Kérdések és válaszok

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
Szakértőnktől csak előfizetőink és egy alkalommal 14 napos próba felhasználóink kérdezhetnek!

Mielőtt kérdez...

Felhívjuk figyelmét, hogy a szolgáltatás keretében általános jellegű – a jogszabályi előírásokhoz, követelményekhez kapcsolódó – kérdések megválaszolására van lehetőségünk.

  • egy beküldött kérdésben lehetőség szerint csak egy kérdést fogalmazzon meg;
  • a kérdése mindig legyen konkrét, jól körülhatárolható;
  • a kérdésében próbáljon meg minél több információt megadni;
  • a kérdését lehetőség szerint egy témakörről és szakterületről (pl. áfa, szja, tao, tb) tegye fel;
  • ha név nélkül szeretne kérdést feltenni, ne írja alá a kérdését, és pipálja be az "anonim kérdésfeltevés" szöveg előtti négyzetet.

Részletes információt a Kérdések és válaszok szolgáltatásról ITT talál.

Megválaszolva

0 komment

Kedvezményezett kiválás

Társasági adó / Innovációs járulék

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kiválásban szeretném véleményét kérni. Az "A" zrt.-ből kiválás útján létrejön 4 új (B-C-D-E) kft. Az "A" Zrt. részvényesei X és Y magánszemély 50–50 százalékos tulajdonosi részesedéssel. A kiválással létrejövő 4 új kft. tulajdonosi szerkezete a következő lenne: B és C Kft. esetében X magánszemély 100 százalékos tulajdonos, D és E Kft. esetében Y magánszemély lenne 100 százalékos tulajdonos. Az "A" Zrt. változatlan részesedési aránnyal működne tovább a kiválás után is. Új tulajdonos nem kerül be az átalakulási folyamat során, pénzeszköz kiadására nem kerülne sor. A kiválást valós gazdasági érdekek alapozzák meg. A jelenlegi Tao. törvény 4. §. 23/a pontja alapján a fentiekben vázolt kiválás megfelel-e a kedvezményezett átalakulás feltételeinek, tekintettel a Nemzetgazdasági Minisztérium 1002/2011. – NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 5228732063/2011. számú tájékoztatására is? Köszönettel!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Kiskereskedelmi adó

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy élelmiszeripari cég (TEAOR szerint kis- és nagykereskedelmi tevékenységet is végez) idén év közben megszüntette a magánszemély vevőknek történő értékesítést, a saját munkavállalói részére viszont egyelőre fenntartja a vásárlás lehetőségét. Az a kérdésünk, hogy mindez hogyan befolyásolja a kiskereskedelmiadó-kötelezettségét, illetve az adóelőleg-fizetési kötelezettségét erre az évre vonatkozóan? A dolgozói vásárlás is magánszemélynek történő értékesítésnek számít, és a kiskereskedelmi tevékenység fogalma alá tartozik-e? Időben arányosítható-e az árbevétel mint adóalap a magánszemélyeknek történő értékesítés éven belüli megszüntetése miatt? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Ügyvezető költségelszámolása

Általános

Magyarországi székhelyű és telephelyű kft. ügyvezetője Svájcban lakó magyar állampolgár. A lakóhelye és magyarországi üzleti célú utazásai során felmerülő költségei elszámolhatók-e közreműködőként, illetve alkalmazottként?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Angol állampolgár tartózkodási engedélye

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgár házasságot kötött egy angol állampolgárral. Ahhoz, hogy Magyarországon éljen 90 napnál tovább, tartózkodási engedély kell. Biztosítást szeretne kötni alapellátásra, kell-e tajszám? Angol állampolgár, ha nyugdíjas illetve, ha nem, milyen formában vállalhat Magyarországon munkát? Ebben az esetben kell-e adóazonosító szám? Köszönettel: Fidler Gáborné

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Átalányadózás

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Van egy jelenleg katás egyéni vállalkozóm, aki 10.01-jével áttér átalányadózásra. Villanyszereléssel foglalkozik, tehát a 80 százalék költségelszámolás vonatkozik rá. Rokkantsági ellátásban részesül C2-es csoport 51%-os egészségügyi károsodással. Jól gondolom, hogy a garantált bérminimum 2-szereséig kedvezményben részesül a szociális hozzájárási adóból, tehát ez összegig nem kell megfizetnie az adót? Továbbá három kiskorú gyermeket nevel, amelyre igénybe venné a családi járulékkedvezményt is havonta, illetve van súlyos fogyatékosság miatti kedvezménye is. Példa: bevétele: 600 ezer forint. Átalányjövedelem: 120 000 forint. A járulékok alapja a 2158-as bevallás tekintetében a 219 ezer forint lesz, adókedvezmény szempontjából viszont a 120 ezer forintot vehetem figyelembe? Ezáltal szochót, szja,-t nem kell fizetnie, tb-járulékként 18 315 forintot kellene fizetnie. Köszönöm válaszát

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Betegszabadság számítása 2021

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Hogyan kell a betegszabadságot kiszámítani, ha év közben létesül új munkaviszony? A 15 nap éves szinten jár, vagy minden új munkaviszonnyal újrakezdődik? Vagy időarányosan kell számolni, mint a szabadságot? Tisztelettel Munka-Kör alapítvány a Hallássérültekért

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Munkavállalói nap költségei

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértők! Cégünk alapításának kerek évfordulóját ünnepelte, és a dolgozók részére rendezvényt szervezett. A helyszínen egy sátras, élőzenés program volt, annak minden kellékével. A rendezvénynek volt reprezentációs része (étel, ital) is, illetve nagyobb értékű tombolaajándékok. Az összes programról egy közös számlát kap a cég, kivéve a reprezentációról. Kérdésem az, hogy a 318/2021. kormányrendelet alapján a reprezentációs részre elég megfizetni a 15%-os szja-t (1,18%-os alappal számolva), a többi elemre pedig a szokásos 1,18%-os alap után a 15% szja-t és 15,5% szocho-t? Ebben az esetben a tombolatárgyak is ez utóbbihoz kapcsolódnak? Vagy azok bérjellegű tételként adóznak személyenként? Köszönöm válaszukat előre is! Üdv: Zsuzsa

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Munkabér csökkentése

Munkajog

A munkavállaló 4 évnyi munkaviszonnyal rendelkezik az adott munkáltatónál. 2021. 05. 01.napjától öregségi nyugdíjban részesül. Munkaviszonya jelenleg is folyamatos az adott munkáltatónál. A munkáltató munkaszerződés-módosítást kezdeményez, melyben csökken a munkavállaló órabére, azonban más feltétel (mint például a heti munkaidő, munkakör) nem változik. Szabályos-e a munkáltató eljárása abban az esetben, ha a munkavállaló aláírja a munkaszerződés módosítást?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Kkt. átalakulása bt.-vé

Általános

Társasági szerződés módosításával a kkt. bt-vé alakult, adószáma nem változott. A cégbíróság a kkt.-t végzéssel törölte, a törlést követő naptól a bt. bejegyzésre került. A cégbíróság a bt.-t új cégjegyzékszámon tartja nyilván. Kell-e a megszűnés napjára a kkt.-nek záró beszámolót, 2171-es és 21HIPA bevallásokat benyújtania?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Egyszemélyes kft. ügyvezetőjének halála

Társasági jog

Tisztelt Adózóna Szakértő! Adott egy egyszemélyes tulajdonossal rendelkező kft. A kft. ügyvezetője munkaviszonyban egyben a kft. egyszemélyes tulajdonosa. Az ügyvezető 2021. 03. 24-én elhunyt. A 2020. évi beszámolót a 2021. 05. 31-ei időpontig nem tudtuk beküldeni a Céginformációs Szolgálatnak, mivel az ügyvezető halála miatt nem volt és sajnos a mai napig nincs kijelölt felelős személy a cég képviseletére, aki a beszámolót elfogadná. Ügygondnok kijelölése sem a jegyző, sem a közjegyző részéről eddig nem történt. Az elhunyt ügyvezetőnek nem volt közvetlen hozzátartozója, hagyatéki tárgyalás eddig nem történt. Tudomásunk szerint a kijelölt ügygondnoknak lenne lehetősége arra, hogy ideiglenes ügyvezetőt jelöljön ki, aki a cég képviseletét elláthatná, a munkáltatói jogokat gyakorolhatná Jelenleg a kft. alkalmazottai végzik a szokásos napi munkájukat, (fuvarozási tevékenység). Meddig maradhat így ez a bizonytalan helyzet? Az adóhivatal értesítése szerint az elhunyt ügyvezető cég képviseleti jogát visszavonták. Az adóbevallások beküldéséhez a könyvelőnek az állandó meghatalmazása továbbra is érvényes, amit hivatalos levélben a NAV megerősített, tehát a bevallásokat határidőben beküldésre kerülnek. Előre is köszönjük a választ!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság

Illeték

Tisztelt Szakértő! Adott egy belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság (kft.), és egy cég (bt.), amelyben jelentős mennyiségű bankszámlapénz van. A bt.-ből az 50%-os tag kilépne, és helyébe 25-25% részesedéssel két új tulajdonos lépne be. Ezt követően a bt. beolvadna a kft.-be. 1.) Tekintve, hogy a két új tag részesedést szerez a kft.-ben, azaz a belföldi ingatlannal rendelkező társaságban az egyesülés révén, keletkezhet-e visszterhes vagyonátruházási illetékfizetési kötelezettségük? 2.) A belföldi ingatlannal rendelkező társaság üzletrészének ajándékozása illetékmentes lehet-e, ha annak egyéb feltételei fennállnak (az egyik új tag a régi tag egyenes ági leszármazottja)? 3.) Az ingatlanvagyonnal rendelkező társaság minősítése során, figyelmen kívül kell hagyni a pénzeszközöket, pénzköveteléseket, aktív időbeli elhatárolásokat és kölcsönöket. Nem nevesíti azonban az értékpapírokat. Ha az egyesülés után a vállalkozásban lévő bankszámlapénzt értékpapírokba fekteti a vállalkozás, ami az eszközük értékének kb. 30%-t tenné ki, akkor a Kft. már nem minősülne belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társasának? Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Import szolgáltatás

Áfa

Tisztelt Adószakértő! Egy amerikai cég rendszerhasználati díjról állított ki egy fizetési visszaigazolást, nem számlát. Ez alapján tudjuk csak a fizetendő áfát megállapítani, számla tőlük nem szerezhető be. A kérdéseim a következők: ez alapján a dokumentum alapján levonásba is helyezhető az áfa? Erre az áfatörvény 60. §-át kell alkalmazni a fizetendő áfa meghatározására, vagy ez csak a belföldi fordított adózású szolgáltatásnyújtásokra, termékértékesítésekre vonatkozik? Ha igen, akkor a teljesítés szerint kell meghatározni a fizetendő és levonható áfát? Mi a helyzet akkor, ha ez a cég áfát számított fel a szolgáltatásra? Ilyenkor a bruttó érték után kell felszámítani a fizetendő áfát? Hiába jeleztük, hogy cég vagyunk, adószám megadásával meg minden, szerintem magánszemélyként kezelt minket és felszámított 27 százalék áfát. Köszönettel várom válaszát!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Számlázás harmadik országba

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni: Magyar adóalany megbízott egy magyar céget termékek USA-ba történő szállítására. A fuvarköltségről beérkezett számla összegét ki szeretnénk számlázni az USA-ban lévő cégnek. Az amerikai cégnek nincs áfaszáma, mert ott nincs áfa. Milyen azonosító számot tüntessünk fel a számlán? Ez közvetített szolgáltatásnak minősül? Milyen áfavonzata van? Számlázható adómentesen? A magyar számlázó rendszerben adószám nélkül hogyan tudom beküldeni a számla adatokat a NAV részére? Milyen áfakódon kell jelenteni? Az áfabevallásban hol kell szerepeltetni ezt a tételt? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Áfabevallás téves adókulcs alkalmazása esetén

Áfa

Tisztelt Szakértő! A következőkben szeretném segítségét kérni: Vendéglátással foglalkozó ügyfelem 2020 októberében szerződést kötött az egyik legnagyobb ételkiszállító céggel. Mindenben megfelelt a COVID19 miatt alkalmazható 5 százalékos áfakulccsal történő számlázásnak, azonban az ételkiszállító cég saját számlázóprogramot használ, amivel ügyfelem nevében állította ki a számlákat (általában magánszemélyeknek), többnyire 27 százalékos áfával. Nem tisztázott, hogy amiatt, mert ügyfelem nem tájékoztatta, hogy alkalmazhatja az 5 százalékos adókulcsot, vagy az ételkiszállításra vonatkozó 27 százalékos adókulcsot, automatikusan használták. A számlákon nincs külön feltüntetve szállítási díj. Mivel a bizonylatokon 27 százalékos áfa szerepel, az áfabevallások ezek alapján kerültek beadásra. Kérdésem a következő: A bevallásban lehet-e a bizonylatok korrekciója nélkül 27 százalékos áfa helyett 5 százalékos áfát bevallani, illetve önellenőrzést benyújtani (közel 1000 db számlát kellene lejavítani), a törvényi előírásokra hivatkozva, vagy erre már utólag nincs lehetőség? Megtisztelő válaszukat köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Átalakított befektetői részjegy

Számvitel

Része-e a mezőgazdasági szövetkezet jegyzett tőkéjének az átalakított befektetői részjegy névértéke?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Német cég magyar fióktelepe

Kata, kiva

Egy magyar kivás kft. egy német cégnek a magyar fióktelepe. A tulajdonos a német cégben és a magyar cégben is ugyanaz. A tulajdonos a magyar fióktelepből akar osztalékelőleget kivenni, holottt a fióktelepnek nincs eredménye. Az eredmény nem a magyar cégben termelődött, hanem a német cégben. Én semmiképp nem javaslom, mert a 7. cikk is kimondja, hogy az a nyereség, ami a németeknél termelődött, nem vehető ki osztalékként a másik tagállamban. Válaszukat előre is köszönöm! Szikora Mária Számítás kft.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Kölcsön elengedése

Általános

Tisztelt Szakértő! Kölcsöntartozása van "A" Kft.-nek "B" Kft.-vel szemben. A két cég a kiva alá tartozik, és kapcsolt vállalkozásnak minősülnek. Az lenne a kérdésem, hogy ha a kölcsön elengedésre kerül, úgy milyen adófizetési kötelezettsége lesz "A", illetve "B" cégnek? Válaszát előre is köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Kiva, adóalap növelése

Kata, kiva

Kiva hatálya alá tartozó kft. 1 millió forint névértékű jegyzett tőkéjét maga a társaság 10 millió forintért visszavásárolta. A számviteli törvény szerint a visszavásárlástól számított 1 éven belül el kell adni vagy be kell vonni. A társaság a bevonást választotta. Ebben az esetben az üzletrész alapjául szolgáló 1 millió Ft törzsbetét összegével a törzstőkét le kell szállítani, a jegyzett tőke ezzel az 1 millió forinttal csökken. A névérték és a visszavásárlási érték közötti különbözettel azaz a 9 millió forinttal az eredménytartalékot kell csökkenteni. Mivel a saját üzletrész bevonása a saját tőkét módosítja, kérdésem hogy a kivaalapot az 1 millió forint névértékkel növelem vagy a 10 millió forint visszavásárlási értékkel? A kft.-nek a kivás időszak előtti eredménytartaléka 10 millió forint felett van, ezt tudom csökkenteni, ha van ennek jelentősége. Előre is köszönöm, várom válaszukat. Ganczer Tibor

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Kata – kapcsolt vállalkozás

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Adott "A" társaság, amelynek száz százalékos tulajdonosa egy magánszemély. Ez az "A" társaság befolyást szerez "B" társaságban. "B" társaságba beszámlázna egy katás egyéni vállalkozó, aki "A" társaság magánszemély tulajdonosának a testvére. A fenti esetben beszélhetünk kapcsoltságról? Köszönöm válaszukat. Üdvözlettel.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Átvételi elismervény

Általános

Tisztelt Cím! Vállalkozásunk egy dolgozója hivatali célból szállást vett igénybe, a szállásdíjról kapott számlát, de az idegenforgalmi adóról nem, csak egy átvételi elismervényt. Kérdésem az lenne, hogy csupán az átvételi elismervény alapján jogosult vagyok-e költségként számolni a megfizetett idegenforgalmi adó összegét? Átvételi elismervényre is fel kellett volna tüntetni a vevő adószámát? Válaszukat előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »
Figyelem! Bezárás

Kedves Előfizetőnk! A Kérdések és válaszok menüpont alatt egyszerre 100 db kérdés megfigyelésére van lehetőség. Ön elérte ezt a határt, így újabb kérdés követését úgy tudja beállítani, ha a korábbiakból töröl. A törléssel csak a saját megfigyelését törli, a kérdéseket természetesen továbbra is megtalálja az oldalon.

Kérjük, várjon! Kérjük, várjon!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close