619 találat a(z) cégvilág-rss cimkére

Zárjuk az évet – leltárkülönbözetek elszámolása Cikk

Az üzleti év könyvviteli zárása számos – önmagában is fontos – feladatot foglal magában. Ezek közül most a leltár felvétele során megállapított különbözetek elszámolását vesszük górcső alá.

Gyógyszergyártókat terhelő extraprofitadó: március 1-jétől hatályos a módosítás Cikk

Március 1-jén hatályba lépett a tegnap este kihirdetett, gyógyszergyártókat terhelő extraprofitadó-kötelezettség szabályait módosító kormányrendelet. A jogszabály-módosítás pontosítja a gyógyszergyártó, tehát a különadó alanyának a meghatározását. Ennek nyomán adóalanynak azon vállalatok minősülnek, amelyeknek a gyógyszeralapanyag-, gyógyszerkészítmény-gyártási tevékenységből származó nettó árbevétele az adóév első napján rendelkezésre álló beszámolóban szereplő adatok alapján meghaladja a teljes nettó árbevételének 33,33%-át. A hivatkozott rendelkezés továbbá egyértelműbbé teszi, hogy csak az említett tevékenységeket ténylegesen végző vállalatok tartoznak a különadó hatálya alá – írja sajtóközleményében a Deloitte Magyarország.

Csoportos létszámleépítés a Magyar Postánál Cikk

A Magyar Posta munkavállalóinak bértárgyalásán rendszeresen megjelenő négy nagyobb szakszervezet egyike sem kapott előzetes értesítést a munkáltatótól arról, hogy csoportos leépítésre készülnek. Bár törvényi kötelezettség nem terheli a Magyar Postát emiatt, a szakszervezetek szerint szerencsésebb lett volna, ha ők és a kollégák nem a médiából vagy az azzal körülbelül egyidőben kiadott, belső hálózaton közzétett hírből, hanem mondjuk közvetlenül tőlük értesültek volna az 1200 főt érintő csoportos munkavállalói elbocsátásról – írja a telex.hu.

A Wizz Air szerződést kötött a fogyasztóvédelmi hatósággal Cikk

Hatósági szerződést kötött a fogyasztóvédelmi hatóság és a Wizz Air a légiutasok jogainak hatékony érvényesülése érdekében – közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM) és a légitársaság szerdán az MTI-vel.

Felére csökkent a kkv-k értéke, energiahatékonyságra törekvés lehet a növekedés kulcsa Cikk

Közel 50 százalékkal is csökkenhetett a magyarországi kis- és középvállalkozások értéke Magyarországon a gazdasági válság hatására 2020-2022 között, amennyiben a cégvezetők nem reagáltak megfelelően a környezeti változásokra – állapítja meg felmérésében a Niveus Consulting Group. Az értékcsökkenést a megfelelő üzleti tervezés, az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások, valamint az ESG rendszer tudatos tervezése ellensúlyozhatja.

Versenykorlátozás gyanúja miatt indított eljárást a GVH Cikk

Vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Maspex Olymposszal szemben, mert feltételezése szerint a cég előírta partnereinek, hogy milyen minimumáron árulhatják termékeit. A lengyel Maspex-csoport magyarországi leányvállalata az ármegkötéssel megsérthette az uniós versenyszabályokat is – közölte a hatóság.

A minimálbér-emelkedés hatása, értékhatárok változása a személyi jövedelemadózásban Cikk

A minimálbér-emelkedés révén növekednek az szja-törvény által érintett juttatások és kedvezmények összeghatárai is.

A nap kérdése: megváltozik a cég neve, meddig lehet befogadni a régi névre szóló számlákat? Cikk

Társaság cégneve március 1-jétől megváltozik, meddig fogadhat be a partnerektől a régi cégnévre kiállított számlát? – kérdezte olvasónk. Dr. Kelemen László adószakértő válaszolt.

Fel lehet mondani annak a munkavállalónak, aki a nők 40 nyugdíját veszi igénybe? Cikk

Dolgozónk 59 évesen ment nyugdíjba a nők 40 éves lehetőségével élve. Rá is vonatkozik az, hogy fel lehet neki mondani? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Adószámtörlés: nincs egyből minden veszve, mutatjuk, mit tehet az adózó, hogy újra működhessen Cikk

Az adószám törlése mint adóhatósági intézkedés komoly jogkövetkezményekkel járhat. Cikkünkben az adószám törlésére okot adó körülményeket vesszük sorra, s mint kiderül, sok esetben van lehetőség az adószám visszaállítására is.

Harmadik országból érkező munkavállalók adó- és járulékkötelezettsége Cikk

A magyarországi munkáltatók egy része a szükséges munkavállalói létszámot külföldi dolgozókkal igyekszik betölteni. Cikkünkben a harmadik országokból érkező, magyar munkaviszonyt létesítő munkavállalók részére történő kifizetések, juttatások adó- és járulékkötelezettségére vonatkozó szabályokat járjuk körbe.

A nap kérdése: befürdött az árzuhanással a felvásárló, milyen árat rögzítsen a mérlegben? Cikk

Mezőgazdasági növénytermesztéssel foglalkozó kft. 2022-ben terményt vásárolt fel nagyobb tételben, továbbértékesítési céllal, amire várhatóan 2023-ban kerül sor. A vásárlást követően a termények piaci ára jelentősen csökkent, például a 280 ezer forint/tonna ár már csak 186 ezer forint/tonna, ugyanannál a növénynél. A mérlegkészítés időpontja 2023.03.31. lesz. Ezen áruk értékére 2022. év vonatkozásában lehet/kell-e értékvesztést elszámolni? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Zárjuk az évet – leltározzunk! Mit, mikor, hogyan kell megszámolni? Cikk

Az üzleti év könyvviteli zárása számos – önmagában is fontos – feladatot foglal magában. Cikkünkben a leltárral kapcsolatos szabályokat foglaljuk össze.

Munkalehetőséget kínáló cégek jelentkezését várja az SZTE állásbörzéje Cikk

Munkalehetőséget kínáló cégek, mikro- és középvállalkozások, valamint szolgáltatók jelentkezését várja március 13-ig a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) állásbörzéje – közölte az egyetem pénteken az MTI-vel.

Kis- és középvállalkozások szoftvertermékek beszerzése utáni tao-kedvezménye Cikk

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (tao-törvény) 7. § (1) bekezdés zs) pontja szerinti rendelkezés alapján csökkenti az adózás előtti eredményt az adóév utolsó napján kis- és középvállalkozásnak minősülő adózónál az immateriális javak között az adóévben állományba vett, korábban még használatba nem vett szoftvertermékek felhasználási joga, szellemi termék bekerülési értéke, ha az a kapcsolódó egyéb feltételeknek [tao-törvény (11) és (12) bekezdésében foglaltaknak] is megfelel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített ipa választása

Szipszer Tamás

adószakértő

Visszafizetésre kötelező határozat

Széles Imre

tb-szakértő

Katás munkaerő-támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs