Szja / Ekho / Különadó

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Egyéni vállalkozóból egyszemélyes kft.: ez kerül a nyitómérlegbe Cikk

Olvasónk egyéni vállalkozó egyszemélyes kft.-vé alakulásával kapcsolatban tett fel kérdést az Adózóna oldalán arra vonatkozóan, hogy a nyitómérlegbe mi kerülhet bele. Kis Gábor, a Finacont Kft. adó és számviteli tanácsadási partnere válaszolt az oldalon érkezett olvasói kérdésre.

Fejlesztési tartalék felhasználása egyéni vállalkozásoknál: fontos az időzítés Cikk

A fejlesztési tartalék cél szerinti felhasználását jól kell időzíteni, mivel a megvásárolni kívánt tárgyi eszköz nem biztos, hogy azonnal rendelkezésre áll. Amíg a tárgyi eszköz nem kerül az egyéni vállalkozó tulajdonába, addig az ellenértéke nem tekinthető a fejlesztési tartalék kivezetését lehetővé tevő beruházási költségnek, ráfordításnak, hiába fizetett érte a vállalkozás előleget.

Friss NAV-tájékoztató az ekhóról Cikk

Frissítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (ekho) szóló információs füzetét.

NAV: a SZÉP-kártya-juttatás kedvező változásai Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összefoglalta honlapján a SZÉP-kártya-juttatás kedvező változásait.

Finisben a DAC8 Irányelv elfogadása Cikk

Az Európai Unió az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett az adócsalás, adókijátszás, adókikerülés kezelésére; 2011-ben kihirdette, majd évről-évre több alkalommal módosította, bővítette a közigazgatási együttműködésről szóló 2011/16/EU irányelvet. Az erőfeszítések ellenére azonban mindig jelennek meg újabb és újabb szabályozásra váró konstrukciók; egy ilyen terület az alternatív fizetési eszközök, például a kriptoeszközök megjelenése és villámgyors elterjedése.

Elektromos céges autók otthoni töltésének költségtérítése Cikk

Társaság vezető beosztású munkavállalói részére elektromos (tisztán elektromos) céges autókat biztosít, a munkavállalók otthonában vállalja a töltőállomások kiépítését (céges tulajdonban maradnak a töltőállomások). A munkavállalók részére megtéríti a felhasznált elektromos áram költségét. Hogyan, milyen bizonylat alapján teheti meg ezt a munkáltató – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Szja 1 százalék – itt a civil kedvezményezettek friss listája a NAV-tól Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a 2022-re érvényes civil kedvezményezettek listáját.

Orbán Viktor: ki fogjuk terjeszteni az szja-mentességet a háromgyermekes édesanyákra is Cikk

Két év telt el azóta, hogy konferenciát tartottunk, és ahogy itt Pesten mondják, azóta sok víz lefolyt a Dunán. Egy háború árnyékában ülünk most itt, de jó dolgok is történtek, például Meloni asszony és az olasz jobboldal megnyerte a választásokat. Fantasztikus. Az utolsó pillanatban történt, mi Pesten már azt hittük, nem lesz soha többé hazafias, családszerető kormánya Olaszországnak – kezdte előadását Orbán Viktor a Budapesti Demográfiai Csúcson, írja a 24.hu.

Iskolarendszeren kívüli képzés: mikor, kinél keletkezik adófizetési kötelezettség? Cikk

A nyár vége nemcsak a tanév megkezdését jelenti a diákok számára, hanem számos esetben ilyenkor indulnak olyan iskolarendszeren kívüli képzések is. Gyakran felmerül ezért kérdésként, hogy beíratható-e a munkavállaló például nyelvtanfolyamra, számítástechnikai oktatásra, és mikor és kinek keletkezik ezek után adófizetési kötelezettsége.

Az Adózóna válaszol: közös tulajdon értékesítése és hasznosítása Cikk

Milyen költségelszámolási lehetőségek vannak az ingatlanpiaci értékesítés és hasznosítás során, ha egy ingatlannak több tulajdonosa van? Lepsényi Mária adószakértőt hallhatják.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Megbízási szerződés mellett költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Törzstőkeemelés

dr. Koltay Zsolt Miklós

ügyvéd

budlegal Ügyvédi Társulás

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1