Társasági adó / Innovációs járulék

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Az Adózóna válaszol: vállalkozások nyereségének adózása Cikk

Mit mond a Tao tv. az adóügyi illetőségről? Milyen esetekben beszélhetünk adómentesítésről vagy adóbeszámításról a kettős adóztatást elkerülő egyezmények, módszerek szempontjából? Nagy Norbert adószakértőt hallhatják.

Itt vannak a globális minimumadóról szóló törvény legfontosabb tudnivalói Cikk

Az Országgyűlés 2023. november 21-én fogadta el a T/5877. számú törvényt, amely az őszi adócsomag részeként a globális minimum-adószintet biztosító kiegészítő adókról szóló jogszabályokat is tartalmazza. Ezek – az Európai Unió 2022 decemberében elfogadott irányelvével összhangban – 2023. december 31-én lépnek hatályba. Az Andersen Magyarország összefoglalta a törvény legfontosabb pontjait.

Újabb törvényjavaslat: 66 törvény módosulna Cikk

A hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló, T/6080. számú törvényjavaslatot a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be november 14-én 23 óra 12 perckor.

Újabb Kúria döntés született a K+F projektek elszámolásáról Cikk

A K+F költségek elszámolása számos vállalat számára kritikus jelentőséggel bír. Ezen költségek elszámolását az adóhatóság is kiemelten vizsgálja. A tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy sok esetben a cégek nem számolnak el minden költségelemet, amire jogszabályi lehetőségük nyílik – bizonyos esetekben pedig túl sokat számolnak el. Az adóbírság elkerülése és a jogszerű adómegtakarítási lehetőség kiaknázása közötti egyensúlyozásban jelenthet támpontot a Kúria egy friss ítélete – derül ki az EY hírleveléből.

Globális minimumadó: számviteli és eljárási szabályok, a kiegészítő adó hatása az adókedvezményekre Cikk

Sorozatunk előző két részében a globális minimumadó általános elveit, majd annak magyarországi rendszerét vázoltuk. Jelen cikk az adókedvezmények kérdésével, az adatszolgáltatási kötelezettséggel és a főbb eljárási szabályokkal foglalkozik.

Változások a társasági adóban és a helyi adózásban Cikk

Bővül a nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségek, ráfordítások köre, módosul az ellenőrzött külföldi társaság fogalma, változnak az európai uniós engedéllyel igénybe vehető fejlesztési adókedvezmény szabályai a nemrégiben az Országgyűlés elé terjesztett adótörvény-módosítási csomag társasági adózást érintő fejezetei szerint. A törvényjavaslat a helyi adózást érintő kisebb változtatásokat is tartalmaz.

Globális minimumadó: az EU-irányelv magyarországi alkalmazásának szabályai Cikk

Írásunk a globális minimumadó magyarországi alkalmazásának fő szabályait ismerteti a 2023. október 31-én benyújtott törvényjavaslat (T/5877.) alapján. Az ismertetés nem teljeskörű, inkább a minimumadó működési mechanizmusára, illetve a belföldi kiegészítő adó kiszámítási mechanizmusára koncentrál. A globális minimumadó rendszerének megismerése ráadásul nemcsak a törvényjavaslat megértését kívánja meg, hanem az OECD modell szabályok és az adminisztratív iránymutatások ismeretét is, mivel a javaslat ezeket alkalmazandó referenciaként beemeli a normaszövegbe.

Fejlesztési tartalék feloldása: elmulasztotta a cég, hogyan teheti meg visszamenőlegesen? Cikk

Egy társaság a korábbi években fejlesztési tartalékot képzett. 2021-ben jelentős összegű beruházást valósított meg, de a fejlesztési tartalékot elmulasztotta feloldani. Van-e lehetőség a fejlesztési tartalék feloldására – önellenőrzés keretében – a 2021. évre visszamenőleg? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Várható változások a társasági adóban és az extraprofit különadóban Cikk

A kormány 2023. október 31-én terjesztette az Országgyűlés elé a T/5893. számú törvényjavaslatot, amely a tavaszi adócsomagban kihirdetetteken túl további adójogszabályi változtatásokat tartalmaz 2024-re vonatkozóan. Az Andersen Magyarország összefoglalta a fontosabb tervezett módosításokat, az alábbiakban az extraprofit különadók és a társasági adó várható változásait ismertetjük.

Amikor hiába követelnek számlát, azt nem kötelező adni Cikk

Alapítvány rendszeresen kap adományokat cégektől. Az egyik adományozó cég pénzügyese nem akarja elfogadni az adományigazolást, hanem ragaszkodik ahhoz, hogy az alapítvány számlát állítson ki az adományról. Mire hivatkozhat, miként magyarázhatja az alapítvány, hogy az adományigazolás a megfelelő dokumentum, amit kiállít? – kérdezte olvasónk. Greff Magdolna okleveles adószakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Rendes felmondás esetén mikor kell elszámolni a dolgozóval?

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Kiküldetés

Lepsényi Mária

adószakértő

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31