Számvitel

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Ingatlan felértékelése drágulás miatt Cikk

A kft.-ben lévő, nemrégiben vásárolt ingatlanok már jóval többet érnek, mint a nyilvántartott érték. Kértünk ingatlanbecslőtől szakvéleményt és felértékelte nekünk. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy a T12 mint értéknövekedést mivel szemben számolom el? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Május az adózási határidők hónapja: íme a legfontosabbak! Cikk

A magyarországi BDO adószakértői, Dr. Mucsi-Szabó Brigitta és Szollás Glória összegyűjtötte, milyen kötelezettségei vannak a hazai vállalkozásoknak május végéig. Nem túlzás, hogy adó szempontjából ez az egyik legintenzívebb hónap az évben.

BMW lízingje: kérdések a kkv-k beruházási kedvezményével és a fejlesztési tartalékkal kapcsolatban Cikk

Kft. személyautót lízingelt 2021-ben. Ezzel összefüggésben a fejlesztési tartalék képzésével, felhasználásával és a tao-alap csökkentésével, illetve mindezek feltételeivel kapcsolatban kérdezte az Adózónát olvasónk, Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Jogosulatlan áfa-visszaigénylés: ilyen számviteli és adózási következményekkel kell számolni Cikk

Olvasónk társaságánál a NAV ellenőrzése jogosulatlan áfa-visszaigénylést állapított meg korábbi, lezárt évre vonatkozóan, így ő ezzel kapcsolatban tett fel szakértőnknek adózási és számviteli kérdéseket egyaránt. Antretter Erzsébet a Niveus Consulting Group Kft. igazgatója válaszolt.

Osztalékfizetés euróban: lehet-e finanszírozni euróalapú tagi kölcsönből? Cikk

Könyveit forintban vezető kft. a tulajdonosai részére euróban fizetné ki a forintban jóváhagyott osztalékot. A cég pénzügyi likviditásának megtartása érdekében ugyanekkor tagi kölcsönt is nyújtana a kft.-nek az egyik tulajdonos.

Így kell adózni a munkáltató által fizetett életbiztosítási díj után Cikk

Hogyan kell adóznia a cégnek az alkalmazottakra kötött befektetési eszközalaphoz kapcsolódó életbiztosítási szerződés után, elszámolható-e a biztosítás díja? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

A nap kérdése: katás bt. társasági adós lesz, hogyan kell könyvelni a meglévő tárgyi eszközöket? Cikk

Katás bt. társasági adózóvá válik. Hogyan kell könyvelni a bt. meglévő tárgyi eszközeit a nyitó naplóba és a tárgyi eszközök közé? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő, mérlegképes könyvelő válaszolt.

Egyéni vállalkozók szja- és iparűzésiadó-bevallása: elég hozzá a pénztárkönyv? Cikk

A rövid válasz a kérdésre az, hogy nem. Az alábbiakban összefoglaltuk a „miérteket” is.

Újraindítási gyorskölcsön nyilvántartása Cikk

Olvasónk az újraindítási gyorskölcsön helyes könyvelésével, nyilvántartásával kapcsolatban kérte az Adózóna segítségét. A kölcsönszerződésben pontosan így van megfogalmazva: " A hitelprogram keretében nyújtott kölcsön állami támogatásnak, formáját tekintve kamatmentes kölcsönnek minősül". A kölcsön lehívásakor előleget folyósítanak. Greff Magdolna okleveles adószakértő (Finacont Kft.) válaszolt.

Adózás eredménytartalékból feltöltött jegyzett tőke után végelszámoláskor Cikk

Olvasónk a következőt kérdezte: Egy kft. eredménytartalékból rendezte a jegyzett tőkéjét a kötelező 500 ezer forintról 3 millió forintra emeléskor. Most végelszámolással megszűnik a kft. A végelszámolás lezárásával a kft. saját tőkéje 3 millió forint alá fog menni. Ilyen esetben is meg kell fizetni az eredménytartalékból feltöltött jegyzett tőke után az osztalékadót? Tehát ha a feltöltés 2,5 millió forint volt, a végelszámolással a saját tőke meg például 2 millió forint, akkor mi a teendő? Hogyan, mennyi után kell fizetni az osztalékadót, és hogyan kell szerepeltetni a 71-es bevallásban? Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Utalványok értékesítése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Rezsiköltség megosztása a tulajdonosok között

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Mikrogazdálkodói beszámoló

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs