2022-es adóváltozások

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Őstermelő tárgyi eszközét értékesíti: gyakorlati tudnivalók a 2022-es bevalláshoz Cikk

A családi gazdaságokról szóló törvény 2021. január 1-jén lépett hatályba, azonban a törvény gyakorlati alkalmazása során számos esetben merült fel kérdésként, hogy milyen adózási szabályok vonatkoznak a termelési tényezők hasznosításából és értékesítéséből származó bevételekre. A jogszabály-módosítások eredménye, hogy ezekre az ingó és ingatlanértékesítés szabályait kell alkalmazni. Nézzük, mit kell erről tudni a gyakorlatban!

Transzferár-adatszolgáltatás: kérdések és gyakorlati nehézségek a bevallás kitöltése során Cikk

Mint ahogy arról már bizonyára a legtöbb érintett adózó értesült, a közelgő május 31-ei határidő már nemcsak az éves adók elszámolására és bevallására vonatkozó kötelezettségek teljesítése szempontjából fog jelentős feladatot jelenteni, hanem – az idei évtől kezdődően új kötelezettségként – a társaságiadó-bevallásban már a kapcsolt vállalkozásokkal folytatott tranzakciók fő adatairól is adatot kell szolgáltatni. Jelen cikkünk keretében az új transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség jelentőségét, továbbá a teljesítésével kapcsolatban felmerült kérdéseket és gyakorlati nehézségeket mutatjuk be.

Izgalmas témák 2023-ban – Ön mit gondol róla? Cikk

A tavalyi év számos jogszabályváltozást hozott. A katások jogállása radikálisan változott, emellett az EU-jogharmonizációs kötelezettségnek való megfelelés, illetve EUB-ítélet miatt is módosultak törvények, gondoljunk csak a munka törvénykönyve jelentős változására! Szeretnénk megtudni, mely területek okoznak nehézséget, fejtörést 2023-ban! Töltse ki kérdőívünket, és HVG kiadványokat nyerhet!

Be kell fizetnie a 300 millió forintos bírságot a Ryanairnek Cikk

A Fővárosi Törvényszéket követően a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította a Ryanair azonnali jogvédelem iránti kérelmét, így a fogyasztók megtévesztése miatt kiszabott 300 millió forintos bírságot a légitársaságnak meg kell fizetnie – közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM) csütörtökön az MTI-vel.

Megsemmisítette a Kúria a légiutasadóról szóló rendeletet Cikk

A Kúria Önkormányzati Tanácsa a Fővárosi Kormányhivatal indítványára eljárva megállapította, hogy Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Képviselőtestülete települési adókról szóló 26/2022. önkormányzati rendeletének a légiutasadóról rendelkező 11–18. §-ai más jogszabályba ütköznek, ezért e rendelkezéseket 2023. január 1. napjára visszamenőleges hatállyal megsemmisítette – írja honlapján a Kúria.

A korábbi kisadózókkal folytatott együttműködést is vizsgálja az adóhatóság Cikk

A nyárvégi változások után ismét terítékre kerülhet a kata, ám ezúttal az ellenőrzési oldalon. Az utóbbi időben az adóhatóság egyre több cégnél vizsgálja visszamenőleg – vagyis még az adónem radikális átalakítását megelőző időszakokra vonatkozóan – a kisadózókkal folytatott együttműködést, különös tekintettel az adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettségek betartására. Aki nem tesz eleget megfelelően a nyilvántartás-vezetési kötelezettségnek, mulasztási bírsággal sújtható. Mivel a mulasztási bírság elmaradt bejelentésenként, adatszolgáltatásonként kiszabható, így a bírságösszeg akár több millió forintra is rúghat, írja elemzésében a BDO Magyarország K-X Tanácsadó Kft.

A szokásos piaci ár és a nyilvántartás új előírásai Cikk

Meddig és kiknek kell adatot szolgáltatniuk az alkalmazott szokásos piaci árról, továbbá nyilvántartásukról? Milyen gazdasági szervezetek mentesek részben vagy egészben e kötelezettség alól? Cikkünkben ismertetjük az ezekkel összefüggő változásokat.

Extraprofitadó: alkotmányossági óvást emelt a jogszabály ellen két cég Romániában Cikk

Alkotmányossági óvást emelt Romániában két, magántulajdonban lévő, megújuló villamos-energiát termelő cég azok ellen a jogszabályok ellen, amelyek 80 százalékos extraprofitadó befizetésére kötelezik a villanyáram megawatt-óráját 450 lejnél (36 ezer forint) drágábban értékesítő villamosenergia-termelőket és kereskedőket – közölte kedden a News.ro hírportál.

10 százalék kiadói kedvezménnyel: Egyéni vállalkozók adózása, számvitele című kiadvány Cikk

Milyen típusú adózást választhat az egyéni vállalkozó? Lehet-e munkavállaló? Milyen tb-szabályokkal érdemes tisztában lenni? Mire kíváncsi a NAV? Milyen a szabályszerű nyilvántartás, könyvvezetés? Kiadványunk az egyéni vállalkozók döntéseihez kíván segítséget nyújtani.

Gyógyszergyártók különadója: nem egyértelmű, kire vonatkozik, kire nem Cikk

Tavaly december 23-án jelent meg, majd másnap hatályba is lépett a kormány 582/2022. számú rendelete az extraprofit adókról szóló 197/2022. számú kormányrendelet módosításáról – amely kiterjeszti a nyári különadó-szabályozást többek között a gyógyszergyártók számára is. Bár a szabályok első ránézésre egyértelműnek tűnhetnek, számos gyakorlati kérdés merül fel a különadó-kötelezettség megállapítása kapcsán.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

USA áfa bevallásban

Nagy Norbert

adószakértő

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30