153 találat a(z) nyilatkozat cimkére

Bérbeadás eho-nyilatkozat évközi módosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély a vállalkozásnak bérbe adja a lakását. Év elején leadott nyilatkozata alapján ehót nem kellett vonni tőle, most viszont megváltoztatta a nyilatkozatát, ami alapján már vonni kell tőle azt is. Kérdésem az lenne, hogy azokra a hónapokra, amelyekre utólag meg kell fizetnie az ehót, a magánszemélynek kell elvégeznie a módosításokat (befizetnie a hozzájárulást és majd jövő májusban előlegként vallani az szja bevallásában), vagy a vállalkozásnak kell lemódosítania az összes 1408-as bevallását, utólag visszafizettetni a magánszeméllyel az összeget és befizetni az adóhatóságnak? Köszönettel, Nagyné Mészáros Katalin

Bonyolult bevallásra készülhetnek a katások Cikk

Első alkalommal idén február 25-éig kell nyilatkozniuk (meghatározott esetekben vallaniuk) 2013-as bevételeikről a katásoknak. Érdemes már most megismerkedni az ezt szolgáló nyomtatvánnyal, mert évközi adónem-váltás, átmeneti szabályok és egyéb okok miatt meglepetések érhetik a katást.

Munkáltatói adómegállapítás: ma kérhető utoljára Cikk

A munkavállalók kérhetik, hogy munkáltatójuk állapítsa meg személyi jövedelemadójukat, ha megfelelnek az ehhez szükséges feltételeknek és a cég ezt vállalja; a dolgozóknak erről január 31-éig kell nyilatkozniuk munkahelyükön.

Nyilatkozat egyszerűsített bevallás elkészítéséhez Esemény

Február 15. (17.)

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társas vállalkozás adószámmal rendelkező magánszemélytől bérel ingatlant. Az ingatlanban a házastársak tulajdoni hányada 50-50 százalék. A bérleti szerződést a Kft. a feleséggel kötötte meg, ő az aki a számlát kiállítja, tőle kerül levonásra az szja-előleg. Kérdésem az, hogy szükséges-e akár a bérleti szerződésben, vagy külön megállapodásban csatolni a tulajdonostársnak - jelen esetben a férjnek - a nyilatkozatát, melyben hozzájárul ahhoz, hogy a bérbeadási tevékenységet a feleség végezze, így az adókötelezettség is őt terhelje. Válaszát előre köszönöm.

Kell-e nyilatkozni a kiegészítő adóalapról? Cikk

Többen jelezték, hogy a munkáltatójuk azt kérte, nyilatkozzanak arról, hogy 2012. évi jövedelmük mekkora hányadára kérnek kiegészítő adóalapot. Volt olyan munkáltató is, aki azt közölte munkavállalójával, hogy ha a havi jövedelme meghaladja a 202 ezer forintot, akkor a teljes jövedelmére kell kérnie a kiegészítő adóalapot. Ezek a tájékoztatások a jogszabály téves értelmezésén, illetve a hibás 1208-as kitöltési útmutatón alapulnak.

Többmilliós bírság járhat transzferár-nyilatkozatokért Cikk

Január 1-től hatályos módosítások részben a terhek csökkentését célozzák, de egyes szabályok kifejezetten a szigorítás irányába mutatnak. Ezentúl már nem szerződésenként, hanem ügyletenként kell nyilvántartást vezetni, és akár 4 millió forintig terjedő bírsággal is sújtható az a cég, amely a csoporton belüli ügyleteit nem megfelelően dokumentálja. A bírságokat ráadásul nyilvántartásonként kell érteni, és ismételt mulasztás esetén a korábbi bírságösszeg meg is négyszereződhet.

Hiába korrigált a NAV, így is problémás az adónyilatkozat kitöltése Cikk

Az adóhatóság az adónyilatkozathoz („söralátét”) egy újabb kitöltési útmutatót tett közzé, amivel elismerte, hogy az adózóna szakértőjének volt igaza korábbi adónyilatkozatot bíráló írásában. A korrigált kitöltési útmutató miatt kitölthetetlenné vált a munkáltatói igazolás, de létezik megolás.

Végtörlesztési záradék: az Adózóna megírta, a PSZÁF megtiltotta a használatot Cikk

Az Adózóna már pénteken felhívta a végtörlesztők figyelmét, milyen trükkös záradékot ne írjanak alá soha. A PSZÁF pedig vizsgálatának lefolytatásáig megtiltotta a Magyarországi Volksbank Zrt.-nek az általa a rögzített árfolyamú végtörlesztési kérelemhez alkalmazott nyilatkozat használatát.

Önálló tevékenység: elismert és igazolható költségek Cikk

A magánszemélyek önálló tevékenységből származó bevétel esetén az adóelőleg-alap meghatározásánál nyilatkozhatnak elismert és igazolható költségeikről, de alkalmazható bevételükkel szemben a 10 százalék költséghányad levonása is a jövedelem megállapításakor.

Családi kedvezmény: így szabadulhatunk meg a legtöbb adótól - nyilatkozat nélkül Cikk

A családi kedvezményről szóló nyilatkozat munkáltatónak való benyújtása a napokban zajlik. Ha hibásan lett kitöltve a nyilatkozatot, visszamenőleg nem érvényesíthető a kedvezmény erre a hónapra, de ettől még nem kell végleg lemondani róla, mert akkor is járhat a kedvezmény, ha nincs szabályszerű nyilatkozat.

Egyetemista gyermek és kismama - jár nekik a családi adókedvezmény? Cikk

A családi adókedvezmény érvényesítésével kapcsolatban naponta merül fel újabb és újabb kérdés. Jár-e három egyetemista után, s mit tehet a várandós egyetemista? Utánajártunk.

Családi pótlék, gyes, gyet: 50 százalékos megosztás és a nyilatkozat külföldön Cikk

Kinek és mikor kell nyilatkoznia a családi pótlékról és milyen adóterhet nem viselő járandóságokra vonatkozik még az 50 százalékos megosztás?

Szeptember 1-jétől nyilatkozni kell a családi pótlékról Cikk

Idén szeptember elsejétől a családi pótlékot kapó munkavállalóknak nyilatkozniuk kell a kapott összegről. Nyilatkozat hiányában a törvény azzal fenyeget, hogy a legmagasabb kulcs szerint vonják le az adóelőleget. A másodlagos jogosultak pedig aggódhatnak, hogy vajon kiről jelenti majd a szükséges adatokat az államkincstár januárban.

Eddig 66 ezren választották az egyszerűsített adóbevallást Cikk

Már több mint 66 ezren választották az adóbevallás egyszerűsített módját, amit az APEH az idén először ajánl az adózóknak. Ehhez annyit kell tenni, hogy a megkapott bevallási egységcsomagban lévő nyilatkozattal megbízzák az állami adóhatóságot, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján készítse el a személyre szabott bevallás ajánlatot. A nyilatkozatokat február 16-áig aláírva, kitöltve kell visszaküldeni az APEH-hoz. A válaszborítékon ne felejtsék el az „NY” betűt a feladó adatai alatt feltűntetni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ledolgozott órák utáni kifizetés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Magyar cégben a munkabér kifizethető-e euróban?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close