Társasági adó / Innovációs járulék

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Nyereményjáték bejelentése és adózása Cikk

Be kell-e jelenteni a cég által szervezett nyereményjátékot? Milyen adókat és járulékokat kell fizetni a kisorsolt nyeremények után? Olvasói kérdésre Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adószakértője válaszolt.

Cégautóval kapcsolatos számviteli és adózási kérdések – Ön mit gondol róla? Cikk

Egy vállalkozás élete manapság nehezen képzelhető el gépjármű nélkül még akkor is, ha a vállalkozás profilja nem szállítmányozás. Autót használnak a beszerzésekhez, járhat vele a munkavállaló, ügyvezető, de rendelkezhet a cég akár saját autóbusszal is a munkavállalók munkába szállítására, és akkor még csak néhány példát emeltünk ki a sokból. Számos jogszabállyal kell tisztában lenni ahhoz, hogy a gépjárművekkel kapcsolatos előírásokat maradéktalanul betartsuk. Szeretnénk megtudni önnek ezekről mi a véleménye!

Kapcsolt vállalkozás vagy sem? Cikk

Egy osztrák magánalapítvány tulajdonol 95-95 százalékban egy-egy cégcsoportot. Mindegyik cégcsoportnak van magyar leányvállalata. Ezek a magyar leányvállalatok kapcsolt társaságoknak minősülnek? Illetve kisvállalkozásnak minősülnek-e, egybe kell-e számolni a két cégcsoport adatait? – kérdezte az Adózóna olvasója. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Nem közhasznú alapítvány támogatása Cikk

Fogadhat-e támogatást nem közhasznú alapítvány cégektől, és ha igen, hogyan kell kezelni tao szempontjából az adományozónál? – kérdezte az Adózóna olvasója. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költség, ráfordítás – új szabályok Cikk

A 2021-ben, év közben és 2022-től hatályba lépő új előírások kapcsán tekintjük át a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült – elismert, el nem ismert – költségekre, ráfordításokra irányadó rendelkezéseket.

A nap kérdése: sikkasztott a könyvelő, növelni kell az adózás előtti eredményt? Cikk

Egy könyvelő nagyobb összeget sikkasztott az ügyfelétől. A jogtalanul elvett összeg növelni fogja a cég társaságiadó-alapját? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Drágulás és szigorúbb ellenőrzések jönnek a transzferár-szabályozásban Cikk

Sosem tapasztalt bizonytalanság uralkodik a vállalatok körében a transzferárazás területén a nemzetközi adózásban bevezetett reformok és a koronavírus-járvány nyomán átalakuló üzleti működés miatt – derül ki az EY legfrissebb, csaknem 1000 adóvezető megkérdezésével készült globális felméréséből (2021 EY International Tax and Transfer Pricing).

Fontos adózási határidő közeleg a cégeknek Cikk

November 20-áig kérelmezhetik az adóhatóságnál a naptári évnek megfelelő üzleti évet alkalmazó vállalatcsoportok, hogy 2022. január 1-jétől csoportos adóalanyként teljesítsék társaságiadó-kötelezettségüket. A határidő jogvesztő: ha valaki elmulasztja, 2022-re már nem tud csoportos társaságiadó-alanyiságot választani.

Ellenérték nélkül átvállalt tartozás mint elismert költség Cikk

Milyen feltételekkel lehet elismert költség két, egymással kapcsolt viszonyban levő vállalkozás estében az ellenérték nélkül átvállalt tartozás? Olvasói kérdésre Antretter Erzsébet a Niveus Consulting Group igazgatója válaszolt.

Adókedvezmények startupoknál Cikk

Írásunkban összegyűjtöttünk pár adókedvezmény-típust, melyek felmerülhetnek a startupok kapcsán.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ajándékutalány

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ösztönző program

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs