Kérdések és válaszok

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
Szakértőnktől csak előfizetőink és egy alkalommal 14 napos próba felhasználóink kérdezhetnek!

Megválaszolva

0 komment

Láncügylet – áfastátusz

Áfa

A következő ügylet adózásának értelmezésében kérjük a segítségüket: Adott egy török cég („TR”), amelynek a birtokában van a megvásárlandó alapanyag. Ezt az alapanyagot vásárolja meg tőle egy szlovák társaság („SK”). A tranzakció során a „TR” cég a török adószámát használja, az „SK” cég pedig a szlovák közösségi adószámát használja. Az „SK” cégtől az alapanyagot egy magyar társaság („HU”) veszi meg. Ebben a tranzakcióban az „SK” cég továbbra is a szlovák közösségi adószámát kívánja használni. A „HU” magyar cég a szóban forgó alapanyagot tovább fogja értékesíteni egy svájci cégnek (továbbiakban „CH”), amely ezt a gyártási tevékenysége során fel fogja dolgozni. A svájci cég ebben a tranzakcióban a svájci adószámát kívánja használni. Úgy gondoljuk, hogy egy olyan láncügylet fog kialakulni, amiben 3. országból indul az áru egyenesen egy másik 3. országba, a számlázás pedig 3. ország „TR” Kft. → EU-s cég „SK” → EU-s cég „HU” → 3. ország „CH”. A fuvar megrendelését és annak az összes költségét a szlovák „SK” cég fogja viselni. A vámolást és a belföldiesítést a svájci „CH” cég fogja elvégezni Svájcban. Ennek költségeit (vám és egyéb költségek) is ő fogja viselni, a svájci áfát is ő rendezi le a svájci adóhatósággal. Szerintük nem kell a magyar cégnek svájci adószámot kérni az ügylethez. Hogyan kell helyesen eljárnia a magyar cégnek, milyen adószámot használjon, történik-e valahol a láncban EU-s értékesítés, jók lesznek a svájci vámolás papírjai a bizonylatoláshoz?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Katás egyéni vállalkozó egyszemélyes kft. tulajdonosa lehet-e?

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Létrehozhat-e egyszemélyes kft.-t egy olyan egyéni vállalkozó (vállalkozása mellett), aki katás, áfaalany és a kft.-ben lenne főállású munkaviszonyban biztosított.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Általános

Tisztelt Szakértő! Katás bt. jelenleg alanyi mentes az áfában, Németországból vásárolna közösségi adószámmal Bemer gépeket, egy gép átlagosan 4-4,5 ezer euró bruttó áron. Ezeket bérbe szeretné adni magánszemélyeknek, valamint közvetítene is, amiért a gépet forgalmazó cégtől jutalékot kapna. Bizonyos esetekben a megvásárolt gépet közvetlenül eladná, esetleg kezelést végezne vele. Kérdésem, hogy az eszközbérbeadás befolyásolja-e a kata adózást? Az alanyi mentesség értékhatára alatt kell-e áfával számolnia, mivel közösségi beszerzésként nem fizeti meg az áfát, értékesítésnél áfa nélkül, saját árréssel értékesít? A bérbadott eszközöket, ha később értékesíti kell-e áfát fizetnie, ha igen milyen arányban? A felsorolt tevékenységeket milyen TEÁOR szám alatt végezheti? Segítségét előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Munkahelyteremtő bértámogatási program – 6+3 havi 100% támogatás

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Munkahelyteremtő bértámogatásban résztvevő munkavállalónk szeretne munkahelyet változtatni, felmondana. A támogatott 6 hónap letelt, a továbbfoglalkoztatás 3 hónapja van hátra. Szerződése határozatlan idejű. Kérdésem: ha felmond, van-e a munkáltatónak a felvett támogatásra visszafizetési kötelezettsége? A nettó létszámnövelés megtartására alkalmaznia kell-e új munkaerőt? Tisztelettel: Fábián Imre

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Megfizetett kata melletti táppénz és bevételi korlát

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő! Amennyiben a katás főállású vállalkozó – akinek van alkalmazottja, aki munkát végez folyamatosan – megfizeti a havi 50 ezer forintot, de mellette táppénzt kap az államtól (és nem jelzi a 30 napot meghaldó keresőképtelenségét a 20T101E adatlapon), akkor csökken-e a bevételi értékhatár összege? Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Angliába nyújtott szolgáltatás számlázása 2021-től

Kata, kiva

Alanyi adómentes, katás bt., amelynek van közösségi adószáma Angliába nyújt szolgáltatást, képeit értékesíti többek között könyvborítónak. Hogyan tudja leszámlázni 2021-től, mit kell a számlára írni? Ha ugyanez a cég honlapüzemeltetést végez szintén az angliai cégnek, hogyan számlázza ki a szolgáltatását. Válaszukat köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Kata számlakiállítás

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Katás AM egyéni vállalkozóként online órák keretében tartok matematika korrepetálást. Két eset merült fel: a) az órákat egy hónapra (időszakra) fizetik ki előre; vagy b) az órákat egy hónap (vagy bizonyos időszak) után fizetik ki átutalással. Hogyan kell a számlát kiállítani ezekben az esetekben a teljesítési idő tekintetében? Nagyon szépen köszönöm a válaszát előre is!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Egyéni ügyvéd átalakulása ügyvédi irodává

Általános

Milyen számviteli, adózási lépései vannak az egyéni(vállalkozó) ügyvéd átalakulásának ügyvédi irodává? Köszönettel!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

1 komment

Tevékenységbővítés miatt társaságiszerződés-módosítás

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy társaság tevékenységi körét bővítené. Sem a tulajdonos, sem a munkavállaló nem rendelkezik megfelelő képesítéssel a bővítéshez. Ehhez kapcsolódóan a megoldásra több verzió is felmerült, kérdéseim ehhez kapcsolódnak. Megfelelő munkatárs alkalmi munkavállalóként történő foglalkoztatásával végezhető-e a tevékenység (tekintettel arra, hogy az elején a megrendelések volumene még kétséges)? Ha ez a konstrukció járható, és a képesített magánszemély a társaság tulajdonosi körébe lép, akkor is lehet-e alkalmi munkavállaló, vagy ekkor már munkaszerződést kell vele kötni a feladat végzése esetén arra az időre, amíg még dolgozik (nyilván a járulékfizetési alsó határt figyelembe véve kell a jövedelem után fizetni)? Ha a társasági szerződésben kikötik, hogy csak munkaszerződés alapján dolgozik, és jelenleg csak heti 20 órás munkaszerződése van, kell-e megfizetni legalább a minimum járulékot utána, mivel nincs főállású munkaviszonya? Előre is köszönöm segítségét!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Áttérés katára

Kata, kiva

Tisztelt Szakértő! Az alábbi értelmezésben kérem a segítségét: „Ha az egyéni vállalkozó adózó kisvállalkozói (adó)kedvezményt vett igénybe, vagy fejlesztési tartalék, foglalkozási kedvezmény révén csökkentette a bevételét, akkor a kata időszak alatt is érvényesek rá az említett kedvezmények végleges érvényesítésére vonatkozó szabályok. Az olyan kedvezményeknél, amelyeket meghatározott számú adóévben lehet igénybe venni, a kata időszak alatt lezárt adóévet is figyelembe kell venni.” Kérdésem, ha az ügyfél 2021-től katára kíván áttérni, képezhet-e 2020-ban az egyéni vállalkozásában fejlesztési tartalékot? Köszönettel. Szalánczi Dóra

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Számlahelyesbítés/NAV-állásfoglalás

Áfa

Tisztelt Nagy Norbert úr! Szakértői válaszaiban többször hivatkozik az alábbi állásfoglalásra: https://adozona.hu/kerdesek/2020_9_7_Betetdijas_gongyoleg_dpn https://adozona.hu/kerdesek/2020_9_7_Betedijas_gongyoleg_mui A NAV egy korábbi állásfoglalása alapján, „amennyiben az ügyletek nagy mennyisége miatt az eredeti ügyletre vonatkozó számlának a visszakeresése irreálisan magas adminisztratív terhet jelent a számlakibocsátónak, így nem tudják beazonosítani az eredeti számlákat, elfogadható az a megoldás, hogy a legutolsó kibocsátott számlára hivatkoznak, amennyiben annak összege nem éri el a helyesbítő számla abszolút értékének összegét, akkor időben visszafelé haladva a soron következő számlára vonatkozóan kell a hivatkozási kötelezettségnek eleget tenni.” Kérem, hogy amennyiben lehetséges, tegye közzé az állásfoglalást, illetve kérem tájékoztatását, hogy pontosan az áfatörvény mely paragrafusa alapján lehetséges az állásfoglalásban említett módon elvégezni a számlahelyesbítést! Cégünk számára is nagy adminisztrációs terhet jelent, hogy egy visszáruügylet kapcsán sokszor 10-15 darab korábban kiállított számlát kell helyesbíteni. Köszönjük!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Egyéni vállalkozás vagy őstermelés

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! A T/13261. számú törvényjavaslat szerint, aki eddig egyéni vállalkozóként végzett őstermelői tevékenységet, az 2021.01.01-től mezőgazdasági őstermelőnek minősül, ha pedig mégis egyéni vállalkozó akar lenni, akkor törlik az őstermelői nyilvántartásból. Vonatkozik-e ez azokra is, akik eddig kizárólag egyéni vállalkozóként végeztek őstermelői (szántóföldi növénytermesztés és szarvasmarhatartás) és kiegészítő tevékenységet (mezőgazdasági szolgáltatás), és 2020. decemberben regisztráltatják magukat őstermelőként. Ebben az esetben minden adójogi következmény nélkül (például tárgyi eszközök utáni áfafizetés) a 2021. adóévtől mezőgazdasági őstermelőként adózhatnak? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Őstermelő, családi gazdaság

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Őstermelő 2020-ban 950 ezer forint bevételt számlázott, amelynek az ellenértékét meg is kapta. Amennyiben még az idei évben már meglévő családi gazdaság tagjává válik, miként adózhat a megkapott 950 ezer forint bevétel? Azt szeretnénk, hogy ez is a családi gazdaság bevétele legyen. Van-e erre lehetőség? A családi gazdaság tagjai az idei évre átalányadózási formát választottak, viszont az őstermelő, aki belépni szeretne, ő nem választotta ezt az adózási módot.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Kiegészítő tevékenység őcsg-ben

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! A 2021.01.01-től hatályos őstermelők családi gazdaságára (őcsg) vonatkozna a kérdésem. Értelmezésem szerint végezhető lesz kiegészítő tevékenység, például mezőgazdasági szolgáltatás, de ha az abból származó bevétel meghaladja a teljes bevétel 25%-át, akkor nem minősül majd őstermelői bevételnek, hanem önálló tevékenységből származó jövedelem lesz, amit a tagok között egyenlő arányban kell felosztani. Ez azt jelenti, hogy év végén kell majd megnézni, hogy meghaladja-e a 25%-ot, és ha igen, fel kell osztani a tagok között a bevételt, 10 százalék költséghányad vagy tételes költségelszámolás alapján meg kell állapítani a tagokra eső jövedelmet, ami után 15% szja és 15,5% szochofizetési kötelezettség keletkezik majd, amit az éves szja-bevallásban kell elszámolni? Egyéni vállalkozás a leírtak alapján nem szükséges a továbbiakban mezőgazdasági szolgáltatás nyújtása miatt? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Otthonfelújítási támogatás feltétele

Általános

Tisztelt Szakértő! Az Otthonfelújítási támogatásra jogosultság feltétele, hogy az igénylő és gyermeke a támogatással érintett lakásban legalább egy éve lakóhellyel rendelkezzen. Nem a jelenlegi lakóhelyünk szerinti lakásra szeretném igényelni a támogatást, hanem egy másikra, ami a tulajdonomban van. Jogosulttá válok a támogatásra, ha most bejelentkezünk a másik lakásba, 2020.01.01. után megkezdjük a felújítást, gyűjtjük a számlákat és az egy év lakhatás letelte után, a felújítás végeztével, vagyis 2021.12. hó után nyújtom be a támogatási igényt? Előre is köszönöm válaszát!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Otthonfelújítási támogatás

Általános

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy a megjelent 518/2020. számú kormányrendelet szerint 2021. január 1-jétől igényelhető támogatás esetén arra a lakásra is lehet igényelni, amely egy gazdasági társaság székhelyeként is be van jegyezve? A többi feltétel teljesül (100 százalékos tulajdoni hányad, több mint 1 éve a tulajdonomban van). Válaszát köszönöm szépen!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

2 komment

Kivás bt.

Kata, kiva

Kivás bt.-ben a nyugdíjas édesanya a beltag, a fia munkaviszonyban ügyvezető, kültag. A nyugdíjas beltag az eredményt nem osztalékként, hanem közreműködői díjként venné fel adó- és járulékmentesen, melyet aztán odaajándékozna a fiának. Megteheti-e, és ha igen, akkor a közreműködői díj felvételének van-e valamilyen szerződési kötelme, vagy elég a pénztári bizonylaton történő kifizetés?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Áttérés katáról taóra

Kata, kiva

Tisztelt Adózóna! A katatörvény módosítása miatt kénytelen vagyok 17 év után áttérni a társasági adóra. Azt szeretném kérni Önöktől, hogy a taóban költségelszámolással kapcsolatos elgondolásaimat erősítsék meg, vagy küldjék meg a helyes válaszukat. 1. Betéti társaság 1 fő bel- és 1 fő kültagja öregségi nyugdíjas, a minimálbér 30%-át meghaladó bruttó megbízási díj kifizetése után sem a tagnak, sem a kifizetőnek a 15% személyi jövedelemadón kívül nem kell járulékot és munkaerőpiaci hozzájárulást sem fizetnie. A havi egészségügyi szolgáltatási járulékot sem kell nyugdíjasként megfizetni. 2. Betéti társaság három kültagja heti 36 órát meghaladó munkaviszonyban dolgozik, mellette a társaságban személyesen közreműködnek, melynek ellenértékeként havi bruttó 45 ezer forint megbízási díjban részesülnek. Tudomásom szerint a minimálbér 30%-át el nem érő havi kifizetés esetén nincs egyéni járulékfizetési kötelezettség. A tagoktól 15% szja kerül levonásra, a kifizető pedig 15,5%-os szocho fizetésére kötelezett az éves 3 millió 864 forint összeg eléréséig. 3. A 2. ponthoz: havi „nagyösszegű” munkabér esetén év elején nyilatkozhat-e a kültag, hogy a bt.-ben ne vonjak le a szochót, vagy pontosan meg kell várni amíg a szochofizetés felső határát eléri a másik kifizetőnél teljesített munkabérkifizetés összege? 4. Társaságomnak nincs szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettsége. A fentiekben részletezett (1 fő beltag és 4 fő kültag) megbízási díjon kívül más személyi jellegű jövedelemjuttatás nincs, alkalmazottat nem foglalkoztatunk. 5. Osztalék kifizetése esetén a nyugdíjas tagoknak is fennáll az szja és a szochofizetési kötelezettség. Lakóingatlan bérbeadása esetén csak szja-fizetés van. 6. Kérdezni szeretném, hogy a bt. költségei között elszámolhatja-e a kültagja saját tulajdonú személygépkocsijának kilométerátalány-költségét? Válaszukat előre is megköszönve, tisztelettel: Juhász József

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Késedelmi kamat

Általános

Tisztelt Szakértő! Késedelmi kamat számításával kapcsolatban keresek választ. Példámban kitalált számok/dátumok szerepelnek. X Kft. pályázatíró céggel kötött szerződést, sikerdíjban állapodtak meg, mely 5 millió forint + áfa. X Kft. nem nyerte meg a pályázatot, ám a partner cég követeli a sikerdíjat. A pályázatírás 2018.12.hóban valósult meg, ám számlát, előlegszámlát nem állított ki, csupán pro forma számlát 2019. 04.hóban. Bírói döntés alapján a sikerdíjon felül késedelmi kamatot is kell fizetnie X Kft.-nek, mégpedig 2019. 10. hótól. Jogosan fizetteti-e meg partner cég a késedelmi kamatot X Kft.-vel, ha még számlát sem állított ki? Kiállíthatja-e a számlát 2020. 11. hóra, vagy a teljesítés dátumát 2018. 12. hóra kell írnia? Abban az esetben, ha 2018-ra kellene, ám 2020-ra írja, kérheti-e X Kft. a számla helyes kiállítását? 2018-as teljesítési dátummal hogy néz ki ez a számla könyvelésben mindkét oldalon? Áfabevallást, társaságiadó-bevallást mindkét cégnek kell önrevízióznia 2018-ra, és a beszámolóban (ha eléri a mérlegfőösszeg 2 százalékát) a módosítások oszlopban feltüntetni? Számlabefogadói oldalon is kell önrevíziózni, vagy beállítható 2020. 11.hóra? Segítségét köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Bt. beltag munkaviszonya

Általános

Tisztelt Szakértő! Bt. beltagja – aki nem rendelkezik máshol biztosítási jogviszonnyal – elláthatja-e egyben az ügyvezetői feladatokat és a személyes közreműködését is munkaviszonyban? Amennyiben elláthatja akkor – gondolnám – elég csak ezt az egy jogviszonyát bejelenti a T1041-en. Amennyiben nem láthatja el, akkor külön be kell jelenteni a személyes közreműködést és a munkaviszonyt is?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »
Figyelem! Bezárás

Kedves Előfizetőnk! A Kérdések és válaszok menüpont alatt egyszerre 100 db kérdés megfigyelésére van lehetőség. Ön elérte ezt a határt, így újabb kérdés követését úgy tudja beállítani, ha a korábbiakból töröl. A törléssel csak a saját megfigyelését törli, a kérdéseket természetesen továbbra is megtalálja az oldalon.

Kérjük, várjon! Kérjük, várjon!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close