2025-ös adóváltozások

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Adómentes borravalót ígért Orbán – Nagy Márton minisztériuma szerint két okból kell adózni a borravaló után Cikk

Egyrészt technikai, másrészt szabályozási oka van annak, hogy ma nem minden esetben adómentes a borravaló – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium – írja a portfolio.hu.

ESG: kik a felelősek a cégeknél a fenntarthatósági jelentések készítéséért, mire fókuszálnak a beszámolóban? Cikk

A KPMG felmérése szerint még az évek óta fenntarthatósági úton járó cégeknek is fejtörést okoz, hogy miként emeljék a döntéshozói szintre a fenntarthatóságijelentés-készítéshez kapcsolódó feladatokat, megfelelően integrálva azt a szervezet működésébe. A kutatás arra enged következtetni, hogy az eddig inkább kvalitatív beszámolók egyre inkább válnak kvantitatívvá, ennek következtében elkerülhetetlenül a pénzügyi és kontrolling területek illetékeseire hárulnak az ezzel kapcsolatos feladatok.

ESG: közvetlenül vagy közvetve a nagyvállalatoktól a kkv-szektorig mindenkit érint Cikk

Mozgalmas hetet tudhatunk magunk mögött, két fontos mérföldkövéhez egyszerre érkezett el a fenntarthatósággal kapcsolatos szabályozás. December 12-én a magyar országgyűlés elfogadta a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló hazai szabályozást, miközben december 14-én az Európai Tanács és a Parlament megállapodást kötött a vállalati fenntarthatósági átvilágításról szóló irányelvről, olvasható a Grant Thornton Magyarország honlapján megjelent elemzésben.

Kopogtat az e-nyugta: vége lehet a papíralapú pénztárgépes bizonylatoknak Cikk

Évek óta napirenden van a jelenlegi kasszarendszer átalakításának terve, a nemrég elfogadott adócsomagban pedig már konkrét jogszabályokat is megfogalmaztak. Az új e-pénztárgép rendszer használatával elektronikus formában is lehet majd nyugtát adni, amelyhez a fogyasztók egy alkalmazáson keresztül férhetnek hozzá, olvasható a Deloitte sajtóközleményében.

Az Országgyűlés elfogadta a magyarországi ESG törvényt Cikk

Az Országgyűlés december 12-én elfogadta a fenntartható finanszírozást és egységes vállalati felelősségvállalást támogató ESG törvényt, mely 2024. január 1-jén lép hatályba. Az új törvény célja a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati társadalmi felelősségvállalás előmozdítása, figyelembe véve a környezettudatosságot, valamint a társadalmi és szociális szempontokat – írja közleményében a BDO Magyarország.

Őszi adócsomag: visszamenőleges tb-módosítások. A jövőt is sejthetjük Cikk

Nemrégiben nyújtotta be a kormány „Az egyes adótörvények módosításáról” szóló T/5893 számú törvényjavaslatot, amely egyebek között a 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) több szabályán is változtatna. A hatályba lépések időrendjét követve összefoglaltuk az indítvány erre vonatkozó módosításait.

Idén, jövőre és 2025-ben várható szochováltozások Cikk

A napokban került az Országgyűlés elé T/5893. számon „Az egyes adótörvények módosításáról”, valamint T/5877. számon „A globális minimum-adószintet biztosító kiegészítő adókról és ezzel összefüggésben egyes adótörvények módosításáról.” szóló törvényjavaslat. Az alábbi cikkben – a hatályba lépések időrendjét követve – a fenti javaslatok szociális hozzájárulási adóra vonatkozó módosításait foglaljuk össze.

Egyéni vállalkozók, figyelem! Új adószabályok 2025-től, de már most résen kell lenni Cikk

Átszabná a tételes költségelszámolást választó egyéni vállalkozók jövedelmének megállapítására vonatkozó szabályokat is a múlt héten a parlament elé terjesztett, az egyes adótörvények módosításáról szóló, T/5893. számú törvényjavaslat. Sajátos módon az új szabályok csak 2025. évtől lépnének hatályba. Cikkünkben ismertetjük a törvényjavaslat szerint tervezett változtatásokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Mezőgadasági őstermelő árbevétel

Lepsényi Mária

adószakértő

90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Airbnb

Lepsényi Mária

adószakértő

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4