153 találat a(z) nyilatkozat cimkére

NYESZ-szel rendelkező nyugdíjas magánszemély Kérdés

Egy magánszemély 2009. évben kötött NYES-re szerződést pénzintézettel. Erre a számlára teljesített befizetéseket, az éves szja-bevallások során a nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozatban meghatározott összeget – természetesen a NYESZ-t vezető pénzintézet által kiadott igazolás alapján – az adóhatóság átutalta a megadott NYESZ-re. Ez a magánszemély 2017. évben rendes öregségi nyugdíjba ment. 2018. évben is, már nyugdíjas ként, volt szja-köteles jövedelme, amit be is vallott és meg is fizetett. A kérdésem az, hogy ha a NYESZ számláját nem szüntette meg, és annak terhére semmilyen szolgáltatást nem vett igénybe, ugyanakkor a NYESZ-re 2018. évben is befizetett 900 ezer forintot, a 2018. évi szja-bevallásában jogosult-e nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozatot tenni, és kérni 130 ezer forint átutalást? A 2018. évben eddig befizetett szja összege ezt lehetővé tenné.

Iratmegőzés GDPR figyelembevételével Kérdés

Tisztelt Szakértő! A GDPR szabályozását is figyelembe véve, ha megszűnik egy munkavállaló munkaviszonya, meddig kell a személyes adatairól szóló nyilatkozatokat, személyiokmány-másolatokat megőrizni? Illetve ha ugyanezen okmányok cafeteria juttatás miatt kerültek elkérésre a munkavállalóktól, akkor hány év ezen iratok (másolatok, személyes adatokat tartalmazó, például az egészségpénztári belépési nyilatkozatok) megőrzési ideje a jogosultság megszűnése után? Válaszát előre is köszönöm!

Kapcsolt vállalkozások bejelentési kötelezettsége pontról pontra Cikk

A kapcsolt vállalkozásoknak rendkívüli bejelentési kötelezettségeik vannak az adózással összefüggésben, és a társasági adókötelezettséghez kapcsolódóan más tájékoztatási teendőkkel is számolniuk kell.

Tovább tanul a gyermek: teendők a családi pótlékkal, kedvezménnyel Cikk

A családi pótlékra, családi kedvezményre jogosultság szempontjából fordulópontot jelent, ha a gyermek befejezi a tanulmányait, illetve esetleg tovább tanul. Írásunkban összegezzük, mire figyeljenek az érintett szülők.

Ennyi vagyona van a NAV vezetőjének Cikk

Felkerült a kormány honlapjára a NAV-ot vezető államtitkár, Sors László vagyonnyilatkozata – írja a hvg.hu.

Ezt fontos tudni a reklámadó-mentességről Cikk

A NAV tájékoztatót adott ki a de minimis támogatásnak minősülő reklámadó-mentességhez kapcsolódó nyilatkozat megjelenéséről.

Nem releváns kérdés a nyilatkozattételben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy adózónál bevallások utólagos ellenőrzését folytat az állami adóhatóság. Nyilatkozattételre szólították fel az adózó könyvelőjét. A NAV által feltett kérdések nagy részénél a könyvelő úgy érzi, hogy azok nem, vagy csak áttételesen kapcsolódnak az eredeti áfavizsgálathoz, az adózó személyéhez. Például: "Adózó kapcsolatban állt a vizsgált időszakban 'A' céggel. 'A' cég rendszeresen utalt a könyvelőnek, mint magánszemélynek (nyilatkozatot tevőnek). 'A' cég milyen jogcímen, milyen szerződés, dokumentum alapján utalt, mi lett az átutalt összeg sorsa?" Van-e a könyvelőnek (nyilatkozatot tevőnek) jogorvoslati, panasztételi, avagy információkérési (miért tették fel ezt a kérdést?) lehetősége az általa nem relevánsnak megítélt kérdésekkel kapcsolatban? Megtagadhatja-e az ilyen kérdésekre adott válaszait a könyvelő, ennek milyen szankciói lehetnek? Van-e ez irányú változás a 2018 előtti, és a most hatályos Art. rendelkezéseiben? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Nyilatkozhatnak a külföldiek, ha nem kötelezettek szja-ra Cikk

Nyilatkozhatnak a külföldi illetőségű magánszemélyek a személyijövedelemadó bevallási kötelezettség alóli mentesülésükről – közölte tájékoztatójában a NAV.

Hivatkozás: könyvelői felelősség A1 igazolás hiánya esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kapott válaszból számomra nem egyértelmű, hogy a könyvelőt terheli-e felelősség vagy sem. Az világos, hogy az A1 igazolás bemutatás a hatóság (!) részére elengedhetetlen, HA ellenőrzésre kerül a sor, azonban a kérdés, hogy ha az ügyfél megfelelő tájékoztatást kapott az igazolás természetéről, annak hiányának esetleges jogkövetezményeiről, és ezután kifejezetten arra utasítja a könyvelőt, hogy a járulékbevallást úgy készítse el, hogy ő rendelkezik az A1-el, akkor a könyvelőt terheli-e például büntetőjogi felelősség azért, mert fizikai valójában nem látta az igazolást? A NAV-tól kapott tájékoztató szerint ők nem vizsgálják, nem is vizsgálhatják a könyvelő felelősségét. Ezzel szemben a Btk. költésgvetési csalás törvényi tényállása a valótlan tartalmú nyilatkozattal már formailag megvalósulhat, még ha a szándékosság hiányát az ügyfél nyilatkozata alapján elvileg könnyen bizonyítani lehetne (de ki akar ide eljutni). Másrészt minden bevallás az ügyfél nyilatkozatára épül, hiszen az A1 igazolást is legfeljebb egy alkalommal kéri be a könyvelő és nem minden havi bevalláshoz külön kér igazolást. Például az ügyfél másik biztosítotti jogviszonyának megszűnéséről sem kapunk információt csak ha az ügyfél ezt átadja, annak hiányában pedig megtörténhet, hogy ismét valótlan tartalmú nyilatkozatot teszünk (önhibánkon kívül persze) és formailag előáll a Btk.-s tényállás. Tagadjuk meg az ügyfél kérését a járulékbevallásait illetően, amíg nem kapjuk kézhez az A1-et vagy ez azért túlzás?

Mit tegyünk, ha jön a NAV? Jótanácsok 10 pontban Cikk

Idén év elejére teljesen megújultak azok a törvények, amelyek az adóellenőrzéseket, adópereket szabályozzák. A terület újraszabályozása a teljes ellenőrzést érinti, az első pillanattól a bírósági szak lezárásáig. Mivel a NAV évente közel 30 ezer ellenőrzést folytat le, ennek során pedig mintegy 500 milliárd forint adóhiányt és majdnem ugyanekkora összegű bírságot szab ki, ezért lényegében bárkit érinthetnek az új szabályok és korlátok – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Március 16-áig kell nyilatkozni a kutatás-fejlesztési és innovációs ráfordításokról Cikk

Március 16-áig kell a kutatás-fejlesztési és innovációs (k+f+i) ráfordításokról nyilatkozniuk az intézményeknek és vállalkozásoknak, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke közös levélben ösztönzi a szakszerű és hiteles adatszolgáltatásra a k+f+i projekteket megvalósító szervezeteket.

Kiva, osztalékelőleg Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy ha egy kft. 2017.01.01-től kivára tért át, 2018. év elején kivehet-e úgy osztalékelőleget is a kiva időszak előtt keletkezett eredménytartalékból, hogy nem fizeti meg a kiva adót? Ilyen esetben elegendő egy nyilatkozatot készíteni arról, hogy mely időszakban keletkezett eredménytartalék terhére történik a kifizetés? Köszönöm.

Tulajdon igazolása kiküldetési rendelvény esetén Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kiküldetési rendelvény esetén a 2018. évi változások tükrében a munkáltatónak (kifizetőnek) be kell-e "gyűjtenie" a személygépkocsi tulajdonlását igazoló dokumentum (törzskönyv, zárt végű lízing szerződés) másolatát a kifizetést megelőzően? Avagy elegendő egy nyilatkozat az elszámolásban érintett személytől, hogy az ő vagy közeli hozzátartozója tulajdonában, zárt végű lízingbe vételében van a személygépkocsi? Válaszukat köszönöm.

Tekintélyes mellékesekkel egészültek ki a miniszteri jövedelmek Cikk

Az idei vagyonnyilatkozatok alapján a kormány tagjai tavaly ügyvédi irodából, szabadalmi jog értékesítéséből, mezőgazdasági tevékenységből, valamint oktatói munkából származó jövedelmekre tettek szert miniszteri illetményeik mellett.

NY nyilatkozat Kérdés

T. Szakértő! Minden évben megküldjük az NY nyilatkozatokat. 08-ra 58-ra 01-re. A szabályoknak megfelelően. Amikor a vállalkozás megszűnik, a NAV kéri ezeknek a bevallásoknak a nullás változatát. Vagyis nem fogadja el az NY-s nyilatkozatokat. Volt már, hogy 5 évre visszamenőlegesen bekérte nullásan. Nem értjük és több könyvelőirodával konzultálva ők is ezt tapasztalták. Mi értelme van akkor az NY-s nyilatkozatnak, miért nem közlik, hogy nem fogadják el és küldjünk nullásat havonta. Értelmes ez így vagy csak a vállalkozásokat, könyvelőket szivatja a T. NAV? Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ledolgozott órák utáni kifizetés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Magyar cégben a munkabér kifizethető-e euróban?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close