Jövedéki adó / Vám, deviza / Termékdíj

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

NAV: megújult importrendszer segíti a vámeljárásokat decembertől Cikk

A harmadik országokból érkező importszállítmányok vámkezelését december 1-től megújult, modernebb és biztonságosabb informatikai rendszer segíti, megfelelve ezzel uniós vámjogi elvárásoknak – közölte pénteken az MTI-vel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Megújulnak a vámhatározatok és vámkezelési dokumentumok Cikk

Mint arról korábbi cikkünkben már beszámoltunk, az Európai Unió szabályozásának megfelelően 2023-ban a Nemzeti Importrendszer korszerűsítése következtében bevezetésre kerül az új AIS rendszer. Ezáltal megújul a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által alkalmazott import vámkezelési rendszer, és ennek megfelelően átalakulnak a gazdálkodók által használt vállalati vámrendszerek is. Ez a változás nemcsak technikai jellegű, hanem közvetlenül kihat az import vámkezelési folyamatokra is, hiszen változnak a vámkezeléshez szükséges adatkövetelmények, valamint az eljárás során keletkező iratok és dokumentumok is.

A nap kérdése: hogy könyveljük szabályosan a MOHU számlájáról az EPR-díjat? Cikk

Megérkezett a MOHU számlája az EPR-díjról. Szeretnék segítséget kérni a számla könyvelésével kapcsolatban! Mely főkönyvi számlára kell tennem a számlában szereplő EPR-díjat? – kérdezte olvasónk. Greff Magdolna okleveles adószakértő válaszolt.

Betiltott műanyag csomagolások, saját dobozzal az étterembe – uniós klímajogalkotási dömpingen vagyunk túl Cikk

Közeleg az uniós jogalkotási ciklus vége, ami azt jelenti, hogy ezekben a hetekben nagyon sok jogszabályt fogadnak el. Mivel az Európai Parlament utolsó alkalommal majd áprilisban ül össze, legkésőbb addig valamennyi folyamatban lévő ügyben a végső, tagállamokkal is egyeztetett változatot be kell nyújtani. Kiemelt fontosságúak a klímavédelemmel kapcsolatos törvények – írja a hvg.hu.

Hamisítványokat foglalt le a NAV: játékok, táskák és informatikai eszközök voltak a szállítmányban Cikk

Megközelíti a 250 millió forintot azoknak a hamis márkajelzésű játékoknak, táskáknak és informatikai eszközöknek az értéke, amelyeket Nagykanizsán foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai – közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel

EPR-bevalláson túl: érkeznek a MOHU számlái Cikk

A 2023-ban bevezetett kiterjesztett gyártói felelősségi, vagy más néven EPR-rendszer újabb állomásához értünk, ugyanis 2023. október 20-án lezárult a harmadik negyedévet követő EPR adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének a határideje, írja elemzésében az Andersen Magyarország.

Megfizetett EPR-díj visszaigényelhető-e export okán? Cikk

Cégünk belföldről vásárol kartondobozokat, melyek számlája 2023. július 1-jei beszerzés után – a jogszabálynak megfelelően – már nem a termékdíj megfizetését záradékolja, hanem a kiterjesztett gyártói felelősségi díj megfizetését rögzíti. Mivel a dobozba csomagolt termékeinket 100 százalékban külföldön értékesítjük, eddig a termékdíjat visszaigényeltük. Kérdésem: július 1-je után mit tehetünk? AZ EPR-díj visszaigényelhető? – kérdezte olvasónk. Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

NAV: kombinált vám nómenklatúra 2024 Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétette a 2024-es kombinált vám nómenklatúrát.

Illegális dohánygyárat számolt fel a NAV Cikk

Illegális dohánygyárat számoltak fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Kékcsén a pénzügyőrök és a rendőrök egy közös akcióban – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Fuvarozók, figyelem! Háromszorosára nő a visszaigényelhető jövedéki adó literenkénti összege Cikk

A jelenlegi 3,5 forintról 2024-től majdnem háromszorosára, tehát 10 forintra nőhet a kereskedelmi gázolaj jövedéki adójából visszaigényelhető literenkénti összeg. A kormány az intézkedés kapcsán azt várja el a fuvarozóktól, hogy a hazai fuvarozók a magyar áruk szállításához szükséges üzemanyagot itthon tankolják gépjárműveikbe – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Rendes felmondás esetén mikor kell elszámolni a dolgozóval?

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Kiküldetés

Lepsényi Mária

adószakértő

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31