153 találat a(z) nyilatkozat cimkére

Biztos, hogy a NAV készíti el adóbevallását? Így ellenőrizheti Cikk

Lekérdezhetik a magánszemélyek, vajon értesült-e a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) arról, hogy megbízták személyijövedelemadó-bevallásuk elkészítésével – hívta fel a figyelmet az adóhatóság szerdán.

Erre figyeljen, ha munkáltatója vallja be adóját! Közeleg a határidő Cikk

Nem is hinné, mennyi igazolás, nyilatkozat szükséges ahhoz, hogy munkáltatója megállapíthassa az adóját. Közeleg a határidő! A magánszemély január 31-ég leadott nyilatkozata alapján a munkáltató az adóalapot és az adót a március 20-áig átadott igazolások figyelembevételével az adóévet követő év április 30-áig állapítja meg.

Reklámadó alanya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. 8 millió forint értékben reklámszolgáltatást vesz igénybe, erről szerződést köt, számlát és nyilatkozatot kap a reklámszolgáltatótól, akkor neki mint a reklám megrendelőjének keletkezik-e adó- és bevallási kötelezettsége? Válaszát előre is köszönöm!

Szja bevallás NAV Kérdés

http://adozona.hu/2016_os_valtozasok/Adobevallasi_nyilatkozat_csak_hetfoig_JN5F07#comments Tisztelt szakértő, ezzel kapcsolatosan az lenne a kérdésem, hogy ha több munkáltatótól (folyamatos) jövedelme van a munkavállalónak, akkor is kérheti?

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi problémára szeretnék egy megnyugtató kérdést kapni. Van egy család, akik hivatalosan nincs nyilatkozatuk arról, hogy ők élettartási kapcsolatban élnének, de tartósan közös lakásban élnek, és már született két gyermekük. A következő a kérdés, ami nem világos: az anya kapja a két gyermek után a családi pótlékot, de a családi kedvezményt nem kapja, mert nem dolgozik, a két pici babával otthon (gyesen) van. az apa szeretné a családi kedvezményt igénybe venni, a rendelet szerint a nyilatkozat útmutatása szerint hivatalosan közjegyző előtt kellene nyilatkozni, hogy élettársi viszonyban élnek. A kérdés, mivel az anya és az apa minkét gyermek esetében vér szerinti szülők, egy háztartásban élnek, szükséges-e a közjegyző által igazolt irat, hogy igénybe tudják venni a családi kedvezményt 2015-re és 2016-ra)? Tisztelettel kérem Önöket, hogy ha lehet, minél hamarabb tájékoztassanak, a téves nyilatkozat elkerülése végett. Üdvözlettel Gönczi Katalin és Zombor Péter

Adóbevallási nyilatkozat, csak hétfőig Cikk

A bevallási nyilatkozat kitöltésének február 1. a határideje, az adózóknak hétfőig van lehetőségük ezt a nyomtatványt postán eljuttatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) vagy bevinni az ügyfélszolgálatra, illetve ügyfélkapun keresztül elküldeni a NAV-hoz, illetve a munkáltatónál leadni – mondta el a NAV adószakmai szóvivője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

NAV: ne habozzon, nyilatkozzon! Cikk

Ezekben a napokban nyilatkozhatnak az alkalmazottak arról, hogy ebben az évben milyen kedvezményekkel csökken a személyi jövedelemadójuk illetve adóalapjuk. A munkáltató ezt figyelembe véve állapítja meg a levonandó adóelőleg összegét. Ha év közben a kedvezmények szempontjából változik a munkavállaló helyzete, új nyilatkozatot kell kitöltenie a munkahelyén – hívja fel a figyelmet a NAV.

Baj lehet, ha a munkaadók, munkavállalók megfeledkeznek ezekről Cikk

A január 1-jétől esedékes kifizetéseket (béreket, megbízási díjakat, tiszteletdíjakat) a munkáltatók és a kifizetők csak meghatározott munkavállalói nyilatkozatok birtokában teljesíthetik.

15K71 kitöltése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azok a kft.-k, amelyeknél 2015-ben a jegyzett tőke felemelése 3 millió forintra a saját tőke terhére megtörtént, kötelesek erről január 31-éig benyújtani a 15K71 nyomtatványt. A nyomtatvány kitöltésével kapcsolatosan lenne kérdésem. A jegyzett tőkét az eredménytartalékból emelte meg a társaság. A háromjegyű kód, amit fel kell tüntetni a nyomtatványon 2 20 üzletrész lenne, de mi az az ISIN azonosító? Szíves válaszát előre is köszönöm. Csillám Ilona

Nyilatkozat Esemény

Nyilatkozat az áfatörvény szerinti fordított adózás alkalmazásához Kérdés

Tisztelt Szakértők! Fordított adózás estén az áfatörvény 142. paragrafusa szerint a szolgáltatás igénybevevője előzetesen és írásban köteles nyilatkozni a szolgáltatás nyújtójának, hogy építési hatósági engedélyköteles-e vagy építési hatósági tudomásulvételi eljáráshoz kötött-e az adott szolgáltatás, tevékenység. Az lenne a kérdésem, hogy milyen kötelező tartalmi elemei vannak a nyilatkozatnak, illetve, hogy Önöknek van-e esetleg ilyen nyilatkozatmintájuk, melyet rendelkezésünkre tudnának bocsátani? Válaszukat előre is köszönöm! Szilágyi Ferenc

Építmény- és telekadó kivetés Kérdés

Társaságunk nonprofit gazdasági társaság. Társasági adó fizetési kötelezettsége eddig nem volt, amiről tájékoztatta a helyi önkormányzatokat. Az egyik önkormányzat az építmény- és telekadó tekintetében nyilatkozatunkat félreértve kivetésében mentesítette társaságunkat az építmény- és telekadó alól. Mi ezt nem vitattuk, hiszen véleményünk szerint a helyi adó törvény lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzat nagyobb kedvezményt nyújtson, mint amit jogszabály nevesít. Most arra hivatkozva, hogy a nyilatkozatunk "nem volt helytálló", ezért 2008-tól kéri a bevallások pótlását, és feltételezem, ki fogja vetni visszamenőlegesen az adót. Mi sosem nyilatkoztuk azt, hogy a mentesség megillet bennünket az építmény- és telekadóra is, csak azt nyilatkoztuk, hogy nem fizettünk a megelőző adóévben társasági adót. Az, hogy az önkormányzat a nyilatkozatunkat hogyan értelmezte, nem a mi felelősségünk. Mi olyan határozatot kaptunk évekig, hogy mentesít az önkormányzat a fizetési kötelezettség alól. Véleményünk szerint az Art. 127. § (2) bekezdése alapján csak a jövőre nézve áll jogában az önkormányzatnak adóját kivetni, visszamenőlegesen nem. Várjuk szíves véleményüket.,

Reklámadó – nyomda Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem nyomdaipari vállakozás, amely megrendelésre katalógusokat, szórólapokat, prospektusokat készít. Ügyfelemtől a megrendelők kérik, hogy a törvény szerinti, a reklámközzétevőre vonatkozó nyilatkozatot adja ki számukra. Véleményem szerint azonban nem ügyfelem a reklám közzétevője és a reklámadó alanya, így nyilatkozatot sem kell adnia. Válaszukat köszönöm.

Számviteli beszámolóhoz nyilatkozat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy számvitellel kapcsolatos szaklapban olvastam az alábbiakat: "A számviteli beszámoló közzétételénél a beküldőnek, a könyvelőnek nyilatkozatot kell tennie. A nyilatkozat pontos szövege: "Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek, a csatolt okiratban szereplő adatok az elfogadott beszámoló (ideértve az adózott erdmény felhasználására vonatkozó határozatot és a független könyvvizsgálói jelentést is) adattartalmával egyezőek". Kérdésem: ezt minden esetben késziteni kell a kiegészítő melléklet részeként, vagy külön és közzé is kell tenni? Köszönettel: Fodor Gyuláné

Hazautazás költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnénk téríteni a hétvégi hazautazás, illetve a napi munkába járás költségét azoknak a munkavállalóknak, akiknek a lakóhelye, illetve a tartózkodási helye a közigazgatási határon kívül fekszik. Kérdésünk: milyen nyilatkozatra, dokumentumra van szükség ennek a kifizetéséhez? Kérjük, hogy nyilatkozzanak a lakóhelyükről? Régebben olyan álláspontok is megjelentek, hogy a lakcímkártya másolata megfelelő dokumentum a költségtérítés jogosságának igazolásához, de nem tudjuk, van-e jogosultságunk a lakcímkártyáról másolatot készíteni. Válaszukat előre is köszönjük!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ledolgozott órák utáni kifizetés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Magyar cégben a munkabér kifizethető-e euróban?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close