Kata, kiva

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

DRS: reprezentációs költségek könyvelése – esettanulmánnyal Cikk

Cikkünkben a vállalkozások által végső fogyasztásra használt italok betétdíja könyvelési módjának legfontosabb tudnivalóit ismertetjük.

Kisadózók nyugdíjjogszerzése – mutatjuk a legfontosabb jogszabályi előírásokat Cikk

Cikkünkben áttekintjük, hogy a kisadózók társadalombiztosítási nyugellátásának megállapítása során a vonatkozó jogszabályi előírások alapján milyen mértékű szolgálati idő vehető figyelembe.

Összeolvadás – mutatjuk a részesedés rendezésének helyes módját Cikk

Olvasónkban felmerült a kérdés, hogy összeolvadás esetén mi a helyes módja – és milyen hatályban lévő jogszabályok alapján – a részesedés rendezésének abban az esetben, ha a beolvadó és átvevő cég is rendelkezett eredménytartalékkal, mégpedig a kiva és a társasági adó időszakában egyaránt. A kérdésre Pölöskei Pálné adószakértőnk válaszolt.

Katás egyéni vállalkozó internetes áruházat működtetne: megteheti-e, hogyan számlázzon? Cikk

Internetes áruházat szeretne üzemeltetni egy katás egyéni vállalkozó. Az árut (ruházati termékek) Indiából szerzi be, a vevői leginkább USA-ban élő magánszemélyek lennének, de előfordulhat, hogy az EU-ban élő magánszemélyek is vásárolnak majd tőle. Előreláthatólag nem fogja átlépni az alanyi adómentes értékhatárt. Megteheti-e egy webáruház, hogy kizárólag magánszemélyeknek értékesít? Áfa tekintetében hogyan kell eljárni? Az árut harmadik országból szerzi be, és leginkább harmadik országban fog értékesíteni, de előfordulhat, hogy EU-n belüli értékesítés is történik. A fentieken kívül mire kell még odafigyelni ahhoz, hogy szabályosan járjon el? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

NAV-tájékoztató: adózási útmutató végzős diákoknak Cikk

Diákokat célzó tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Kérdések és válaszok ügyvezetők, társas vállalkozók tb-terheinek fizetésével kapcsolatban Cikk

A társas vállalkozásokra, illetve azok ügyvezetőire vonatkozó járulék- és szochofizetési kötelezettség mindig sok kérdést vet fel, ha ezt tovább bonyolítjuk kivás céggel vagy ingyenes munkavégzéssel, akkor a kérdések száma szaporodni kezd. Az Adózóna oldalán érkezett olvasói kérdéseket dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolta meg.

A nap kérdése: kivás bt.-ből kivás kft. – emelheti-e készpénzben a jegyzett tőkét átalakuláskor? Cikk

Adott egy kivás bt., amely átalakul kivás kft.-vé és a jegyzett tőkéjét 20 000 forintról 3 millió forintra emeli. Emelheti-e részben készpénzben a jegyzett tőkét átalakuláskor? Lesz hatása a készpénzben történő tőkeemelésnek a kiva alapjára? Növeli, vagy csökkenti az alapot? Olvasói kérdésre dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász válaszolt.

Osztalékfizetés kiva alatt Cikk

Mikor kell az osztalékfizetés után az adóalapját növelnie a kivás cégnek? Mi a helyzet az osztalékelőleggel? Kell-e az osztalék után kivaelőleget fizetni? A magánszemélyt az osztalékfizetés után milyen adó- és szochokötelezettségek terhelik? – kérdezte az Adózóna olvasója.

Tb-ellátások, biztosítási jogviszonyok: fókuszban a munkaidő Cikk

A társadalombiztosítási kötelezettségekről szóló, illetve bizonyos ellátásokkal összefüggő jogszabályok számos utalást tartalmaznak a munkaidőre vonatkozóan. Cikkünkben néhány, speciális jogviszonyt érintő, a munkaidőtől függő lényegi szabályra hívjuk fel a figyelmet.

Maradhat-e katás az egyéni vállalkozó, ha munkaviszonyt létesít? Cikk

Az lenne a kérdésem, hogy milyen következménye van a kata szempontjából, ha egy katás egyéni vállalkozó, aki nem szüneteltette a tevékenységét, heti 40 órás munkaviszonyt létesített 2023.08.11-2023.09.09-ig? Maradhatott katás abban az időszakban? A munkaviszony nem állt fenn a tárgyhónap egészében, így marad főállású egyéni vállalkozó? Olvasónk kérdéseire dr. Császár Zoltán adótanácsadó jogász válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4