Szja / Ekho / Különadó

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Itt a kormányrendelet: ezekre a változásokra kell figyelni a hazai közúti fuvarozók napidíjánál Cikk

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium 2023. március 13-án megjelent közleményéből már értesülhettünk arról, hogy a hazai közúti fuvarozói vállalkozások versenyképességének javítása érdekében az adómentesen adható napidíj külföldi kiküldetés esetén 60 euróról 85 euróra, míg belföldi kiküldetés esetén 3 ezer forintról 9 ezer forintra emelkedik.

Szja-bevallás 2023: a személyi kedvezmény érvényesítésének szabályai Cikk

A súlyosan fogyatékos személyek személyi kedvezmény címén csökkenthetik összevont személyijövedelemadó-alapjukat. Cikkünkben a főbb tudnivalókra hívjuk fel a figyelmet.

A nap kérdése: hogyan lehet elszámolni a külföldi tankolás költségét? Cikk

El lehet számolni nyugta alapján a külföldi tankolás költségét, és visszaigényelhető-e utána az áfa – kérdezte olvasónk. Gyüre Ferenc adótanácsadó válaszolt.

Duna House: lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés Cikk

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés és az utána járó szja-visszatérítés, utóbbi mértéke egy házaspárnál 10 éves távlatban meghaladhatja a 2 millió forintot is – közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.

Szja-bevallás: mire figyeljünk, ha oda akarjuk adni valakinek adónk 1 százalékát? Cikk

Az szja 1+1 százalékhoz kötődő rendelkezőnyilatkozat – amely a NAV honlapjának kezdőoldalán is elérhető - elektronikusan, illetve papíralapon postán vagy személyesen is benyújtható az adóhivatalhoz, akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is a „22EGYSZA” lapon május 22-éig.

Május 22-éig lehet rendelkezni az szja 1 + 1 százalékáról Cikk

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-éig lehet rendelkezni – hívta fel a figyelmet az MTI-hez eljuttatott közleményben csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hangsúlyozva: a felajánlás csak néhány percet vesz igénybe, a támogatott szervezeteknek pedig óriási segítséget jelentenek ezek az adóforintok.

Külföldről származó megbízási és felhasználói díj: különbségek az adó- és járulékfizetési kötelezettségekben Cikk

A külföldről érkező önálló tevékenységből származó jövedelmek bevallásakor a magánszemélynek számos adózást érintő összefüggésre kell figyelnie. Az alábbi írásunkban a megbízási díj és a felhasználói díj utáni adókötelezettség bevallásában kívánunk segítséget nyújtani.

Az Adózóna válaszol: dolgozói ajándékok adózása Cikk

Munkaviszonyból származó jövedelemnek számít-e az ajándék? Mit érdemes szem előtt tartania a munkáltatónak a dolgozó részére adott ajándék esetében adófizetési kötelezettség szempontjából? Horváthné Szabó Beáta adószakértőt hallhatják.

Így érvényesíthető a családi kedvezmény felváltva gondozott gyermek esetén Cikk

A NAV ellenőrzései, jogkövetésre ösztönző vizsgálatai, támogató eljárásai során tapasztalt gyakori hiba, hogy az elvált, külön élő szülők családi kedvezményt érvényesítenek a gyermekeikre vonatkozóan közös felügyeletet megállapító bírósági döntés, illetve ügyvéd előtt tett megállapodás alapján. Fontos azonban tudni, hogy a közös szülői felügyeleti jog nem azonos a gyermek felváltva gondozásával – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

NAV: hét portált is érint a mai üzemszünet Cikk

Az eBEV, ONYA, OSS, MOSS, ELEKÁFA portálok és az Ügyfélportál 2023. március 22-én 20 óra 10 perc és 23 óra 30 perc között, valamint az eSZJA portál 20 óra és 24 óra között karbantartás miatt nem lesz elérhető – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Katás munkaerő-támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyesület – hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Hipaelőleg tételes adózás 03/26 cikk

Szipszer Tamás

adószakértő

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs