153 találat a(z) nyilatkozat cimkére

Közösségi értékesítés (fuvar a magyar határig) Kérdés

Fejlesztési tartalék Kérdés

Áfamentes értékesítés számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény 87. § b)-c) pontjai szerinti adómentesség alkalmazásához az eladónak a számlához kell-e bármilyen nyilatkozatot is adnia a vevőnek? Köszönöm a választ.

Cafeteria kifizetés veszélyhelyzet esetén Kérdés

A kérdéssel kapcsolatos vállalat munkavállalói számára cafeteria rendszert vezetett be. A béren kívüli juttatás az év elején összeállított elemekből álló nyilatkozat alapján kerül a tárgyév folyamán kifizetésre. A kiválasztás során a bruttó keretből a belső szabályzatban rögzített úgynevezett költségszorzókkal kerül kiszámításra a munkavállalói nettó összeg. A szabályzat meghatározza, hogy csak a munkáltatót terheli adófizetési kötelezettség, majd a későbbiekben ismerteti, hogy a szorzószám tartalmazza a 15 százalékos személyi jövedelemadó, valamint a 17,5 százalékos szociális hozzájárulási adókötelezettséget is. A nyilatkozatban rögzített nettó összeg, valóban ezzel a szorzóval és tartalmával kerül meghatározásra. Számításom szerint, a munkáltatói teher is a munkavállalóra került áthárításra. Ezt az esetet befolyásolja-e hogy jelenleg a SZÉP-kártyás juttatások tekintetében a munkáltatók szocho-mentességet kaptak, illetve ha igen, kit illet a járulék összege? Kiutalt cafeteria példa: - bruttó SZÉP-kártya összeg: 13 250 - kifizetői szja (munkavállalótól levonva): 1500 - szocho (munkavállalótól levonva): 1750 - nettó juttatás: 10 000

Szerzői jogdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni szerzői jogdíj adózása esetén. Mi egy jogvédő iroda vagyunk és a színházaktól megkapott összegből fizetjük ki a szerzők jogdíjait, levonva a szja-t, kivéve a külföldön élő szerzők esetében mert ők nyilatkoztak, hogy külföldön adóznak a bevételük után, így nekik az összeget levonás nélkül utaljuk át. Szociális hozzájárulási adót azok után a szerzők után fizetünk meg és vallunk be akik esetében a színház részünkre ezt utalja. Abban az esetben ha a jogutód külföldön él, nem kérünk szochót, illetve abban az esetben sem, ha a jogutód nem nyilatkozott az adózásáról. Kérdésem: ezt helyesen tesszük, vagy minden esetben kell kérni a színháztól a szoc.hozzájárulást és nekünk minden jogutód után kell fizetnünk abban az esetben ha külföldön él is? Válaszát és segítségét előre is köszönöm.

Nyilatkozzon időben adókedvezményre jogosultságáról! Cikk

Az év első hónapjaiban több tízezren felejtik el igénybe venni az adókedvezményeket, pedig az időben leadott nyilatkozatok nemcsak magasabb fizetést, hanem lényegesen kevesebb adminisztrációt is jelentenek – hívja fel a figyelmet közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).

Fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A megrendelő nyilatkozik, hogy építésiengedély-köteles lesz az a munka, melyre az alvállalkozótól kéri, hogy számlázza ki, a későbbiekben felhasznált anyagok értékét részszámlaként. Építési engedély még nincs. Kérdésem, a megrendelő nyilatkozata elegendő-e arra, hogy az alvállalkozó fordított áfásan számlázzon? Köszönettel

Kivás időszak alatti osztalék felvétel szochója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tulajdonosa havi 440 ezer forint bérjövedelmet kap (munkaviszonyból származó jövedelem). A kft.-ben osztalék felvételét tervezi. A cég jelenleg kivás, de a kiva időszak előtti eredménytartalék terhére veszi fel az osztalékot. Ha 2019. júliusban történik a kifizetés, akkor alkalmazhatják már a csökkentett, 17,5 százalékos szociális hozzájárulási adót? A tulajdonos jövedelme a tárgyévben várhatóan eléri a minimálbér összegének 24-szeresét. Adhat-e nyilatkozatot arról, hogy nem kéri emiatt a szociális hozzájárulási adó levonását az osztalékból? Válaszát előre is köszönöm!

AdMob reklámbevétel REKNYIL Kérdés

Alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó mobil telefonokon futó ingyenes app-okat (például játék app) készít. Bevétele ezen app-okban megjelenített Google AdMob/AdSense hirdetésekből van. (Éves bevétele kb. 9-10 millió forint.) Az alkalmazások mindegyike angol nyelvű és a Google Play Store-ból tölthetők le. A megjelenített reklámok túlnyomórészt angol nyelvűek, mivel legtöbben külföldiek használják, de a reklámokat a Google AdMob jeleníti meg, ráhatása erre nincs. A reklámadó törvény 2014. évi XXII. törvény 2. § (1) e) szerint: Adóköteles az interneten, túlnyomórészt magyar nyelven vagy túlnyomórészt magyar nyelvű internetes oldalon reklám ellenszolgáltatás fejében történő közzététele. Kérdésem, hogy a reklámadó törvény szerint reklámadó köteles-e a fenti bevétel és REKNYIL nyilatkozatot kell-e beadni?

NAV: módosultak egyes tájékoztatások Cikk

Módosult a NAV két, vámmal kapcsolatos tájékoztatása, közölte honlapján az adóhatóság.

Kisadózó felirat elmaradása Kérdés

Egyik partnerünk 2018. márciustól kataalany, azonban a számláin nem tüntette fel a kisadózó feliratot. Ezt a hiányosságot egy 2019. februárban kiállított nyilatkozattal kívánta (kívánja) pótolni felénk. A vállalkozó felé kataalanyiságának időszakában vállalkozásunk 1 millió forintot meghaladó kifizetést teljesített, így jelentési kötelezettségünk lenne. Elfogadható-e ez a nyilatkozat vagy más módon kellene rendezni ezt a helyzetet? Illetve lehet-e utólag bármilyen módon javítani a kisadózó felirat elmaradását? Segítségüket előre is köszönöm.

Egyházaknak felajánlott szja: így választhat másik kedvezményezettet Cikk

Múlt év óta az egyházak számára szóló szja 1 százalékának megfelelő felajánlásokat automatikusan figyelembe veszi a következő években is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A magánszemélyek idén május 20-áig visszavonhatják, illetve módosíthatják felajánlásukat – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Cég vagyonára vonatkozó információ kényszertörléskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ügyvezetője végzést kapott a Cégbíróságtól, amelyben közlik a kényszertörlési eljárás miatti teendőket. Két dolog nem világos számomra: 1. Felhívják az ügyvezetőt, hogy a cég vagyonára és kötelezettségeire vonatkozóan nyújtson információt. 2. Gondoskodjon a cég iratainak elhelyezéséről és az Art. szerinti kötelezettségek teljesítéséről, és ezek megtörténtét igazolja. Kérdésem, hogy a 2. pontban szereplő igazolást, illetve az 1. pontban szereplő információt milyen formában kell megtenni, létezik formanyomtatvány, esetleg kötetlen formában, vagy elegendőek a beadott bevallások és beszámoló, valamint a cég iratőrzési helyének aktualizálása? Postán vagy elektronikus formában? Köszönettel: Szabóné Sós Ildikó

Itt vannak a 2019. évi adóelőleg-nyilatkozatok Cikk

Közzétette honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a 2019. évi adóelőleg-nyilatkozatokat.

Osztalék szochója kivás időszak alatti kifizetéskor Cikk

Ha a kft. 2019. évtől áttér a kiva szerinti adózásra, és még osztalékot hagy jóvá a 2019. évi eredménytartaléka (taós időszak alatt képződött) terhére, nyilatkozhat-e úgy, hogy ezen osztalék után megfizeti a minibálbér 24-szerese után a járulékot? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ledolgozott órák utáni kifizetés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Magyar cégben a munkabér kifizethető-e euróban?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close