hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

VISSZADO-nyilatkozat: nem pótolható, de néhány napig még javítható

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A VISSZADO-nyilatkozat benyújtási határideje 2021. december 31-én lejárt. Most már új nyilatkozatot nem lehet beadni, de a határidőben benyújtott hibás nyilatkozatok javítása, illetve az adózói helyesbítések feldolgozása érdekében a NAV ezen a héten még befogadja a javító és helyesbítő bizonylatokat.

Jogszabály nem írja elő, de a NAV közleménye szerint ezen a héten még lehetőség van a 2021. december 31-éig beadott VISSZADO-nyilatkozatok javítására, helyesbítésére. Tehát, aki rosszul töltötte ki a nyilatkozatot (például hibás számlaszámot, utalási címet adott meg, vagy bármely adatot eltévesztett, elfelejtett beírni), az január 14-éig kijavíthatja, pótolhatja azt.

Emlékeztetünk arra, hogy a februárban kiutalt összeg csak adóvisszatérítés-előleg, amely majd az adóbevallással (az adóbevallási tervezet javításával, elfogadásával) válik véglegessé. Ez azt jelenti többek között, hogy aki hibás vagy téves nyilatkozat alapján kap vagy nem kap adóvisszatérítés-előleget, csak később, az adóbevallása alapján rendezheti a hibát, sőt előfordulhat az is, hogy a kiutalt összeget vagy annak egy részét vissza kell fizetnie. Ezért a februári helyes kiutalás érdekében nagyon fontos az esetlegesen szükséges javítást haladéktalanul megtenni.

Emlékeztetünk arra is, hogy a VISSZADO-nyilatkozat beadási határidejének elmulasztása csak a februári kiutalás tekintetében jogvesztő, de a visszatérítésre való jogosultság ekkor is fennáll az adóbevallás benyújtása (az adóbevallási tervezet javítása) alapján. Tehát annak sem kell aggódnia, aki nem adta be a nyilatkozatot december 31-éig, vagy lekéste a határidőt, mert a jogszabály szerint járó visszatérítést – igaz, hogy később – de mindenképpen megkapja.

Az előbbiekre vonatkozó szabályt a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény 32. paragrafusa tartalmazza:

"(5) Ha a magánszemély a kedvezményre jogosult, és bármely okból az állami adó- és vámhatóság a kedvezményre előleget nem utalt ki, a kedvezmény kiutalását az állami adó- és vámhatóság

a) a bevallás benyújtását,

b) ha a bevallás kijavítása szükséges, a bevallás kijavítását, vagy

c) a bevallási tervezet javítását, kiegészítését

követően az Art.-nak a visszatérítendő adóra vonatkozó szabályai szerint teljesíti, ha a magánszemély ezt bevallásában, bevallási tervezetében kéri."

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs