140 találat a(z) nyilatkozat cimkére

Szeptember 1-jétől nyilatkozni kell a családi pótlékról Cikk

Idén szeptember elsejétől a családi pótlékot kapó munkavállalóknak nyilatkozniuk kell a kapott összegről. Nyilatkozat hiányában a törvény azzal fenyeget, hogy a legmagasabb kulcs szerint vonják le az adóelőleget. A másodlagos jogosultak pedig aggódhatnak, hogy vajon kiről jelenti majd a szükséges adatokat az államkincstár januárban.

Eddig 66 ezren választották az egyszerűsített adóbevallást Cikk

Már több mint 66 ezren választották az adóbevallás egyszerűsített módját, amit az APEH az idén először ajánl az adózóknak. Ehhez annyit kell tenni, hogy a megkapott bevallási egységcsomagban lévő nyilatkozattal megbízzák az állami adóhatóságot, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján készítse el a személyre szabott bevallás ajánlatot. A nyilatkozatokat február 16-áig aláírva, kitöltve kell visszaküldeni az APEH-hoz. A válaszborítékon ne felejtsék el az „NY” betűt a feladó adatai alatt feltűntetni.

Elvárt adó: kivételek, a nyilatkozat veszélyei és ellenőrzési szempontok Cikk

A személyi jövedelemadóról szóló, valamint a társasági adóról szóló törvény is változott a múlt évben: bekerült néhány rendelkezés, amit a köznyelv és a szakma együttesen elvárt adó néven ismer. Maradtak ugyan alkotmányossági aggályok az úgynevezett minimumadóval kapcsolatban, ami alól szerencsére jó néhányan kivételek. Mások nyilatkozatot tehetnek, de így sem biztos, hogy megússzák. Adót fizetni vagy nyilatkozatot tenni a kérdés. Az elbírálás pedig egyéni. Kinek érdemes kockáztatnia egy APEH-revíziót? Most megtudhatja ön is!

Nyilatkozat az APEH-nak: mikor úszható meg? Cikk

A nyilatkozat olyan bizonyítási eszköz amelyet az adóhatóság a tényállás tisztázása végett alkalmaz. Ilyenkor az adóhatóság az adózót - a vele szerződéses kapcsolatban állt vagy álló adózók adókötelezettségének ellenőrzése érdekében felhívásban nyilatkozattételre kötelezheti. Ez a nyilatkozattétel a nyilatkozó által ismert, illetve nyilvántartásában szereplő adatra, tényre, körülményre vonatkozhat. Mikor lehet ezt megtagadni? Marosi Andrea tanácsai.

Fordított adózás, áfás értékesítés és bérbeadás - mi változik? Cikk

Kötelező-e jövőre áttérniük általános szabályok szerinti adózásra azoknak, akik idén egyszerűsített áfamegállapítást alkalmaztak? Nyilatkoznia kell-e annak, akire a fordított adózás vonatkozik? Ha valaki a bérbeadást áfásan választja, az értékesítést pedig nem, akkor milyen szabály vonatkozik rá? Ha áfás értékesítést választ, akkor a lakás eladása is áfás lesz, hiába vette azt korábban áfamentesen? Olvasóink kérdéseire a Deloitte szakértői és Béres Molnár Gergely független szakértő közösen válaszoltak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás 2 jövedelmének adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Követelésapport

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Befektetői részjegy visszavásárlása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close