Szja / Ekho / Különadó

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Adócsomag: 2024. évi változások az szja-törvényben Cikk

Számos ponton megváltoztak a parlamenti vita során az őszi adótörvény-módosítási javaslatcsomagban a személyi jövedelemadóra vonatkozóan eredetileg előterjesztett rendelkezések. A nemrégiben kihirdetett 2023. évi LXXXIII. törvény már nem tartalmazza az egyéni vállalkozók adózásának 2025-től javasolt radikális átalakítási javaslatait, ugyanakkor 2024. januártól új kedvezmény lép hatályba a startup vállalkozások munkavállalóinak, vezető tisztségviselőinek ingyenes vagy kedvezményes vagyoni részesedésszerzésére. Az idén korábban kihirdetett törvények is tartalmaznak az szja-törvényt érintő módosításokat, cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat.

NAV-tájékoztató az szja-kedvezményekről, példákkal Cikk

A magánszemélyek összevont adóalapja többféle kedvezménnyel csökkenthető. Ilyen a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, a 25 év alatti fiatalok kedvezménye, a 30 év alatti anyák kedvezménye, a személyi kedvezmény, az első házasok kedvezménye és a családi kedvezmény. Ebben az információs füzetben összefoglaltuk, hogy kinek járnak az egyes kedvezmények, és hogyan vehetők azok igénybe.

Adótörvénycsomag 2024: az USA-ból származó kamatjövedelem adózása egyezmény híján – példákkal Cikk

Az amerikai-magyar kettős adózást kizáró egyezmény 2024. január 1-jei hatályú megszűnéséhez kapcsolódóan egyebek mellett a kamatjövedelmek adózását is érinti a jövő évre kihirdetett adótörvény-módosítási csomag.

Új tudnivalók őstermelőknek: a minimálbér emelésétől a tárgyi eszköz értékesítéséig Cikk

A minimálbér emelése, kis mennyiségű értékesítés, tárgyi eszköz értékesítése, családi gazdaságból kilépő tag – a közelmúltban, illetve az év során számos olyan döntés született, amely befolyásolhatja az őstermelők elszámolásait, de mindenképpen elgondolkodtatja őket teendőikről.

Adómentes lesz a tulajdonszerzés a startupokban Cikk

A startup vállalkozások régi álma válik valóra január 1-jétől: adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek – tájékoztat közleményében a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Változott a minimálbér, garantált bérminimum: ilyen hatásai vannak Cikk

A munkaadók és munkavállalók szervezeteinek megállapodásában foglaltakkal összhangban a kormány kihirdette a 2024. évi kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum összegét a 508/2023. kormányrendelettel, írja honlapján a Moore Hungary.

Céges ügyvezetői életbiztosítás Cikk

Cég által kötött ügyvezetői életbiztosítás adózásáról és könyveléséről érdeklődött olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Fehér kártyás adózása Cikk

Adott egy fehér kártyával rendelkező, 2023 januárjától Magyarországon élő orosz állampolgár. Moldovában van egy egyéni vállalkozása. Jövedelme egy USA-ban regisztrált cégtől van, megbízási szerződés alapján USD-ben. Hogyan alakul az adózása, járulék és szja tekintetében? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A szerencsés vevő autót nyerhet Cikk

Új autót sorsolna ki regisztrált vevőinek egy kereskedő cég. Milyen feltételeket kell teljesítenie? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Ingatlanértékesítés 2023-ban – magánszemélyek adózási szabályai Cikk

Aki az év végén köti az adásvételi szerződést, annak nem biztos, hogy még idén érdemes benyújtania azt az ingatlanügyi hatósághoz (vagyis a földhivatalhoz), ha az eladás a szerzéstől számított 5 éven belül történt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Magánszemély ingatlan bérbeadása és az áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Üzletértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31