Társasági adó / Innovációs járulék

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Fejlesztési adókedvezmény: mi számít létesítménynek? Cikk

A létesítmény (azon belül is az új, illetve meglévő létesítmény) a fejlesztési adókedvezményre jogosító beruházás központi eleme, ugyanakkor annak fogalmi meghatározását nem tartalmazza a társaságiadó-törvény. A fejlesztési adókedvezményről szóló 165/2014. kormányrendelet a létesítmény felvásárlása kapcsán tartalmaz definíciót a létesítményre vonatkozóan, annak fogalmi meghatározása korántsem egyszerű.

Étel-ital juttatás – növelheti-e a társaságiadó-alapot? Cikk

Egy társaságnál a NAV-ellenőrzés során derült ki, hogy a könyvelő és az ellenőr másképp értelmezi a juttatott étel-ital mint juttatás után felmerülő adó- és járulékfizetési, valamint társaságiadó-bevallási kötelezettséget. Olvasónk a jogszabály helyes értelmezése céljából szakértőnkhöz fordult. A felmerült kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Augusztus 13-tól lehet pályázni a kisebb feldolgozó üzemek fejlesztésére Cikk

Az Agrárminisztérium 50 milliárd forintos forrással hirdette meg a „Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása” című felhívást, amelynek keretében a feldolgozóüzemek és kistermelők élelmiszer előállításhoz kapcsolódó kisebb beruházásait támogatja – közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.

Termőföldből napelempark – mutatjuk a földterület bérbeadásának adóvonzatát Cikk

Egyre gyakrabban lehet napelemparkokkal találkozni az utak mentén. Gyakori eset, hogy a beruházók földet bérelnek a napelempark telepítéséhez. Kérdésként merülhet fel a bérleti díj utáni adófizetési kötelezettség megítélése.

Az orosz parlament megszavazta a progresszív szja-t és a 25 százalékos társasági adót Cikk

Megszavazta szerdán az orosz parlament mindkét háza az ország adórendszerének "finomhangolásáról" szóló törvényt, amely a progresszív személyi jövedelemadó-skála újbóli bevezetését is tartalmazza.

Megjelent a júliusi VálaszAdó Cikk

A választások után napi szinten jelentek/jelennek meg újabb és újabb közlönyök kisebb-nagyobb jogszabály-módosításokkal, illetve új előírásokkal, melyeket az adozona.hu-n folyamatosan követhetnek.

Összeolvadás – mutatjuk a részesedés rendezésének helyes módját Cikk

Olvasónkban felmerült a kérdés, hogy összeolvadás esetén mi a helyes módja – és milyen hatályban lévő jogszabályok alapján – a részesedés rendezésének abban az esetben, ha a beolvadó és átvevő cég is rendelkezett eredménytartalékkal, mégpedig a kiva és a társasági adó időszakában egyaránt. A kérdésre Pölöskei Pálné adószakértőnk válaszolt.

Tartási időszak az adóamnesztia keretében utólagosan bejelentett részesedéseknél Cikk

A bejelentett részesedés régóta ismert és közkedvelt intézmény a társasági adóban.

Megjelentek a feldolgozó üzemekre kiírt élelmiszeripari pályázati felhívások Cikk

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága a Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások felhasználásának rendjéről szóló 54/2023. (IX.13.) AM rendelet 68. § (1) bekezdése alapján 2024. június 14-én közzé tette a „Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása” című (KAP-RD04a-RD04b-1-24 kódszámú), valamint a „Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása” című (KAP-RD04a-RD04b-2-24 kódszámú) pályázati felhívásokat – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján.

Általános gazdasági érdekű szolgáltatást nyújtó vállalkozások csekély összegű támogatásai 2024-től Cikk

2024. január 1-jétől új rendelet – a 2023/2832/EU (R.) – lépett hatályba az általános gazdasági érdekű szolgáltatást nyújtó vállalkozások csekély összegű támogatásáról. Cikkünk ennek legfontosabb előírásait ismerteti, rámutatva a korábbi (a 360/2012/EU) rendelettől való eltérésre.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Mezőgadasági őstermelő árbevétel

Lepsényi Mária

adószakértő

90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Airbnb

Lepsényi Mária

adószakértő

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4