140 találat a(z) nyilatkozat cimkére

Az átutazóknak is nyilatkozniuk kell a készpénzről Cikk

Nyilatkozattételi kötelezettség vonatkozik a 10 ezer eurót (mintegy 3,1 millió forint) meghaladó készpénzösszegekre az unió tagállamainak területén található repülőterek nemzetközi tranzitterületein – ismertette döntését az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

Osztalék kifizetési nyilatkozat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségét: néhány évvel ezelőtt volt egy olyan szabályozás, hogy az ügyvezetőnek (elektronikus úton) nyilatkozatot kellett benyújtania a cégbíróság felé, amely az alábbihoz hasonló szöveget tartalmazta: "az osztalék kifizetése nem veszélyezteti a társaság fizetőképességét, illetve a hitelezők érdekeinek érvényesülését". A kérdésem az lenne, hogy ezen dokumentumot még mindig be kell-e nyújtani az illetékes szervhez? Válaszát előre is megköszönve tisztelettel maradok!

Fordított adózás nyilatkozat Kérdés

Tisztelt Szakértő, Az áfatörvény szerint építési engedélyköteles ingatlan létrehozására, bővítésére és átalakítására irányuló építési-szerelési szolgáltatásokra fordított adózás vonatkozik, ha a szolgáltatás igénybevevője erről írásban nyilatkozik. Kérdésem: amennyiben a szolgáltatás igénybevevője és nyújtója között szerződés születik az adott szolgáltatásra vonatkozóan, amiben rögzítik a fordított adózás tényét és építésiengedély-köteles voltát, akkor szükséges-e még külön nyilatkozat kiadása a szolgáltatónak a fordított adózás alkalmazására vonatkozóan, vagy a szerződés már írásbeli nyilatkozatnak minősül?

Önkéntespénztári munkáltatói hozzájárulás: itt van a NAV tájékoztatója Cikk

Nem kell nyilatkozatot kérnie a munkáltatónak arról, hogy munkavállalója rajta kívül más juttatótól is részesült-e önkéntespénztári hozzájárulásban – közölte a NAV.

Fúrt kút az udvaron? Jön az új teher a tulajdonosoknak Cikk

Nyilatkozniuk kellene a jövőben a fúrt kutak tulajdonosainak egyebek között arról, hogy a kútból naponta maximum hány köbméter vizet vesznek ki, milyen szivattyúval vételezik a vizet, milyen átmérőjű vezetéken (acél, műanyag) jut el a víz a házi, illetve a locsolást biztosító vízellátó berendezésig.

Csődegyezség előtti különalkuról döntött a Kúria Cikk

Közvetlenül a csődeljárás előtt a bajba jutott társaság ügyvezetője rokonok és barátok részére tartozáselismerő nyilatkozatokat tett, akik a csődegyezség során rontottak a hitelező bank pozícióin. A bank követelése miatt perbe fogta az új hitelezőket. Az ügyre a Kúria tett pontot.

Számlázás harmadik országba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szolgáltatást végez külföldre is (nem magánszemélynek), mely szolgáltatás teljesítési helye az áfatörvény szerint a megrendelő székhelye, így nem számítunk fel áfát a szolgáltatásra, amennyiben adóalanyról van szó. Az EU-ba számlázással nincs gond, a partner adószámát könnyen le lehet ellenőrízni a VIES rendszerben. Amikor harmadik országba számlázunk, az adószámot elkérjük, vagy egy igazolást arról, hogy a partner adóalany. Ezzel igazoljuk, hogy mi megtettünk mindent annak érdekében, hogy adóalanynak számlázunk, ezért nem számítunk fel áfát. (Megjegyzésben beírjuk, hogy a vevőt terheli az áfa.) Egy japán partnernek számláztunk, aki azt írta kérdésünkre, hogy nincs adószáma, ezért felszámítottuk az áfát. A partner nem akarja elfogadni a számlát, mert szerinte áfa nélkül kell számláznunk. Kértük, akkor küldjön egy igazolást, vagy nyilatkozzon, hogy adóalany, de sajnos eredménytelenül. Kérdésem, amikor harmadik országba számlázunk (nem magánszemélynek), mindenképpen kell igazolni a partnernek, hogy adóalany (vagy más, például USA)? Amennyiben nincs ilyen igazolásom, a NAV elfogadja a számlát? Válaszukat előre is köszönöm szépen!

Szja 1+1%: külön kell rendelkezni, ha a NAV készít bevallástervezetet Cikk

Aggódnak a szja 1 százalékára váró szervezetek, hogy ha a NAV által elkészített adóbevallási tervezet automatikusan adóbevallásnak minősülhet, sok adózó megfeledkezik rendelkezni az 1+1 százalékról, sőt vannak, akik azt hiszik, hogy ezt a „kényelmi” adóbevallást választóknak erre nincs is lehetőségük.

Bortermelők: nyilatkozniuk kell a NAV-nál Cikk

Minden bortermelőnek kötelező bejelentenie március 10-éig, hogy április 1-jétől egyszerűsített adóraktári engedélyesként vagy kisüzemi bortermelőként kíván tovább tevékenykedni. A változás a termelők több mint 90 százalékának jelenthet könnyítést – hívta fel a figyelmet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).

Beszerzendő dokumentumok kedvezmények érvényesítéséhez Cikk

Van még ugyan idő a társasági adóbevallás esedékességéig, de nem árt számba venni, hogy milyen okiratokra, igazolásokra, nyilatkozatokra van szükség a különböző – az adófizetési kötelezettséget befolyásoló – kedvezmények igénybe vételéhez. Lehetséges ugyanis, hogy ezek egy részének beszerzése hosszabb időt igényel.

Itt az ideje a 2016. évi munkáltatói, kifizetői igazolásoknak Cikk

A magánszemély részére jövedelmet juttató munkáltatókra és kifizetőkre több olyan feladatot rónak az adótörvények, amelyet az adóévet követően kell teljesíteniük. Egyebek mellett az adóév végét követően a munkáltatóknak, kifizetőknek január 31-éig ki kell adniuk a magánszemély éves adójának elszámolásához szükséges igazolásokat.

Családi kedvezmény három gyermeknél Kérdés

Tisztelt Szakértő! A testvérem élettársa már kitöltötte a családi kedvezmény nyilatkozatot. A probléma az, hogy nem összeget írt be, hanem azt, hogy mindhárom gyermek után igénybe kívánja venni a kedvezményt. A bruttó jövedelme viszont havonta csak 190 000 forint, tehát még járulékokkal együtt sem tudja a teljes adóalapcsökkentő összeget igénybe venni. A húgom is szeretné érvényesíteni a családi kedvezményt, az ő fizetése lényegesen magasabb, kb. 250 000 forint. A nyilatkozatnál ő az a) pontot töltené ki, vagyis azt, hogy az adóalapját havonta 220 000 Ft-tal csökkentsék. Mivel az élettárs (közös háztartásban élnek) mindhárom gyermek után kérte a kedvezményt, ezt a munkahelyén már le is adta, azt már nem tudja változtatni (természetesen a húgom is aláírta). Ezt nyilván elmondta a munkahelyén is, így az ő nyilatkozatát, amelyben összeget szerepeltet, nem akarják elfogadni. Olvastam (azt hiszem, itt az Adózónában), hogy a munkáltató ebbe nem szólhat bele, hiszen a többlet adó-visszaigénylés kizárólag a munkavállaló felelőssége: amennyiben többet igényel, azt 12%-kal növelten kell visszafizetnie. Mivel kettőjük jövedelme a járulékalapokkal sem éri el a 660 000 Ft-ot, ebből szerintem nem lehet baj. Szeretném kérdezni, hogy ilyen formában lehet-e érvényesíteni a három gyermek után járó kedvezményt, valamint van-e joga a munkáltatónak visszautasítani a húgom által kitöltött nyilatkozatot. Tisztelettel és köszönettel várom válaszát: Anderlik István Gyuláné

16NY29 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy a 16NY29/NY30 nyilatkozatot minden esetben kötelező-e a munkavállalókkal kitöltetni? Gondolok itt arra az esetre, amikor a munkáltató nem vállalja a munkáltatói adómegállapítás elkészítését? Köszönöm.

Őstermelő 20 százalékos nyilatkozattétel II. Kérdés

Őstermelő 20 százalékos nyilatkozattételi jogával szeretne élni. Árbevétele 4 millió forint alatti. Kérdésként merült fel, hogy a földbérleti díj (szerződés alapján, szerződés földhivatalhoz leadásra került, banki átutalással kifizetett) elszámolható-e a 20 százalékos költségnyilatkozat esetén? Hiszen számla nincs, csak szerződés.

Őstermelő nemleges nyilatkozattétel Kérdés

Egy őstermelő, akinek árbevétele 4 millió forint alatt van, 20 százalékos nyilatkozatot szeretne tenni. Kérdésem, hogy a 20 százaléknyi költségek között elszámolhatja-e a tárgyi eszközök (nagyértékű) beszerzési értékét?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás 2 jövedelmének adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Követelésapport

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Befektetői részjegy visszavásárlása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close