Számvitel

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

A nap kérdése: energiahatékonysági adókedvezmény igénybe vehető-e bérelt épületen végzett beruházás esetén? Cikk

Energiahatékonysági adókedvezmény igénybe vehető-e bérelt épületen végzett beruházás esetén? – kérdezte olvasónk. Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

Átadható-e a személygépjármű üzembentartói joga? Cikk

Olvasónkban felmerült a kérdés, hogy egy kft. a tulajdonában álló személygépjármű üzembentartói jogát átadhatja-e, és ha igen, van-e lehetőség az átadás költségeinek elszámolására. Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Megjelent! Speciális kérdések a számvitelben 2. Cikk

Immáron második kiadványunkat szenteljük a számvitel speciális eseteinek. Nem véletlenül, hiszen egy vállalkozás mindennapjait nem mindig könnyű a számvitel nyelvére lefordítani. Nemcsak és nem elsősorban a mérleg elkészítése jelenti a problémát, hanem a részletesen nem szabályozott esetek, amelyek azonban egy vállalkozás számára kiemelten fontosak

Tagi kölcsön visszafizetése természetben, majd annak adományozása Cikk

Megszüntetné részesedését egy sportvállalkozás egyik tulajdonosa, a tagi kölcsönét a cég sporteszközzel fizetné meg. A volt tulajdonos az eszközöket egy egyesületnek adományozná. Milyen következményekkel járnak ezek az ügyletek? Olvasónk kérdéseire Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Kata után mikrogazdálkodói beszámoló? – 3. rész Cikk

A korábban kisadózó és a bevételi nyilvántartás „kényelméhez” szokott társaságok számára számos előnyt, de hátrányt is hozhat, ha a mikrogazdálkodói beszámoló mellett döntenek. Cikksorozatunk 3. részében az e beszámolási forma elleni érveket vesszük sorra.

Osztalékszabályok, amelyekre mindenképpen figyelni kell, ha kilép a cégből a tulajdonos Cikk

Egyszemélyes kft. tulajdonosa/ügyvezetője 2022. 08. hóban osztalékelőleget vett fel. Közben úgy alakult, hogy külföldre fog költözni, és a kft.-nek is várhatóan új tulajdonosa lesz, valószínűleg október 1-jétől. Az osztalékelőleget, és majd a véglegessé váló osztalékot mennyiben érinti a tulajdonosváltás? Maradjon esetleg december végéig a kft.-ben, vagy ennek nincs jelentősége? – kérdezte olvasónk. Dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Áfaalap utólagos csökkentése pénz-visszatérítéses konstrukcióknál Cikk

Az áfatörvényben nemrégiben módosultak az utólagos adóalap-csökkentés szabályai. Sorozatunk harmadik részében ezek elszámolását mutatjuk be.

Kata után mikrogazdálkodói beszámoló? – 2. rész Cikk

A korábban kisadózó és a bevételi nyilvántartás „kényelméhez” szokott társaságok számára számos előnyt, de hátrányt is hozhat, ha a mikrogazdálkodói beszámoló mellett döntenek. Cikksorozatunkban az e beszámolási forma mellett és ellene szóló szakmai érveket vizsgáljuk.

Így számolja el az éleslátást biztosító szemüveget, ha nagyobb összeg van a számlán, mint amennyit a munkáltató megtérít Cikk

Hogyan számolhatja el a munkáltató azt a számlát, amely éleslátást biztosító szemüveg elkészítéséhez készült, de magasabb összeg szerepel benne, mint amennyit a munkáltató erre irányuló szabályzata engedélyez? Olvasói kérdésre Greff Magdolna okleveles adószakértő, a Finacont Kft. munkatársa válaszolt.

Kata után mikrogazdálkodói beszámoló? – 1. rész Cikk

A korábban kisadózó és a bevételi nyilvántartás „kényelméhez” szokott társaságok nemcsak az adózásban, de a számvitelben is szeretnének számukra minél kedvezőbb és lehetőleg egyszerűbb megoldásokat. Ilyen lehet a mikrogazdálkodói beszámoló is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Ír illetőségű tulajdonostól vásárolt kft. üzletrész

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kettős adóztatás

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Betéti társaság beltagjának adókötelezettsége

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs