2022-es adóváltozások

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Adószámos magánszemély jogosult-e kedvezményes áram- és gázfelhasználásra? Cikk

A lakossági fogyasztók és kormányrendeletben rögzített feltételek mellett a mikorvállalkozások támogatott áron jogosultak az áram- és gázfelhasználásra. Mi a helyzet akkor, ha valaki adószámos magánszemélyként lakást ad bérbe, ezért nem tartozik a lakossági kategóriába, de mivel nem jogi személy, így mikrovállalkozásnak sem minősül? Kis Gábor a Finacont Kft. számviteli és adótanácsadó szakértője olvasói kérdésre ezt a témát járta körbe.

Csok: az alapkamat ötszöröse helyett 5 százalék a késedelmi kamat maximuma Cikk

Az alapkamat folyamatos emelkedése miatt a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) egyre ijesztőbbé vált. Bizonyos feltételek megszegése esetén ugyanis a támogatást késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni, ami a jegybanki alapkamathoz volt kötve, melynek mértéke jelenleg 13 százalék. Ráadásul egyes családok az alapkamat ötszörösének megfelelő késedelmi kamattal is szembesülhetnek, ami jelenleg évi 65 százalék. A kormány legújabb döntése segítséget jelenthet az érintetteknek, ugyanis a büntetés mértékét 5 százalékban maximalizálják – írja a Bankmonitor.

Régi katások, figyelem! Szeptember 30-a a 22KATA bevallás benyújtási határideje Cikk

2022. szeptember 30-áig szükséges a régi katásoknak a 22KATA bevallást benyújtani. A közelgő határidőre és a bevezetett új katatörvényre is figyelemmel érdemes tisztában lenni a cikkünkben összefoglalt tudnivalókkal.

Katás ügyvédi iroda megszűnése Cikk

A kisadózó vállalkozások tételes adójának 2022. szeptember 1-jei hatályú szigorítása nyomán a jelzett időponttól kezdődően az ügyvédi irodák már nem lehetnek kataalanyok, így döntési helyzetbe kényszerültek: vagy a társasági adó vagy a kisvállalati adó alanyaként folytatják tovább tevékenységüket. Utóbbi adónemek azonban nemcsak bonyolultabb adminisztrációt igényelnek, hanem jellemzően magasabb adóteherrel is járnak. Ennek nyomán egyes ügyvédi irodák tevékenységük befejezése mellett dönthetnek. Írásunkban áttekintjük, milyen előírásokat kell ilyenkor számba venni.

Röviden a nyugellátás összegének felülvizsgálatáról Cikk

Nyugellátás mellett egyre többen vállalnak munkát, és közöttük nem kevesen vannak, akik úgy gondolják, hogy ez alapján lehetőséget szereznek a nyugdíj összegének az újbóli megállapítására. Cikkünk a nyugdíj újbóli megállapításával kapcsolatos félreértéseket tisztázza.

Nemzetközi lapszemle: 1988 óta a legnagyobb brit adócsökkentési csomag jöhet Cikk

Kwasi Kwarteng brit pénzügyminiszter pénteken 30 intézkedést jelent be – többek között adócsökkentéseket, az új beruházási zónákat és az infrastrukturális projektek felgyorsítását – a 2,5 százalékos gazdasági növekedési cél elérése érdekében, közölte a The Guardian.

Az Alkotmánybíróságtól kérik a katatörvény megsemmisítését az ellenzéki pártok Cikk

A kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló új törvény megsemmisítését kérik az Alkotmánybíróságtól (Ab) a Momentum vezetésével az ellenzéki pártok – közölte a Momentum elnöke, frakcióvezetője szerdán.

Módosult a jövedéki törvény Cikk

2022. július 27-én, a Magyar Közlöny 2022. évi 127. számában hirdették ki a 2023-as központi költségvetés megalapozásáról szóló 2022. évi XXIV. törvényt, melyben szerepel a jövedéki törvény módosítása is.

Kata után mikrogazdálkodói beszámoló? – 3. rész Cikk

A korábban kisadózó és a bevételi nyilvántartás „kényelméhez” szokott társaságok számára számos előnyt, de hátrányt is hozhat, ha a mikrogazdálkodói beszámoló mellett döntenek. Cikksorozatunk 3. részében az e beszámolási forma elleni érveket vesszük sorra.

Szeptember 30-áig a 22KATA jelű nyomtatványon kell nyilatkozni a volt katásoknak: így adható be Cikk

A régi katásoknak a kataalanyiság megszűnése miatt szeptember 30-áig nyilatkozniuk kell a bevételeikről, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Ír illetőségű tulajdonostól vásárolt kft. üzletrész

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kettős adóztatás

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Betéti társaság beltagjának adókötelezettsége

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs