Kata, kiva

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Kiva 2024-től – új információs füzet a kisvállalati adózás legfontosabb szabályairól Cikk

A kisvállalati adózásról legfontosabb szabályait foglalta össze információs füzetében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Kiva, hipa: ezek az őszi adócsomag módosító javaslatai Cikk

A kormány 2023. október 31-én terjesztette az Országgyűlés elé a T/5893. számú törvényjavaslatot, amely a tavaszi adócsomagban kihirdetetteken túl további adójogszabályi változtatásokat tartalmaz 2024-re vonatkozóan. Az Andersen Magyarország összefoglalta a fontosabb tervezett módosításokat, az alábbiakban a kiva, a hipa, a Robin Hood-adó és a közműadó várható változásait ismertetjük.

BDO: adóváltozások idén és jövőre – kanyarban az eÁFA, módosul az alanyi adómentesség választásának feltételrendszere Cikk

A BDO Magyarország összefoglalta, melyek a legfőbb változások adónemenként.

Őszi adócsomag-tervezet – áfát, taót és szja-t érintő változások Cikk

2023. október 17-én jelent meg a 2024. és 2025. évi adótörvény változtatási javaslatait tartalmazó őszi adócsomag. Az RSM Hungary honlapján a társaságok szempontjából legfontosabb, általános forgalmi adót, társasági adót, szja-t, és egyéb adónemeket érintő, valamint az USA-magyar kettős adóegyezmény megszűnése kapcsán életbe lépő változásokat foglalta össze. Az adócsomag jelenleg véleményezés alatt áll – derül ki az RSM Hungary összefoglalójából.

Áttérés kiváról a társasági adó hatálya alá Cikk

Olvasónk azzal kapcsolatban tett fel több kérdést, hogy miként kell szabályszerűen eljárni, ha egy korábban a társasági adó hatálya alól a kiva hatálya alá áttérő kft. most ismét a tao hatálya alá kerül. Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Közeledik az év vége: ezek az adózási választási lehetőségek Cikk

Az egyes adójogszabályok számos, kedvezőbb adózási formára vonatkozó választási lehetőséget biztosítanak az adózók számára, azonban az egyes adózási opciók választásának bejelentése sok esetben jogvesztő határidőhöz kötött. Jelen cikkünkben összegyűjtöttünk néhány fontos, az év végéig még kérelmezhető lehetőséget, amelyek bejelentési határidejének elmulasztása az egyes adózási opciók választási lehetőségéről történő lemaradást vonja maga után.

Egyéni vállalkozók adózási áttérési szabályai Cikk

Milyen lehetőségeik vannak az egyéni vállalkozóknak, hogy folyamatos tevékenység esetén, illetve szünetelést követőn az eredetileg választott adózási módról egy másikra térjenek át? Ismertetjük a szabályokat.

Heuréka! Az Adózóna podcastsorozata – 11. rész: vállalkozói átalányadózás mint kata-alternatíva Cikk

2022 júliusától – az új katatörvény bevezetésével – lehetett érezni, hogy a régi kataalanyok számára az átalányadózás lehet a „menekülőút”. Az átalányadózás mint alternatív adózási forma jogszabályi előírásairól, gyakorlati tapasztalatairól szakértőink eszmecseréjét hallhatják. A mikrofonnál: Lepsényi Mária adószakértő és Szipszer Tamás adótanácsadó.

Drága lehet az átadónak a kivásoknak nyújtott ingyenes juttatás Cikk

A társaságiadó-alany által a kisvállalatiadó-alany részére nem adomány céljából, visszafizetési kötelezettség nélkül nyújtott támogatások, juttatások értéke minden esetben növeli a társaságiadó-alapot – derül ki az adóhatóság állásfoglalásából.

Heuréka! Az Adózóna podcastsorozata – 10. rész: az új katatörvényről egy év távlatában Cikk

Az új katatörvény 2022 nyarán került bevezetésre. Mit gondolnak a szakértők az új katatörvény bevezetéséről, milyen gyakorlati tapasztalatokról tudnak beszámolni? A mikrofonnál: Lepsényi Mária adószakértő és Szipszer Tamás adótanácsadó.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Rendes felmondás esetén mikor kell elszámolni a dolgozóval?

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Kiküldetés

Lepsényi Mária

adószakértő

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31