Jövedéki adó / Vám, deviza / Termékdíj

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

DRS – elektronikus számlával kapcsolatos tájékoztatás Cikk

A visszaváltási díjjal (DRS) érintett termékek forgalmazása témakörében, az elektronikus számla alkalmazásának támogatására készített két új cikket a GS1 szervezet, melyekkel a hazai ital-kiskereskedelmi ellátási láncok munkáját szeretnék segíteni – írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A kötelező visszaváltási díj elszámolásának DRS-rendelet szerinti szabályai szálloda esetében Cikk

Szálloda üzemeltetése során felmerült a kérdés: mi a szabályszerű módja a kereskedőtől beszerzett, és a vendég szobájába előre bekészített ital (ásványvíz, üdítőital) számlán feltüntetett DRS-díjának (50 forint/palack) megfizetése esetén a visszaváltási díjjal kapcsolatos változások érvényesítésének. A kérdésre Tüske Zsuzsanna vámszakértő és Gyüre Ferenc adótanácsadó válaszolt.

Elindult a dohány-kontroll – fokozott NAV-ellenőrzésre kell számítani Cikk

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken az MTI-vel.

DRS: reprezentációs költségek könyvelése – esettanulmánnyal Cikk

Cikkünkben a vállalkozások által végső fogyasztásra használt italok betétdíja könyvelési módjának legfontosabb tudnivalóit ismertetjük.

NAV-tájékoztató egyes áruk oroszországi újrakivitelének tilalmáról Cikk

Egyes áruk oroszországi újrakivitelének tilalmáról szóló tájékoztatót tett közzé honlapján szerdán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Vizsgálja a szubvencióellenes uniós gyakorlatot Kína Cikk

Kína vizsgálatot indít a Brüsszel által a külföldi támogatásokkal kapcsolatban életbe léptetett uniós gyakorlat ellen annak megállapítására, hogy az EU legújabb intézkedései akadályozzák-e a szabadkereskedelmet – jelentette be szerdán a pekingi kereskedelmi minisztérium.

Italos palackok, üvegek, dobozok: saját bankszámlára utalható a visszaváltási díj Cikk

Elérte a 10 milliót a visszaváltások száma a napokban a MOHU REpont visszaváltási rendszerében – közölte a vállalat szombaton.

Vámokat vetett ki az EU a Kínában gyártott elektromos járművekre Cikk

Az Európai Bizottság 37,6 százalékig terjedő ideiglenes kiegyenlítő vámot vetett ki a Kínából származó, kizárólag akkumulátorról üzemelő elektromos járművek (BEV) behozatalára - közölte csütörtökön a brüsszeli testület.

A visszaváltási rendszer áfabeli megítélése, könyvelési tudnivalók Cikk

A visszaváltási rendszer működése elméleti szinten kezd tisztázódni, azonban a gyakorlat még sok kérdést vet fel. Ilyen kérdések többek között az áfabeli és a számviteli kezeléssel kapcsolatban merülnek fel. Ennek oka egyrészről az, hogy a visszaváltási rendszer megváltoztatta az eddig rutinná vált feladatokat, másrészről, a visszaváltási rendszeren belül három alkategóriát különböztethetünk meg, ami szintén tovább bonyolítja a helyzetet.

Kötelezően visszaváltási díjas csomagolású italtermékek: július 1-jétől alkalmazandó előírások Cikk

2024. július 1-jétől a kötelezően visszaváltási díjas csomagolású italtermékek már csak a DRS-rendelet (450/2023. kormányrendelet) szabályai szerint hozhatók forgalomba. Milyen feladatai vannak ezzel kapcsolatban az italtermékeket gyártó, forgalmazó és értékesítő vállalkozásoknak? A leggyakrabban feltett kérdések mentén haladva összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Mezőgadasági őstermelő árbevétel

Lepsényi Mária

adószakértő

90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4