VISSZADO-nyilatkozat: nem pótolható, de néhány napig még javítható

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A VISSZADO-nyilatkozat benyújtási határideje 2021. december 31-én lejárt. Most már új nyilatkozatot nem lehet beadni, de a határidőben benyújtott hibás nyilatkozatok javítása, illetve az adózói helyesbítések feldolgozása érdekében a NAV ezen a héten még befogadja a javító és helyesbítő bizonylatokat.

Jogszabály nem írja elő, de a NAV közleménye szerint ezen a héten még lehetőség van a 2021. december 31-éig beadott VISSZADO-nyilatkozatok javítására, helyesbítésére. Tehát, aki rosszul töltötte ki a nyilatkozatot (például hibás számlaszámot, utalási címet adott meg, vagy bármely adatot eltévesztett, elfelejtett beírni), az január 14-éig kijavíthatja, pótolhatja azt.

Emlékeztetünk arra, hogy a februárban kiutalt összeg csak adóvisszatérítés-előleg, amely majd az adóbevallással (az adóbevallási tervezet javításával, elfogadásával) válik véglegessé. Ez azt jelenti többek között, hogy aki hibás vagy téves nyilatkozat alapján kap vagy nem kap adóvisszatérítés-előleget, csak később, az adóbevallása alapján rendezheti a hibát, sőt előfordulhat az is, hogy a kiutalt összeget vagy annak egy részét vissza kell fizetnie. Ezért a februári helyes kiutalás érdekében nagyon fontos az esetlegesen szükséges javítást haladéktalanul megtenni.

Emlékeztetünk arra is, hogy a VISSZADO-nyilatkozat beadási határidejének elmulasztása csak a februári kiutalás tekintetében jogvesztő, de a visszatérítésre való jogosultság ekkor is fennáll az adóbevallás benyújtása (az adóbevallási tervezet javítása) alapján. Tehát annak sem kell aggódnia, aki nem adta be a nyilatkozatot december 31-éig, vagy lekéste a határidőt, mert a jogszabály szerint járó visszatérítést – igaz, hogy később – de mindenképpen megkapja.

Az előbbiekre vonatkozó szabályt a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény 32. paragrafusa tartalmazza:

"(5) Ha a magánszemély a kedvezményre jogosult, és bármely okból az állami adó- és vámhatóság a kedvezményre előleget nem utalt ki, a kedvezmény kiutalását az állami adó- és vámhatóság

a) a bevallás benyújtását,

b) ha a bevallás kijavítása szükséges, a bevallás kijavítását, vagy

c) a bevallási tervezet javítását, kiegészítését

követően az Art.-nak a visszatérítendő adóra vonatkozó szabályai szerint teljesíti, ha a magánszemély ezt bevallásában, bevallási tervezetében kéri."

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. ügyvezetőjének jogviszonya

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Belgiumi letelepedés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Járulékfizetés ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs