Kérdések és válaszok

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
Szakértőnktől csak előfizetőink és egy alkalommal 14 napos próba felhasználóink kérdezhetnek!

Mielőtt kérdez...

Felhívjuk figyelmét, hogy a szolgáltatás keretében általános jellegű – a jogszabályi előírásokhoz, követelményekhez kapcsolódó – kérdések megválaszolására van lehetőségünk.

  • egy beküldött kérdésben lehetőség szerint csak egy kérdést fogalmazzon meg;
  • a kérdése mindig legyen konkrét, jól körülhatárolható;
  • a kérdésében próbáljon meg minél több információt megadni;
  • a kérdését lehetőség szerint egy témakörről és szakterületről (pl. áfa, szja, tao, tb) tegye fel;
  • ha név nélkül szeretne kérdést feltenni, ne írja alá a kérdését, és pipálja be az "anonim kérdésfeltevés" szöveg előtti négyzetet.

Részletes információt a Kérdések és válaszok szolgáltatásról ITT talál.

Megválaszolva

0 komment

Behajthatatlan követelések áfájának visszaigénylése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk szeretne élni az áfa-visszaigénylés lehetőségével behajthatatlan követelés esetén. Az lenne a kérdésem, hogy alapesetben az öt évvel ezelőtti teljesülési időpontnál nem régebbi számlák kerülhetnek szóba, ha minden egyéb feltételnek megfelelnek? Segítségét előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Elmaradt szállásfoglalások számlázása

Áfa

Tisztelt Adózóna! Helyes számlázással kapcsolatban szeretnék információt kérni. Panzió a bookingon keresztül ad ki szállást. A bookingon való foglalás után az ügyfél meggondolta magát. A booking levonta már a jutalékot, a foglalás kötbéressé vált a vendég felé. Hogyan lehet ezt helyesen számlázni? Valamint a panziónál egy magyar cég a dolgozójának foglalt szállást közvetlen, nem közvetítő által. Ez a cég rendszeresen foglal munkavállalójának, a panzióban hó elején előre utalással fizetnek. Legutóbb a munkavállaló mégsem érkezett meg. A cég nem kéri vissza a pénzt, a számla ki van állítva. Van teendő jelenleg a számlával ez esetben? (még nem eldöntött, hogy az összeget későbbi foglalásba beszámítják, vagy nem lesz mögötte valós szállásfoglalás mégsem.)

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Csoportos jóváíró számla könyvelése

Számvitel

Tisztelt Adózóna! Partnerünk önszámlázással 4 darab általunk kiállított számlára jóváíró számlát állított ki egységárváltozás miatt. Ezt olyan módon tette meg, hogy a számlákon szereplő tételekre egyesével készített credit note-ot, ami következtében több, mint 200 darab számlát küldött meg részünkre. Az a kérdésem, hogy ezeket a jóváíró számlákat a 4 darab eredeti számla szerint csoportosítva 4 darab kimenő jóváíró számlaként könyvelhetjük-e, vagy pedig egyesével kell a papíralapon megkapott több, mint 200 darab számlát könyvelni?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Társasház könyvelésének ellenőrzése

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy társasház egyik tulajdonosa úgy döntött, hogy saját költségén egy szakember bevonásával a társasház könyvelését ellenőriztetné, visszamenőleg X évet. Ezt jegyzőkönyvbe is vették az elszámoló közgyűlésen. Van-e lehetősége erre a társasház egy tulajdonosának, kötelessége-e a társasházat könyvelő cégnek alávetni magát a magánvizsgálatnak, harmadik félnek kiadhatja-e a társasház számviteli bizonylatait, dokumentumait? A könyvelés nem a társasházzal szerződött a számviteli szolgáltatás nyújtására, hanem a közös képviselővel. Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Vevői tulajdonú csomagolóanyag II.

Áfa

Tisztelt Szakértő! Szeretném pontosítani a tényállást az érintett kérdésnél: https://adozona.hu/kerdesek/2024_6_20_Vevoi_tulajdonu_csomagoloanyag_sz_rao A csomagolóanyag nem a mi tulajdonunk, hanem vevői tulajdon. A vevő kér meg bennünket egy megrendelés formájában, hogy szerezzük be a szükséges csomagolóanyagot helyette, amit aztán kifizet nekünk. Miután mi beszereztük, továbbszámlázzuk a vevőnek az általa küldött megrendelésre, amin csak a csomagolóanyag szerepel, így az ő tulajdona lesz. Remélem sikerült elmagyaráznom a helyzetünket, várjuk válaszukat!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Áfabevallás özvegyi jogon folytatott vállalkozásnál?

Áfa

Tisztelt Szakértő! A kérdésemre konkrétabb választ vártam (https://adozona.hu/kerdesek/2024_6_17_Afa_bevallas_az_ozvegyi_jogon_fol_gbi). Mivel a vállalkozás özvegyi jogon folytatólagosnak tekinthető (dolgozóknál munkajogilag is így van). Akkor a kérdésem az, hogy adózás vonatkozásában az átmeneti időszak bejövő számláinak áfáját hogyan kaphatja vissza a vállalkozás? A jogszabályok erre az átállásra 90 napot írnak elő.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Külföldi megbízás II.

Általános

Kedves Hunyadiné Szűts Veronika! Köszönöm a gyors reagálást! https://adozona.hu/kerdesek/2024_6_24_kulfoldi_megbizas_ytj Az alap kérdésre azonban nem kaptam választ! Jelen esetben belföldi illetőségű magánszemélyről van szó, aki munkaviszonyszerűen dolgozik az angol cég részére. Az illető magyar állampolgár, a munkát itthon végzi. Magyarországon alkalmazásban áll, illetve van egy átalányadós egyéni vállalkozása is. Tehát a megállapodásuk szerint az szja-t Angliában vonják tőle, és ott is fizetik be, míg a magyar szochót és tb-t az angol partner Magyarországra a NAV-nak utalná. A kérdés továbbra is az, hogy ezt a jogviszonyt melyik nyomtatványon kell a NAV felé bejelenteni, és melyik nyomtatvány szolgál a havi kötelezettségek bejelentésére. Az angol cég Magyarországon nincs regisztrálva. Köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Alkoholvásárlás

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy időseket tömörítő egyesület sok programot szervez a tagjai számára, ahol vannak olyan rendezvények, amelyeken az egyesület állja az ott felszolgált ételeket és italokat, amelyeket ők előzetesen mint egyesület megvásárolnak. Kérdésem, hogy van-e bármilyen adófizetési kötelezettségük ezután? Alkoholra van-e bármilyen külön szabály? Szeretnék költségként elszámolni, de mivel a tagdíjakból fizetik, nem szeretnének plusz terheket fizetni. Köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Nyugdíjszámítás

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Tisztelt Szakértő! Az érintett személy 2 év múlva éri ez az öregségi nyugdíjkorhatárt. A kérdésem az, hogy az utolsó 2 év keresete beleszámít-e a nyugdíjszámításnál? Tisztelettel

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

SZÉP-kártya adózása

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! "Az éves béren kívüli juttatásként adható keretösszeg 450 ezer forint, melyet arányosítani kell a munkában töltött idő alapján." Cafeteriaszabályzatunkban rögzítve van, hogy a 4 órás munkaviszonyban dolgozó munkavállaló évi 225 ezer forint SZÉP-kártya-juttatást kap. Az év közben érkező munkavállaló esetén a próbaidő letelte után visszamenőlegesen kapja meg az összeget. Kérdésem: ha egy munkavállaló 2023. december hóban lép be, a SZÉP-kártya-kifizetés csak 2024 márciusában fog megtörténni részére, ami azt jelenti, hogy 2024-ben 243 750 forint kerül kifizetésre. Ebben az esetben a 18 750 forint után kell-e plusz adót fizetnem? Mivel a szabályzatban foglalt 4 órás munkaviszony éves keret felett van, vagy nem kell pluszban megadózni, mivel az évi 450 ezer forintos kedvezőbb adózású keretbe ez belefér? Sajnos elbizonytalanodtam ez ügyben, hogy járok el helyesen, ezért kérem szíves állásfoglalását! Köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Munkaruha elszámolás

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk védő- és munkaruhát biztosít munkavállalói számára, amelyről belső szabályzat is készült. A kérdésünk ezzel kapcsolatban egyrészt az lenne, hogy amennyiben a munkáltató a kihordási időtől függetlenül nem kéri vissza a munkaruházati terméket a munkaviszony megszűnésekor, az jár-e valamilyen adóvonzattal? Továbbá megfelelően járunk-e el akkor, ha a munkaruházati termékek azonnal anyagköltségként kerülnek elszámolásra, mivel erről készletnyilvántartást nem vezetünk, és azok azonnal kiadásra kerülnek a munkavállalók részére? A visszavett munkaruházat nem kerül újból kiadásra, hanem leselejtezzük. Ebben az esetben szükséges valamilyen könyvelési korrekció elvégzése? Kell-e a selejtezésről nyilvántartást vezetni? Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Kölcsön késedelmi kamata

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaságnak pénzkölcsönnyújtásból származó követelése áll fenn egy magánszemély felé. A kölcsön nemfizetés miatt felmondásra kerül a vállalkozás részéről. A felek között fennálló kölcsönszerződés alapján a vállalkozásnak a felmondás időpontjától kezdődően a felmondott kölcsön összegére késedelmikamat-követelése keletkezik (a kölcsönszerződésben előírt kölcsönkamat ettől az időponttól kezdődően nem kerül felszámításra). A késedelmi kamat mértéke meghaladja a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt összegét. A késedelmi kamat terhelésre kerül minden év végén az adós részére és kiegyenlítésig a nullás számlaosztályban kerül kimutatásra (járó, de meg nem fizetett késedelmi kamat). Kérdésem, hogy ez esetben keletkezik-e a vállalkozásnak az Szja tv. 72. § szerinti kamatkedvezmény utáni jövedelem miatti adófizetési kötelezettsége? Változik-e az adófizetési kötelezettség az esetben, ha a késedelmi kamattal növelt kölcsön összegére a vállalkozás bírósági végrehajtást kezdeményez, de az adósnak nincs végrehajtható vagyona, jövedelme, így a követelés behajthatatlanság miatt a könyvelésből kivezetésre kerülne? Változna-e a kamatkedvezményből származó jövedelem összegének megítélése, amennyiben a felszámított késedelmi kamat összege nem érné el a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt összegét? Köszönettel!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Külföldi megbízás

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Milyen adatbejelentési illetve adózási vonzata van, ha valaki az Egyesült Királyságból mint magánszemély kap munkajövedelmet, de a megbízó nincs Magyarországon regisztrálva. A személyi jövedelemadót az angol cég vallja be és Angliában kerülne megfizetésre. A magyar megbízott vallaná be Magyarországon a tb-járulékot és a szochót. Ezen összegeket az angol cég utalná el a megadott számlaszámra. Melyik nyomtatványt kell erre használni? Köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Adószámos magánszemély átalányadó választása szálláshely-szolgáltatásra

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Könyvelőiroda vagyunk, és az egyik ügyfelünk egy adószámos magánszemély, aki (állítólag) a 2023. évi szja-bevallásban a szálláshely-szolgáltatásra átalányadózást választott. Ezt a tényt azonban nem tudta igazolni. A 2023. évi bevallása elveszett, az a könyvelő, aki a bevallást elkészítette, már egyáltalán nem dolgozik, nem elérhető. A kérdésünk az lenne, hogy hol tudnánk utánanézni, hogy az állítása valós-e? A NAV törzslapján semmi erre vonatkozó utalást nem láttunk. Válaszukat előre is köszönöm: Szabó Edina könyvelő

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Lakóingatlan bérbeadása átalányadózó, nyugdíjas vállalkozóként kft.-nek

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas, átalányadózó egyéni vállalkozóként, a vállalkozásba bevonva, tehát NEM önálló tevékenységként tervezem kiadni saját tulajdonú lakásomat egy kft.-nek. Ez a tevékenység már fel is lett véve a vállalkozói tevékenységek körébe. A következő sorokkal fogok számlát kiállítani a bérlő kft.-nek (nekik ez így megfelelne): • lakásbérleti díj, • közös költség havi díja, • közüzemi szolgáltatások havi díja. Kérdésem az, hogy az átalányadó alapjába beszámító bevételnek tekintendő-e ezek közül a közös költség és a közüzemi szolgáltatások díja is. Ez utóbbi a tényleges fogyasztások alapján az óraállások szerint lesz megállapítva. Amennyiben igen, mivel átalányadós vagyok 40 százalékos költséghányaddal, felteszem nincs módja ezen tételek levonására a bevételből. Köszönöm előre is válaszát! Üdvözlettel: Gárdonyi Péter

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Költséghányadok alkalmazása átalányadózónál

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni az alábbiakban: Adott egy főállású átalányadózó egyéni vállalkozó, akinek főtevékenysége méteráru-kiskereskedelem, (emellett függöny, textil lakberendezési cikk kiskereskedelem és rövidáru-, fonal-kiskereskedelem), tehát a 90 százalékos költséghányadot alkalmazza. Mi történik akkor, ha az eladott függönyt méretre is varrja? Ez megítélésem szerint a 1392 TEÁOR alá tartozik, melyre 80 százalékos költséghányad alkalmazása vonatkozna. Mivel a tevékenysége azonban a kereskedelem és alapvetően a függönyt adja el, alkalmazhatja-e továbbra is a 90 százalékos költséghányadot vagy az egész évi bevételére a 80 százalékot kellene alkalmaznia? Nem eseti jellegről van szó, igény van a járulékos szolgáltatásra. További kérdésem, hogy ebben az esetben fel kell-e vennie ezt a 1392 TEÁOR-t? Várom válaszát! Köszönettel: Szilvia

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

1 komment

Színház bérlet biztosítási munkavállalóknak

Szja / Ekho / Különadó

Kedves Szakértő! A munkáltató színházi bérletet szeretne venni, amit a munkavállalók rendelkezésére bocsát. A színházi bérlet egy páholyba szól, 4 ülőhelyre összesen. Az egyik színházba 150 előadásra ad jogosultságot a bérlet, a másik színházban korlátlanul lehet felhasználni, nincs konkrét előadás limit meghatározva. Adómentesen a minimálbérig lehet adni a munkavállalóknak ilyen típusú kulturális juttatást, de hogyan számoljuk ki az egy főre eső költséget, ha korlátlan a bérlet? Pontos nyilvántartást vezetnénk erről, hogy megfeleljünk a minimálbérnek. A másik kérdésem, hogy a munkavállalókon kívül kiknek adhatunk még ilyen juttatást, és hogyan kell eljárni ezek kezelésénél? Gondolok itt munkavállalók hozzátartozóira, megbízási jogviszonyban dolgozókra, esetleg vállalkozási szerződéssel bedolgozó contractorra, freelancerre? Köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Átalányadózás választásának lehetősége

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Átalányadózó egyéni vállalkozó 2023. decemberben megszüntette egyéni vállalkozását. 2024. júniusban új egyéni vállalkozást szeretne indítani. Van lehetősége arra, hogy újra az átalányadózást válassza?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Alapítványi támogatás + kölcsön kamata

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy kft. minden hónapban utalni szeretne egy gimnázium alapítványának 270 ezer Ft-ot hozzájárulásként, melyről igazolást kap az alapítványtól. Az lenne a kérdésem, hogy megteheti ezt, hogy minden hónapban utal az alapítványnak? Van ennek bármi más vonzata (adó stb.)? A másik dolog, hogy a kft. egy másik kft.-nek szeretne adni egy egyszeri kölcsönt, melyet pár hónapon belül vissza is utalnak neki (nem minősülnek kapcsolt vállalkozásnak). Az lenne a kérdés, hogy elfogadható az, ha úgy döntenek, hogy kamatmentes kölcsönt nyújt az egyik kft. a másiknak vagy mindenképp szükséges valamennyi kamatot megállapítani (ha igen, akkor mennyi a minimum, ami elfogadható)? Mi a helyes és elfogadható eljárás? Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Nyugdíjas egyéb jövedelme utáni szocho

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk szerzői jogdíjakat fizet ki többek között nyugdíjas jogutódoknak is. A jogutódoknak kifizetett jogdíj egyéb jövedelemnek számít. A kérdésem, hogy a jövedelem után kell-e szochót fizetni, és ha kell, kinek? A kifizetőnek vagy a nyugdíjas magánszemélynek? Véleményem szerint a nyugdíjas magánszemély ebben az esetben nem mentesül a szochofizetés alól. Ha a magánszemélynek van fizetési kötelezettsége, akkor a kifizetőnek van-e szocholevonási kötelezettsége? Válaszát köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »
Figyelem! Bezárás

Kedves Előfizetőnk! A Kérdések és válaszok menüpont alatt egyszerre 100 db kérdés megfigyelésére van lehetőség. Ön elérte ezt a határt, így újabb kérdés követését úgy tudja beállítani, ha a korábbiakból töröl. A törléssel csak a saját megfigyelését törli, a kérdéseket természetesen továbbra is megtalálja az oldalon.

Kérjük, várjon! Kérjük, várjon!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ
2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30