Kérdések és válaszok

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
Szakértőnktől csak előfizetőink és egy alkalommal 14 napos próba felhasználóink kérdezhetnek!

Mielőtt kérdez...

Felhívjuk figyelmét, hogy a szolgáltatás keretében általános jellegű – a jogszabályi előírásokhoz, követelményekhez kapcsolódó – kérdések megválaszolására van lehetőségünk.

  • egy beküldött kérdésben lehetőség szerint csak egy kérdést fogalmazzon meg;
  • a kérdése mindig legyen konkrét, jól körülhatárolható;
  • a kérdésében próbáljon meg minél több információt megadni;
  • a kérdését lehetőség szerint egy témakörről és szakterületről (pl. áfa, szja, tao, tb) tegye fel;
  • ha név nélkül szeretne kérdést feltenni, ne írja alá a kérdését, és pipálja be az "anonim kérdésfeltevés" szöveg előtti négyzetet.

Részletes információt a Kérdések és válaszok szolgáltatásról ITT talál.

Megválaszolva

0 komment

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Kettős adóztatás témakörében fordulok Önhöz segítségért. Egy magánszemélynek Zanzibárban van munkaviszonya, 2×3 hónapot dolgozik. Elmondása alapján nem vonnak tőle adót, hanem egy "business visa"-ja van, amelyre levonnak esetenként (3 havonta amikor kimegy, ez a 2. alkalom amikor kiment) 300 dollárt. A kérdésünk az lenne, hogy Magyarországon a kapott bére után kell-e adót fizetnie, és ha igen, akkor milyen összegben kell az adót, járulékot megfizetnie munkaviszony / megbízás esetén? Vagy ha önálló tevékenységnek minősül-e a tevékenység, milyen adó- és járulékkötelezettség terheli? Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlanfelújítás áfája

Áfa

Magánszemélytől ingatlan vásároltam, családi ház volt. Átalakítottam adóköteles tevékenységhez az áfát folyamatosan visszaigényeltem a vásárolt anyagok után. Az épület hátsó részén kialakítottam egy lakást, melyre a NAV-hoz bejelentve a lakásbérbeadásra adókötelezettséget választottam, és kiadtam bérbe. Most a lakó megvenné a fél ingatlant, melyben benne lakik. Az ingatlan eladási ára után kell megfizetnem az áfát, vagy a visszaigényelt anyagok utáni áfát kell visszafizetnem?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Szállás számla utólagos kiállítása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Szálláshely-szolgáltató megteheti-e, hogy szombaton távozó vendégnek, utólagosan hétfőn állítja ki a számlát? A teljesítés ez esetben a távozás napja lesz. Köszönöm a választ!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Ügyvezetés jogviszonya

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Uniós országban dolgozott munkaviszonyban a magánszemély. Ez év júliusában a kinti munkaviszony megszűnik. A magánszemély tulajdonos egy kft.-ben, ahol augusztus 1-jével mind ügyvezetői, mind kereskedelmi tevékenységet fog végezni. Kérdésem: a kft.-be alkalmazotti biztosítási jogviszonyba bejelentem augusztus 1-jétől. A munkaköri leírásában rögzítem, hogy rugalmas munkaidőben az ügyvezetést és a kereskedelmi igazgatói munkakört látja el. Ez így helyes? Vagy külön kell szedni, és bejelenteni az ügyvezetői jogviszonyt, és külön a kereskedelmi igazgatói jogviszonyt? Ekkor például az ügyvezetés munkaviszony, a kereskedelmi igazgatói tevékenység társas vállalkozói jogviszony?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Gépjárműjótállás

Általános

Kérdésem a következő lenne: új (Ford) tehergépjárművet vásároltunk, ami még az első 40 000 km-nél esedékes szerviz előtt elkezdte szórni az olajat, mint kiderült, rosszul lett felszerelve a vezérműlánc fedél. A hibát feltárták, a javítást elvégezték, még csak nyoma sincsen a rendszerben. Igényt tarthatok-e arra a forgalmazónál, hogy térítsék meg a hibafeltárás, majd javításra vitel költségeit, illetve a kieső időre a hasonló kategóriájú tehergépkocsi-bérlés költségeit. Köszönettel: Máté Miklós

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Cégalapítási és bejelentési dátumok

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Kft. 2021.04.14-én került bejegyzésre a cégbíróságon. A létesítő okirat kelte 2021.04.10. A társasági szerződés szerint az ügyvezetést az ügyvezető megbízási jogviszonyban látja el. Az ügyvezető a T1041-es nyomtatványon 2021.04.10-i dátummal került bejelentésre, mint társas vállalkozó. Említett ügyvezető az ügyvezetésen kívül munkaviszonyban is közreműködik a cégben, itt viszont a bejelentés dátuma lehet-e 2021.04.10, vagy a társaság tevékenységének kezdetével lehet őt munkaviszonyosként foglalkoztatni legkorábban? A bevallásokon (2108, 2129) a bevallási időszakok kezdő dátuma 2021.04.10. vagy 2021.04.14.? Segítségüket megköszönve tisztelettel.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Raklap visszaszállítása

Adózás rendje

A 403/2021. (VII. 8.) Korm. Rendelettel kapcsolatban a következő kérdésünk lenne: a raklapok, fa ládák ekaer bejelentéskötelesek, a 4415. VTSZ alapján. A mi értelmezésünkben, amennyiben a cégünkhöz alapanyag érkezik, melynek göngyölege raklap, vagy fa láda, ilyen esetben nem ekaer bejelentésköteles a göngyöleg. Jól gondoljuk? Abban az esetben, ha a beszállító, az általa hozott raklapokat, fa ládákat visszaviszi, tehát az autó csak göngyöleggel indul el tőlünk, regisztrációköteles-e a raklap vagy a fa láda (az 500 kg-os súlyhatár elérésekor)? Ilyen esetben sem tulajdonosváltás, sem értékmozgás nem történik. Köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Használt tárgyi eszközök átvétele és vámolása

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk gyáráttelepítés projektben érdekelt, amelynek során külföldi – EU-n kívüli – testvérvállalatától vesz át ott használt tárgyi eszközöket. A külföldi testvérvállalat az eszközöket könyv szerinti, nettó értéken számlázná át vállalatunknak, vám célokra azonban kiállítana egy piaci értéket pontosabban tükröző “proforma” számlát. Kérdés: okozhat-e gondot az, ha vámkezelés céljára magasabb értéken mutatjuk ki a tárgyi eszközöket, mint a könyvelésben rögzítésre kerülő – testvérvállalat nyilvántartásában is szereplő – érték. Válaszát köszönjük!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

9 személyes személygépjármű vásárlás

Általános

Tisztelt Cím! Ügyfelünk, egy áfás kft. 9 személyes személyautót szeretne vásárolni. Áfamentesen kapja meg a számlát. Ha a későbbiekben el szeretné adni, akkor a kft.-nek áfásan vagy áfamentesen kell kiszámláznia az értékesítést? Valamint erre a személyautóra kell neki cégautóadót fizetni? Köszönöm szépen válaszukat!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Román magánszemélynek számlázás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét! Egy kft. asztalosipari munkákat végez egy román magánszemély részére. A kft. vállalja a legyárott termékek helyszínre szállítását, beszerelését Romániába. Kérdésem az, hogy ilyen esetben a kft.-nek 27 százalékos áfáal kell a számlát kiállítania? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelttel, Quality Masters Kft.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Háromszögügylet jelölése a számlán

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk háromszögügyleteket bonyolít le, mi vagyunk az első szereplő, az áru innen megy a végvevőhöz. A kimenő számláinkon a közösségen belüli adómentes értékesítés szöveget tüntetjük fel. Elegendő ez? Vagy hivatkozni kell külön arra, hogy az adott számlán lévő értékesítés háromszögügylet? Köszönöm előre is a válaszát!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Egyéni vállalkozó rezsiköltsége

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az alábbi írással kapcsolatos: https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Szja_ala_tartozo_egyeni_vallalkozas_koltseg_QW51WI?fbclid=IwAR3iUHYmN07vJ4uR54boyu4HLLKeVQS9GZi53p1-hTOv029T9berevmUktI "Az elszámolható költséget arányosítani kell az üzleti és a magáncélú használat arányában." Ez a gyakorlatban hogy működik, ugyanis erre vonatkozóan nehéz információt találni. Az internet és vezetékes telefon 50-50%, de a víz, villany, gáz, szemétszállítás díja miképpen osztható meg. Az arányszám lehet a kijelölt "iroda" négyzetmétere a teljes ingatlan méretéhez képest? Például kijelölöm adott esetben a nappalit, mely egyben iroda is, akkor annak a helyiségnek az arányos rezsiköltsége lehet az egyéni vállalkozás elszámolható költsége? Köszönettel: Borbély Brigitta

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Katás egyéni vállalkozó - sportegyesület kapcsoltság

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Egy sportegyesület képviselője, elnöke XY. XY katás egyéni vállalkozó, aki vállalkozási szerződés keretében számlázná az edzői munkájának díját. Kapcsolt vállalkozásnak minősülnek? Felmerül a katás egyéni vállalkozó számlája után 40% százalékos különadó fizetése az egyesületnek?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

M lap részszámla, előlegszámla visszavétele

Áfa

Tisztelt Adózóna! Az áfabevallás (2165) M lapjaival kapcsolatban szeretnénk kérdést feltenni. Amennyiben részszámlából vonunk vissza előlegeket, ezeket pontosan, hogyan kell tölteni? Illetve egyáltalán jól került részünkre kiállításra a számla, befogadhatjuk? Konkrét eset: beruházásokkal kapcsolatban egy partnerünk számára 2021-ben több alkalommal előleget fizettünk. A partnertől most több részszámla érkezett, melyekből előlegeket von vissza. Egyszerre több előlegszámlára hivatkozik egy részszámlán belül, viszont az előlegszámlák nem teljes összegét vonja vissza, mindegyikből csak bizonyos összeget. A részszámláknak is van még fizetendő összege. Az M lapon ezt pontosan hogyan jelentsük, ha a számla befogadható? A részszámláknak van összege, ez hogyan jelentendő? Részszámla-megjelölés nincs az „Előlegből adódó különbözet jelölése” sorban. V betűvel kell ennek ellenére, és mellé az előlegszámlát jelenteni? Vagy jelölések nélkül kell „sima” számláként, az alap és az áfa megadásával? Amennyiben a részszámlát V jelöléssel kell, és két előlegszámlára hivatkoznak, akkor a részszámla összegét mi szerint kell megbontani (két KÜL megjelöléshez két V jelölés kell, hogy az M lapot ne jelentse hibára)? Két azonos számlasorszámot megenged a nyomtatvány? A végszámla (utolsó részszámla?) elkészültekor mit és hogyan kell majd jelenteni? Illetve ennek a végszámlának, hogy kell pontosan kinéznie? Köszönjük.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Gépjármű-értékesítés bejelentése

Általános

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét. Kft. a tulajdonában lévő személygépjárművet értékesítette. Ügyintézéskor az ügyvezető (kormányablakban) azt az információt kapta, hogy szóljon a könyvelőjének, mert elektronikus bejelentési kötelezettsége van ennek kapcsán. Ügyfelünk semmi egyebet nem tudott hozzáfűzni az üzenethez. Hívtuk a önkormányzat adóügyosztályát, de ők sem tudtak bővebb felvilágosítást adni. Esetleg tudna nekem segíteni abban, hogy milyen 2021-től aktuális "új" adatszolgáltatási kötelezettségről lehet szó ezen ügylet kapcsán, valamint, hogy melyik csatornán keresztül (e-papír, ÁNYK-program stb.), s milyen nyomtatványon kell ezt jelenteni az illetékes szervnek? Válaszát előre is megköszönve tisztelettel maradok!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Elektromos kerékpár

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Céges elektromos kerékpárnál milyen mértékű értékcsökkenéssel kell számolni? Köszönöm segítségét! Üdvözlettel

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Főfoglalkozású egyéni vállalkozó táppénze

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Kérdésem, hogy főfoglalkozású, súlyos beteg, többször operált egyéni vállalkozó meddig jogosult táppénzre. Jól tudom, hogy 1 évig kaphat folyamatosan táppénzt? Ugyanis a háziorvos úgy tájékoztatta a beteget, hogy ő nem tudja hogy meddig adhatja a táppénzigazolást. Az 1 év pár hónap múlva lejár, de jelenleg is tartós kórházi kezelésekre jár.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Személygépkocsi tartós bérlete, első induló díj áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Kft. tartós bérleti szerződés keretében személygépkocsit bérelne 36 hónapig. Az első induló bérleti díjat, ami 5 millió forint, 2021 júliusában ki kell fizetniük. Az autót csak 2021 novemberében kapja meg a cég. Ilyen esetben, amennyiben 100%-ban szeretnék levonni az induló bérleti díj áfáját, hogyan kell bizonyítani az üzleti használatot? Novembertől útnyilvántartással fogják alátámasztani. Levonhatják júliusban egyáltalán a teljes áfát? Vagy most csak 50%-ban, és novembertől 36 részletben a maradék 50%-ot? Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Alanyi mentes vállalkozás áfás költségszámlája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes vállalkozás 27 százalékos áfatartalmú költségszámlája hogyan számolható el, áfával bruttó módon, vagy áfa nélkül, nettó módon, például ipabevallás esetében? Az rendben van, hogy visszaigényelni nem tudja az áfát, de ilyen esetben a költség elszámolása hogyan működik? Köszönettel.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »
Figyelem! Bezárás

Kedves Előfizetőnk! A Kérdések és válaszok menüpont alatt egyszerre 100 db kérdés megfigyelésére van lehetőség. Ön elérte ezt a határt, így újabb kérdés követését úgy tudja beállítani, ha a korábbiakból töröl. A törléssel csak a saját megfigyelését törli, a kérdéseket természetesen továbbra is megtalálja az oldalon.

Kérjük, várjon! Kérjük, várjon!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close