153 találat a(z) nyilatkozat cimkére

Behajthatatlan követelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. egyik vevője felszámolás alá került. A követelés bejelentése határidőben megtörtént, a regisztrációs díj is megfizetésre került. Az ügyvéd tájékoztatása alapján a követelés megtérülése nem valószínű. A kft. mérlegkészítésének időpontja március 31. Amennyiben a kft. kér behajthatatlansági nyilatkozatot a felszámolótól, akkor jól gondoljuk-e, hogy utána már nem követelheti a követelését, ha esetleg mégis találnak valamit a felszámolás alatt lévő cégnél? Ha a behajthatatlansági nyilatkozat dátuma még a mérlegkészítés időpontja (03.31.) előtt megérkezik, akkor a 2017. évre érvényesíthető társaságiadó-csökkentő tételként? Ilyen esetben a befizetett regisztrációs adó is elismert költség? (Jelenleg követelésként van nyilvántartva, melyik évben minősül át ráfordítássá? Köszönöm válaszukat!

NY nyomtatvány benyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéb szervezetnek (lakásszövetkezet) kell-e NY bevallást a 1801 bevallás kiváltásáról beadni 2018.02.12-ig? Egyéni vállalkozó (mellékfoglalkozású – van heti 36 órás biztosítása főállásban) adhat-e be/kell-e beadnia NY bevallást a 1858 és 1801 bevallás kiváltásáról? Az Art. 50. § (4) szerint: ”Az egyéni vállalkozó és a foglalkoztatónak nem minősülő biztosított mezőgazdasági őstermelő nem jogosult bevallást helyettesítő nyomtatványon nyilatkozatot tenni.” Válaszukat köszönöm!

Östermelő adásvételi szerződéssel számolhat-e el költéget? Kérdés

Ügyfelem adásvételei szerződéssel vásárolt egy használt rotációs kapát. Érvényesíthető-e a költségek között? A másik kérdésem: ha az évi 4 millió forint bevételt meg nem haladó őstermelő nyílatkozik, hogy 20 százalék költségszámlával rendelkezik, akkor ez kimondottan csak számlás költség lehet? Elöre is köszön a segítséget Üdvözlettel: Kutasi Gabriella

Adóelőleg-nyilatkozat költségekről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalóinknak munkába járáshoz kapcsolódó gépkocsi-költségtérítést fizetünk, melyből 15 forintot adunk adómentesen. Valamint külföldi napidíjat, amelynél a törvény szerinti, igazolás nélkül levonható 30 százalékos költség levonását alkalmazzuk. Kérdésem, hogy mindkét esetre vonatkozóan kell adóelőleg-nyilatkozatot kitöltetni a munkavállalókkal a költségekről? Válaszát ez úton is köszönöm.

Reklámadó-mentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! A reklámadóban a 100 millió forint árbevételig mentesség áll fent, olyan formában hogy de minimis támogatásnak minősül. Erről külön nyilatkozatot kell beadni az adóhatás részére. A kérdésem a 2017. évi nyilatkozat megtételére vonatkozó határidő lenne. Valamint jól gondolom-e, hogy ebben az esetben a 1794 bevallási kötelezettség nem terheli az adózót? Válaszát várva tisztelettel

Kifizető üzletrészvásárlása magánszemélytől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. magánszemélytől vásárolt egy másik társaságban 33 százalékos üzletrészt. A magánszemély nyilatkozata hiányában a kft. kifizetőként nem vonta le a jövedelem utáni 15% szja-t, valamint ehót (max. 450 ezer forintig), a teljes összeget fizette ki. A kft.-ben önellenőrzéssel szeretnénk ezt javítani, de a magánszemély azt jelezte vissza, hogy majd jövő május 20-áig bevallja és befizeti az összegeket. Mi a helyes eljárás ez ügyben? Továbbá kifizetőként hogyan kell eljárnia? 1) Nyilatkozat hiányában (a magánszemély az üzletrész megszerzésére fordított összeget nem akarja megadni) a 100 százalékot jövedelemként kezeljük, és kifizetőként eljárunk? 2) Köteles a magánszemély nyilatkozatot adni, így megállapítható az értékesítésből származó jövedelem? 3) Adhat a magánszemély olyan nyilatkozatot, amelyben vállalja, hogy önadózóként eljár, bevallja és befizeti az összeget? Köszönettel: Kinga

Új törvény az adóhatósági ellenőrzés módjára, határidejére, jogorvoslatra Cikk

Kire vonatkozik az elektronikus ügyintézés? Ki képviselheti az adózót? Mit jelent az objektív ellenőrzési határidő? Milyen jogorvoslattal élhet az adózó? Egyebek közt ezeket is tartalmazza az adóigazgatási rendtartásról szóló törvényjavaslat.

Pénzmosás elleni törvény Kérdés

Tisztelt szakértő! Következő témában szeretném segítségét kérni. Társaságunk rendszeresen fizet be nagyobb összegeket szerződéses partnereink bankszámlájára. Ezek az összegek szállító számlák kiegyenlítései. Vagy az egyik tulajdonos, vagy egyik vezetőnk viszi a partnercég bankjába a készpénzt. Tevékenységünk során nem igazán tudjuk csökkenteni a készpénzbevételünket. Ezen még a banki terminál kiépítése sem sokat segített. A készpénz befizetése a saját bankszámlánkra jelentősen megnövelte az amúgy sem kevés banki költségeinket. Ennek kiváltására találtuk ki a szállító számlák ilyen módon való kiegyenlítését. NAV-állásfoglalás alapján ennek semmi akadálya, mivel két cég között nem számít készpénzfizetésnek, ha legalább az egyik cég bankszámlája érintett a tranzakcióban. Ez nálunk megvalósul. Viszont júliustól dolgozóink akár egy órát eltöltenek a bankban, ha nagyobb összeget akarnak befizetni, mivel egy több oldalas nyilatkozatot kell kitölteni minden alkalommal, a pénzmosás elleni törvény változása miatt. Kérdésem az lenne, hogy nincs erre valami megoldás? Helyes a bank eljárása, hogy ugyanaz a befizető, minden egyes pénzbefizetésnél kitölti ugyanazt a nyilatkozatot? Ráadásul nincs olyan opció a nyilatkozaton, hogy cég nevében fizet be, mindig mint magánszemély nyilatkozik. Köszönöm szíves válaszát

Költségtérítés Kérdés

A 39/2010. kormányrendelet 4. § d) pontja a gyerekre nézve pontosan mikortól hatályos? Köteles-e nyilatkoztatni a munkáltató gyerekről, életvitelszerű lakhelyről vagy a dolgozónak kell kérnie a költségtérítést és nyilatkoznia? Ha nincs dolgozói nyilatkozat, fennáll-e a kötelezettsége a munkáltatónak? Ha volt 10 év alatti gyerekes, de ők nem nyilatkoztak ez irányban, a munkáltató nem adott eddig ilyen költségtérítést, visszamenőleg utólag fizethet-e egyben, illetve köteles-e fizetni? Köszönöm

Az élettársak automatikusan nem örökölnek egymás után Cikk

Az élettársaknak is érdemes hivatalossá tenniük kapcsolatukat valamilyen módon, hiszen például a családi adókedvezmény vagy az özvegyi nyugdíj csak akkor érhető el számukra, ha igazolni tudják élettársi viszonyukat – mondta Toldi Judit közjegyző az M1 szombati műsorában.

Utazásszervezés – nyilatkozat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy utazási irodánál egy cég utat rendel. A személy, aki utazik, megbízási jogviszonyban áll a céggel. Milyen nyilatkozatot kell kapnia a szervezőnek a cégtől? Utas, vagy nem utas? Árrés áfa, vagy normál áfa? Köszönöm a segítséget!

Előnyösen változnak a katázás szabályai Cikk

Több ponton is kedvező változásokat fogadott el a katás adózókra a tavaszi adócsomagban az Országgyűlés.

Ha tévedett, ha meggondolta magát – ilyenkor javíthat áfanyilatkozatán Cikk

Legyen áfás, vagy alanyi mentes, pénzforgalmi elszámolásra jelentkezne be? Az adózónak tevékenysége megkezdésekor nyilatkoznia kell a választott adózási módról. Ismertetjük, hogy mikor, milyen esetekben változtathat korábbi döntésén.

Az átutazóknak is nyilatkozniuk kell a készpénzről Cikk

Nyilatkozattételi kötelezettség vonatkozik a 10 ezer eurót (mintegy 3,1 millió forint) meghaladó készpénzösszegekre az unió tagállamainak területén található repülőterek nemzetközi tranzitterületein – ismertette döntését az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

Osztalék kifizetési nyilatkozat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségét: néhány évvel ezelőtt volt egy olyan szabályozás, hogy az ügyvezetőnek (elektronikus úton) nyilatkozatot kellett benyújtania a cégbíróság felé, amely az alábbihoz hasonló szöveget tartalmazta: "az osztalék kifizetése nem veszélyezteti a társaság fizetőképességét, illetve a hitelezők érdekeinek érvényesülését". A kérdésem az lenne, hogy ezen dokumentumot még mindig be kell-e nyújtani az illetékes szervhez? Válaszát előre is megköszönve tisztelettel maradok!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ledolgozott órák utáni kifizetés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Magyar cégben a munkabér kifizethető-e euróban?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close