Társasági jog

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

A nap kérdése: szabályos-e aláíráspecsét használata utalványozáskor, illetve szerződéseken? Cikk

100 százalékban önkormányzati tulajdonú kft. vagyunk. Elfogadható-e jogilag, hogy az ügyvezető aláírási bélyegző készítésével váltsa ki az aláírását a szerződéseken, számlákon? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Egyszerűsített végelszámolás menete: ezekre figyeljen! Cikk

Egy kft.-nek nincs semmilyen vagyona, évek óta nem működik, kötelezettségekkel, tartozással sem rendelkezik. Szeretne megszűnni. Mi a menete, milyen dokumentumokat és hova kell benyújtani? – kérdezte olvasónk. Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

Csődvédelmet kért a Tungsram Cikk

Csődvédelmet kért a Tungsram, miután egyik banki hitelezője inkasszót nyújtott be a számláira; a társaság a csődvédelemmel a működő- és fizetőképességét akarja megőrizni – közölte a cég szerdán az MTI-vel.

Ezek a legfrissebb cégjogi változások Cikk

A 2022. augusztus 1-jétől hatályba lépő változások egyike, hogy a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvény kiegészül az online alapított cég fogalmával. Ez alapján online alapított cégnek gyakorlatilag az a cég minősül, amelynek törzstőkéje teljes egészében vagyoni hozzájárulásból áll, és kizárólag online, személyes megjelenési kötelezettség nélkül, elektronikus aláírással ellátottan kerül megalapításra.

Közérdekű kötelezettségvállalás mint az adományozás jogi formája Cikk

Az életünket és a környezetünket sújtó globális történések okán (mint például a koronavírus-járvány vagy az orosz-ukrán háború) rengeteg tragikus és rendkívüli helyzettel kell szembenéznünk. Ezen események hatására gyakran merül fel a kérdés mind egyéni, mind céges szinten: mit tehetünk a következmények enyhítése érdekében? Írásunkban a közérdekű kötelezettségvállalás lényegét kívánjuk bemutatni, amely a szolidaritás alapú segítségnyújtás jogilag intézményesített formája.

Így gyorsítható a mindennapi céges működés – elektronikus aláírások a gyakorlatban Cikk

Az elmúlt két év és a COVID-19 világjárvány rámutatott arra, hogy az ügyintézéshez mára szinte elengedhetetlen, hogy komfortosan mozogjunk a digitális térben. A vállalkozások kapcsán különösen jelentős elvárássá formálódott, hogy – a megváltozott körülményekhez alakítva – digitalizálják működésüket és folyamataikat. Ebben nagy segítséget jelenthet az elektronikus aláírás. Írásunkban bemutatjuk, milyen típusai, illetve előnyei vannak az elektronikus aláírások alkalmazásának.

A 40 százalékos adó veszélye: katások kapcsoltsága. Példákkal Cikk

A katásoknak sok egyéb mellett tisztában kell lenniük a társasági adóról szóló törvény kapcsoltságra vonatkozó rendelkezéseivel is, hogy ne fussanak bele a 40 százalékos adózásba. Példákkal illusztráljuk, mi mindenre kell ügyelniük.

Szellemi tulajdon értéke a vállalkozásban Cikk

Sok olyan magyarországi cég van, ahol a vezetők nem tudják, milyen értékkel bír az évek alatt felhalmozott tudás, pedig az így létrejött szellemi vagyon igen tekintélyes lehet. Könnyen belátható ugyanakkor, hogy ez vállalkozásonként eltérhet a speciális működés, tevékenység és tudásállomány miatt. Az egyre jelentősebbé váló szellemi tulajdon felértékelésére mára már rengeteg módszer létezik. Írásunkban ismertetjük, milyen elemek alkotják egy vállalat szellemi értékét, és összefoglaljuk, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha szeretnénk felmérni vagy növelni e vagyont.

Fontos társasági jogi változások Cikk

Január 1-jétől számos, a társaságok működését érintő Ptk. rendelkezés lépett életbe vagy módosult. Többek között az osztalék kifizetésére és az egy tag kezében összpontosuló üzletrészekre vonatkozó törvényi hivatkozás is változott, mint ahogy a pótbefizetés szabályai is eltérnek a korábbiaktól – mutat rá az act legal Bán és Karika Ügyvédi Társulás.

Cégeljárások egyetlen papírlap nyomtatása nélkül Cikk

Már a koronavírus-világjárványt megelőzően felmerült az igény az elektronikus eljárások mind szélesebb körben történő alkalmazása iránt. Különösen indokolt lenne ez a vállalkozásoknál, hogy minél gyorsabban, így szükségképpen digitális úton, idő- és költséghatékony módon intézhessék ügyeiket, biztosíthassák mindennapi üzletvitelüket.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs