vált be, ha lejárt a határozott idejű szerződése, ha egy ideje nem talál állást, passzív jogon kapta az ellátásait, akkor könnyen előfordulhat, hogy várandósság esetén nem lesz jogosult igénybe venni egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokat. Cikkünkben azt járjuk körbe, milyen lehetőségek lehetnek ilyen helyzetben az érintetteknek, figyelemmel azok esetleges költségoldalára is.

Kőolajszállítási korlátozások: nyugtatgat az energiaügyi minisztérium Cikk

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország energiaellátása biztonságban legyen, és a hazai üzemanyag-ellátás stabil maradjon – közölte a szaktárca.

A pénz mozgatja a magyar munkavállalókat, világviszonylatban a biztonság az első Cikk

Globálisan az állás hosszú távú biztonsága a legfontosabb szempont a munkavállalóknak, Magyarországon viszont a bérezés áll az első helyen – derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a Stepstone Group, valamint a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös nemzetközi kutatásából.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4