Kérdések és válaszok

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
Szakértőnktől csak előfizetőink és egy alkalommal 14 napos próba felhasználóink kérdezhetnek!

Mielőtt kérdez...

Felhívjuk figyelmét, hogy a szolgáltatás keretében általános jellegű – a jogszabályi előírásokhoz, követelményekhez kapcsolódó – kérdések megválaszolására van lehetőségünk.

  • egy beküldött kérdésben lehetőség szerint csak egy kérdést fogalmazzon meg;
  • a kérdése mindig legyen konkrét, jól körülhatárolható;
  • a kérdésében próbáljon meg minél több információt megadni;
  • a kérdését lehetőség szerint egy témakörről és szakterületről (pl. áfa, szja, tao, tb) tegye fel;
  • ha név nélkül szeretne kérdést feltenni, ne írja alá a kérdését, és pipálja be az "anonim kérdésfeltevés" szöveg előtti négyzetet.

Részletes információt a Kérdések és válaszok szolgáltatásról ITT talál.

Megválaszolva

0 komment

Tanulószerződés esetén törvényes távollét

Munkajog

Ha egy munkaviszonyos tanuló közeli hozzátartozója meghal, jár neki a két nap rendkívüli szabadság (törvényes távollét címen), illetve ezekre a napokra tud lekérni támogatást a gyakorlati helyet biztosító munkáltató? Vagy a saját jogú szabadságának idejét tudja felhasználni ezekre a napokra?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

2 komment

Közvetítő által kiállított vevői számla

Számvitel

Közvetítő által kiállított vevői számla Éttermi vendéglátó vállalkozásoknak (egyéni vállalkozás, valamint kft.) hogyan kell könyvelniük az Agency modell keretén belül a Wolt platform szolgáltató mint közvetítő által a velük szerződést kötő éttermek nevében és adószámuk alapján a vásárlók részére kiadott egyedi, részletes számlákat? Például egy magánszemély vásárló a Wolt közvetítő weboldalán kiválasztja az adott étterem termékét: ebéd, pizza stb. A Wolt állítja ki a vásárló nevére a számlát az adott étterem nevében és adószámán. Erről adatot szolgáltat az adóhatóság részére az étterem adószámán. Dekádonként, 2–3 naponként ezekről a vásárlóknak adott vevői számlákról „összesítő” jelentéseket ad az étterem részére: „Kifizetői jelentés”, valamint „Értesítési jelentés” alapján. Ezeken szerepel az étterem nettó + áfa = bruttó bevétele összesítve (egy-egy vevői számla soronként is), valamint a bruttó bevételből levonva a Wolt jutalék számlája. (Erről van szállítói számla.) A bruttó bevételnek a jutalékkal csökkentett összege jóváírásra kerül az étterem bankszámláján. Egy-egy étteremnek havonta 200–300 db ilyen vásárlói számlája is kiállításra került a Wolt közvetítő által. Ezen „összesítők” alapján szabályszerűen könyvelhetőek az éttermek (egyéni váll., kft.) bevételei az szja, valamint a számviteli törvény alapján? Vagy kötelező ezeket a számlákat tételesen könyvelni? Amennyiben kötelező, mi alapján tudják az éttermek a bevételeket könyvelni, hiszen a közvetítő adja ki a részletes vevői számlákat az éttermek adószáma alapján.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Tagi kölcsön utáni kamat

Társasági jog

Tisztelt Szakértő! Tagi kölcsön utáni kamattal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Ha egy kft. kap tagi kölcsönt, és a tagi kölcsönszerződésben megállapítanak például 3%-os kamatot, akkor abban az esetben kell vizsgálni, hogy a kamat mértéke nagyobb mint a jegybanki alapkamat plusz 5%? Ha kell vizsgálni a kamat mértékét, és mondjuk a szerződésben meghatározott kamat kisebb, mint a jegybanki alapkamat, plusz 5%, akkor a jegybanki alapkamat plusz 5% után kell megfizetni a kamatot? Vagy ez a szabály csak akkor van, ha a cég ad kölcsön magánszemélynek? Esetleg kérhetnék törvényi hivatkozást is erre? Segítségét előre is köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Kereskedés használtautókkal

Illeték

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék hogy ha egy már működő kft. szeretné felvenni a használt autókkal való kereskedést a tevékenységei közé, akkor fő tevékenységként kell-e felvenni és illetékmentesség érvényes-e rá? Mikor számít használt autónak egy gépjármű? Köszönöm válaszukat!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Egyesület megszüntetése

Társasági jog

Kérném szíves segítségét a következő kérdésben: Az egyesület 5 éve nem működik, semmi vagyona nincs, a tagok elhaláloztak, nincs 10 elérhető fő. NAV-nál mulasztási bírság tartozása van hatszázezer Ft, lehetetlen a tartozás megfizetése. Mi a legegyszerűbb megoldás a megszüntetésre? A NAV azt ajánlotta, szüntessük meg az egyesületet, utána törlik a tartozást. Ki (elnök?, tag?, könyvelő?), milyen számú nyomtatvánnyal kezdeményezheti a megszüntetést, ügyvédre sincs lehetőség! Nagyon köszönöm válaszát!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Ügyvédi iroda

Szja / Ekho / Különadó

Egy ügyvédi iroda tagja (ügyvéd) végezhet-e nem ügyvédi tevékenységet (okleveles közgazda is) egyéni vállalkozóként? Köszönettel, Nádasné Budai Anikó

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Céges autó gépkocsi-nyilvántartása

Szja / Ekho / Különadó

Egy kft.-ben van a cég tulajdonában lévő autó. Az ügyvezető gépkocsi-elszámolást szeretne vezetni, és nem a benzinszámlák kifizetését. A gépkocsi elszámolással több költséget lehet csinálni, mintha csak az üzemanyagszámlát tennénk be a könyvelésbe. Megoldható ez? Szabályos így is? Köszönöm a választ előre is.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Vagyonfelosztási javaslat

Számvitel

Tisztelt szakértő! A vagyonfelosztási javaslatban szerepeltetni kell a jegyzett tőkét és az eredménytartalék összegét?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Kiválásnál fennmaradt befejezetlen termelés

Számvitel

Kiválásnál fennmaradt befejezetlen és félkész termék kivezetése a tovább működő társaságnál, technikai számla használatával.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Angliában élő, magyar kft.-tulajdonos adózása

Nemzetközi - közösségi adózás

Tisztelt Szakértő! Magánszemély 2010. 06. hótól Angliában állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezik. Életvitelszerűen Angliában él. 2019 októberétől angol egyszemélyes cég tulajdonosa, mely cég bevételéből származó jövedelmet Angliában adózza le. 2021. novembertől egyszemélyes kft. kizárólagos tulajdonosa és ügyvezetője Magyarországon. A cégben szervezési, tervezési munkát végez Angliából, mely után jövedelmet vesz fel, valamint havonta egyszer Magyarországra is jön, és fizikálisan is itt dolgozik egy vagy két napot. A hónap többi részében a fizikai munkát alkalmazott látja el. 1.) Hogyan alakul a járulékfizetése tagként a kft.-ben? 2.) Hogyan alakul az adófizetése a felvett jövedelem után? 3.) Milyen iratokra van szüksége a kettős adóztatás és kettős tb-járulék-fizetés elkerülésének igazolására esetleges adóhatósági ellenőrzéskor?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Veszélyhelyzeti home office átalány

Szja / Ekho / Különadó

A kormány újabb félévvel meghosszabbította a veszélyhelyzetet. Ennek alapján ebben az időszakban továbbra is fizethetnek a vállalkozások a dolgozóiknak, tagjaiknak home office átalányt a minimálbér 10 százalékáig?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Órabér – magánügy intézése munkaidőben

Munkajog

Tisztelt Adózóna! Az új dolgozó órabérben elszámolt fizetést kap, amennyi a havi munkaórák száma. Hogyan kell fizetni, ha a dolgozó munkaidőben több alkalommal elmegy két órányi időre, magánügyben, amit munkaidőn túl nem tud elintézni. Ebben az esetben nem lesz meg a kötelező havi ledolgozott óraszáma. Szíves válaszukat köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Karbantartás vagy bérelt ingatlanon végzett beruházás

Számvitel

Kedves Szakértők! X Kft. újonnan bérelt egy üzlethelyiséget. A bérleti szerződés határozott időre szól, a bérbevevő felújíthat, beruházhat, de bérbeszámításra vagy más módon való megtérítésre nincs lehetőség, továbbá a bérleti szerződés végén az eredeti állapotot vissza kell állítani. A kft. az alábbi munkákat fogja végrehajtani: festés, tapétázás, álmennyezet felrakása – ezt főként a kft. tulajdonosa fogja végezni, valamint kisebb villanyszerelési munkálatok, amelyeket szakember végez. Ebben az esetben ez a gazdasági esemény karbantartás lesz, 5-ös számlaosztályban költségként elszámolva vagy a tárgyi eszközök között kell aktiválni az ingatlanok közé (bérbe vett ingatlanokon végzett és aktivált beruházás, felújítás)? A másik kérdésem, hogy ha az ingatlanok közé kell aktiválni, akkor a szerződés megszűnésekor mi lesz a teendő a fennmaradt könyv szerinti értékkel, gondolok itt a térítés nélküli átadás lehetőségére, ha az eredeti állapotot vissza kell állítani, tapétát leszedni, visszafesteni eredeti színre, azonban a villanyszerelés kapcsán végzett munkálatok az épület részévé válnak? Válaszukat előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Gyógyszeradomány nyilvántartása

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Tisztelt Szakértő! Közhasznú alapítvány vagyunk. Alapítványunk egy gyógyszertártól kapott C-vitaminokat, 90 dobozzal, melyet az alapító okiratban szereplő célra használnánk fel. Az alapítvány által támogatott intézmények dolgozói kapják a C-vitaminokat. Az adományozó megjelölte a termékek értékét az adományozáskor, és erről igazolás kiadását kéri alapítványunktól. Vonatkozik erre az "ügyletre" a 3/2009 EÜM rendelet 9. § (1) pontja? Ha igen, akkor át sem vehetnénk az adományként kapott gyógyszereket? Ha átvehetjük, akkor mi lesz a gyógyszerek nyilvántartási módja? Készletre vesszük 0 forint értéken, majd kiadjuk azoknak a személyeknek, akiket támogatni kívánunk? Szükséges nyilvántartást vezetni azokról, akik a gyógyszeradományt kapták? Válaszát előre is köszönettel!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Készenléti jellegű munkakör

Munkajog

Készenléti jellegű munkakörben dogozom vagyonőrként, kórházi alkalmazottként, 24 órás munkaidőben, a garantált bérminimummal. Hat havi munkaidőkerettel, havi 6-7 szolgálattal plusz szabadság, ha szükséges, hogy meglegyen a havi kötelező óraszám. A készenléti jellegű munkakört úgy alkalmazzák, hogy a rendes munkaidő legalább egyharmadában munkavégzés nélkül állok a munkáltató rendelkezésére, ezért este 22 órától reggel 6 óráig,15 százalék pótlékot kapok. Az lenne a kérdésem, hogy abban az egyharmadban, amikor munkavégzés nélkül állok rendelkezésre, kell-e dolgozni vagy nem, ha kell, az rendkívüli munka lehet vagy ugyanaz a munka, amit napközben végzek. És még azt kérdezném, hogy minden évben a háttérszolgálat minden dolgozója a kórházban bérkompenzációt kap, kivéve a vagyonőröket, arra hivatkozva, hogy a vagyonőr munka nem hiányszakma, mint a többi. Ezt törvény írja elő, vagy csak belső kórházi előírás lehet? Köszönettel: Dzsurbán István

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Téves fizettetés 2.

Általános

Tisztelt Nagy Norbert! Ön válaszolta meg a "Téves fizettetés" (https://adozona.hu/kerdesek/2022_12_2_Teves_fizettetes_equ) című kérdést, amit köszönök! Vissza kell ugyanakkor kérdeznem a témával kapcsolatban. A szándék a helyes gyakorlatra mindkét vállalkozás részéről megvan, a hibát az alkalmazottak figyelmetlensége okozza. Viszont a kérdésem elsősorban arra vonatkozott, hogy mi a teendő, ha már megtörtént az eredeti kérdésben vázolt eset. Ebben kérném a tanácsát! Köszönettel!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Kiküldetési rendelvény munkavégzéshez

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! A munkáltató kikötötte, hogy a munkavállaló a munkavégzéshez (hivatásos vadász) saját gépjárművel kell rendelkezzen. Hetente több nap alatt körbe kell járja a társaság vadászterületét (több ezer hektár), alkalmanként takarmányt is kell kivigyen az állatoknak. Ha a társaság üzemanyagot biztosít a munkavégzéshez, akkor annak milyen vonzata lehet? Illetve lehetne-e kiküldetési rendelvényen ezeket a megtett kilométereket elszámolni? Ön melyiket javasolná?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Napi 2 órás jogviszony

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft.-ben a tulajdonos, aki egyben a cég ügyvezetője, napi 2 órára van bejelentve munkaviszonyban, és a díjazása a garantált bérminimum 30%-a. Más jogviszonya nincs. Ilyen esetben ő biztosítottnak minősül? Részére jár az egészségügyi ellátás? Milyen előírások vonatkoznak erre az esetre a biztosítottsággal kapcsolatban? Válaszát előre is köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Megbízási díj – tb-járulék levonása

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét megbízási díj tb-járulékával kapcsolatban. Az otthonápolást végző egyéni vállalkozó megbízási díjjal foglalkoztat szakápolókat, a megbízási szerződést határozatlan időre kötötte meg, a havonkénti ledolgozott napok száma változik. Ha például 2022. november hónapban a megbízott 25 nap alatt 40 viziten dolgozott (a vizitenkénti díj a szerződés alapján 1500 forint/vizit), akkor az adott hónap megbízási díja 40*1500 forint, azaz 60 ezer forint lesz. A kérdésem, hogy ebben az esetben az szja mellett tb-járulékot is kell vonni? A szerződésben nincs kikötés arra vonatkozóan, hogy mennyi azoknak a napoknak a száma, amikor munkát kell végezni, hisz ezt mindig a betegek száma határozza meg. Eddig ha az adott havi megbízási díj összege nem érte el a minimálbér 30%-át, csak szja került levonásra, helyes volt ez? Köszönöm a segítséget.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Nők 40 nyugdíj

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Van-e keresetkorlátozás munkaviszony esetén, ha kapja a nyugdíját is a saját jogán a nyugdíjas munkavállaló, és a munkabérét is költségvetési szervnél dolgozó egyéb munkaviszony keretében az (Mt. hatálya alá tartozó) munkavállaló?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »
Figyelem! Bezárás

Kedves Előfizetőnk! A Kérdések és válaszok menüpont alatt egyszerre 100 db kérdés megfigyelésére van lehetőség. Ön elérte ezt a határt, így újabb kérdés követését úgy tudja beállítani, ha a korábbiakból töröl. A törléssel csak a saját megfigyelését törli, a kérdéseket természetesen továbbra is megtalálja az oldalon.

Kérjük, várjon! Kérjük, várjon!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ
2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs