Kérdések és válaszok

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
Szakértőnktől csak előfizetőink és egy alkalommal 14 napos próba felhasználóink kérdezhetnek!

Mielőtt kérdez...

Felhívjuk figyelmét, hogy a szolgáltatás keretében általános jellegű – a jogszabályi előírásokhoz, követelményekhez kapcsolódó – kérdések megválaszolására van lehetőségünk.

  • egy beküldött kérdésben lehetőség szerint csak egy kérdést fogalmazzon meg;
  • a kérdése mindig legyen konkrét, jól körülhatárolható;
  • a kérdésében próbáljon meg minél több információt megadni;
  • a kérdését lehetőség szerint egy témakörről és szakterületről (pl. áfa, szja, tao, tb) tegye fel;
  • ha név nélkül szeretne kérdést feltenni, ne írja alá a kérdését, és pipálja be az "anonim kérdésfeltevés" szöveg előtti négyzetet.

Részletes információt a Kérdések és válaszok szolgáltatásról ITT talál.

Megválaszolva

0 komment

Végelszámolás alatti bt.-ben kell-e járulékot fizetni, ha a tag egyúttal új katás vállalkozó is?

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: egyszerűsített végelszámolás alatt lévő bt. beltagja után a bt.-ben kell-e járulékot bevallani, befizetni, amennyiben már katás egyéni vállalkozó is? Köszönettel: Kiss Elemérné

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Évközben átalányadóról szja-ra váltás

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetre kérem szakvéleményét. Szja adózó egyéni vállalkozó 2022. februárban katás adózást választott. Az új katatörvény miatt 2022. szeptember 1-jétől átalányadóra váltott. Van-e lehetősége arra, hogy 2022. október 1-jétől újra szja szerinti egyéni vállalkozó legyen? Amennyiben igen, akkor milyen dokumentumban, és milyen határidővel kell bevallani az átalányadóról szja-ra történő váltást?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Általános

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., aminek az ügyvezetője egy édesapa, tulajdonosa a lánya. A kft. székhelye a lány tulajdonában lévő ingatlan. Ezen az ingatlanon – egy tető alatt, egy villanyórával, gázórával, vízórával – a családi házon kívül található egy vállalkozásra kialakított üzem is. A kérdésem az lenne, hogy a kft., ha bérelné a vállalkozásra kialakított üzemet, a rezsi költséget hogyan lehetne elszámolni, mivel az órák közösek?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Számvitel

Tisztelt Pölöskei Pálné! Amit leírt, azzal én is tisztában vagyok, de arra nem válaszolt, hogy a NAV felé kell-e nekem valamilyen nyomtatványon bejelenteni a végelszámolás tényét, vagy ha nem, akkor a törvényszék teszi ezt meg helyettem?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Táppénzjogosultság vége

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Tisztelt Szakértő! Cégünknél az egyik megváltozott munkaképességű dolgozónk 2022.05.31. napjától keresőképtelen állományba került. Mivel rövid biztosítási jogviszonnyal rendelkezett, ezért a táppénzjogosultsága 2022.09.06. napjáig állt fenn, erről írásban tájékoztattam a háziorvosát. A háziorvos kiadta az utolsó táppénzes papírt, amelyen feltüntette, hogy a munkavállaló 2022.09.06-ig jogosult táppénzre, utána pedig a táppénzre való jogosultsága lejárt. A probléma viszont az, hogy nem nyilvánította keresőképessé, pedig a munkavállaló a nyilatkozata alapján szeretett volna újra munkába állni, alkalmasnak érezte rá magát. Felhívtam a háziorvost, aki azt nyilatkozta, hogy nem tudja keresőképessé nyilvánítani, nincs is rá szükség, mivel megváltozott munkaképességű, de ettől függetlenül újra munkába állhat, mivel lezártnak tekinthető a keresőképtelensége. A táppénzes papíron csak annyi szerepel, hogy a munkavállaló 2022.09.06. napjáig keresőképtelen, a táppénzjogosultsága lejárt, a keresőképes rovat pedig üres. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben mi a munkáltató teendője? A háziorvos nem ad ki új táppénzes papírt, viszont mi nem tudjuk biztosan, hogy valóban keresőképes-e, és tényleg munkába állhat, vagy továbbra is szünetelnie kell a biztosításának. Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Passzív gyed bevallásban

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Gyeden lévő apa munkaviszonya közös megegyezéssel megszűnt 2022. szeptember 27-én. Üzemi kifizetőhely passzív jogon továbbra is folyósítja a gyedet (még nem sikerült elhelyezkednie másik munkáltatónál). Kérdés, hogy a 2022. szeptember 28-ától folyósított gyed hogyan jelenik meg a 08-as bevallás M lapján?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Bt. kültag ügyvezető minimum járulékfizetése

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét: bt. (nem nyugdíjas) kültag (90 százalékban tulajdonos) társasági szerződés alapján ügyvezető igazgató, tehát társas tag, személyes közreműködés nincs lefektetve az okiratban. Adott magánszemély szerint van főállása: filmes produkciós cégnél havi rendszerességű ekhós jövedelme van (500 ezer és 1 millió Ft/hó közötti tételek, erről ekhós kifizetési bizonylatokkal is rendelkezik). Állítja, hogy megfizetik utána a járulékokat, viszont prezentálni csak egy olyan T1041-es tudott, amin megbízási jogviszonyúként van bejelentve. A bt. nem működik, bevételszerző tevékenysége nincs. Fentiek alapján megtehetjük-e, hogy a bt.-ben nem fizetjük meg a mindenkori minimálbér után a járulékokat? Amennyiben igen, úgy legyen kedves tájékoztatni arról, hogy a 8-as bevallás M-lap 8. oldalán alkalmazás minősége sorban milyen kódot választhatok. Logikusan 35-ös társastag munkaviszony mellett, de sajnos ez mégsem az, hisz nem munkaviszonyos a 1041-ese, hanem megbízási jogviszonyos? Válaszát előre is megköszönve tisztelettel maradok!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Áfamentességi határ szüneteléskor

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó szüneteltette a tevékenységét január 1-jétől augusztus 29-éig, egyébként alanyi mentes áfa tekintetében. Kell időarányosítani a rá vonatkozó alanyi áfamentességi határt? Vagy ebben az esetben is 12 millió Ft bevételig tarthatja meg a mentes pozícióját?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Rezsicsökkentés

Általános

Tisztelt Szakértők! Mikrovállalkozások ügyében tenném fel kérdésem. Akár egyéni vállalkozó, akár egy kft. szempontjából, ha a családi házba van a székhely bejegyezve, a közüzemi szolgáltatás a magánszemély nevén, számlafizető a magánszemély. Tehát sem egyéni vállalkozás, sem a kft. nevére nincs számla kiállítva, akkor van-e bárminemű kötelezettsége az ott lakóknak? Jár nekik a rezsicsökkentett kedvezményes ár? Szükséges-e vállalkozás miatt, bárminemű módosítás, nyilatkozat a közüzemi szolgáltató felé? Segítségüket köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Céges lakóingatlan felújításának áfája

Áfa

2022-ben vásárol egy cég egy lakóingatlant. Ezt a lakóingatlant kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásra szeretné használni. Mivel ez egy áfás tevékenység, ezért lehet-e a felújítás áfáját visszaigényelni? Köszönöm előre a válaszukat.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Zálog tevékenység

Általános

Zálogkötelezett (magánszemély) a kölcsönből fennálló és keletkező minden tartozása biztosítékául a zálogjegyen feltüntetett összegű kölcsöntőke és valamennyi járuléka erejéig – a tartozás teljes kiegyenlítéséig – fedezetül kézizálogba adja a zálogjegyen feltüntetett ingóságot. Ha a zálogtárgyat a lejárakor nem váltja ki és a kölcsön a lejárat napján megfizetésre nem kerül, úgy a zálogház készfizető kezesként a hitelintézetnek a zálogkötelezett helyett teljesít, (a követést megvásárolja) és a így a kielégítési joga megnyílik, a zálogtárgyat a magánszemély nevében eljárva értékesítheti (kényszerértékesítés). A zálogház az értékesítést követően késedelem nélkül köteles írásbeli elszámolást készíteni, amelyben meg kell jelölnie a) az értékesített zálogtárgyat; b) a befolyt vételárat; c) a zálogtárgy hitelintézet és a zálogház által beszedett hasznait; d) a zálogtárgy őrzésével, fenntartásával, feldolgozásával, átalakításával kapcsolatban felmerült költségeket és a kényszerértékesítési költséget; és e) a zálogjogok által biztosított követelések összegét. A zálogház köteles a befolyt vételárnak a beszedett hasznokkal növelt és a kényszerértékesítési költségekkel csökkentett összegét és a fennmaradó összeget a zálogkötelezettnek kiadni. Kérdés: A zálogháznál a fenti eseményeket hogyan kell könyvelni és a kényszerértékeskor a magánszemély nevében értékesített zálogtárgy értékesítéséről a vevő felé milyen bizonylatot kell kibocsátani és van-e áfafizetés? Köszönettel

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Csed összegének számítása munkahelyváltás esetén

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Tisztelt Adózóna! Könyvelőként segítségüket szeretném kérni az alábbiakban: Adott egy kismama, akinek a szülés várható időpontja 2023. február 20-ára esik. 2022.08.31-ig főállású katás vállalkozó volt, 2022.09.01-jén munkaviszonyt létesített. 2022.08.23-án megjelent egy cikk az Adózóna oldalán „Jogtalanul kapnak alacsonyabb összegű csedet a munkahelyváltó kismamák” címmel (https://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Jogtalanul_kapnak_alacsonyabb_osszegu_csede_8QYUZD), mely részletesen taglalja, hogyan, mely időszak jövedelmét veszik figyelembe a csed összegének megállapításánál. E szerint a kormányhivatal – a téves jogértelmezés szerint – az utolsó jogviszony (munkaviszonyban kapott ) jövedelme szerint fogja megállapítani a csed összegét? Ez esetünkben kedvezőbb is lenne, tekintettel a megelőző – egyébként többéves – katás jogviszonyra. Kérdésem tovább az lenne, jól gondolom-e, hogy a kismama akkor lesz a lehető legmagasabb összegű csedre jogosult, ha 2022. szeptember 1-től bruttó 400 000 forint/hó összegre lesz bejelentve? Bár azt nem tudjuk, hogy a csed igénylésekor mennyi lesz a minimálbér, mert, ha jól értelmezem, akkor az igényléskor érvényes minimálbér maximum kétszeresére lesz jogosult a csed tekintetében? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm szépen! Köszönettel: Szűcs József

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Sportegyesület végelszámolással szűnik meg, a NAV felé milyen adatlapon nyújthatja be a végelszámolás kezdő- és záró dátumát. A 22T201 nyomtatványon nem találtam ezzel kapcsolatosan semmit, ellentétben az egyszerűsített végelszámolás nyomtatványával, vagyis a 22T201T nyomtatvánnyal. Tisztelettel: Mihály Gáborné

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Öregségi nyugdíjas alkalmazása (efo)

Munkajog

Tisztelt Szakértő! 1.) Öregségi nyugdíjban részesülő személy foglalkoztatható-e efo-ban? 2.) Az ilyen személyt be kell-e jelenteni a T1042-es bejelentő lapon? 3.) Milyen szankciót alkalmazhat a NAV, ha az ellenőrzése során azt állapítja meg, hogy az öregségi nyugdíjas egyszerűsített munkaviszonyban van foglalkoztatva, de nincs utána benyújtva a T1042-es bejelentő lap?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Főállású munkaviszonyt 6 órára módosították

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem munkahelyén 8 órás munkaviszonyát 6 órás munkaviszonyra módosították. Van egy egyszemélyes kft.-je és egy átalányadós egyéni vállalkozása. Kérdésem az lenne, hogy a napi két órát bejelentheti-e a kft.-be vagy kötelező a havi járulék befizetése. Előre is köszönöm válaszukat

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Haláleset után járó szabadság

Munkajog

A hatályos Munka Törvénykönyve 55. § (1) alapján, a munkavállaló mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól f) hozzátartozója halálakor két munkanapra. Kérdésem, hogy a 2 munkanap a haláleset bekövetkezését követően, hány napig vehető igénybe.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Hivatásos jogviszony

Általános

Üdvözlöm! Kérdésem: FEOR 1121 Országos és területi közigazgatás-, igazságszolgáltatás vezetője hivatásos jogviszonynak minősül-e? Köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Rehab

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Tisztelt Adózóna! A rehabilitációs hozzájárulás fizetésnél (a létszámba) részmunkaidőseket is figyelembe kell vennünk, s ha igen akkor hogyan? Köszönöm szépen! Tisztelettel!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Adószám vége 51

Áfa

Tisztelt Szakértő! Magyar magánszemély 2022. februárban indította el egyéni vállalkozását, heti 36 órát meghaladó munkaviszonya mellett. Alanyi áfamentességet és kata szerinti adózást választott. Székhelye belföldi. Közösségi adószámot nem kért. Az adószáma utolsó két számjegye (a megalakulás óta) 51. Kérdésünk, hogy mi lehet ennek az oka? Jelent-e extra kockázatot? Kiemelt figyelmet kap-e? Vagy nincs jelentősége? Szeptemberben a felesége is elindította az egyéni vállalkozását, alanyi áfamentes átalányadózóként, de ő a szokásos, területre vonatkozó adószámvégződést kapott. A székhelyük és a tevékenységi körük is azonos. Köszönjük válaszát!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Magánvállalkozó tevékenységének megszüntetése után számlázás

Áfa

Magánvállalkozó tevékenységét két évre felfüggesztette, a lejárata 2022. szeptember 30. 2022. október 1-jei fordulónappal a tevékenységét meg kívánja szüntetni. Könyveiben csak tárgyi eszközök vannak, azokat el kívánja adni. Hogyan számlázhat a megszűnést követően? Negyedéves áfabevalló volt, működése során. Az online számla-adatszolgáltatás életbelépése óta még nem bocsátott ki számlát, így nem is jelentkezett be a NAV-nál.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »
Figyelem! Bezárás

Kedves Előfizetőnk! A Kérdések és válaszok menüpont alatt egyszerre 100 db kérdés megfigyelésére van lehetőség. Ön elérte ezt a határt, így újabb kérdés követését úgy tudja beállítani, ha a korábbiakból töröl. A törléssel csak a saját megfigyelését törli, a kérdéseket természetesen továbbra is megtalálja az oldalon.

Kérjük, várjon! Kérjük, várjon!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ
2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs