Kérdések és válaszok

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
Szakértőnktől csak előfizetőink és egy alkalommal 14 napos próba felhasználóink kérdezhetnek!

Mielőtt kérdez...

Felhívjuk figyelmét, hogy a szolgáltatás keretében általános jellegű – a jogszabályi előírásokhoz, követelményekhez kapcsolódó – kérdések megválaszolására van lehetőségünk.

  • egy beküldött kérdésben lehetőség szerint csak egy kérdést fogalmazzon meg;
  • a kérdése mindig legyen konkrét, jól körülhatárolható;
  • a kérdésében próbáljon meg minél több információt megadni;
  • a kérdését lehetőség szerint egy témakörről és szakterületről (pl. áfa, szja, tao, tb) tegye fel;
  • ha név nélkül szeretne kérdést feltenni, ne írja alá a kérdését, és pipálja be az "anonim kérdésfeltevés" szöveg előtti négyzetet.

Részletes információt a Kérdések és válaszok szolgáltatásról ITT talál.

Megválaszolva

0 komment

Ukrán munkavállaló szülés utáni foglalkoztatása

Általános

Tisztelt Szakértő! Ukrán állampolgárságú munkavállalónk (nem menekült) Magyarországon gyermeket szült, május elején. A gyermekét gondozás céljából Ukrajnába viszi, nem mond le a gyermekről, nagyszülők gondoskodnak majd róla, ő maga pedig vissza akar jönni dolgozni. Tb-ellátásra nem jogosult. Kérdéseink: – Az Mt. alapján a kéthetes szülési szabadságot kötelezően ki kell részére adnunk? – Mivel ellátásra nem jogosult, kell-e erre a két hétre a munkáltatónak betegszabadságot fizetni, amennyiben 8-as kódú táppénzes papírt ad át a munkavállaló? – Ha nem hoz táppénzes papírt, mivel kell igazolnia felénk a szülés tényét? – A két hét szülési szabadság letelte után foglalkoztatható-e a munkavállaló három műszakban (a gyermekét nem ő gondozza)? – Kell-e, ha igen, milyen igazolás, nyilatkozat arról, hogy a gyermekét nem ő gondozza (azonos állandó lakcíme van a gyermeknek és az anyának, de a munkavállaló magyarországi tartózkodási címmel rendelkezik munkavégzés céljából)? – Jogosult lesz családi kedvezményre? – Jogosult lesz gyerek utáni szabadságra?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Bérlő személyes adatainak nyilvántartása

GDPR / Adatvédelem

Tisztelt Szakértő! Van olyan törvény, rendelet, ami előírja a közös képviselő számára, hogy a társasházban kiadott lakások bérlőinek (ott lakóknak) személyes adatait köteles nyilvántartani? Amennyiben ezeket az adatokat nyilvántartja, milyen jogalapon teheti? Hivatkozhat a közös képviselő arra, hogy a nyilvántartás azért kötelező, mert a vízóra nélküli lakások vízdíját az ott lakók számának függvényében kell fizetni? Az SZMSZ erre vonatkozóan tartalmazhat kötelezettséget? Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Utalványok értékesítése

Általános

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretnék segítséget kérni. Ügyfelem egy magyar informatikai kft., régóta üzleti kapcsolatban áll egy szintén magyar multinacionális céggel. A multinacionális cég nemrég megbízta, hogy vásároljon utalványokat az egyik nagy áruháztól (Euronics). 1000 darab 10 ezer forint értékű utalványról van szó. Ügyfelem ezt közvetlenül számlázná tovább, egyfajta közvetítői jutalék vagy ügyintézési díj lenne az ő haszna. Ebben az esetben el lehet-e tekinteni az utalványokkal kapcsolatos szabályoktól (egycélú/többcélú stb.) lehet-e a vásárlást árubeszerzésnek, az értékesítést pedig árbevételnek tekinteni? Mire kell odafigyelni egy ilyen ügyletnél? Köszönettel. Vágner Emília

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Rezsiköltség megosztása a tulajdonosok között

Társasági adó / Innovációs járulék

Adott egy kft., melynek ügyvezetője nem tagja a társaságnak. A kft. és az ügyvezető megvásárolt közösen egy ingatlant, ahol a kft. tulajdoni része 6/10-ed, az ügyvezető magánszemély tulajdonrésze 4/10. Az ingatlan a kft. székhelye, egyben az ügyvezető lakóhelye is. Az ügyvezető nevére szólnak a közüzemi számlák, illetve tűzifát is vásárolt, mint magánszemély. Kérdésként merült fel, hogy az ügyvezető kérhet-e a rezsidíjakhoz a kft.-től hozzájárulást? Ha igen, milyen módon, és milyen adózási feltételekkel? A válasz módosul-e abban az esetben, ha a kft.-nek nincs alkalmazottja, az ingatlanban semmilyen tényleges tevékenység nem folyik, és a tulajdoni hányadok arányában nincs megosztva fizikailag az ingatlan. Köszönöm a választ!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Mikrogazdálkodói beszámoló

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni. Az általam könyvelt kft. 2021-től áttérne a mikrogazdálkodói beszámoló készítésére (a törvényi feltételeknek megfelel). Sajnos a múlt év eredménye negatív, így a saját tőke 379 eFt lesz (a tulajdonos a pótbefizetést megteszi). Kérdésem: megteheti-e a vállalkozás, hogy mikrogazdálkodói beszámolót készít? Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Visszadó

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Szja-visszatérítéssel kapcsolatban lenne kérdésem. Szülők házasok, egy háztartásban élnek, közösen nevelik 20 év feletti fogyatékkal élő gyermeküket, akinek gyámja a gyermek édesanyja, a gyermeket cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság hatálya alá helyezték. Az emelt összegű családi pótlékot és a családi adókedvezményt az édesanya kapja, érvényesíti. Kérdés, hogy az adó-visszatérítés jár-e ebben az esetben az édesapának is? Mindketten rendelkeznek szja-köteles jövedelemmel. Válaszukat köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Monitor előtti munkavégzés

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Cégünk a szemüveges kollégák részére biztosítani kíván 20 000 forint hozzájárulást. Ezt hogyan számolhatjuk el, miképpen adózik? Adómentesen elszámolható-e? Számlát kell kérjünk róla? Mi a megfelelő eljárás ebben az esetben? Szakértő válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Kkt.-ból bt.-be

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Az egyik ügyfelünk a vállalkozás kezdete óta – 20 éve – kkt. formában működik, 2 fővel. Az egyik tag egyéni vállalkozást szeretne indítani, ezért szeretnének bt.- be "átalakulni" és a továbbiakban így működni, a kültaggá váló személynek így lenne lehetősége egyéni vállalkozás indítására. Jól gondolom? Ha az "átalakulás" megtörténik, a cég adószáma változatlan marad? Jelenleg a kiva alatt van a kkt., ezt folytathatja a bt.-ben? Köszönettel: Blanka

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Egyéni vállalkozó lízingelt eszközbeszerzés

Általános

Tisztelt Szakértő! Fuvarozással foglalkozó áfás egyéni vállalkozó (az szja-törvény alá tartozik) 2 db vontató beszerzését tervezi, az egyiket zárt, a másikat nyílt végű lízing konstrukcióban. Kérdésem arra irányulna, hogy a két fajta lízing esetén, hogyan történik az értékcsökkenés vagy a lízingdíjak elszámolása. Továbbá a korábban képzett fejlesztési tartalék miként használható fel a két lízing konstrukció esetében? A válaszukat előre is nagyon köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Katás egyéni vállalkozó cégautóadója

Általános

Tiszteletem! Katás egyéni vállalkozó vagyok, és személygépjárművet lízingelek vállalkozóként. Az áfa egy arányos részét le is vonom a lízingdíjból. Cégautóadót is fizetek, pedig lehet, hogy nem is kellene. Kérdésem: Kell-e fizetnem a lízingelt autó után cégautóadót? Üdv.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Katás egyéni vállalkozó, pénzforgalmiszámla-nyitási kötelezettség

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozóként nem kötelező pénzforgalmi számlát nyitni, amennyiben nem belföldi jogi személy és nem kötelezett áfafizetésre. 1. Ha ennek ellenére szeretne pénzforgalmi számlát nyitni, hogy a vállalkozása bevételei elkülönüljenek a magán bevételektől, a számlanyitást a vállalkozónak kell-e bejelenteni a NAV felé, és ha igen, milyen nyomtatványon? 2. A katás egyéni vállalkozóra is vonatkozik-e az a kikötés, hogy "Egy naptári hónapban legfeljebb 1,5 millió forint összegben teljesíthető készpénzfizetés." Köszönöm válaszukat!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Egyéni vállalkozó fejlesztési tartaléka katás átlépéskor!

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy szja alá tartozó egyéni vállalkozó a tavalyi évben eredményt ért el, szja és szociális hozzájárulási adó is terheli. 2022. 2. hótól belépett a kata alá. A kérdésem, hogy 2021. évre tudok-e fejlesztési tartalékot elszámolni neki, amit egyébként meg is valósít, mert gépeket, szerszámokat kell vennie majd. Vagy mivel átlépett a kata alá, ezért ez nem lehetséges? Előre is köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Kata ev beszámlázás

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozóm csoki és bonbon gyártással foglalkozik. Van egy kft.-je is, ahol ő a tulajdonos és ügyvezető is. A kft.-vel kibérelt egy kis helyiséget és itt fagyit szeretne árulni. Azonban előre elkészített csomagolásban szeretne csokoládét és bon-bont is árulni, amit az egyéni vállalkozáson keresztül készít el. Kérdésem az lenne, ha beszámlázza a kft.-be a csokoládét és bonbont arra is fizetni kell 40 százalékos bírságot? Vagy ezt így lehetséges? A csokit nem tudja megcsinálni a kft.-n keresztül, mert a a HACCP és minden ilyen jellegű engedély a egyéni vállalkozásra lett megkérve. Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Katás egyéni vállakozó önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása, hol kell szerepeltetni?

Kata, kiva

Szja-bevallásban vagy katanyilatkozatban számolunk el az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásával?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Vadkár megelőzési hozzájárulás

Áfa

Tisztelt Szakértő! A mezőgazdasági tevékenységű gazdasági társaság (kft.) évek óta küzd a szőlőterületein keletkező vadkárokkal. A vadkárral érintett területen működő vadásztársasággal megegyezés született, hogy ahelyett, hogy minden évben kártérítést fizetne, inkább vadkármegelőzési hozzájárulást/támogatást nyújt a kft.-nek, amellyel elkerülhető, csökkenthető a későbbiekben bekövetkező károkozás. Kérem szíves tájékoztatását arról, hogy az ügylet az áfatörvény hatálya alá tartozik-e, vagyis a kft.-nek áfás számlát kell-e kiállítania a kapott összegről, vagy a számviteli bizonylat a szerződés/megállapodás lesz? Köszönettel.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Alanyi mentes keretbe tárgyi adómentes számlák

Áfa

Kedves Szakértő! A kérdésem, hogy van-e olyan tárgyi adómentes számla, ami BELESZÁMÍT az alanyi mentes keretbe? Az alábbi szerint van, mégpedig pont az ingatlan-bérbeadás (ha nem tette adókötelessé), az ingatlanértékesítés viszont nem az (https://www.billingo.hu/blog/olvas/targyi-adomentesseg). Ez csak magánszemélynél van így? Vagy egy alanyi mentes kft.-nél is beleszámít az alanyi mentes keretbe az ingatlan-bérbeadásos tárgyi adómentes számla? Ha igen, akkor van esetleg más tárgyi mentes is, ami csökkenti az alanyi mentes keretet?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Lakóingatlan, levonható áfa

Áfa

T. Szakértő! Cégünk 2022. április hónapban vásárolt Önkormányzattól Társasház jogi jellegű ingatlanon található 4 db közös közös helyrajzi számon lévő ingatlant. Az önkormányzat számlája az áfatörvény 86. § (1) j. pont alapján megérkezett. A kft. a régi romos ingatlant le fogja bontani és új lakásokat építtet rá generálkivitelezővel szerződve. Tervezés, engedélyeztetés már folyamatban van. Mivel 2022-ben döntöttünk az ingatlan vásárlásról, 2021.12.31-éig nem jelentettük be a NAV felé a 88. § (1) a. pont szerint az áfássá tételt. 2022. 05.16-án a 22T201T adatmódosítót adtunk be, mivel a 88. § (6) pontja szerint év közben is beadhatom, ha nem kezdtem még meg ilyen tevékenységet. Lakásépítés anyag-, illetve generálkivitelezői számláinak áfatartalmát levonásba helyezhetem, illetve alkalmazhatom a 142. § FAD számlák elszámolását az építkezés folyamán, mivel a kész lakásokat áfásan fogom értékesíteni? Számviteli szempontból a vásárolt ingatlan értékét és a felmerülő költségeket a készletek között vagy tárgyi eszközként kell-e nyilvántartani? A kész lakásokat termékként értékesítem-e? Köszönettel Fidler Gáborné

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Bérelt apartman kiadásának áfája

Áfa

Kedves Szakértő! Szálláshely-szolgáltatóként apartmanokat adunk ki. Vannak saját ingatlanjaink, de vannak olyan apartmanjaink, amelyeket mi is bérlünk kiadásra. Ezeket, az általunk is bérelt ingatlanokat az apartmant elfoglaló vendég felé milyen áfatartalommal számlázzuk? 0 vagy 5 százalék lesz az áfa?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Közúti árufuvarozás – képesítés

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha én mint katás egyéni vállalkozó szeretnék indítani egy vállalkozást, ahol számla ellenében más áruját fuvaroznám, illetve költöztetést is vállalnék, akkor abban az esetben szükséges-e személy szerint magamnak levizsgáznom az új (2022.05.21.) jogszabály szerint? Vagy elegendő, ha alkalmazok egy olyan munkavállalót, akinek megvan a közúti fuvarozó vizsgája? Válaszát előre is köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Szolgáltatás közvetítő portál – számlázás

Általános

Tisztelt Szakértő! Cégünk felregisztrált egy angol szolgáltatás közvetítő portálra, ahol webdesign szolgáltatást kínál. Magánszemélyek vették igénybe a szolgáltatást, amiről a portál a mi cégünk nevében állított ki számlát a magánszemély ügyfelek felé. Kérdésünk az lenne, hogy ilyenkor nekünk is ki kell állítani ezeket a számlákat a saját számlázónkból, hogy a NAV is lássa? Vagy csak a portál által kiállított számlát kell kézzel feltölteni a NAV online számla felületén? Ha nekünk is ki kell állítani a számlát, akkor az a kérdés, hogy mit tudunk tenni olyankor, ha a szolgáltatásunkat igénybe vevő magánszemélynek csak a neve van meg, címe nincs, mert ez nem kötelező adat a közvetítő portálon. Segítségüket előre is köszönjük!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »
Figyelem! Bezárás

Kedves Előfizetőnk! A Kérdések és válaszok menüpont alatt egyszerre 100 db kérdés megfigyelésére van lehetőség. Ön elérte ezt a határt, így újabb kérdés követését úgy tudja beállítani, ha a korábbiakból töröl. A törléssel csak a saját megfigyelését törli, a kérdéseket természetesen továbbra is megtalálja az oldalon.

Kérjük, várjon! Kérjük, várjon!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ
2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs