Kérdések és válaszok

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
Szakértőnktől csak előfizetőink és egy alkalommal 14 napos próba felhasználóink kérdezhetnek!

Megválaszolva

0 komment

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy kft. értékesíteni kívánja egyik ingatlanát, mely üzletként működik. A vevő is áfaalany, és áfásan szeretné megvásárolni az ingatlant. A kft tevékenységi körében szerepel ugyan a 6810 Saját tulajdonú ingatlan értékesítése, de ezidáig nem gyakorolta ezt a tevékenységet. Ennek okán nem tette adókötelessé az ingatlanértékesítést. Az adásvétel számlázására valószínűleg október folyamán kerülne sor. Kérdésem, hogy év közben van-e lehetőség az adókötelessé tételre, például kijavítási kérelem benyújtásával, vagy egyéb más módon?Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlan bérbeadása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Társaságunk eddig kizárólag tárgyi adómentes tevékenységet végzett 1-es adószámmal, ennek megfelelően áfabevallást sem adtunk be. A közeljövőben szeretnénk tevékenységünket ingatlan-bérbeadással bőviteni, ennek kiindulásaként egy most épülő társasházben szeretnénk egy lakást vásárolni, amit annak elkészülte után tartósan magánszemély bérlőnek adnánk ki. Kérdésünk arra irányul, hogy amennyiben a szóban forgó bérbeadási tevékenységet adókötelessé tesszük, úgy a lakás vételárának áfáját visszaigényelhetjük-e. Köszönjük válaszukat!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Exportszámlák árfolyama

Áfa

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk közösségi és harmadik országokba is értékesít árut. Eseti számlát állítunk ki az értékesítésekről, kérdésem, hogy a számla kiállításkori vagy a teljesítés napján érvényes árfolyammal helyes kiállítani a számlát? Köszönettel.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Gyűjtőszámla

Áfa

Tisztelt Szakértő! Fuvarozással foglalkozó cég évekkel ezelőtt gyűjtőszámla kiállításában állapodott meg az alvállalkozóival. Minden fuvarról menetlevél készül, és hetente állítanak ki gyűjtőszámlát. Az egyik alvállalkozó mostantól az áfatörvény 58. §-a alapján állította ki a számláját, és közölte, hogy eddig rossz gyakorlatot folytattunk a számlázásnál. Valóban megvalósul a folyamatos teljesítés? Vagy csak akkor, ha felek írásban megállapodnak róla? Mi továbbra is gyűjtőszámla kiállításánál szeretnénk maradni. Mit tudunk ez ügyben tenni? Az áfabevallás M lapján gyűjtőszámla esetén milyen teljesítés napot kell megadni? Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Beruházás áfájának levonhatósága

Áfa

Ügyfelem adólevonásra jogosító és nem jogosító tevékenységet is végez. Emiatt mindkét tevékenységhez szükséges beszerzések, szolgáltatások áfáját arányosítással állapítjuk meg. Ügyfelem saját rezsis beruházásba kezdett, melynél a hatályos szabályok alapján áfaarányosítás esetén nem kerülhetnek levonásba a beruházáshoz felhasznált termékek, szolgáltatások, csak a beruházás üzembe helyezéskor élhet a levonási jogával (áfatörvény 134. §). Az áfatörvény 153/A. § (1) bekezdése értelmében önellenőrzés nélkül az adóalanynak a levonható adó érvényesítésére legkorábban az adólevonási jog keletkezésének adómegállapítási időszakában, legkésőbb pedig az azt követő naptári évben van lehetősége. A beruházást 2019. évben kezdték el, és várhatóan 2020. évben nem kerül befejezésre. Ebben az esetben az arányosítás miatt le nem volt áfát mely időszakban lehet levonni? Le lehet vonni az addig göngyölített áfát a két év eltelte után? A beruházáshoz a beszerzések folyamatosan történtek. Ha nem lehet 2 év után csak önellenőrzéssel levonni, akkor mely időszakra kell az önellenőrzést elvégezni, milyen levonási hányaddal? Segítségüket előre is köszönöm! Tisztelettel!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Harmadik országbeli magányszemélynek történő számlázás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Abban a kérdésben kérem a véleményét, hogy egy magyar cég szeretne az USA-ba magánszemély részére árut kiszámlázni. Hogyan kell a számlát kiállítani, milyen áfatartalommal?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Nyugdíjkorhasár előtti kereset

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Tisztelt Winkler Róbert! Hivatkozva egy korábban feltett kérdésemre ( https://adozona.hu/kerdesek/2020_9_24_Reszmunkaido_nyugdij_ppr), kérem szíves tájékoztatását azzal kapcsolatban, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése előtti utolsó pár évben szerzett jövedelem nagyobb arányban kerül-e beszámításra a nyugdíj összegének megállapításakor? Vagy egy pályakezdőnél is éppen akkora "súlya" van a bejelentett bérnek? Előre is köszönöm válaszát!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Hipa – kiva

Általános

Tisztelt Szakértő! Kft. 2020-tól áttért a kiva szerinti adózásra. Az iparűzési adót illetően is ez volna a kedvezőbb, de ezt eddig nem jelezte az önkormányzat felé. A 2019. évi iparűzésiadó-bevallás még nincs beadva, a 2018. évi iparűzési adóbevallásban az áttérésre vonatkozóan semmi utalás nem történt. Van-e még lehetősége a cégnek, hogy 2019. évre kiva szerinti iparűzésiadó-bevallást adjon be? Hol, hogyan kell az áttérést jelezni az önkormányzat felé? Megosztás esetén egységesen minden önkormányzatnál a kiva szerint kell adózni? Válaszukat köszönöm. Némethné

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Influenszer adózás – számla

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Kozossegi_medias_ajanlas_promocio_igy_adozn_5C4NHP#comments A fenti cikkel kapcsolatban lenne kérdésem. Ha jól értettem ahhoz, hogy számlákkal éljek vállalkozónak kell lennem. Engem most kerestek fel először együttműködéssel, és szeretnék törvényesen eljárni és adózni természetesen. Egyéni vállalkozóként milyen lehetőségeim vannak? Olvastam a katás verzióról, viszont az nem tudom mennyire érné meg, hiszen nem rendszeres bevételről lenne szó, és ha jól értelmeztem, ez a kategória havi fix összeg befizetését igényli. Van esetleg lehetőség arra, hogy a bevételem X százalékát adózzam havonta? Azt hogy kell bejelentenem? Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Kiva hatálya alatti beolvadás egyesülés?

Kata, kiva

Két kiva hatálya alá tartozó kft. beolvadással egyesül. Kérdésem, hogy a befogadó kft.-nek marad, vagy megszűnik a kiva hatálya alá tartozása? Ha megszűnik, vagyis a tao hatálya alá kerül, akkor mennyi idő múlva lehet ismét kivaalany?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Elengedett kötelezettség elszámolása

Társasági adó / Innovációs járulék

Tisztelt Szakértő! Egy kft. kapcsoltsági viszonyban álló tulajdonosa elengedi – a korábbi években keletkezett és pénzügyileg nem rendezett székhely bérleti díjból származó – követelését. Milyen számviteli elszámolás kapcsolódik az ügylethez, és milyen alapbizonylatok kapcsolódnak hozzá (a tulajdonos számlát nem állított ki a bérbeadásról)? Az elengedett kötelezettség elszámolt bevételét csökkenteni lehet társaságiadóalap-módosító tétellel? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Személygépkocsi-értékesítéshez kapcsolódó jutalék áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Kft. értékesíti a cégautóját. A személygépkocsi értékesítésében egy autókereskedő működik közre. Az autókereskedő közreműködésével az autó eladásra kerül. Közvetlenül az autókereskedő veszi meg, és ő adja tovább. Az értékesítés a tárgy speciális jellegére való tekintettel adómentesen kerül számlázásra a kereskedőnek. A kereskedő a közreműködéséért jutalékot számláz az eladó kft. felé. Mivel a személygépkocsi maga nagy értékű, ezért a jutalék összege is meghaladja a nettó egymillió forintot. A jutalékszámla áfásan kerül kiállításra. A kérdésünk az lenne, hogy a jutalékszámla áfája visszaigényelhető-e? Ellentmondásos véleményeket kaptunk eddig. Befolyásolja a jutalék áfájának visszaigénylési lehetőségét az, hogy az értékesítés tárgya áfamentes, a speciális jellegére való tekintettel? A jutalékszámla végül is olyan szolgáltatáshoz tartozik, ami alapjáraton áfakörös, a kft. tevékenysége is áfakörös, egyedül a személygépkocsi tartozik speciális megítélés alá. Vagy ebben az esetben is – a személygépkocsi karbantartásához hasonlóan – az 50 százalékos áfa-visszaigénylési lehetőség lépne életbe?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Nyugdíjas társas vállalkozó jövedelme

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Tisztelt Szakértők! Az egyik cégünknél az ügyvezető a nők 40 éves jogosultsági idejével nyugdíjas lett tavaly novemberben. Kiegészítő tevékenységet folytató nyugdíjas társas vállalkozóként jövedelmet kap a vállalkozásból. Az a kérdés merült fel: nála kell-e, illetve ha igen, akkor hogyan figyelni a nyugdíj melletti kereseti korlátot – értelemszerűen nem szeretné szüneteltetni a nyugdíját. Valaki azt javasolta neki, hogy decemberben vegye fel a magasabb jövedelmet, mert a következő évtől újraindul a figyelési időszak. Valaki pedig azt mondta, hogy rá egyáltalán nem vonatkozik a kereseti korlát. Melyik jogszabályban találjuk ezt meg leírva, hol keressük? Előre is köszönjük szépen a segítséget! Köszönettel: Benkő Eszter

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Életműdíj adókötelezettsége

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő ! Civil szervezetek (kamara, szövetség, alapítvány) közös finanszírozásban életműdíjat szeretnének alapítani. Az életműdíjként átadásra kerülő kisplasztika bekerülési értéke 257 ezer forint. Van-e adó- és járulékfizetési kötelezettség az átadásra kerülő kisplasztika 257 ezer forintos összege után? Köszönettel: Borsosné Pál Ildikó

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Importált termék beüzemelése 3. ország partnere számára

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy koreai cég értékesített egy gépet egy komáromi (magyar) cégnek. Ügyfelem tájékoztatása szerint a megállapodásban az van, hogy minden költséget a koreai cég fizet. Az ügyfelem végezte a beüzemelést és vitt anyagot a gépbe. Erről a számlát a koreai cégnek állította ki mentesen. A kérdésünk az lenne, hogy helyes-e az hogy a számlát a koreai cégnek állították ki, illetve hogy mentesen készült a számla? Válaszát előre is köszönöm! Üdv.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Online számlaadat-szolgáltatás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes – gazdasági tevékenységet nem folytató – egyesület számlát jellemzően nem bocsájt ki. Kötelező-e szeptember 30-áig regisztálnia az online számlarendszerhez, vagy elegendő a későbbiekben, a számla kibocsátását megelőzően megtenni azt? Köszönöm szépen válaszát!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Papíralapú számla kiállítása július1-je után

Áfa

Tisztelt Szakértő! Kisadózó partnerünk szeptember 13-án az augusztus havi szolgáltatásáról papír alapú számlát nyújtott be nekünk. Július 1-jétől köteles lenne online számlát kiállítani ő is? Befogadhatjuk a papíralapú számlát? Nagyon köszönöm válaszuk!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Online számlázás

Áfa

Egy biztosítással foglalkozó egyéni vállalkozó eddig számlázóprogramot használt a számlázásához, amit a a biztosító társaság bocsátott rendelkezésre. Ettől a biztosító társaságtól kapott jutalékot a munkája után. Most a társaság számviteli bizonylatot állít ki a számára, és egyidejűleg utalja a jutalék összegét az egyéni vállalkozónak. Erről a számviteli bizonylatról kell kiállítania számlát az egyéni vállalkozónak? Válaszukat előre is köszönjük.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Számlaadat-szolgáltatás

Áfa

Szeretném kérdezni, hogy ha a kereskedő meg például a cukrász alanyi adómentességet választott, akkor a bejövő számláiról hogyan szolgáltat adatot, nincs áfabevallása? Köszönöm válaszukat.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Különbözet szerinti adózás

Áfa

Tisztelt Adószakértő! Ügyfelünk személygépjármű-, könnyűgépjármű-kereskedelemmel foglalkozik, és az autókat általában külföldről szerzi be (a számla tartalmazza a különbözet szerinti adózást). 1.) kérdés: Az autókon végzett felújítási, javítási költségek áfája levonható-e? 2.) kérdés: Mivel a személygépkocsikat viszonylag hosszú idő múlva tudja értékesíteni a beszerzéshez képest, ezért gépjármű-kereskedelem mellett bérbeadással is akar foglalkozni. Adóköteles tevékenységet végez vele, akkor kiszámlázza a személygépjármű-kölcsönzést 27%-os áfával. Helyes ez így? 3.) kérdés: Továbbá az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben, a személygépjármű-kölcsönzésben részt vevő személygépkocsik után kell cégautóadót fizetni? 4.) kérdés: A személygépjármű-kölcsönzés pénztárgépköteles tevékenység. De ha ügyfelünk minden esetben tudja biztosítani számlaadási kötelezettséget, akkor is köteles a pénztárgép-üzemeltetésre tevékenységéből eredően? 5.) kérdés: A személygépjármű-kölcsönzésbe bevont autót idővel mégis tudja értékesíteni. Értékesítéskor a különbözeti áfát alkalmazza, ilyenkor hogy néz ki a különbözeti áfa kiszámítása (mivel adóköteles tevékenységet is végzett vele időközben)? Köszönöm válaszát!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »
Figyelem! Bezárás

Kedves Előfizetőnk! A Kérdések és válaszok menüpont alatt egyszerre 100 db kérdés megfigyelésére van lehetőség. Ön elérte ezt a határt, így újabb kérdés követését úgy tudja beállítani, ha a korábbiakból töröl. A törléssel csak a saját megfigyelését törli, a kérdéseket természetesen továbbra is megtalálja az oldalon.

Kérjük, várjon! Kérjük, várjon!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close