42 találat a(z) A nap kérdése cimkére

A nap kérdése: energiahatékonysági adókedvezmény igénybe vehető-e bérelt épületen végzett beruházás esetén? Cikk

Energiahatékonysági adókedvezmény igénybe vehető-e bérelt épületen végzett beruházás esetén? – kérdezte olvasónk. Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

A nap kérdése: elfogadható-e egy fintech számla céges pénzforgalmi számlának? Cikk

A cég egyik partnere a számláján fintech bankszámlát adott meg, és kéri, hogy a cég a továbbiakban ide teljesítse a szerződés szerinti díjak kifizetését. A cégnek célszerű-e, kell-e, le tudja-e ellenőrizni, hogy a partner által megadott bankszámla az adózás rendje szerint bejelentett vállalkozói pénzforgalmi bankszámla? – kérdezte olvasónk. Dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó válaszolt.

A nap kérdése: álláskeresési járadékban részesülő személy foglalkoztatható efo keretei között? Cikk

Álláskeresési járadékban részesülő személy végezhet-e alkalmi munkát egyszerűsített foglalkoztatás keretei között? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A nap kérdése: ki kell-e léptetni a munkavállalót, ha eléri a nyugdíjkorhatárt, illetve jár-e neki végkielégítés? Cikk

Sokan nem tudják, hogy mit kell tenni, ha egy munkavállaló eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt. Ahhoz, hogy nyugdíj után is dolgozhasson, előtte ki kell-e őt léptetni, illetve jár-e neki végkielégítés ilyenkor? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A nap kérdése: ki kezelheti a pénztárgépet? Cikk

Van-e előírás arra vonatkozóan, hogy a pénztárgép kezeléséhez szükséges valamilyen végzettség? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A nap kérdése: katás bt. beltagja lehet-e végelszámoló a bt.-ben és egyéni vállalkozó is egyben? Cikk

Katás bt. a jogszabályi változások miatt egyszerűsített végelszámolásba kezd. A beltag rendelkezik 20 órás munkaviszonnyal, saját, egyszemélyes kft.-vel, illetve szeptembertől átalányadózó egyéni vállalkozó is lesz egyben. Lehet-e a beltag a folyamatban végelszámoló is a fenti körülmények figyelembevételével, illetve milyen járulékfizetési kötelezettsége keletkezik ebben az esetben? Olvasói kérdésre Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

A nap kérdése: egyszerűsített foglalkoztatásnál kell-e munkaszerződés és jelenléti ív? Cikk

Nem elég egyértelmű számomra, hogy egyszerűsített foglalkoztatással alkalmazott munkavállalónak kell-e egyszerűsített munkaszerződést kötni, illetve jelenléti ívet vezetni, vagy nem. Ugyanis a szakmán belül is eltérő álláspontok olvashatók ennek eldöntésére – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

A nap kérdése: milyen bevétel lesz az, amelyhez az előlegszámla katásként, a végszámla a tao hatálya alatt készül el? Cikk

Milyen bevételnek számít az, amikor a beérkezett előleget augusztusban számlázza ki a gazdálkodó még katás bt.-ként, de a végszámla kiállítására már csak később kerül sor, amikor már a bt. a tao hatálya alatt működik? Az alanyi mentes határ szempontjából melyik dátum a mérvadó? Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A nap kérdése: katalanyiság megszűnése után mikor és mennyi hipát kell fizetni? Cikk

Egy bt. vállalkozások felé is számláz, így szeptember elsejétől megszűnik a kataalanyisága. Olvasónknak a helyi iparűzési adó kapcsán merültek fel kérdési, melyeket az Adózóna szakértője válaszolt meg.

A nap kérdése: mit kell tenni a jelenleg szünetelő katásokkal? Cikk

Könyvelőirodánkban jelenleg több katás egyéni vállalkozás is szünetel. Mit kell tennünk velük kapcsolatban? El kell most dönteni, hogy majd a szünetelés után milyen adózási formát fog választani? A szünetelő másodállású katás ügyfelek esetében mi legyen? Kérdezte olvasónk, Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A nap kérdése: hogyan indítható rehabilitációs ellátás, ha az egyéni vállalkozó táppénzen van, és alkalmazottat is foglalkoztat? Cikk

Miként oldható meg, hogy egy egyéni vállalkozó elindítsa a rehabilitációs ellátás iránti kérelmét, miközben ő táppénzen van, vállalkozásában pedig egy alkalmazottat foglalkoztat? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A nap kérdése: egyéni vállalkozónál szakképesítést igénylő tevékenységhez elegendő-e egy szakképzett efós alkalmazása? Cikk

Ha az egyéni vállalkozó nem rendelkezik megfelelő szakképesítéssel egy tevékenységhez, amelyhez azonban jogszabály szerint ez a képesítés elengedhetetlen, akkor a munka elvégzéséhez, illetve a teljesítéshez elegendő-e egyszerűsített foglalkoztatás keretében egy szakképesítéssel rendelkező személyt alkalmazása? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó főállásban vagy mellékállásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozó elhalálozása

Lepsényi Mária

adószakértő

Lakás bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5