Szja / Ekho / Különadó

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Munkába járás gépjárművel – a költségtérítés speciális esetei Cikk

A munkába járás költségtérítésének feltétele-e, hogy a munkavállaló saját gépjárművel oldja meg a munkába járást? Ha ugyanazon gépjárművel több munkavállaló együtt egy járművel oldja meg a munkába járást, minden dolgozó külön-külön jogosult a költségtérítésre? Budapesten belüli munkába járásnál fizethet-e költségtérítést a munkavállaló dolgozójának? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Figyelem! Május 24. éjfél a legújabb szja-bevallási határidő, egyéb bevallási, adatszolgáltatási időpontok május 23-ára módosultak! Cikk

Május 24-én éjfélre módosul az szja-bevallás és az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatok benyújtási határideje. Egyéb bevallási, adatszolgáltatási határidők is változtak, május 23. éjfél az új időpont – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Szja-bevallás meghosszabbítva: továbbra is hibás a NAV rendszere, az 1+1 százalékról nem lehet rendelkezni Cikk

Olvasói jelzés szerint ma reggel sem lehetett rendelkezni az 1+1 százalék felajánlásáról annak ellenére, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tegnap éjszaka közölte, hogy mind az adófelajánlások, mind az szja-bevallás határidejét meghosszabbította május 23-a éjfélig az ügyfélkapu összeomlása miatt. Az adóhivataltól gyors reagálást kértünk cikkünk megjelenése előtt egy órával, de egyelőre nem kaptunk választ a NAV sajtóosztályától a technikai probléma okáról, a teendőkről. Az adóhatóság május 23-án 15.41-kor küldött közleményében tudatta: május 24-én éjfélig lehet benyújtani az szja-bevallásokat, és rendelkezni az adó 1+1 százalékáról.

Új határidő az szja-bevalláshoz: május 23. éjfél Cikk

Május 23-áig benyújtható az szja-bevallás és az 1+1 százalékos rendelkezés – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Facebook-oldalán.

NAV: így kell adózni tartalomszolgáltató platformon szerzett jövedelmek után Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményt adott ki a tartalomszolgáltató platformon szerzett jövedelmek adózásáról.

Ma éjfél a határidő: ne felejtse el, ha módosítania kell az szja-bevallási tervezetén! Cikk

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallás tervezetét. Ma a NAV összes központi ügyfélszolgálata 18 óráig, valamint a telefonos NAV Infóvonal 20 óráig hosszított nyitva tartással várja azokat, akik a tervezettel, bevallással, 1+1 százalékkal kapcsolatban segítséget kérnek. Aki egyetért a tervezetben foglaltakkal, azon nem változtat – az egyéni vállalkozókat, az őstermelőket és az áfás magánszemélyeket kivéve –, annak május 22-ével automatikusan bevallássá válik a tervezete, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján.

Külföldről kap jövedelmet? Ezekre figyeljen a 2022. évi szja-bevallásban Cikk

A Magyarországon adózók széles köre számára már 2017. óta megkönnyíti az év végi szja-bevallás elkészítését a NAV azon gyakorlata, hogy az adóhatóság elkészíti az éves adóbevallásuk tervezetét. Ez kényelmet és jelentős adminisztrációs könnyítést jelent, azonban számos esetben – így különösen akkor, ha a jövedelem külföldről származik – előfordulhat, hogy a NAV egyáltalán nem, vagy nem teljeskörűen rendelkezik a jövedelemadatokkal, így könnyen előfordulhat, hogy a személyi jövedelemadó kiszámításával, befizetésével és bevallásával kapcsolatos teendőket a magánszemélynek önállóan kell megtennie. Felmerülhet a kérdés, hogy ezzel kapcsolatban mire érdemes figyelni, tekintettel a közelgő 2022. évi szja-bevallási határidőre.

Közeledik az szja-bevallási határidő: ezekre érdemes figyelni Cikk

Már csak néhány nap áll a magánszemélyek rendelkezésére, hogy az előző évben megszerzett jövedelmükkel kapcsolatos bevallási kötelezettségüknek eleget tegyenek, ugyanis a 2022. évre vonatkozó szja-bevallások benyújtásának határideje 2023. május 22. Eddig az időpontig van lehetőség az összevont adóalap után befizetett jövedelemadó 1+1 százalékának felajánlására is, amely történhet elektronikusan vagy papír alapon, függetlenül a bevallás benyújtásának módjától, olvasható a Deloitte közleményében.

NAV: online könnyebb az szja-tervezetek kigészítése Cikk

Az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek, a mezőgazdasági őstermelők és az egyéni vállalkozók bevallási tervezetüket a legegyszerűbben az eSZJA-portálon egészíthetik ki, és küldhetik be a NAV-hoz, mert ezen lépések nélkül az ő tervezetük nem válik automatikusan bevallássá május 22-én. A többi adózónak nincs teendője, ha a tervezet adataival egyetért. olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján.

NAV-tájékoztató: ilyen kötelezettségei vannak, ha magánszemélyként használt cikket értékesített Cikk

Az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy a jellemzően a saját, használt termékeiket (például gyermekruhát, egyéb ruhaneműt) értékesítő magánszemélyek nincsenek tisztában azzal, hogy ezen értékesítésekkel kapcsolatban terheli-e őket adókötelezettség, és ha igen, pontosan mi. A tájékoztató a legfontosabb szabályokat veszi sorra, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet áfa változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Láncügylet

Bunna Erika

adótanácsadó

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs