Helyi adó

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Mezőgazdasági őstermelő iparűzési adójának megosztása Cikk

Hogyan járjon el az adózó a hipabevallás során, ha székhelye és a telephelyet keletkeztető termőföldje külön településen található? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Vita a telekadó körül – a Kúria döntött Cikk

A Kúria Önkormányzati Tanácsa elutasította a Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének a telekadóról szóló 26/2015. önkormányzati rendelet 2016. január 1. napjától 2017. december 31. napjáig hatályban volt 3. § (1)–(2) bekezdése más jogszabályba ütközésének vizsgálatára irányuló indítványt – olvasható a Kúria honlapján.

Magánszemély által működtetett falusi szálláshely adózása Cikk

Egy adószámos magánszemély falusi szállásadással foglalkozik. Egy szobát ad ki, a szobában két ágy van, étkezést nem biztosít. Olvasónkban felmerült a kérdés, hogy kell-e neki szja-t és szochót fizetnie, és mi a hipa alapja. A kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Építőipari vállalkozások iparűzésiadó-alapjának megosztása Cikk

Mindazon vállalkozások, akik egy adott adóévben több településen is folytatnak tevékenységet kötelesek az adóalapjukat megosztani ezen települések között.

A hipabevallás buktatói: a közvetített szolgáltatás Cikk

Bár a helyi iparűzési adó (hipa) első ránézésre nem tűnik bonyolult adónemnek, azonban rendkívül sok buktatót, vagy akár adminisztrációs nehézséget rejt magában. Az egyes adóalap-csökkentő tételek alkalmazása, a telephelyek közötti adóalap-megosztás, vagy a legutóbbi, szektorspecifikus módosítások (légitársaságokra vonatkozó új szabályok) mind-mind kihívást jelenthetnek a társaságoknak. A Grant Thornton Magyarország szakemberei írásukban egy, a társaságok számára régóta bizonytalanságot okozó és így potenciális kockázatforrást jelentő adóalap-csökkentő tételhez, a közvetített szolgáltatások meghatározásához adnak fogódzkodót.

Az iparűzésiadó-alap egyszerűsített megállapítása nem is olyan egyszerű II. rész – példákkal Cikk

Cikkünk második részében további olyan gyakorlati példákat gyűjtöttünk csokorba, amelyek szemléltetik, hogy a helyi adó sávos-tételes egyszerűsített módszerének alkalmazása során a gyakorlatban milyen nehézségekbe ütközhet az adózó az adóalap megállapításánál.

Az iparűzésiadó-alap egyszerűsített megállapítása nem is olyan egyszerű I. rész – példákkal Cikk

Közeledik az iparűzésiadó-bevallás határideje, melynek során az adózók fő szabály szerint a nettó árbevételük alapulvételével kötelesek az iparűzési adó alapját és az adót kiszámítani. Kétrészes cikkünkben néhány, a gyakorlatban felmerülő problémára kívánjuk felhívni a figyelmet, melyek rávilágítanak arra, hogy sok esetben nem is olyan egyszerű az adóalap megállapítása még az egyszerűsített módszer alkalmazása mellett sem.

Iparűzési adó számítása őstermelők családi gazdaságánál Cikk

Őstermelők családi gazdasága (őcsg) hét tagból áll. Négy tag lakcíme "A" településen, három tag lakcíme "B" településen található. A gazdálkodást C és D településeken folytatják. Milyen megosztásban, kinek, és mely önkormányzat felé kell iparűzési adót fizetni? – tudakolta kérdéseiben olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Az iparűzésiadó-alap megosztása külföldi telephely esetén Cikk

Egy magyar cégnek Ausztriában is van telephelye. A társaság iparűzésiadó-alapja a tárgyévet megelőző teljes adóévben meghaladta a 100 millió forintot. Meg kell-e osztani az adóalapot a 2023. évi iparűzésiadó-bevallás elkészítésekor, és milyen módon, milyen részletszámításokat kell elvégezni? – kérdezte olvasónk. Az ausztriai telephelynek 2023-ban nem volt bevétele, nem volt személyi jellegű ráfordítása, és nincs eszköze. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Helyi iparűzési adó csökkentése: milyen szabályokra kell figyelni? Cikk

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen tételekkel csökkenthető a nettó árbevétel, és ezáltal a helyi iparűzési adó alapja. Cikkünkben röviden összefoglaljuk, melyek azok a gyakorlati tudnivalók, amelyeket az iparűzésiadó-kalkuláció összeállítása során szükséges szem előtt tartani.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2