Szja / Ekho / Különadó

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

A nap kérdése: felülvizsgálhatja-e a munkáltató az utazási költségtérítést, ha közelebbről jár be a munkavállaló? Cikk

Egy munkavállaló sokkal közelebbről jár be a munkahelyére, mint amilyen messze az a település van, ami a lakcímkártyáján szerepel, felülvizsgálhatja-e a munkáltató a költségtérítést? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Összefoglalta a Mazars a tudnivalókat a SZÉP-kártyáról Cikk

A Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) juttatás felhasználási feltételei és adózási szabályai számos módosításon estek át a koronavírus-világjárvány megjelenése óta. A Mazars honlapján összegezte a jelenlegi előírásokat, valamint az egyértelmű jogalkalmazás érdekében kitekintünk azokra a kedvezményes rendelkezésekre is, melyek a koronavírus-járványt követően már nem alkalmazhatók.

Ingatlan bérbeadásának és egyéb hasznosításának adózása 2023 Cikk

Frissítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az ingatlan bérbeadásának és egyéb hasznosításának adózásáról szóló információs füzetét.

Az 1%-os szja-felajánlás igénylésének feltételei és felhasználása civilszervezeteknél Cikk

Meghatározott feltételeket kell teljesíteniük azon civilszervezeteknek, amelyek a személyi jövedelemadóból felajánlható 1 százalékokat szeretnék fogadni.

Az egyéni vállalkozók könyvelése: a pénztárkönyv és a naplófőkönyv titkai (3.) Cikk

Az szja-törvény hatálya alatt előírt pénzforgalmi (egyszeres) könyvvitel szabályai sokban eltérnek a kettős könyvvitelből ismertektől. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az egyéni vállalkozók könyvvezetése egyszerű. Sokuk számára lehet hasznos segítség cikksorozatom, amelyben a leggyakrabban előforduló gazdasági események pénztárkönyvi, naplófőkönyvi elszámolását mutatom be.

Frissítette a NAV a gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásáról szóló információs füzetét Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) frissítette honlapján a gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásáról szóló információs füzetét a 2023. évi jogszabályi környezetnek megfelelően.

A gazdaságfejlesztési miniszter közleményt adott ki a munkába járás költségtérítéséről Cikk

A Hivatalos Értesítő 2023. évi 5. számában megjelent a gazdaságfejlesztési miniszter közleménye, amely a munkába járással kapcsolatos költségtérítésről szóló kormányrendelet hazautazással kapcsolatos felső korlátját tisztázza.

Az egyéni vállalkozók könyvelése: a pénztárkönyv és a naplófőkönyv titkai (2.) Cikk

Az szja-törvény hatálya alatt előírt pénzforgalmi (egyszeres) könyvvitel szabályai sokban eltérnek a kettős könyvvitelből ismertektől. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az egyéni vállalkozók könyvvezetése egyszerű. Sokuk számára lehet hasznos segítség cikksorozatunk, amelyben a leggyakrabban előforduló gazdasági események pénztárkönyvi, naplófőkönyvi elszámolását mutatjuk be.

Érkeznek a kifizetői igazolások, kellenek majd az szja-bevallási tervezet ellenőrzéséhez Cikk

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat, ezek alapján ellenőrizhető a személyi jövedelemadó bevallási tervezete és a pénztárakba befizetett összegek után járó adó-visszatérítés összege – hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Négy információs füzetet frissített a NAV Cikk

Négy információs füzetet frissített honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), Egyéni vállalkozók szja- és járulékkötelezettsége 2023, Magánszemélyek külföldről származó jövedelme, Az ingatlanértékesítésből és a vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelmek 2023 és Az import egyablakos rendszer, illetve az importáfa rendezése különös eljárásban 2023 című információs füzetek tartalmát aktualizálták a 2023-as jogi környezetnek megfelelően.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Gyes mellett egyéni vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Airbnb adószámos magánszemély

Széles Imre

tb-szakértő

Járulékkedvezmény

Széles Imre

tb-szakértő

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs