Kérdések és válaszok

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
Szakértőnktől csak előfizetőink és egy alkalommal 14 napos próba felhasználóink kérdezhetnek!

Mielőtt kérdez...

Felhívjuk figyelmét, hogy a szolgáltatás keretében általános jellegű – a jogszabályi előírásokhoz, követelményekhez kapcsolódó – kérdések megválaszolására van lehetőségünk.

  • egy beküldött kérdésben lehetőség szerint csak egy kérdést fogalmazzon meg;
  • a kérdése mindig legyen konkrét, jól körülhatárolható;
  • a kérdésében próbáljon meg minél több információt megadni;
  • a kérdését lehetőség szerint egy témakörről és szakterületről (pl. áfa, szja, tao, tb) tegye fel;
  • ha név nélkül szeretne kérdést feltenni, ne írja alá a kérdését, és pipálja be az "anonim kérdésfeltevés" szöveg előtti négyzetet.

Részletes információt a Kérdések és válaszok szolgáltatásról ITT talál.

Megválaszolva

0 komment

Külföldi munkavállaló áttelepülési költségeinek megtérítése

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! A következő témában szeretném állásfoglalásukat kérni! A külföldi munkavállalók áttelepülésével, beutazásával kapcsolatos igazolt költségeket a társaság leadott bizonylatok alapján megtéríti. Elszámolható-e adómentes juttatásként ezen költségtérítés, ha a munkaszerződés a beutazást követően, a tartózkodási és munkavállalási engedély birtokában kerül megkötésre. Ammenyiben az áttelepüléssel, beutazással kapcsolatban felmerülő költségek adómentes juttatásnak tekinthetők, akkor milyen jogszabályi rendelkezés alapján? A külföldi munkavállaló a tartózkodási és munkavállalási engedélyezési eljárás, ügyek intézése érdekében a munkaviszony létesítése előtt már Magyarországon tartózkodik. A társaság ezen nem egészen egy hónapos időszak alatt fizeti a külföldi magánszemély szállásköltségét. A szállásról a számlák a társaság nevére szólnak. Kezelhető-e ezen szállásköltség adómentesen, vagy hasonlóan a munkaviszony ideje alatt biztosított szálláshoz, összevonandó jövedelemként adóköteles? Iránymutató válaszukat előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Külföldi munkavállaló hazautazásának költségtérítése

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! A következő témában szeretném állásfoglalásukat kérni! Egy társaság egy több évre átnyúló projekt érdekében külföldi (EU-s és harmadik országból származó) magánszemélyeket alkalmaz Magyarországon történő munkavégzésre az Mt. szabályainak megfelelően. A munkaszerződésben a munkáltató vállalja, hogy ha a külföldi magánszemély családja nélkül költözik Magyarországra, a projekt helyszínére, akkor háromhavonta megtéríti egy hazautazás oda-vissza repülőjegyét (turista osztályon). Ha a munkavállaló családja is Magyarországra, a projekt helyszínére költözik, akkor pedig a munkáltató az egész családnak (férj, feleség, kiskorú gyermek) megtéríti évente egyszer a hazautazáshoz szükséges repülőjegyet (szintén turista osztályon) oda-vissza. Kérdés, hogy ebben az esetben a külföldi munkavállaló részére biztosított repülőjegy kezelhető-e hazautazás költségtérítéseként adómentesen a 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet és az Szja tv. 25. § (2) bekezdésének rendelkezése alapján? Figyelemmel arra, hogy a Korm. rendelet 2. § d) pontja szerint a lakóhely annak a lakásnak a címe, amelyben a munkavállaló él, illetve amelyben életvitelszerűen lakik. Vagy amennyiben a családjával együtt költözik, akkor már nem minősül adómentesnek a juttatás? Befolyásolja-e a minősítést az a körülmény, hogy a családdal együtt költözés esetén sem kerül a külföldi lakóhely felszámolásra? Jól gondolom-e, hogy a család többi tagjának repülőjegye adóköteles, tekinthető-e egyes meghatározott juttatásnak?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Ajándékutalány

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Egy cég nyereményjátékot hirdet. Az egyik nyeremény egy adott étteremben beváltható ajándékutalvány. Ezt az utalványt a beszerzéskor le kell adóznia a nyereményjátékot meghirdető cégnek természetbeni juttatásként? Köszönettel.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Ösztönző program

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Cégünk teljesítményösztönző programot szeretne meghirdetni, aminek keretében az X forgalmat elérő üzleti partnereink (egy adott körre – területi vezetők különböző jogviszonyban például egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, megbízási jogviszonyban állók) közül az 5 legjobban teljesítő partner jelentős értékű utazási utalványban részesülne. Az utalvány csak utazásra váltható be, és nem visszaváltható. Kérdésünk, hogy ki viseli az adóterheket, és milyen mértékű adóvonzatai lehetnek ennek? Valamint miként változik az adózás, amennyiben utazásban (különféle szórakoztató programokkal), és nem utalványban részesülnek? Ebben az esetben munkavállók is kísérnék a partnereket. Szeretnénk, ha az adóterhek csak a kifizetőnél jelentkeznének, ebben az esetben milyen feltételeknek kellene pontosan megfelelni (pl. programkiírás)? Segítségüket előre is köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Végelszámolás alá került betéti társaság végelszámolójának járulékterhe

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Betéti társaság beltagja bányász járadékos (nem nyugdíjas) betéti társaság beltagja is, de a társaság képviseletét megbízási jogviszonyban látta el. A bt. végelszámolásról döntene. Egyszerűsített végelszámolásnál a korábbi képviselőnek kell lennie a végelszámolónak. A végelszámoló díjazás nélkül látja el a feladatát. Ez esetben is meg kell fizetni a garantált bérminimum után (219 000 Ft/hó) (vagy ha csak ügyvezető, akkor a minimum bér után – 167 400 Ft/hó) a 15,5% szocho-t + 1,5% szhj-t, le kell vonni a 18,5% tb-járulékot ? Köszönöm előre is a választ

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Munkaszüneti napon kezdődő 7-es kódú táppénz

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Tisztelt Szakértő, Kft.-nk tb-kifizetőhely, az egyik munkavállalónk 7-es kódú orvosi igazolást adott le, melyen a keresőképtelenség első napjaként 2021. 11. 01. tüntetett fel a keresőképtelenséget elbíráló orvos. Kérdésünk, hogy a táppénz első napja az orvosi igazoláson szereplő 2021. 11. 01. (munkaszüneti nap), vagy mivel aznap nem kellett volna munkát végeznie a dolgozónak a táppénz első napja 2021. 11. 02.? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Kurucz Mária

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Munkaerőpiaci támogatás

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Egy dolgozó után a vállalkozás bértámogatást kap hat hónapra 100 ezer forint értlkben, amelyről jelentést kell adni a hónapot követően. Ugyanakkor a NAV értesítése szerint munkaerőpiacra lépőnek minősül, ezért 15 százalék szocho- és szakképzési hozzájárulás támogatást is kaphat a vállalkozás. Az első de minimis támogatásnak minősül. Elképzelhető, hogy mindkét támogatást érvényesíteni lehet?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Helyi bérlet

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő, Budapesti lakóhelyű munkavállaló munkába járáshoz helyközi bérletet vesz, amit adómentesen elszámolhat a a munkáltató. Továbbá vennie kell a munkáltató székhelyén lévő helyi bérletet is. A kérdésünk az, hogy ez a helyi bérlet is adható-e adómentesen, (mivel a munkavállaló nem itt lakik).

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Általános

Kedves Adózóna! Egy cég (kivás kft.) befektetési céllal nagy értékű órát, ékszert, aranyat vásárol. Ennek a helyes könyvelésében és adózásában kérnénk a segítséget!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Jövedéki adó / Vám, deviza / Termékdíj

Tisztelt Szakértő! Egy kft. szerződéssel átvállalta a környezetvédelmi termékdíj megfizetését 3920 csomagolóanyag, 3923 csomagoló eszköz tekintetében. Sütőipari cégről van szó, kenyér csomagolására használja, csomagolva értékesíti a kenyeret a kiskereskedelmi boltok felé. Kérdésem: az értékesítésről kiállított számlán fel kell-e tüntetni, hogy a termékdíj megfizetésre került? Kell-e valamilyen záradékot tartalmaznia a számlájának?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Elfekvő készlet

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Van-e bármilyen adókockázata annak, ha olyan készletet, amit normál áron nem tudunk értékesíteni, mert egyszerűen nincs rá kereslet, jóval önköltségi ár alatt adunk el, hogy megszabaduljunk a felesleges készlettől? Így az értékesítés veszteséges lesz, de legalább nem áll bent felesleges készlet. Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Egyszerűsített végelszámolás

Általános

Tisztel Szakértő! Társas vállalkozás a pandémia miatt kialakult helyzetben úgy dönt, hogy egyszerűsített végelszámolással szeretné a vállalkozást megszüntetni. Kereskedelem a fő tevékenysége, de van ingatlana, amit eddig bérbe adott. A kereskedelmi tevékenységet bérleti joggal megszerzett ingatlanban folytatta eddig. Kérdésünk az, hogy egyszerűsített végelszámolásnál van-e lehetőség a vállalkozás saját tulajdonú ingatlanát a bt. egyik tagjának ajándékozás formájában átadni, vagy csak eladás formájában lehetséges? A továbbiakban mint magánszemély szeretné majd bérbe adni. A bérleti joggal megszerzett ingatlant szeretné vagy eladni (bérleti jogot), vagy azt is átadni a bt. tagjának, amit ő mint egyéni vállalkozó használna a továbbiakban. Ugyanezt szeretné a bt. által felhalmozott árukészlettel is. Az a kérdésünk, hogy a három tétel esetében (saját tulajdonú ingatlan, ingatlanbérleti jog és árukészlet) van-e lehetőség ingyenes átadásra, és annak milyen adóvonzatai lennének a bt. (a bt. általános szabályok alapján áfaalany), illetve a magánszemély esetében. Ugyanez a bt. egyik bérleti jogát már értékesítette is. Az eladás sokkal kevesebb bevételt eredményezett, mint amennyit ő a megszerzéskor fizetett érte. Az eladás árbevétel, a megszerzési összeg pedig költség az eladás miatt, ha jól gondoljuk. Így viszont nagyon nagy vesztesége keletkezik, van-e erre az esetre valami megoldás, hogy ez ne így legyen?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Üzleti ajándék számlázása

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Társaságunk a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó nemzetközi sportrendezvényre szóló belépőjegyet biztosít ingyenesen magánszemélyek részére. Az ingyenesen nyújtott juttatás összege magánszemélyenként a minimálbér értékét nem haladja meg. A belépőjegyek piaci értéke után az áfa bevallásra és befizetésre kerül. A belépőjegy az Szja tv. 8.28. pontja alapján adómentes juttatásnak minősül. Kérdésem, hogy ebben az esetben a kifizetőt terheli számlázási kötelezettség? Előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

5% áfa előregyártott lakóépület esetén

Áfa

Tisztelt Szakértő! Tervezési munkaként könnyűszerkezetes üzemben, előre megépítve készülő, helyszínre szállítással kerülő építmény került megtervezésre, lakhatási céllal. Hasznos alapterülete 32 m2. Ez a 32 m2-es előregyártott építmény, egyszerű bejelentéssel és 5% áfával lakóépületként megépíthető? Megtisztelő tájékoztatásukat előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Behajthatatlan követelés áfa-visszaigénylésre vonatkozó kérelem

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünknek egy időközben felszámolt céggel szemben 2007 és 2008-as számláink után követelésünk áll fenn. A cég felszámolásáról a bírósági végzés 2017. június 29-én született meg. Meg szeretném tudakolni a 2021. 06. 10-étől érvényes törvénymódosítás alapján jogunkban áll-e a behajthatatlan követelésünkre eső áfát kérelem alapján visszakérni! Meg szeretném továbbá kérdezni, hogy a kérelemnek van-e esetleg valamilyen kötött formája, illetve mi annak a benyújtási módja (pl. e-papír). Válaszukat előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Áfa mértéke meglévő lakás bővítése esetén

Áfa

Meglévő lakás bővítésének körülményei: a bővítés 2021 márciusában kezdődött, a lakóépület eredeti nagysága 80 négyzetméter, bővítéssel 200 négyzetméter lett, a bővítésről egyszerűsített bejelentést tettek az építési hatóságnak, a kivitelezés megkezdésekor. A generálkivitelezési szerződésben az építési-szerelési munka, lakóingatlan szerkezetkész létrehozása van megjelölve. A bővítés oka: mozgáskorlátozott személy részére a közlekedés biztonságossá tétele. A bővítésbefejezést követően hatósági igazolás kiállítása után bejegyzésre került az ingatlannyilvántartáshoz tartozó térképre. Kérdés: a 2007. évi CXXVII törvény 86. § (1) bekezdés alapján ez a gazdasági esemény 5 vagy 27% áfa alá esik?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Pénzforgalmi áfa küszöbérték átlépése

Áfa

Tisztelt Cím! Pénzforgalmi elszámolás alá tartozó vállalkozás esetében a 125 000 ezer forint küszöbérték figyelésekor, a tárgyévi (2021. évi) teljesítésű számlák ellenértéket kell figyelembe venni, vagy a tárgyévben (2021. évben) pénzügyileg teljesített, jóváírt számlák ellenértékét kell figyelembe venni? Hogyan kell kezelni a 2021. évben kiállított, de áfa tekintetében 2022. évi teljesítésű számlákat? Pontosan mi számít bele a törvényben megállapított 125 000 ezer forint küszöbértékbe, mit kell figyelembe vennünk a küszöbérték figyelésekor? A válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

2 komment

Fordított adózás

Áfa

Egy áfaalany adózó kész ingatlanokat épít, majd azokat értékesíti. A használt ingatlan eladására adómentesség helyett áfakört választott az áfatörvény 88. paragrafusa alapján. Hogyan kell eljárni helyesen, ha a használatbavételi engedélyt követő 2 éven belül történik adásvételi szerződés kötése üzlet értékesítésére áfaalany vevővel, melyre a vevő előleget fizet, mely után 27 százalék áfafizetési kötelezettség keletkezik az eladónál (és levonási jog a vevőnél), ugyanakkor az üzlet birtokba adására már csak a használatbavételi engedély kiadását követő 2 éven túl kerül sor, melyre a számlakiállításkor már a fordított adózás szabályát kell alkalmazni. Ebben az esetben a teljes vételárra a fordított adózást kell alkalmazni, és a levont, megfizetett 27% áfás előleget kell ebből levonni, vagy csak a megfizetett előleg feletti részre alkalmazandó a fordított adózás?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlanértékesítés áfája figyelési időszakkal

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2007. évben vásárolt ingatlanját az évek során felújította. A kft.: Adókötelessé tétel [Áfa tv. 86. § (1) bek. j) és k) pontja] A lakóingatlannak minősülő és a lakóingatlannak nem minősülő egyes beépített ingatlan [ingatlanrész] és az ehhez tartozó földrészlet értékesítése, illetve az egyes beépítetlen ingatlan [ingatlanrész] értékesítése tevékenységére az adómentesség helyett az általános szabályok szerinti adókötelessé tételt választotta az adózó. A felújítás során a felszámított áfa visszaigénylésre került. Úgy döntött a kft., hogy december hónapban visszatér az adókötelezettség választása helyett az adómentességre. A 240 hónap figyelési időszak vonatkozik a vállalkozásra? Milyen időszakra vonatkozóan szükséges a fizetendő áfa megállapítása? A levont érvényesített áfa visszafizetése, bevallása december hónapban esedékes? Tisztelettel: Önadózó Kft.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Telephelyként vásárolt ingatlan áfájának visszaigénylése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kutatás-fejlesztéssel foglalkozó mérnöki kft. a meglévő székhelye mellé új telephelyet létesít, így ingatlant vásárol. Az adókötelessé tétel [Áfa tv. 86. § (1) bek. j) és k) pontja] alapján: a lakóingatlannak minősülő és a lakóingatlannak nem minősülő egyes beépített ingatlan [ingatlanrész] és az ehhez tartozó földrészlet értékesítése, illetve az egyes beépítetlen ingatlan [ingatlanrész] értékesítése tevékenységére az adómentesség helyett az általános szabályok szerinti adókötelessé tételt választotta az adózó. A kérdésem az, hogy beszerzéskor a számlán vagy adómentes vagy fordított áfa szerepelhet az eladó vállalkozás adózásától függően? Az ingatlant szükséges átminősíteni irodává? Az ingatlannal kapcsolatban felmerülő költségek (felújítás, közüzemi díjak, áram, víz, gáz) áfája levonásba helyezhető? Köszönettel: Önadózó Kft.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »
Figyelem! Bezárás

Kedves Előfizetőnk! A Kérdések és válaszok menüpont alatt egyszerre 100 db kérdés megfigyelésére van lehetőség. Ön elérte ezt a határt, így újabb kérdés követését úgy tudja beállítani, ha a korábbiakból töröl. A törléssel csak a saját megfigyelését törli, a kérdéseket természetesen továbbra is megtalálja az oldalon.

Kérjük, várjon! Kérjük, várjon!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs