Társasági jog

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Kft.-tagok kötelezettségei, ha bajban van a cég Cikk

Az egekbe szökő energiaárak, a rég nem látott mértékű infláció miatt a társaságok költségei – ugyan eltérő mértékben – de biztosan nem tervezett módon és jelentősen megnövekedtek az utóbbi időben. Ez adott esetben a cégek fizetőképtelenségét, illetve tőkeszerkezetének nem kívánt átalakulását is eredményezheti. Szükségszerűen felmerül a kérdés, hogy ilyen esetben milyen többletkötelezettségek terhelik a tagokat?

NMHH: nem maradhat egy kézben a két budapesti rádió Cikk

Döntést hozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Klasszik Rádió és a 90,9 Jazzy Rádió szolgáltatóinak jogsértő tulajdonosi helyzete ügyében: nem maradhat egy kézben a két budapesti rádió – közölte az NMHH kommunikációs igazgatósága pénteken az MTI-vel.

Leányvállalatot alapít az Audi Hungaria 2023 első negyedévében Cikk

Leányvállalatot alapít várhatóan 2023 első negyedévében az Audi Hungaria Zrt., amelybe az Ahead márka részeként a kompetencialapú szolgáltatások (Shared Competence Center – SCC) egy részét szervezi ki a győri székhelyű járműgyártó vállalat – közölte a cég pénteken, tette közzé az MTI.

Átszervezési határozat: tudnivalók munkajogi és társasági jogi szempontból Cikk

A jelenlegi, folyamatosan változó gazdasági helyzetben a munkáltatónál felmerülő kiadások csökkentésére megoldást nyújthat a munkáltató szervezetrendszerének optimalizálása. Cikkünk az átszervezési határozathoz kapcsolódó fontosabb tudnivalókat foglalja össze.

Közös leányvállalatot alapít a védelmi iparban érdekelt Rheinmetall és a 4iG Cikk

Közös tulajdonú informatikai leányvállalatot Budapesten a német Rheinmetall és a 4iG Nyrt. – olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közzétett kibocsátói tájékoztatásban, közölte az MTI.

Az MNB zárolta a Falcon számláit és blokkolta a honlapját Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti vizsgálatának lezárásáig azonnali hatállyal megtiltotta a Falcon Kereskedőház Kft.-nek, a Falcon Benefit Kft.-nek és egy magánszemélynek, hogy bármely MNB-engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. A jogosulatlan tevékenységek megakadályozása érdekében honlapblokkolásról és számlazárolásról is döntött a jegybank – jelentette be pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB), közölte az MTI.

Elon Musk átvette a Twitter irányítását, azonnal menesztett több felsővezetőt Cikk

Elon Musk csütörtök éjjel átvette a Twitter irányítását, és azonnal menesztette a vállalat vezérigazgatóját, pénzügyi igazgatóját és jogi vezetőjét – jelentették hírügynökségek pénteken a közösségi médium eladását ismerő belső forrásokra hivatkozva, közölte az MTI.

Vezetői kötelezettségek fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetben Cikk

A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek feladatai és kötelezettségei közé tartozik a cég működésének és pénzügyi helyzetének folyamatos ellenőrzése és ismerete. A hazai jogszabályok alapján a vezető tisztségviselők akár saját vagyonukkal is felelhetnek a társaság hitelezőivel szemben, ha megállapítható, hogy az adott vezető nem megfelelően járt el a társaság irányításakor és pénzügyeinek rendezésekor.

Online cégalapítás: új eljárás vagy csak újragombolás? Cikk

Bár a cégbejegyzés számos lépése korábban is elektronikus volt, mégis volt néhány kötelező, személyes jelenlétet igénylő eljárási metódus, amely nélkül a cégalapítás nem volt megvalósítható. A cégtörvény augusztus elseje óta hatályban levő módosítása azonban lehetővé teszi, hogy kizárólag online módon, személyes megjelenés és papíralapú iratok nélkül is céget lehessen alapítani.

Megindulhat a felszámolási eljárás, ha a számlakövetelést nem határidőben vitatják Cikk

Minden vállalkozás számára fontos tudni, hogy amennyiben egy számlakövetelését határidőben nem vitatja – a fizetésképtelenség vélelme alapján – felszámolási eljárás kezdeményezhető vele szemben. Ennek részleteit a BDT2022.4501. ügy tükrében az alábbiakban mutatjuk be.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Láncügylet áfavonzata

Bunna Erika

adótanácsadó

Tisztelt Szerkesztőség!

Surányi Imréné

okleveles közgazda

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs