Kérdések és válaszok

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
Szakértőnktől csak előfizetőink és egy alkalommal 14 napos próba felhasználóink kérdezhetnek!

Megválaszolva

0 komment

Szoftvervásárlás Ausztriában

Áfa

Tisztelt Szakértő! Adott egy Ausztriában bejegyzett társaság, akinek magyar a tulajdonosa. Ausztriában ez a társaság vásárolt egy számlázóprogramot, melyre a cég rászámolta az áfát. A szoftver Magyarországon került használatba vételre, tekintettel arra, hogy az iroda Sopronban van. Az osztrák cég nem volt hajlandó áfa nélkül kiállítani a számlát, tekintettel arra, hogy ők a szoftvereket tárgyi eszközként értékesítik, és a vevő nem igazolta, hogy a termék elhagyta a határt. Megjegyzem, hogy az eladó forráskódot adott meg, melynek határátlépését nehéz igazolni, hiszen nem tárgyi eszközről van szó, de ők azt annak tekintik. A vevő álláspontja szerint szolgáltatásról van szó. Kérdésem, hogy a számlázóprogram lehet-e tárgyi eszköz, illetve ha az osztrák vevő által vásárolt szoftvert itthon használják, akkor az áfát ki fizeti? Az osztrák vevőnek nincs telephelye itthon, pusztán csak az iroda van Magyarországon, a határ mellett. Az program eladója nem hajlandó javítani a számlát, és áfamentesen kiállítani, kérdésem, hogy helyesen jár-e el ez esetben az eladó? Ha igen, akkor hogyan lehet igazolni, hogy egy szoftver elhagyta az országhatárt? Köszönettel.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Előlegszámla lejelentése a NAV felé

Áfa

Tisztelt Hölgyem/Uram! Az alábbi kérdésre nem találtam megnyugtató választ, ezért kérném segítségét! Szállásadóként továbbra is kézi számlakiállítás történik, majd a számla természetesen a NAV online felületén lejelentésre kerül. A kézzel kiállított előlegszámlákra is vonatkozik a bejelentési kötelezettség? Valamint amennyiben a vendég SZÉP-kártyáról fizeti az előleget és az OTP leveszi a "jutalékát", így a szállásadó számlájára már kisebb összeg kerül, mint amit a vendég utalt, akkor milyen összegről kell a számlát kiállítani? A vendég által fizetett összegről, vagy ami a szállásadó számlájára az OTP levonása után valósan rákerül?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Személy- vagy tehergépkocsi

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy duplakabinos teherautót vásárolt a cég. A forgalmi engedélye szerint teherautó, azonban az eladó számláján személygépkocsi megjelölés és VTSZ 8703-as vámtarifaszám szerepel. Az eladó tájékoztatása szerint a személygépkocsi megjelölést kizárólag a duplakabinos megoldás miatt kapta a gépjármű. Ebben az esetben áfa és a levonási tilalmak szempontjából minek minősül a kocsi? Melyik jogszabály definícióját kell figyelembe venni? Köszönettel: Jancsó Katalin

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Különbözeti áfás kérdés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy használtautó-kereskedő cég eladott egy személygépkocsit, melyre a különbözeti áfás elszámolást alkalmazta. Egy idő után az autót visszavitte a vevő, mert hibát észlelt. A kereskedő a hibát kijavíttatta, melyhez szolgáltatást is igénybe vett, és alkatrészeket is vásárolt. Kérdésként merült fel, hogy ebben az esetben hogyan kell eljárni az igénybe vett szolgáltatás és az alkatrész vásárlás áfája tekintetében? Az összes áfa levonható, vagy nem, esetleg a szolgáltatásnál az áfa 50 százaléka helyezhető levonásba? Válaszát köszönöm: Némethné

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Számlán hiányos cégnév

Áfa

Befogadott számlán a cég megnevezésénél kimaradt a cég nevéből az évszám. A törvényi előírások alapján a cég adószáma helyesen szerepel a számlán. A számla alapján levonásba helyezhető-e az áfa, vagy csak a számla helyesbítése után? Köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Fordított adózású számla befogadása, bevallása

Áfa

Ügyfelem (kft.) rendre késve adja le a könyvelőirodának (bejövő) számláit, ő ragaszkodik ahhoz, hogy csak utalást követően adja át nekünk. Így egyhónapos késessel jut el hozzánk a fordított adózású bejövő számla is. Megítélésem szerint azzal, hogy ez áfafizetést is jelent a cégnek (nem csak levonást), ezt csak önellenőrzéssel tudom rendezni az áfabevallásban (eredeti áfateljesítési időpont szerint). Jól gondolom?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Bérbeadás költsége

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Adószakértő! Állásfoglalásukat szeretném kérni, hogy az szja-törvény 17. § (5) bekezdése alapján idézett eljárás alkalmazható-e abban az esetben is, amennyiben a bérbeadott ingatlan Magyarországon van, a bérbevett azonban külföldön (Németország)? (Az adózónak a 2020-as adóévben mindkét államban keletkezett munkaviszonyból származó jövedelme is) "Lakás bérbeadásakor a bérbeadó magánszemély a bérbeadásból származó bevételéből levonhatja a más településen általa bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját, feltéve, hogy a bérbeadás, illetve a bérbevétel időtartama a 90 napot meghaladja, és a bérbevett lakással összefüggésben a magánszemély más tevékenységéből származó bevételével szemben költséget nem számol el, vagy az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítették meg". Köszönettel: Béta-Conto Kft.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Végrehajtások nyilvántartása

Általános

Tisztelt Szakértő! Kérelmet nyújtanék be újraindítási gyorskölcsön végett. Egyetlen probléma van mindössze, de a megoldására nem tudok rájönni; hiába kérdeztem kollégát, banki ügyintézőt. A végrehajtások nyilvántartásáról van szó. Fel kell mindet sorolni, mely az utóbbi két évben volt. Előfordult legalább tucatnyi alkalommal, s nincs megbízható nyilvántartásunk erről. Az MFB viszont valahonnan pontosan le tudja kérdezni, s ha pontatlan a felsorolásunk, ne is adjuk be a kérelmet. Hiába alakult úgy, hogy minden végrehajtást néhány napon belül rendeztünk: kis összegek, hanyagság miatt elmaradt pénzügyi teljesítés miatt. A kérdésem: honnan tudom letölteni ezen információkat. Főmenü, menü, almenü, mivel a banki ügyintézőtől tudom, hogy e-beszámoló, de ott nem látom, merre tovább. Nem csak a NAV végrehajtásokról van szó, szállítóink is kezdeményeztek jó néhányt. Most itt állunk tanácstalanul, hiába nem tartozunk már senkinek. Segítségüket előre köszönöm. Tisztelettel: Kisházi Sándor

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Kell-e áfabevallást készíteni?

Áfa

Tisztelt Szakértő! Kell-e áfabevallást készíteni (ha kell, milyen időközönként) annak az alanyi adómentes bt.-nek, amely EU-s tagállam felé állít ki számlát euróban? Az EU-s árbevétel éves szinten meghaladja a 15 millió forintot, magyarországi árbevétele viszont nem éri el éves szinten az áfamentes értékhatárt? Tisztelettel köszönöm válaszukat előre is.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Katás vállalkozás bankszámlája

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Szükséges-e a katás egyéni vállalkozónak saját bankszámlát nyitni? Kezdő vállalkozóként az élettárs bankszámlaszáma van megadva az online számlán, helytelenül jártam el?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Katás tárgyi eszköz értékesítésének elszámolása

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Egy állásfoglalásban azt olvastam: ha a katás egyéni vállalkozó a tárgyi eszközt részben saját célra is használta, akkor nem számít a tárgyi eszköz értékesítése a katás bevételéhez. Van egy egyéni vállalkozóm, aki február 1-jétől már nem katás vállalkozó, de január hóban egy kisteherautót lízingelt a Merkantil Banktól. A bank az ügyfelemtől kért egy számlát 2 000 ezer Ft + áfáról, és a bank ugyanabban a hónapban az ügyfelemnek vissza is számlázta ugyanezt az összeget. A kata záróbevallásnál az 1 millió feletti rész 40 %-át be kellene fizetni. Amennyiben részben nem vállalkozásban is használja a kisteherautót, akkor ezt a 400 ezer Ft adót nem kell megfizetnie az ügyfelemnek? Ebben az esetben az áfa milyen arányban vonható le, és hogyan kell dokumentálni a vállalkozási és a magánhasználatot? Válaszukat előre is köszönve. Tisztelettel: Andrea

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Katás számlázás kapcsolt vállalkozásoknak

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Adott egy katás egyéni vállalkozó, aki számláz X Kft.-nek 2,5 millió forintot, így a 3 millió Ft korlát alatt van, és nem kell 40% különadót fizetnie. Viszont mi a helyes eljárás akkor, ha ugyanez a vállalkozó számláz Y Kft.-nek is 2,5 millió Ft-ot, amely kft. az X Kft. kapcsolt vállalkozása. Egyik esetben sem kell megfizetni a 40% különadót, vagy mivel kapcsolt vállalkozások, ezért összevontan kell nézni és 5 millió forinttal kell számolni?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Osztalékelőleg zrt.-nél

Általános

Adott egy zrt., amelynek vannak névre szóló osztalékelsőbbségi részvényei. A cég 2020-ban év közben úgy határozott, hogy osztalékelőleget fizet. 100 db részvénye van, és 60 részvény volt akkor magánszemély tulajdonában, a többi saját részvény. Az osztalékelőleg összege 1000 Ft/részvény lett, minden részvényes meg is kapta az osztalékelőlegét 2020-ban a részvényei arányában, és vonva lett belőle az szja. Azonban 2021 januárjában 3 részvényes eladta a részvényeit a társaságnak, így magánszemély tulajdonában már csak 40 db maradt. 2021. áprilisban elfogadták a beszámolót és döntöttek 2000 Ft/részvény osztalékról. Kérdések: - Ennek a 3 részvényesnek vissza kell-e fizetnie az osztalékelőleget? Ha igen, akkor miért, ha nem akkor miért? Ha nem, akkor osztalékká válik nála akkor is, ha már nem tulajdonos az osztalék elfogadásakor? - Amikor az osztalék elfogadásra kerül, hogyan kell meghatározni az osztalék összegét? 40*2000 Ft vagy (40*2000 + 20* 1000 Ft)?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Egyéni vállalkozó tb-járuléka

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó szja szerinti tételes költségelszámolást alkalmaz, nincsen havi kivétje, a minimum járulékalap után fizeti a szocho-t és a tb-járulékot. Kérdésem az, hogy költségei között csak a szocho összegét számolhatja el saját maga után, a tb-járulékokat nem? Köszönöm válaszát!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Székhelybejegyzés

Társasági jog

Tisztelt Szakértő! Már van bejegyzett székhelyünk és telephelyünk, kérdésem, hogy egy új településen lehet-e bejegyeztetni másik székhelyt? Köszönettel: Bné

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Számlaadat-szolgáltatás

Általános

Tisztelt Szakértő ! 2021. január 1-jétől a magánszemélyek felé kiállítandó számlákról is adatot kell szolgáltatni a NAV felé. Továbbra sem kell azonban adatot szolgáltatni az olyan közérdekű vagy speciális jellegére tekintettel adómentes – tárgyi adómentes – ügylet bizonylatáról, amiről az áfatörvény előírásai szerint elég számlától eltérő egyéb számviteli bizonylatot kibocsátani. Az áfatörvény 85. § (1) l. pontja szerint a sportegyesület alapszabályban meghatározott tagdíja adómentes. A szülök a gyerekek után fizetendő tagdíjat minden hónapban banki utalással teljesítik. Értelmezésem szerint ebben az esetben elég számviteli bizonylat. A sportegyesület a bankszámlájára érkező tagdíjat a 2000. évi C. törvény szerint számviteli bizonylatnak minősülő bankkivonat alapján könyvelheti, de ebben az esetben a befizető nem kap semmilyen számviteli bizonylatot. Helyes-e ez így? Bár nem kötelező a tagdíjról számlát kiállítani, de ha mégis úgy dönt a sportegyesület, hogy számlát bocsát ki, akkor arról kell-e adatot szolgáltatni a NAV online számlafelületen? Köszönettel: Borsosné Pál Ildikó

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Ajándéktárgy adózása

Általános

Tisztelt Szakértő! Egyházi fenntartású általános iskola vagyunk a leendő első osztályos (most beiratkozó) gyermekeknek szeretnék a beiratkozás alkalmából egy kis ajándékkal kedveskedni, iskola logóval ellátott kulcstartó, vonalzó. Ebben az esetben a feliratozott ajándéktárgyak után terheli-e az intézményt szja- és szocho-fizetési kötelezettség? A főkönyvi könyvelésben hová kell könyvelni? Köszönöm a segítséget.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Másodállású egyéni vállalkozó (nem katás) beteg

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Tisztelt Szakértő! Nem katás, heti 36 óra melletti munkavégzés melletti egyéni vállalkozó 2020 decemberében táppénzre került, és azóta is táppénzen van. Kérdések: 1. Keletkezik-e az egyéni vállalkozásában (ahol szintén nem tud tevékenységet végezni a betegsége miatt) járulékfizetési kötelezettsége? 2. Táppénzre jogosult-e az egyéni vállalkozására tekintettel (járulékot nem fizetett, vállalkozói kivétje nem volt)? Ha igen, ezt a táppénzigénylést utólag be lehet még adni? 3. Milyen adatszolgáltatási, bejelentési, bevallási kötelezettsége van (lett volna) az egyéni vállalkozásában ezzel kapcsolatban? Ezeket utólag is pótolhatja-e? Válaszát előre köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Hibás számla

Általános

Tisztelt Adózóna! Az elektronikusan beérkezett hibás számlákat kötelezően be kell-e fogadnia a vevőnek, megrendelőnek, vagy visszautasíthatja és visszaküldheti azokat annak ellenére, hogy az online számlázó programok automatikusan továbbítják az adatszolgáltatásra kötelezett számlákat a NAV felé? A gyakorlatban előfordul, hogy a már beérkezett elektronikus számláról utólag derül ki, hogy hibás és helyesbítésre van szükség. • Mi a teendő abban az esetben, ha a rossz számla és az azt helyesbítő számla együttes összege nullát tesz ki, tehát az eredeti számla teljes egészében törlésre kerül, a helyettük beérkező helyes, harmadik számlán pedig nem történik rájuk hivatkozás? Az eredeti és stornó számlákat visszaküldhetjük-e a szállítónak, vagy nekünk kell megőriznünk őket? Könyvelnünk kell-e a rossz és a stornó számlákat? Ha nem könyveljük le, és visszaküldésre sem kerülnek szerepeltetni, kell-e az áfabevallásban?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »
Figyelem! Bezárás

Kedves Előfizetőnk! A Kérdések és válaszok menüpont alatt egyszerre 100 db kérdés megfigyelésére van lehetőség. Ön elérte ezt a határt, így újabb kérdés követését úgy tudja beállítani, ha a korábbiakból töröl. A törléssel csak a saját megfigyelését törli, a kérdéseket természetesen továbbra is megtalálja az oldalon.

Kérjük, várjon! Kérjük, várjon!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close