Szja / Ekho / Különadó

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Személygépkocsi-lízing elszámolása egyéni vállalkozónál Cikk

Hogyan számolhatja el az üzleti célú személygépkocsi beszerzési árát az egyéni vállalkozó? A nyílt végű lízing díja elszámolható-e költségként? – kérdezte az Adózóna olvasója. Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Orbán Viktor: 2022-től 25 éves korig szja-mentességet kapnak a fiatalok Cikk

Legkésőbb 2022. január 1-től a 25 év alatti fiatalok teljes jövedelemadómentességet kapnak – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában – írja a hvg.hu.

Nem mindegy, hogy mikori minimálbérrel kell számolni: hat az adókra és a kedvezményekre Cikk

Az adójogszabályokban több olyan rendelkezés található, amelyek az alkalmazást az (üzleti év) adóév első napján érvényes minimálbérhez viszonyítva határozzák meg. Ezeket veszi a cikk sorra, külön kommentár nélkül. Nem tartalmazza a felsorolás azokat az eseteket, amikor a hónap első napi, vagy a mindenkori minimálbér, vagy csak jelző nélkül a minimálbér az irányadó.

Őstermelői nyilvántartás: így intézheti ügyeit Cikk

Megjelentek az Agrárkamara honlapján azok a nyomtatványok, amelyek az őstermelő és családi gazdaságok nyilvántartásba vételével kapcsolatos ügyek intézését szolgálják.

NAV: itt vannak a januári és februári üzemanyag-elszámolóárak Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban 2021 januárjában és februárjában alkalmazható üzemanyagárakat.

Változtak a személyi szja-kedvezmény szabályai Cikk

Több ponton változtak idén január 1-jétől a személyi kedvezmény szabályai, amiről a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 29/E paragrafusa rendelkezik – hívja fel a figyelmet honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Év végén és év elején kifizetett táppénz utáni adó Cikk

A magánszemélynek jövedelmet juttató munkáltatónak, illetve kifizetőnek az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) és a személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja tv.) számos olyan kötelezettséget ír elő, amelyet a magánszemélyek éves adóelszámolásával összefüggésben kell teljesítenie.

Szja-bevallás: március közepétől elérhetők a tervezetek Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is elkészíti a személyijövedelemadó(szja)-bevallási tervezeteket, amelyeket március közepétől érhetnek el az adózók a NAV eSZJA oldalán – közölte a hivatal.

SZÉP-kártya: juttatások és terheik 2021 első és második felében. NAV tájékoztató Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a NAV arról, hogy 2021-ben hogyan, milyen közterhekkel nyújtható SZÉP-kártyára juttatás.

Egyéni vállalkozóból őstermelők családi gazdasága: öt kérdés és válasz Cikk

Korábban főállású egyéni vállalkozó családi gazdálkodó volt a lányával közösen. Január 1-jétől a családi gazdálkodás automatikusan őstermelők családi gazdaságává (őcsg) változott. Az egyéni vállalkozói törzsadatban szerepelnek a családi gazdálkodóként folytatott mezőgazdasági tevékenységek. Ahhoz, hogy az őcsg szabályainak megfeleljen, meg kell-e szüntetni az egyéni vállalkozást, hogy továbbra is az őstermelőkre vonatkozó szabályokat lehessen alkalmazni az szja-ban? Ha igen, őstermelőként válik biztosítottá? Biztosított őstermelőként mi lesz a fizetendő járulékalap? – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor jár műszakpótlék?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close