Helyi adó

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

A nap kérdése: iparűzési adó megállapítása szüneteltetett vállalkozásnál Cikk

Szeptember 1-jétől szünetel az egyéni vállalkozás, amely a 2022-es bevallásában 2023. évre a tételes (sávos) adó-megállapítást választotta. Hogyan kell kiszámítani az iparűzési adóját? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Óriási fennakadások vannak a helyi adók ügyintézésében, ami különösen a fővárosnak fájhat Cikk

A fővárosi ügyfelek adóügyeit eddig kezelő platform új helyre került át, de az átállás nem ment zökkenőmentesen. Akár a budapesti ügyfelek több mint tíz százalékának nem dolgozták fel a beadványát, pedig pénteken jár le egy fontos fizetési határidő – írja a hvg.hu.

Ab-határozat települési adó alaptörvény-ellenességének megállapításáról Cikk

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy Budapest Főváros IV. Kerület Újpest Önkormányzata Képviselőtestületének a települési adóról szóló 29/2015. önkormányzati rendeletének 2016. január 1-jétől 2018. december 31-ig hatályos 7. § a) és b) pontja az Alaptörvény XIII. cikk (1) bekezdésébe, valamint a XXX. cikk (1) bekezdésébe ütközően alaptörvény-ellenes volt – olvasható az Alkotmánybíróság határozatai 2023. évi 17. számában.

Iparűzési adó a tárgyi eszközök értékesítése után? Erre figyeljen! Cikk

Írásunkban a tárgyi eszközök átminősítésének szempontjait ismertetjük.

A nap kérdése: mi lesz a helyi iparűzési adó alapja? Cikk

Átalányadós egyéni vállalkozó jövedelme nem érte el a mentes határt. Ezért a szja-alap nulla forint. Az iparűzési adózásban az átalányadót választottuk, azaz az szja-alap 20 százalékkal növelt értéke az iparűzési adó alapja. Ez a vállalkozó esetében ugye nulla forint. Most szóltak az önkormányzattól, hogy ez nem helyes így, csak a bevétel 80 százalékát választhatom adóalapnak, és fizessek adót. Valóban így van? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Elbukta a kivát a vállalkozás, milyen adóbevallási kötelezettségei vannak? Cikk

Társaság 2023.05.31. napján kikerült a kiva alól, nyugtaadás elmulasztása miatt. Több évig volt kivás. Az elmúlt évek adózott eredményeit eredménytartalékba könyvelte, voltak nyereséges és veszteséges évek is. Osztalékot nem fizetett, a jövőben sem szeretne fizetni. Tárgyi eszköz és immateriális jószág beszerzése nem történt az elmúlt évek alatt. A kivaösszeg bevallásánál csak a munkabér és a pénztárösszeg változásával számolt minden évben. A fentiek alapján kell-e áttérési különbözetet megállapítani és megfizetni? Milyen mérlegkészítési és soron kívüli bevallási kötelezettségei vannak, és milyen határidővel? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Új szabályok az iparűzési adózásban 2024-től Cikk

2023. július 14-én hirdették ki a 2023. évi LIX. törvényt, mely – számos adótörvény-változás mellett – 2024. január 1-jétől új szabályokat hoz az iparűzési adózás területén is.

Adóköteles vagyontárgynak minősülhet-e az állami tulajdonban lévő ingatlan? Cikk

Milyen építményekre terjed ki egy cég építményadó-kötelezettsége? Az állami, illetve önkormányzati tulajdonú építmények esetében egy vagyonkezelő társaság élhet-e építményadó-mentességgel? Olvasói kérdésekre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Nemcsak eltörölték a földadót, de még azt is visszafizettetik, amit eddig beszedtek az önkormányzatok Cikk

A péntek esti Magyar Közlönyben megjelent két, a földadót is érintő jogszabály. Az egyik az a törvény, ami a helyi adókról szóló szabályozást írja át úgy, hogy helyi adót bármire kivethet egy önkormányzat, kivéve az alábbiak: a termőföld, a termőföld tulajdonjoga, valamint a termőföldre ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog. Ezt a szeptember elején hatályba lépő törvényt július 4-én fogadta el a parlament, a megjelenése tehát nem okozott meglepetést – írja a 444.hu.

3 új törvény jelent meg az éjjel, de több mint 40 törvény változott, köztük adótörvények Cikk

Három új törvény – köztük a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény módosításáról szóló 2023. évi LVIII. törvény, valamint a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvény, mely többek között 28 törvény módosítását foglalja magában –, tizenhárom rendelet és huszonnyolc határozat jelent meg a Magyar Közlöny 2023. évi 105. számában.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Új pedagógusbér, esélyteremtési illetmény

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, gyod, tartósan beteg, gyes

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1