Számvitel

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Zárt végű pénzügyi visszlízing könyvelése Cikk

Egy kft. zárt végű visszlízing konstrukcióban tárgyi eszközt vásárolt. A lízingbe adó bank kiállítja a számlát nettó érték + áfa összeggel, kéri a lízingbe vevőt, hogy állítson ki ő is ugyanilyen összeggel tárgyieszköz-értékesítésről számlát, nettó + áfa összegben. Hogyan kell lekönyvelni a két számlát, hogy a beszámítás után a nettó összeg maradjon meg? – kérdezte olvasónk. Kis Gábor a Finacont Kft. szakértője válaszolt.

Mérleg után a (könyvelő)világ: osztalék kalamajka Cikk

Taggyűlési határozat az eredmény felosztásáról: a közzétett beszámoló melléklete. Kőbe vésett dekrétum, vagy a tulajdonosok kedve szerint, utólag és bármikor megváltoztatható terv?

Mérleg után a (könyvelő)világ: kicserélhető-e a már közzétett mérlegbeszámoló? Cikk

Noha a könyvelők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a számviteli beszámoló pontosan, hitelt érdemlően mutassa be az adott vállalkozás vagyoni és pénzügyi helyzetét, mégis előfordulhatnak hibák, melyekre már csak a dokumentum közzététele után derül fény. Háromrészes sorozatunkban bemutatjuk a lehetséges problémákat és megoldásokat.

Számviteli politika aktualizálása: számlák elektronikus megőrzése Cikk

Szeretnénk cégünk számviteli politikájában szerepeltetni, hogy a számláinkat 2023-tól elektronikus formában fogjuk ezentúl tárolni, és megőrizni rendszerünkben. Ezt hogyan szerepeltessük és írjuk bele a számviteli politikába, hogyan aktualizáljuk? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt a kérdésre.

Heuréka! Az Adózóna podcastsorozata – 6. rész: öngondoskodás és adókedvezmények Cikk

Nyugdíjazás előtt milyen öngondoskodási lehetőségekkel és adókedvezményekkel élhet a tb-ellátásra jogosult a kötelező társadalombiztosítási rendszer keretein belül és azon kívül?

Ezt kell tudni a tárgyi eszközökről IV. rész – társaságiadó-kedvezmények Cikk

A tárgyi eszközök az egyik legnagyobb értéket képviselik egy-egy vállalkozás vagyonában, ezért fontos annak számviteli és adójogi helyzetével tisztában lenni. A következő cikksorozat a tárgyi eszközöket járja körbe számviteli, áfa, társasági adó, illetve egyéb adók vonatkozásában.

Figyelem! Május 24. éjfél a legújabb szja-bevallási határidő, egyéb bevallási, adatszolgáltatási időpontok május 23-ára módosultak! Cikk

Május 24-én éjfélre módosul az szja-bevallás és az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatok benyújtási határideje. Egyéb bevallási, adatszolgáltatási határidők is változtak, május 23. éjfél az új időpont – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A nap kérdése: hogyan kell számolni a transzferár-nyilvántartás árbevételi határát? Cikk

A transzferár-nyilvántartás szempontjából több kapcsolt vállalkozás esetében a rendeletben szereplő 100 millió forintos értékhatár kapcsolt vállalkozásonként értendő, vagy a kapcsolt vállalkozások forgalmát össze kell vonni? – kérdezte olvasónk. Kis Gábor, a Finacont Kft. adó és számviteli tanácsadási partnere válaszolt.

Közösségi távértékesítés és szolgáltatásnyújtás: az uniós egyablakos rendszer Cikk

Előző cikkünkben a távértékesítéshez és szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolódó adókötelezettségek teljesítését egyszerűsítő és támogató egyablakos rendszerek közül a nem uniós egyablakos rendszert mutattuk be. Jelen írásunkban az uniós egyablakos rendszer szabályait ismertetjük.

Elkészült a beszámoló, hogyan helyezheti letétbe a könyvelő? Cikk

A számviteli beszámoló letétbe helyezésének és közzétételének szabálytalan, késedelmes teljesítése, illetve elmulasztása komoly következményekkel járhat. Mégis sok cégtulajdonost megnyugtat az a tudat, hogy a könyvelő állította össze a beszámolót, így neki is kell azt letétbe helyeznie, azaz beküldenie a „megfelelő helyre”.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó ingatlanjában házastárs tulajdonszerzése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Külföldről kapott osztalék

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs