Számvitel

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság, az illeték alapja Cikk

A belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság vagyoni részesedésének visszterhes megszerzése esetén a vagyonszerzőnek illetékkötelezettsége keletkezhet. Az illetékfizetési kötelezettség megállapítása kapcsán első körben célszerűnek tűnik áttekinteni, hogy milyen esetekben keletkezik illetékkötelezettség. Második körben meg kell vizsgálni, hogy mi a vagyonszerzési illeték alapja, így lesz meghatározható a ténylegesen fizetendő illeték összege.

A mérlegkészítés időpontja – április, május legyen, esetleg február? Cikk

Nem mindegy? Csak készüljön el és helyezzük letétbe május 31-éig! Anélkül, hogy bármiféle kutatást végeztem volna a kérdésben, biztos vagyok benne, hogy a vállalkozók többsége egyetértően bólogatna fentiek hallatán. Pedig nagyon fontos döntésről van szó.

Nyílt végű pénzügyi lízing könyvelése Cikk

Hogyan kell elszámolni a cég által lízingelt személyautó utáni számlákat? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Devizában beszerzett tárgyi eszköz: így kell meghatározni a bekerülési értéket Cikk

A forintban beszerzett eszközök esetében alapvetően nem jelent gondot meghatározni az eszköz bekerülési értékét. Ha azonban az eszköz beszerzése nem forintban történik – ide értve a belföldi beszerzést is, ha azt devizában számlázzák – kérdés, hogy milyen árfolyamon kell elszámolni az értékét.

Cégautóval kapcsolatos számviteli és adózási kérdések – Ön mit gondol róla? Cikk

Egy vállalkozás élete manapság nehezen képzelhető el gépjármű nélkül még akkor is, ha a vállalkozás profilja nem szállítmányozás. Autót használnak a beszerzésekhez, járhat vele a munkavállaló, ügyvezető, de rendelkezhet a cég akár saját autóbusszal is a munkavállalók munkába szállítására, és akkor még csak néhány példát emeltünk ki a sokból. Számos jogszabállyal kell tisztában lenni ahhoz, hogy a gépjárművekkel kapcsolatos előírásokat maradéktalanul betartsuk. Szeretnénk megtudni önnek ezekről mi a véleménye!

Kapcsolt vállalkozás vagy sem? Cikk

Egy osztrák magánalapítvány tulajdonol 95-95 százalékban egy-egy cégcsoportot. Mindegyik cégcsoportnak van magyar leányvállalata. Ezek a magyar leányvállalatok kapcsolt társaságoknak minősülnek? Illetve kisvállalkozásnak minősülnek-e, egybe kell-e számolni a két cégcsoport adatait? – kérdezte az Adózóna olvasója. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Közösségi beszállítók – problémák a számlákkal Cikk

Az Adózóna olvasójának sok gondja adódik a közösségi beszállítók számláival. A helyzet tisztázásához Bunna Erika adótanácsadó nyújt segítséget.

A nap kérdése: sikkasztott a könyvelő, növelni kell az adózás előtti eredményt? Cikk

Egy könyvelő nagyobb összeget sikkasztott az ügyfelétől. A jogtalanul elvett összeg növelni fogja a cég társaságiadó-alapját? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A nap kérdése: miért felel a könyvvizsgáló? Cikk

Az éves árbevétel közel 20 százalékának megfelelő eltérést hozott, hogy egy nemzetközi holding tagjaként működő kft. külföldi anyavállalata elkészítette részére a transzferár-dokumentációt, melyben az ügyleti nettó nyereségen alapuló módszer és mérték szerepel. Ez kihatással van az eredményre, az adókra, a vagyon összegére, tehát a beszámolóban szereplő adatok helyességét befolyásolja. A könyvvizsgáló szerint nem feladata a transzferár-dokumentáció ellenőrzése. Elfogadható ez az értelmezés? Hogyan lehet így a beszámolót auditálni? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Ellenérték nélkül átvállalt tartozás mint elismert költség Cikk

Milyen feltételekkel lehet elismert költség két, egymással kapcsolt viszonyban levő vállalkozás estében az ellenérték nélkül átvállalt tartozás? Olvasói kérdésre Antretter Erzsébet a Niveus Consulting Group igazgatója válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi munkavállaló hazautazásának költségtérítése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ajándékutalány

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ösztönző program

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs