Társasági jog

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Szövetkezeti működés – mit érdemes megvitatni az éves közgyűlésen? Cikk

A társaságok legfőbb döntéshozatali szerve számára évi legalább egy ülés tartását írja elő a jogszabály kötelezően. A szervezetek ezt tipikusan májusra szokták ütemezni, hiszen a naptári évvel megegyező (azaz december 31. napjával záródó) üzleti éves cégek számára a beszámoló elfogadásának és közzétételének határideje május 31. A legfőbb szerv éves ülése ugyanakkor arra is szolgál, hogy a döntéshozók megvizsgálják az adott szervezet működését, és szükség esetén döntsenek a hatáskörükbe tartozó kérdésekben.

Felszámolási eljárás és „vagyonmentő” kft. – szabályok, nyitott kérdések Cikk

A kormány ismét módosította a felszámolási eljárásokra vonatkozó szabályokat. A Magyar Közlönyben 2023. április 17. napján hirdették ki a felszámolási eljárás során az adós gazdasági tevékenysége folytatása érdekében való értékesítés veszélyhelyzeti szabályairól szóló 129/2023. kormányrendeletet („Rendelet”), melyet azóta már módosított is a május 19-én kihirdetett 187/2023. kormányrendelet. A jogszabályok új lehetőséget biztosítanak a felszámolóknak, az adósoknak, illetve az adós tevékenységeit átvenni kívánó potenciális vevőknek. Ezen szereplőknek célszerű átértékelniük jelenlegi gyakorlatukat annak érdekében, hogy ki tudják használni az újonnan létrehozott „vagyonmentő” jogintézményt.

Felszámolási eljárás: ismét módosította a kormány a cégmentési szabályokat Cikk

Egy hónappal a kihirdetését követően módosította a kormány 187/2023. számú rendeletével a felszámolási eljárás során az adós gazdasági tevékenysége folytatása érdekében való értékesítés veszélyhelyzeti szabályairól szóló 129/2023. kormányrendeletet – derül ki a Magyar Közlöny 75. számából.

Az Adózóna válaszol: mikor felel az ügyvezető a magánvagyonával? Cikk

Milyen esetekben felel egy korlátolt felelősségű társaság ügyvezetője a magánvagyonával? A mögöttes felelősség szabályait speciális jogesetekkel dr. Szeiler Nikolett ügyvéd járja körül.

Az Adózóna válaszol: az adóregisztráció új szabályai Cikk

Mit mond az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) az ügyvezetői, tagi eltiltásról? Kik lehetnek az akadályhordozók az Art. értelmében? Kik lehetnek azok a magánszemélyek, akik cégbejegyzés, illetve változásbejegyzés esetén érintettek lehetnek az adóhatóság vizsgálata során? Dr. Szeiler Nikolett ügyvédet hallhatják.

Bűvös kör? Végelszámolás – tagi kölcsön – illeték Cikk

A kérdésem témájában találtam az oldalon elég sok infót, de nekem marad egy fekete folt – írta olvasónk, majd így folytatta: Tagi kölcsön van az egyszerűsített végelszámolással megszűnő bt.-ben, vagyonnal nem rendelkeznek. 1. Elengedik a tagi kölcsönt. 2. Ez generál taót, illetve illetékfizetést. Erre nincs fedezet... Mi fog történni? - Befizetnek tagi kölcsönt és újra kezdődik a körforgás az 1. ponttól? - Vagyonfelosztási javaslatban rendelkeznek róla, hogy átvállalja a tulajdonos ezt az illetéket? Ebben az esetben is ajándékozás lesz, amelyet még a cég könyvelésében kellene rendeznem? Mivel minden esetben a cég a megajándékozott, így minden esetben az ő terhe lesz az illeték. Így hogyan fog megszűnni a társaság? Olvasónk kérdéseire Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Az Adózóna válaszol: új felszámolási szabályok Cikk

Mekkora tartozástól indítható felszámolás? Mennyibe kerül a felszámolás elindítása? Hogyan lesz a kényszertörlésből felszámolás? Hitelezőként mit tehetünk egy felszámolás során? Dr. Szeiler Nikolett ügyvédet hallhatják.

A nap kérdése: egyszerűsített végelszámoláshoz szükség van az összes tag hozzájárulására? Cikk

Egyszerűsített végelszámolás befejezésekor a kft. három tulajdonosa közül az egyik nem elérhető (egyenlő szavazattal rendelkeznek), a két másik tulajdonos, be szeretné fejezni a végelszámolást. Jogszerű lesz-e, ha az erről szóló határozatot a taggyűlési jegyzőkönyv szerint csak ők fogadják el, és írják alá (jelezve a hiányzó tagot)? – kérdezte olvasónk. Dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Ügyvédi irodák jogutód nélküli megszűnése – sikeres érdekérvényesítés a NAV-val szemben Cikk

A Budapesti Ügyvédi Kamara korábbi tájékoztatása szerint a régi Kata tv. változása miatt az ügyvédi irodák jogutód nélküli megszüntetésénél a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – az egyes egyszerűsített közteherviselést lehetővé tévő rendelkezések alkalmazásáról szóló 297/2022. kormányrendelet 4. § (1) bekezdésére hivatkozással – azt várta el, hogy az iroda törlése időpontjának (zárómérleg fordulónapja) meg kell előznie az egyéni ügyvédként bejegyzés napját. Bár a Budapesti Ügyvédi Kamara lenti jogi álláspontját az elejétől hangoztatta, a gyorsabb érdemi befejezés érdekében emiatt több esetben kellett módosításokat kérniük a kollégáiktól, amely késleltette és bonyolította a Budapesti Ügyvédi Kamara eljárását – írja 737. számú hírlevelében a Budapesti Ügyvédi Kamara.

NAV információs füzetek a végelszámolási, illetve a kényszertörlési eljárásról Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) frissítette honlapján a végelszámolási, illetve a kényszertörlési eljárással kapcsolatos tudnivalókról szóló információs füzetét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs