Antretter Erzsébet adószakértő, igazgató
Niveus Consulting Group Kft.

Erzsébet több mint 12 éves, Big4 cégeknél szerzett adótanácsadási tapasztalattal rendelkezik. Az EY-nál és a Deloitte-nál eltöltött éveket követően pénzügyi vezetője volt egy kereskedelmi vállalatnak, illetve egy kisebb tanácsadó cég adóosztályát vezette. Jelenleg a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója.

Szakterülete a társasági adózás, ezen belül kiemelkedő tapasztalata van M&A tranzakciók adózási vonatkozásaiban és számos adóvizsgálatban, átvilágításban is közreműködött, illetve részt vett nemzetközi vállalatcsoportok jövedelemadó tervezésében. Jártassága a helyi iparűzési adóval kapcsolatos kérdésekben is számottevő. Emellett multinacionális környezetben komoly tapasztalatot szerzett a különböző ügyletek általános forgalmi adózásának megítélésében.

Szakmai múltja során rendszeresen vett részt hazai és nemzetközi konferenciákon, illetve tartott előadásokat szakmai rendezvényeken adózási témákban.

Erzsébet okleveles közgazdász diplomája és jogi szakoklevele mellett adószakértői és mérlegképes könyvelői képesítéssel rendelkezik.

Antretter Erzsébet
Adószakértő, Igazgató
Niveus Consulting Group

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

IP-Szellemi termék, egyszerűsített végelszámolás, a vagyon felosztásában.

Számvitel

Kedves Válaszadó! Adott egy kft. egyszerűsített felszámolása. Az eszközök között (pénzeszköz mellet) szerepel egy nagy értékű szellemi termék is. »

Megválaszolva

0 komment

Pénztárgép használata

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Kiskereskedelemmel foglalkozó bt. beltagja elhunyt. A társaságba új beltag nem lép, a bt. meg fog szűnni, az örökösök nem folytatják tovább a tevékenységet. »

Megválaszolva

2 komment

Katából társasági adózásra visszatérő bt. osztalékfizetése 2023-ban

Társasági jog

Egy betéti társaság a 2022-ből hátralévő tevékenységének eredménye után 2023-ban szeretne osztalékot fizetni a tagoknak. »

Megválaszolva

0 komment

Fejlesztési tartalék és nem realizált árfolyam-különbözet

Társasági adó / Innovációs járulék

Tisztelt szakértő! Az alábbi kérdésekben kérnénk segítségüket. A társaság 2020-ban devizás előleget kapott megrendelőjétől, melyet a szerződésükből fakadóan csak később, éven túl számolnak el (2022. »

Megválaszolva

0 komment

Garanciális kötelezettség átvállalása

Általános

Tisztelt Szakértő! Külföldi társaság ("A") tulajdonában álló belföldi társaság ("B") végelszámolást indít. »

Megválaszolva

0 komment

Bérleti díj költsége

Helyi adó

Tisztelt Adószakértő! Adott egy kft., amely – többek között – bérelt ingatlan bérbeadásával is foglalkozik. »

Megválaszolva

0 komment

Közvetített szolgáltatás/alvállalkozói teljesítés

Általános

Tisztelt Adózóna! Iparűzési adó/Innovációs járulék alappal kapcsolatban kérem szíves segítségüket. Az innovációs járulék alapja a helyi iparűzési adó alapja. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlan adásvétel

Általános

Tisztelt Szakértő! Európai uniós, svédországi cég szeretne magyarországi magánszemély tulajdonostól ingatlant vásárolni. »

Megválaszolva

1 komment

Iparűzési adó több telephelyen

Helyi adó

Tisztelt Szakértő! Adott egy "X" vállalkozás, amely egészségügyi szolgáltatást nyújt saját mobil konténerekben ( például: PCR szűrés) az ország több pontján. »

Megválaszolva

0 komment

HIPA megosztása építőipari tevékenység esetén

Helyi adó

Tisztelt ADÓZÓNA! Társaságunk az építőipari tevékenységet folytató vállalkozóknak lehetővé tett adóalap-megosztási módszertan alapján határozta meg iparűzési adóját 2021-ben (Htv. mell. 2.3 pont). »

Megválaszolva

0 komment

Kötelezettség elengedése – illeték, társasági adó

Társasági adó / Innovációs járulék

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft. tulajdonosa egy szlovák gazdasági társaság. A magyar kft.-t szeretnék végelszámolni egyszerűsített végelszámolás keretében, de van tartozása a szlovák anyacég felé. »

Megválaszolva

0 komment

NAV elleni nyertes per elszámolása

Általános

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünknél az adóhivatal 2020-ban jogosulatlan áfa-visszaigénylést állapított meg. Az ügyfél bírósági perre vitte az ügyet. »

Megválaszolva

0 komment

Pénzügyi képviselettel rendelkező cég termékexportja

Áfa

Tisztelt Szakértő! Magyarországon pénzügyi képviselettel rendelkező svájci cég Magyarországon beszerzett terméket szeretne exportálni az USA-ba. Megteheti-e ezt? »

Megválaszolva

0 komment

Átvevő bevallásai beolvadás esetén

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Ügyvédi iroda egy másik irodába beolvadásával kapcsolatban kérem a segítségét. A beolvadás az ügyvédi kamara tájékoztatása alapján egy lépésben valósul meg. »

Megválaszolva

0 komment

Vagyonrendezési eljárás

Általános

Törölt társaság ingatlanjának értékesítésére kerül sor, vagyonrendezési eljárás keretében. Van-e számlakiállítási kötelezettség? Ki állít ki számlát? »

Megválaszolva

0 komment

MEDICOVER-számla elszámolása (adók-számvitel)

Általános

Tisztelt Adózóna! 2021 augusztusában szerződést kötöttünk – kft.-ként – a MEDICOVER Magyarországi fióktelepével egyéves időtartamú egészségügyi szolgáltatásra, 25 fő dolgozó részére. »

Megválaszolva

0 komment

Szponzoráció két cég között

Áfa

Tisztelt Szakértő! Adott egy vállalkozás, amely használt ingatlanokat vásárol, felújít, majd értékesít az általános szabályok szerint, vagyis áfamentesen. »

Megválaszolva

0 komment

Áfalevonás utólagos tiltása

Áfa

Tisztelt Szakértők! 2019. IV. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Ír illetőségű tulajdonostól vásárolt kft. üzletrész

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kettős adóztatás

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Betéti társaság beltagjának adókötelezettsége

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő