Kérdések és válaszok

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
Szakértőnktől csak előfizetőink és egy alkalommal 14 napos próba felhasználóink kérdezhetnek!

Mielőtt kérdez...

Felhívjuk figyelmét, hogy a szolgáltatás keretében általános jellegű – a jogszabályi előírásokhoz, követelményekhez kapcsolódó – kérdések megválaszolására van lehetőségünk.

  • egy beküldött kérdésben lehetőség szerint csak egy kérdést fogalmazzon meg;
  • a kérdése mindig legyen konkrét, jól körülhatárolható;
  • a kérdésében próbáljon meg minél több információt megadni;
  • a kérdését lehetőség szerint egy témakörről és szakterületről (pl. áfa, szja, tao, tb) tegye fel;
  • ha név nélkül szeretne kérdést feltenni, ne írja alá a kérdését, és pipálja be az "anonim kérdésfeltevés" szöveg előtti négyzetet.

Részletes információt a Kérdések és válaszok szolgáltatásról ITT talál.

Megválaszolva

0 komment

Áfabevallás gyakorisága év közben

Áfa

Tisztelt Szakértő! Megerősítést szeretnék kérni. Adott egy bt., alanyi adómentes, katás volt 2022.08.31-ig. Szeptember 1-től társasági adós vállalkozás lett. Továbbra is alanyi mentesként állította ki a számláit, amíg 11. hóban elérte a 12 millió forintos mentes keretet. Az utána levő számla teljes összegét már áfásként állította ki 11.12-én, a NAV-nak be is lett jelentve az áfaalanyiság. A törzsadatban éves áfásként jelölték, 11.12-től. A kiállított számlák áfatartalma (visszaigénylés nincs!) 11. hóban 552 eFt, 12. hóban 149 eFt. Jól gondolom, hogy így már negyedéves áfás lenne, ezért 2023.01.20-án kell bevallani és befizetni az áfát, nem pedig 2023.02.25-én? Az időszak pedig 2022.11.12-2022.12.31. lesz? Előre is köszönöm válaszát.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Üzemanyag-elszámolás

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Válaszadó! 3 tehergépkocsival rendelkezem, amit az egyéni vállalkozásomban tárgyi eszközként nyilvántartok, és csak a tevékenységemmel kapcsolatosan használok. De rendelkezem saját személygépkocsival is, amit nem kívánok a vállalkozásomba bevonni, de ügyintézés céljára szoktam használni...ezért a kérdésem az lenne, hogy erre lehet-e 500 km/hó üzemanyag elszámolást alkalmaznom úgy, hogy a többi 3 tehergépkocsira a futáshoz mérten a számlás elszámolást használom.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Jogdíjból származó haszon megosztása

Szja / Ekho / Különadó

Van egy program, amelyet közösen fejlesztettünk a barátommal. Van arra mód, hogy egy szerződéssel mint magánszemélyek osztozzunk a pénzen és külön-külön adózzunk?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Kottagrafika FEOR-szám

Általános

Zeneművek kottagrafikai készítése milyen FEOR-szám, illetve milyen szakmakód szám alá sorolható? Köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Magyar áfás külföldi számla

Áfa

Egyre többször fordul elő, hogy külföldi, akár EU-s cég magyar áfával számláz. Feltételezhetően összefügg a webáruházak megváltozott szabályaival. Online számlarendszerben ezek a számlák nem szerepelnek. Magyar áfaösszesítőn nem tudjuk szerepeltetni, mert nincs hozzá magyar adószám. Hogyan kell kezelni ezeket a számlákat az áfa rendszerében? Levonhatjuk az áfát szabályszerűen?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Személyszállítási szolgáltatás külföldinek számlázva

Áfa

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy személyszállítási szolgáltatást végző alanyi adómentes egyéni vállalkozó, ha külföldinek számláz, van-e ezzel kapcsolatban valamilyen bevallási kötelezettsége? A személyszállítást külföldinek, adóalanynak, nem adóalanynak, EU-n belül és EU-n kívülinek végzi területileg belföldön. Válaszát előre is köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Láncügylet áfavonzata

Áfa

Tisztelt Adószakértő! Magyarországi székhelyű társaságunktól (A) a belga székhelyű társaság (B) árut rendelt. A megrendelt árut a (B) társaság egy franciaországi székhelyű társaságnak (C) fogja továbbszámlázni. Az árut társaságunk magyarországi székhelyéről a francia társaság (C) által megbízott fuvarozó szállította el közvetlenül Franciaországba. Kérdésünk: 1. Az ügylet láncügyletnek minősül-e? 2. Hogyan kell társaságunknak helyesen eljárni az áru értékesítéséhez kapcsolódó számlázás áfáját, valamint az erre vonatkozó áfabevallást illetően? Megtisztelő válaszát előre is köszönjük!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Tisztelt Szerkesztőség!

Szja / Ekho / Különadó

Egyházközség a jelenleg kialakult nehéz helyzetre való tekintettel a dolgozói részére szeretne segítséget nyújtani. A dolgozóinak 3 hónapon keresztül havi nettó 30 000 forintot szeretnének tüzelőre adni. Kérdésem, hogy adómentesen adható-e, ha nem, akkor milyen adó- és járulékterhek mellett tudja ez az egyházközség megtenni. Köszönettel: előfizető.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

3. országba áfával kiállított számla szerepeltetése az áfabevallásban

Áfa

Tisztelt Szakértő! A korábbi kérdésre feltett válaszával kapcsolatban lenne kérdésem. Amennyiben 3. országos vevőnek 27%-os áfával állítjuk ki a számlát, azt a bevallásban hol kell szerepeltetni? Köszönettel: Krisztina https://adozona.hu/kerdesek/2021_1_14_Termekexport_de_EUba_torteno_szal_tli

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Áfalevonás alkalmazása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Társaságunk többféle tevékenységet folytat. Tevékenységeinek egy része áfaköteles, másik része áfamentes tevékenységi körből kerül ki. Az olyan jellegű szolgáltatási, illetve anyagbeszerzési számlák áfáját, melyek mindkét tevékenységi kört szolgálják (az áfaköteles és áfamentes bevételek arányában) arányosítva helyezi levonásba. Áfaköteles tevékenységi kör a szállodai és éttermi szolgáltatás. Jelenleg ezt a tevékenységi kört felfüggesztette társaságunk, vendég híján nem származik bevételünk ebből a tevékenységi körből. Mi ilyenkor a teendő például egy energiaszámlával? Arányosíthatjuk továbbra is, azt feltételezve, hogy állagmegóvás szempontjából az áfaköteles éttermi szolgáltatási tevékenység célját is szolgálja, vagy ebben az esetben az energiaszámla áfájának az arányosított részét sem vonhatjuk le. Igaz adott hónapban, mivel nem merült fel adóköteles árbevétel, így adott hónap alapján nem is lenne levonható áfarész, de mivel kumuláltan kell vezetni az arányosítást, így még ha kicsi mértékben is, de számszakilag kerül az erre a hónapra beállított áfarészből levonásra egy kevés rész. Ezzel kell foglalkozni? Vagy ezzel a módszerrel vezethetjük ezt így tovább? Társaság az önkormányzat irányába is tervezi bejelenteni a működés szüneteltetését. Hogyan kell eljárni ebben az esetben az energiaszámla áfájával? A fent leírt módszerrel arányosításba bevonható maradhat? Nagyon köszönöm válaszát előre is.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Angliai áfa-visszaigánylés

Áfa

Egy magyar kft. vásárolt részesedést egy angliai cégben, és ehhez igénybe vett egy angliai ügyvédi irodát, amely az elvégzett szolgáltatásról kiállított egy számlát angliai áfával. A Brexit előttig az ilyen áfát ugye ELEKÁFÁ-n lehetett visszaigényelni, viszont mivel ez az eset már Brexit után történt, milyen lehetősége van a cégnek visszaigényelni az áfát, ha van egyáltalán erre ehetősége?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Céges személygépkocsi értékesítése külföldre

Áfa

Tisztelt Szakértő! Kft. 2017-ben egy szlovák autókereskedő cégtől személygépkocsit vásárolt. A számlából kiderült, hogy a szlovák cég különbözeti elszámolás alapján számolt el vele, így a beszerzéskor a magyar kft.nem a fordított áfa szabályai szerint járt el, áfát nem fizetett. A kft. értékesítési a személygépkocsit egy külföldi magánszemélynek, közösségen belül. Hogyan kell kiszámlázni az ügyletet, milyen hivatkozásnak kell szerepelnie a számlán? A NAV online számlázásban mit kell kiválasztani az adómentesség jelölésére? Az áfatörvény 87. § (c) pontja helyes hivatkozás? Segítségüket köszönöm: Némethné

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Nyílt végű pénzügyi lízing – maradványértéken vásárlás

Számvitel

Nyílt végű pénzügyi lízinggel a lízingbe vevő tehergépjárművet szerzett be, aktiválása a lízingbe adó számviteli bizonylata alapján aktiválásra került, most a lízingbe vevő döntése alapján megtartaná/megvásárolná maradványértéken. Kérem, szíveskedjenek a számviteli elszámolásában segítséget nyújtani, mert szerintem, ha azt is ráaktiválom, az már több, mint a beszerzett nettó tényleges bekerülési értéke. Vagy lezárom, kivezetem és csak a maradványértéken ismét aktiválom, nettó értéken.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Eurós lízing árfolyam-különbözet

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Kérném, hogy az alábbi könyvelési tételek helyességéről adjon véleményt! A társaság egy tehergépjárművet nyílt végű pénzügyi lízinggel, szerződéssel lízingel, amelyben az eszköz nettó vételára 86 500 euró. A lízingdíj fizetésének devizaneme euró, amely díjakat a devizabetét-számlájáról egyenlíti ki. A számviteli politikájában rögzítette, hogy a devizás áfalapot tartalmazó kötelezettségeket az áfatörvény szerinti árfolyamon forintosítja, szállítói számlák esetében azt az árfolyamot használja, amelyet a partner a számlában az áfa forintosítására feltüntet. A devizás tételek forintosítására MNB-árfolyamot alkalmaz. Az adott lízingszerződés esetében 20 százalékos az önerő. A birtokba adás napján az akkori 374 forint/euró árfolyamon könyveli: T16 – K448 32 351.000 forint. Ugyanezen napi teljesítéssel kapja meg a lízingcég önerőről szóló számláját, 17 300 euró, ahol a lízingcég áfás számlájában 375 forint/euró árfolyamot alkalmaz. Könyvelése: • T448 – K451 6 470 200 forint, • T16 – K4541 17 300 forint (az árfolyam-különbözet aktiválása), • T466 – K4541 1 751 625 forint. A devizaszámlán a kiegyenlítéskori euró átlagárfolyam: 378 forint/euró. Kiegyenlítés: T4541 – K384 8 239 125 forint, árfolyamveszteség: T87 – K 384 65 913 forint. A következő lízingdíj 1500 euró + áfa összegben érkezik meg, a lízingcég számláján az áfa forintosítására használt árfolyam 380forint/euró. Könyvelése: • T448 – K4541 561 000, • T87 – K4541 9000, • T466 – K4541 153 900. Az árfolyam-különbözetek elszámolása helyesen történt? Köszönöm: Juhász Kati

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Családi gazdaság szochofizetési kötelezettsége

Általános

Tisztelt Szakértő! Családi gazdaságnak 2 fő nyugdíjas és 2 fő kiskorú tagja van. Átalányadózást választott 2022. évre, az elért jövedelem után kell-e szochót fizetni a nyugdíjas és kiskorú tagoknak tekintettel arra, hogy nem biztosítottak? Mivel 2022. évre átalányadózást választottak, de év végén mégis tételes költségelszámolást szeretne alkalmazni. Megteheti-e ezen elszámolási mód alkalmazását annak ellenére, hogy nem haladják meg a 96 millió forintos bevételi határt?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Nemzetközi fuvarozás – külföldi napidij

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Adózóna! Állásfoglalásukat kérném! Magyar cég jogszabályi rendelkezések szerint engedélyhez kötött nemzetközi közúti közlekedési szolgáltatást végez. Munkavállalók munkaköre: gépkocsivezetők, akik nemzetközi közúti árufuvarozásban kerülnek foglalkoztatásra. Résztvevő cégek: eladó, vevő, fuvarozó cég. Adott az eladó, akinek termékét kell elszállítani. Az áru kisteherautó gépjármű. Az áru nem a fuvarozó cég tulajdona. Az áru tulajdonosa az eladó. A kisteherautókat, mint árut az eladótól a fuvarozó cég autószállító tehergépkocsival fuvarozza a vevő telephelyére (nemzetközi viszonylatban). Van egy különleges szegmens, akikre a kérdés vonatkozik: a fuvarozó cég gépkocsivezetőinek egy része nem autószállító tehergépkocsival végzi a kiszállítást, hanem az áruként funkcionáló kisteherautóba beülve, azt közúton vezetve juttatja el a vevőhöz, azaz az árut nem egy másik járművel kiszállítják, hanem saját kerekén gurul a kézbesítés címre (az áru „saját lábán” jut el a vevőhöz). A kisteherautók egyszeri, eseti útvonalengedéllyel és eseti rendszámmal rendelkeznek erre az eseményre. Tehát ebben az esetben a fuvarozó cég az áruszállításához áruszállító járművet nem, csak a gépkocsivezetőket mint élőmunkaerőt szolgáltat. Ezek a gépkocsivezető munkakörben dolgozó munkavállalók nemzetközi közúti árufuvarozásban foglalkoztatott gépkocsivezetőnek minősülnek-e, és így jogosultak-e a 285/211 kormányrendelet 1. § szerint meghatározott napi 60 eurós adómentes napidíjra?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Adóilletőség tőkejövedelem szempontjából

Szja / Ekho / Különadó

Kedves Szakértő! A helyzetem a következő: Szeptember óta Spanyolországban dolgozok és adózók a munkajövedelmem után. Viszont még idén értékesíteni fogom egy magyarországi cégben meglévő részesedésem. Szeptemberig Magyarországon voltam biztosított. Kérdésem: Igaz, hogy bár jelenleg Spanyolországban élek és adózok a munkám után, de mivel a 2022-es adóévben ez a helyzet nem haladja meg a 183 napot, nem számítok spanyol adóilletőségűnek, ezért a cég értékesítéséből származó jövedelmem csak Magyarországon adózik? Előre is köszönöm szíves válaszát!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Ausztriai foglalkoztatás

Általános

Tisztelt Szakértő! Magyarországon működő kivás cég ausztriai foglalkoztatás miatt foglalkoztatóként bejelentkezett Ausztriában, és két munkavállalója után ott fizeti meg a tb-terheket. Az egyik munkavállaló osztrák állampolgár, a másik Ausztriában élő magyar állampolgár. Hogyan kell a kinti béreket, közterheket könyvelnie a magyar cégnek, illetve a kint megfizetett bér beleszámít-e a cég kivaalapjába? A munkavállalók feladatainak elvégzése érdekében a cég kint egy irodaházban munkaállomást (nyitott irodát) bérel. Egyéb bejelentési, adózási kötelezettsége keletkezik-e a cégnek a kinti foglalkoztatás miatt? Köszönettel.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Telephely-e

Általános

Telephelynek minősül-e a bérbe adott ingatlan, ha ott a bérbeadó nem végez tevékenységet, és nem foglalkoztat senkit. Az EU-s bíróság azt mondja, hogy az a telephely, ahol személyi és műszaki feltételek is teljesülnek. Köszönettel: Jeszenszky Lászlóné

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Bérjegyzék elektronikus küldésének módja

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Társaságunk olyan módon oldaná meg a havi bérjegyzékek munkavállalók részére történő átadását, hogy a bérszámfejtő program által generált havi bérszámfejtő lapot (pdf formátumban) a programban egyes munkavállalókhoz rögzített személyes e-mail címre (nem a céges e-mail címre) maga a program továbbítja olyan módon, hogy az e-mail küldőjeként a bérszámfejtő programot kezelő személye jelenik meg. A bérszámfejtő lapok kiküldhetőek ilyen módon? Szükséges a bérszámfejtő lapokat ezen felül titkosító kóddal ellátni, mivel személyes adatokat tartalmaznak, vagy elegendő a személyes e-mail címre titkosítás nélkül küldeni? Köszönöm a válaszukat!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »
Figyelem! Bezárás

Kedves Előfizetőnk! A Kérdések és válaszok menüpont alatt egyszerre 100 db kérdés megfigyelésére van lehetőség. Ön elérte ezt a határt, így újabb kérdés követését úgy tudja beállítani, ha a korábbiakból töröl. A törléssel csak a saját megfigyelését törli, a kérdéseket természetesen továbbra is megtalálja az oldalon.

Kérjük, várjon! Kérjük, várjon!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ
2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs