Kata, kiva

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

A nap kérdése: milyen bevétel lesz az, amelyhez az előlegszámla a katásként, a végszámla a tao hatálya alatt készül el? Cikk

Milyen bevételnek számít az, amikor a beérkezett előleget augusztusban számlázza ki a gazdálkodó még katás bt.-ként, de a végszámla kiállítására már csak később kerül sor, amikor már a bt. a tao hatálya alatt működik? Az alanyi mentes határ szempontjából melyik dátum a mérvadó? Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Egészségpénztári számla kibocsátható-e kataalanyként? Cikk

Öregségi nyugdíj mellett kiegészítő tevékenységet folytató kisadózó, fogorvosi tevékenységet végző egyéni vállalkozó 2022. szeptember 1-jét követően hogyan számlázhat azoknak a pácienseknek, akik egészségpénztár keretein belül szeretnék elszámolni az igénybe vett fogászati szolgáltatásokat, és nem szeretne kiesni a kata adózás alól? Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Kata céges szemmel Cikk

Az új katatörvény alapjaiban fordította fel ezt az adózási formát. A jelenlegi becslések szerint a korábbi 460 ezer katás vállalkozóból mindössze 100 ezer marad a katában, a többiek kiszorulnak belőle. Mindeközben a módosítás nem csak a kata szerint adózók, hanem az őket foglalkoztatók helyzetét is több szempontból érinti. Ezekből a hatásokból csemegézett párat a Jalsovszky Ügyvédi Iroda

Katakérdések – főállású vállalkozó vagy sem? Cikk

A szeptember 1-jén hatályba lépő új katatörvényt a szakportálok (és persze nem csak azok, de a gyakorlat szempontjából mégiscsak ezek a mérvadók) részletesen bemutatták. Ugyanakkor – noha az elemzők többsége szerint „egyszerű” jogszabályról van szó – a gyakorlati alkalmazás során néhány kérdés mégis tisztázásra vár, melyek egy része a főállású egyéni vállalkozói státusz fogalmához kapcsolódik.

Megjelent az új kata szabályairól szóló információs füzet a NAV honlapján Cikk

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kisadózó vállalkozók tételes adója (új kata) 2022. szeptember 1-től című információs füzete.

Az Adózóna válaszol: áttérés tao-ról kivára/kilépés a kiva alól Cikk

Videósorozatunk egyes adásaiban szakértőink az olvasóinkat leginkább foglalkoztató kérdéseket, témákat járják körül.

Sok könyvelő ódzkodik az átalányadózók vállalásától – a többség árat emelne Cikk

Átlagosan 5 és 20 ezer forint közötti áremeléssel terveznek a könyvelők a kisadózó vállalkozások tételes adójából (kata) kilépő, tevékenységüket átalányadózásban folytató ügyfeleik esetében – derül ki a Billingo online számlázó által július végén elvégzett felmérésből, amelyet mintegy ezer könyvelő töltött ki.

Javaslatot dolgoz ki a BKIK az új katatörvény hatálya alól kikerülőkre Cikk

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) javaslatokat dolgoz ki az új katatörvény egyes részszabályainak észszerűsítésére és a katatörvény hatálya alól kikerülő vállalkozások helyzetének rendezésére – közölte a kamara.

Az egyéni vállalkozók átalányadózásának alapvető szabályai Cikk

Az egyéni vállalkozók a vállalkozói tevékenységből származó jövedelmük kiszámítása és az azzal összefüggő adókötelezettségek meghatározása során a kisadózó vállalkozók tételes adóján (új kata) kívül többféle adózási mód közül választhatnak, ezek az átalányadózás és a vállalkozói személyi jövedelemadó, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által a honlapon megjelentetett, az átalányadózásról szóló információs füzetben.

NAV-tájékoztató a kisadózó vállalkozások teendőiről az új kata miatt Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatót tett közzé honlapján kisadózó vállalkozások tennivalóiról, amelyek az új katatörvény hatályba lépése miatt szükségesen.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó tankolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Egészségpénztár és kata

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadózás szeptember 1-jétől

Lepsényi Mária

adószakértő

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs