2024-es adóváltozások

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Számos jogszabályt módosítanak a legújabb törvények Cikk

A Magyar Közlöny 2024. évi 66. számában 4 új törvényt, az Alaptörvény 13. módosítását, továbbá 7 rendeletet és 12 határozatot hirdettek ki június 18-án.

A nap kérdése: szeptembertől kötelező foglalkozás-egészségügyi vizsgálatot végeztetni, vagy sem? Cikk

Szeptember elsejétől változnak a kötelező foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok szabályai. Kötelező lesz, vagy sem, előzetes vizsgálatot végeztetni a munkavállalóknál? Lehet-e erre a kérdésre egyáltalán egyértelmű választ adni? Az Adózóna oldalán érkezett kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Rehabilitációs és rokkantsági ellátás: mutatjuk a 2024-es összegeket Cikk

A megváltozott munkaképességű személyek részére megállapítható ellátások – rehabilitációs, rokkantsági ellátások – nem minősülnek nyugdíjnak, ezért azok összegének meghatározása is eltér a nyugdíjakra vonatkozó számítási szabályoktól. Az ellátások összege az egészségi állapot, valamint a havi átlagjövedelem összegétől függ, az átlagjövedelmet pedig a táppénzre vonatkozó szabályokhoz hasonló módon kell meghatározni.

Négy kormányrendelet jelent meg a 64. Magyar Közlönyben: módosul a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is Cikk

A Magyar Közlöny 2024. június 14-én éjjel megjelent számában négy kormányrendeletet hirdettek ki. Egy a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer módosítása kapcsán megjelent 124/2024. kormányrendelet három kormányrendeletbe nyúl bele.

Bizottsági rendelet a csekély összegű támogatásokról – ezek a szabályok 2024-től Cikk

2024. január 1-jétől új rendelet – a 2023/2831/EU (R.) – lépett hatályba a csekély összegű támogatásokról. Cikkünk az új jogszabály legfontosabb előírásait ismerteti, rámutatva a korábbi (az 1407/2013/EU) rendelettől való eltérésre.

A nyugdíj számításának menete: nem egyszerű a folyamat Cikk

A Bankmonitor.hu honlapján bemutatta a magyar nyugdíjszámítás kacifántos folyamatát, és azt is leleplezték, hogy mennyi pénzből élnek ma a nyugdíjasok.

Új funkció az eÁFA-rendszer M2M-kapcsolatán: itt az önellenőrzés Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a GitHub felületén elérhetővé tette az eÁFA-rendszer gép-gép kapcsolatán benyújtható önellenőrzéshez készített fejlesztői dokumentációt, valamint a hozzá tartozó új XSD-sémát, olvasható a NAV honlapján.

Szünetelő egyéni vállalkozó adóelőlege Cikk

Az egyéni vállalkozónak jogában áll vállalkozása szüneteltetésére. Kérdésként merülhet fel, hogy a tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozó esetében hogyan és mikor kell a személyijövedelemadó-előleget megállapítani, megfizetni és bevallani a szünetelés időszakában megszerzett bevétel esetében, illetve a szünetelés megkezdését megelőzően kiszámlázott, de nem a szünetelés, hanem annak befejezését követően beérkező bevételt hogyan kell kezelni.

Bővül az eÁfában elérhető funkciók köre, napirenden az ÁNYK kivezetése Cikk

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eÁfa rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van, derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen – írja sajtóközleményében a Kulcs-Soft.

Kedvezményes lakásáfa: jelenlegi és várható szabályok Cikk

A közelmúltban megjelent a hír Varga Mihály Facebook-posztja alapján, hogy két évvel meghosszabbítják az új lakásokra vonatkozó áfakedvezményt. Cikkünkben a bejelentésben foglaltakat a jelenlegi feltételekkel hasonlítjuk össze.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Elmaradt szállásfoglalások számlázása

Bunna Erika

adótanácsadó

Csoportos jóváíró számla könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30