400 találat a(z) cégvilág-rss cimkére

Újabb papírmunka és bírság – kiegészültek az élelmiszermentési előírások Cikk

Idén két lépésben is kiegészült az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény – az élelmiszer-forgalmazó áruházláncok adminisztrációs teherrel és nem kevés bírsággal számolhatnak.

A nap kérdése: munkaszerződések esetében jogilag szabályos-e az elektronikus aláírás? Cikk

Munkaszerződések aláírása lehetséges-e, jogilag biztonságos-e elektronikus aláírással? Ha igen, melyik fajta aláírás elfogadható? Például AVDH megfelelő-e a magánszemély részéről, akár a cég részéről is? Ugyancsak a cég részéről szerződések vagy kilépő dokumentumok aláírására az AVDH elfogadható-e, vagy milyen típusú aláírás fogadható el? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Készpénzfizetési korlát lízing esetén Cikk

Személygépkocsi beszerzése lízing segítségével jön létre. Az önerő befizetése készpénzben történik (2 millió forint). Vonatkozik rá az 1,5 milliós készpénzkifizetési korlát? – kérdezte olvasónk. Kocsis Zoltán a Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda közgazdásza válaszolt.

Továbbra sem forgalmazhatóak az Aegon és az OTP alapkezelők orosz részvényalapjai Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a forgalmazást ellehetetlenítő okok megszűntéig, de maximum egy évre meghosszabbította az Aegon és az OTP alapkezelők orosz részvényalapjainak felfüggesztését. Az alapkezelők az orosz-ukrán háború következményeként jelenleg nem tudják biztosítani a folyamatos forgalmazás feltételeit. A magyarországi teljes orosz kitettségű befektetési alap állomány mértéke minimális – írja honlapján az MNB.

Elszámolható üzemanyagárak 2022 áprilisára Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a 2022 áprilisában a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárat az szja-törvényben előírtaknak megfelelően.

Közérdekű kötelezettségvállalás mint az adományozás jogi formája Cikk

Az életünket és a környezetünket sújtó globális történések okán (mint például a koronavírus-járvány vagy az orosz-ukrán háború) rengeteg tragikus és rendkívüli helyzettel kell szembenéznünk. Ezen események hatására gyakran merül fel a kérdés mind egyéni, mind céges szinten: mit tehetünk a következmények enyhítése érdekében? Írásunkban a közérdekű kötelezettségvállalás lényegét kívánjuk bemutatni, amely a szolidaritás alapú segítségnyújtás jogilag intézményesített formája.

Üzemszünetre figyelmeztet a NAV Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján figyelmeztet arra, hogy az ÁRUREG, CDPS_I, eVÁM, EMCS, ICS2 rendszerek 2022. március 23-án 20 óra és 21 óra között karbantartás miatt nem lesznek elérhetők.

A nap kérdése: adószámos magánszemélynek is lehet foglalkoztatója a megbízója? Cikk

Kifizetőnek minősül-e egy társaság, amely befogad egy adószámos magánszemélytől számlát fordításról? Számfejtenie kell-e az összeget, és az adót bevallani és befizetni utána, vagy csak a számlát befogadja, lekönyveli, majd a magánszemély vallja be és fizeti meg az adót? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Változás egyes társaságiadó-kedvezményekben Cikk

A Magyar Közlöny 2022. évi 53. számában, március 18-án jelent meg a tao-törvényt is módosító 2022. évi I. törvény.

Így kerülhetik el az öt leggyakoribb hibát a webáruházak Cikk

Magyarországon az aktív webáruházak száma harmada a szlovákiainak és tizede a csehországinak. Tehát van tér, sok lehetőséggel kecsegtet a magyar online piac. Ezt a lehetőséget felismerve egyre többen vágnak bele saját webshop indításába. Azonban van néhány tévhit, amelybe a friss webáruház-tulajdonosok hajlamosak belefutni és emiatt a kezdeti lelkesedést hamar kudarc követheti. Ezeket a hibákat érdemes elkerülni.

Határidő közeleg: adatot kell szolgáltatniuk a NAV-nak a katásokkal üzletelőknek Cikk

Március 31-éig adatot kell szolgáltatniuk az állami adóhatóság részére a kisadózók számláit befogadó, az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) szerinti adózóknak (ideértve a társasházakat, de ide nem értve az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyeket és a kisadózók tételes adójának hatálya alá tartozókat).

Nem hajlandó bezárni a Burger King és a Marks and Spencer oroszországi partnercége Cikk

A Burger King tulajdonosa szerint az oroszországi 800 üzletének üzemeltetője „nem volt hajlandó” bezárni a helyeket a kereskedelem felfüggesztésére vonatkozó kérések ellenére sem – írja a hvg.hu.

NAV: üzemszünet lesz a KKK közvetítő rendszeren Cikk

Karbantartás miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2022. március 19-én (szombaton) 22 óra és 2022. március 20-án (vasárnap) 6 óra között – teljeskörű üzemszüneti eljárás bevezetésével – leállítja a KKK közvetítő rendszert – írja honlapján a NAV.

Legújabb NAV-slágertéma: a be nem jelentett foglalkoztatás ellenőrzése Cikk

A címben szereplő ellenőrzési módról azért kell részletesebben is írnunk, mert a jelenlegi szabályozás alapján, ha egy NAV-ellenőrzés során kétszer is találnak be nem jelentett foglalkoztatottat, akár csődbe is mehet a vállalkozás.

Távmunka, részmunkaidő, munkaerőt kiváltó beruházások – ilyen megoldásokat látnak a cégek a munkaerőhiányra Cikk

Továbbra is munkaerőhiányra számít a vállalkozások többsége, nagy részük szerint még súlyosabb is lesz a helyzet – közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) az MTI-vel szerdán.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Iratselejtezés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Átalányadó teszor

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozás megszüntetése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs