Szja / Ekho / Különadó

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Számlázás saját kft.-nek egyéni vállalkozóként Cikk

Kft. fordítással foglalkozik. Üzleti okokból teljesen egyéni vállalkozásra nem tud áttérni a tevékenységet végző magánszemély, ezért azt tervezi, hogy átalányadózó egyéni vállalkozóként számlázna a kft. részére fordítást. Engedi ezt a törvény vagy tiltja? Mivel ügyvezetőként már van munkaviszonya a kft.-ben, egyéni vállalkozóként nem kell járulékokat fizetnie? Ha a munkát saját munkarendben végzi el a magánszemély, annak helye nem a kft. székhelye, hanem saját lakás, az nem minősül munkaviszonynak? Milyen egyéb kritériumokat kell figyelembe venni? A NAV-tól kért állásfoglalások mennyire számítanak mérvadónak? – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Részvényeladás magánszemélynél: így lehet meghatározni az árfolyamnyereséget Cikk

Magyar adóilletőségű magánszemélynek milyen készletértékelési módszert kell alkalmaznia a részvényekre azok adásvételéből keletkező árfolyamnyereségből származó jövedelem meghatározása során (FIFO, LIFO, súlyozott átlagár)? Van-e kötelezően előírt módszer, vagy a magánszemély választhat? – kérdezte olvasónk. Dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó válaszolt.

NAV-útmutató az engedélyezett gazdálkodó státuszról Cikk

3006/2021. számmal az engedélyezett gazdálkodó (AEO) státuszról szóló útmutatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Változik az szja 1 százalékos összegek nyilvántartása a NAV-nál Cikk

2022. január 1-jén változik a civil szervezeteknek felajánlott személyi jövedelemadó nyilvántartása a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV). A változás a felajánlások kiutalását nem érinti, azokat a NAV továbbra is hivatalból utalja ki a regisztrált civil kedvezményezetteknek – írja honlapján a NAV.

Tudja mi a hipotetikus adó? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat Cikk

25 évvel ezelőtt találkoztam először a hipotetikus adó kifejezéssel, melyről első alkalommal – megvallom őszintén – nem tudtam mit jelent, hiszen az adóhivatalban, ahol korábban dolgoztam a tényleges adókötelezettséget vizsgáltuk. Elgondolkodtató volt számomra, miként lehet egy adó hipotetikus (más szóval feltételezett, állítólagos) és milyen szituációban merülhet ez fel.

Mini adócsomag 2022-re Cikk

Jövőre több adó mértéke is változna – foglalta össze az Andersen Magyarország adótanácsadó cég a november 23-án a minimálbér és a garantált bérminimum 2022. évi emelésével összefüggésben szükséges adóintézkedésekről szóló törvényjavaslat lényegét.

Csökken a szocho, változik az szja-ban az adóalap-korrekció 2022-ben Cikk

Egy minap benyújtott törvényjavaslat szerint 2022. január 1-jétől 15,5 százalékról 13 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke. Ezzel összefüggésben szükséges a személyi jövedelemadóban az összevont adóalap megállapításánál alkalmazott szabályok módosítása. 87 százalékról 89 százalékra nő az összevonás alá eső jövedelmeknél – a személyi jövedelemadó alapjának számításakor – alkalmazandó korrekció mértéke.

A nap kérdése: átalányadózó egyéni vállalkozónál vegyes tevékenység esetén mennyi lesz a bevételi értékhatár? Cikk

Átalányadózó egyéni vállalkozó, ha vegyes tevékenységet végez, akkor a bevételi értékhatárt a végzett tevékenységek arányában kell figyelembe venni, vagy az általános szabályok szerinti, minimálbér 24-szerese a meghatározó az ő esetében is? Milyen költséghányad alkalmazható ebben az esetben? Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Nyereményjáték bejelentése és adózása Cikk

Be kell-e jelenteni a cég által szervezett nyereményjátékot? Milyen adókat és járulékokat kell fizetni a kisorsolt nyeremények után? Olvasói kérdésre Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adószakértője válaszolt.

Visszafizetett tagi kölcsön utáni kamat adózása Cikk

Hogyan adózik a visszafizetett tagi kölcsön után járó kamat, és hogyan kell ezt elszámolni? Olvasónk kérdéseire Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi munkavállaló hazautazásának költségtérítése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ajándékutalány

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs