Társasági adó / Innovációs járulék

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Társasági adósokat, energiaellátókat, volt katásokat és kivásokat érintő nyomtatványok jelentek meg Cikk

Társasági adósokat, energiaellátókat, volt katásokat és kivásokat érintő nyomtatványok jelentek meg Ma hajnalban...

PM-tájékoztató a transzferár-adatszolgáltatáshoz Cikk

A szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló 32/2017. NGM rendelet 8–8/A §-a szabályozza a kapcsolt vállalkozások részére előírt transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség részletszabályait. Az adatszolgáltatás megfelelő teljesítése érdekében a Pénzügyminisztérium tájékoztatót állított össze, amelynek célja elősegíteni az adózók jogkövetését – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Fontos határidő közeleg 15-20 ezer vállalkozásnak, kerülje el a sokmilliós büntetést! Cikk

Május 31-éig kötelező elkészíteniük az arra kötelezett vállalkozásoknak a transzferár-dokumentációt, nem lehet már elmismásolni ezt a feladatot. Magyarországon nagyságrendileg 15-20 ezer céget érintenek a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek nyilvántartására vonatkozó előírások – hívja fel a figyelmet közleményében a Saldo Zrt.

Tájékoztató a szokásos piaci árral kapcsolatos kötelezettségekről Cikk

A szokásos piaci árral összefüggésben adatnyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség terheli a kapcsolt vállalkozásokat. A Pénzügyminisztérium tájékoztatóját a NAV közölte honlapján.

Közhasznú szervezetnek juttatott adomány igazolása Cikk

Az adományozás az adomány átadásával nem ér véget – az esetleges adókedvezményeket az adományozás igazolásával lehet érvényesíteni az irányadó jogszabályok alapján.

Napidíj helyett tételes étkezési költség és elszámolása Cikk

Napidíj helyett szállásköltséget térít és tételes elszámolás alapján hozzájárul a külföldi kiküldetésben dolgozók étkezési költségeihez a cég. Adózási szempontból hogyan kell kezelni ezt az eljárást? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Kft. ingatlant bérel magánszemélytől – így számolható el a rezsi Cikk

Kft. egy magánszemélytől bérel irodát, aki a rezsit szeretné a kft.-re továbbhárítani. A közüzemi számlák a bérbeadó magánszemély nevére szólnak. A bérbeadó nem adószámos magánszemély, nem állít ki számlát. Hogyan, milyen módon, milyen bizonylattal háríthatja át a kft.-re a közüzemi díjakat? A kft. elszámolhatja költségként a nem a kft. nevére szóló számla alapján a bérbeadónak kifizetett díjakat? Olvasónk kérdéseire Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Transzferár-dokumentáció: sok cégnek hosszú és nehéz lesz a május Cikk

Egy közelmúltban megjelent jogszabály jelentősen módosított a kapcsolt vállalkozások közötti transzferár-dokumentáció egyes szabályain. Ez már most májusban fejfájást fog okozni a vállalkozásoknak, hiszen az évzárással együtt a transzferár-dokumentálás problémájával is egyszerre kell szembenézniük. Mindeközben egyre jobban felértékelődik a csoportos társaságiadó-alanyiság jelentősége, olvasható a Jalsovszky Ügyvédi Iroda blogjában.

A transzferárazás a legproblémásabb adózási kérdés a multik számára is Cikk

Az adóhatóságok világszerte igyekeznek növelni az állami bevételeket, ebben pedig az adatelemzést és a mesterséges intelligenciát is igénybe veszik. Az egyik legvitatottabb terület az adózás területén a transzferárazás, ahol a multinacionális vállalatok Magyarországon is egyre több ellenőrzéssel szembesülnek – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie.

Nonprofit szervezetek adózásának alapvető szabályai – társasági adó Cikk

Kétrészes írásunkban a nonprofit szervezetek adózásával kapcsolatos legfontosabb, a mindennapi működésük során jellemzően felmerülő, alapvető szabályokat tekintjük át.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Nagy Norbert

adószakértő

Civilszervezet társasági adója

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs