138 találat a(z) számviteli törvény cimkére

Adócsomag: változások a számviteli törvényben Cikk

A parlament július 14-én elfogadta a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló – a Magyar Közlöny 2023. évi 105. számában megjelent – 2023. évi LIX. törvényt. A cikk a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény módosításait mutatja be.

Tervezett változások a számvitelről szóló törvényben Cikk

Írásunkban a Kormány nevében június 6-án benyújtott T/4243. törvényjavaslatnak a számvitelről szóló 2000. évi C. törvényben (számviteli törvény) tervezett változtatásait mutatjuk be.

Veszteség elhatárolása Kérdés

Számviteli politika aktualizálása: számlák elektronikus megőrzése Cikk

Szeretnénk cégünk számviteli politikájában szerepeltetni, hogy a számláinkat 2023-tól elektronikus formában fogjuk ezentúl tárolni, és megőrizni rendszerünkben. Ezt hogyan szerepeltessük és írjuk bele a számviteli politikába, hogyan aktualizáljuk? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt a kérdésre.

Kata után mikrogazdálkodói beszámoló Kérdés

Mit mond a számviteli törvény az anyavállalat konszolidáltbeszámoló-készítési kötelezettségéről? Cikk

Olvasónkban felmerült a kérdés, hogy ha egy vállalkozás több mint 50 százalék tulajdonrésszel rendelkezik három másik vállalkozásban, akkor a számviteli törvény szerint kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e a tulajdonolt vállalatok, és milyen feltételek esetén szükséges konszolidált beszámolót készítenie az anyavállalatnak? Olvasói kérdésre Kis Gábor a Finacont Kft. számviteli és adótanácsadó szakértője válaszolt.

MNB: korlátok és lehetőségek a pénzügyi csoportfinanszírozásnál Cikk

Megeshet, hogy egy gazdasági társaság mutatószámai – például tőkeelemek, likviditás – látszólag rendben vannak, és csak a mögötte álló csoport keresztfinanszírozási ügyleteiből világlik ki: igenis bajba került, ráadásul esetleg nem csak ő, de akár a csoport egésze is. A mögöttes folyamatok, kockázatok megértéséhez hajszálpontosan tudni kell, hogy a hazai csoportokon belül ki és milyen eszközökkel finanszírozhatja csoporttagjait – írja az dr. Kovács Anikó, az Magyar Nemzeti Bank (MNB) munkatársa az mnb.hu-n elérhető összefoglalóban.

Zárjuk az évet – mit kell tudni a céltartalékképzésről? Cikk

Az üzleti év könyvviteli zárása számos – önmagában is fontos – feladatot foglal magában. Ezek közül most a céltartalékok képzésével és felhasználásával kapcsolatos szabályokat foglaljuk össze.

Volt katás bt. nyitómérleg devizás tételei / Barion, Paypal, Wise Kérdés

Milyen esetben választható mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló? Cikk

Az előző évtől eltérően, adott évben 200 millió forint feletti éves árbevételt ért el a társaság. Ebben az esetben egyszerűsített éves beszámoló vagy éves beszámoló választására ad lehetőséget a jogszabály? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Zárjuk az évet 2. – Mennyit érnek a tárgyi eszközeink a főkönyvelőnk szerint? Cikk

Az üzleti év könyvviteli zárása számos – önmagában is fontos – feladatot foglal magában. Ezek közül most a tárgyi eszközök fordulónapi értékelésével, a terven felüli értékcsökkenésével és annak visszaírásával kapcsolatos szabályokat foglaljuk össze.

Tárgyi eszköz leltár Kérdés

Beolvadásos kiválás során átértékelés Kérdés

Így változnának a számvitelt érintő szabályok 2023-ban Cikk

A parlament előtt lévő adótörvény-módosítási javaslatcsomag szerint több ponton változna jövőre a számviteli törvény, beleértve a könyvvizsgálói tevékenységre vonatkozó szabályokat.

Tulajdonosi követelés elszámolása jegyzett tőke csökkentése esetén Cikk

Egy társaságnál a jegyzett tőke jelentős összegű csökkentése esetén az eredménytartalék arányosan a tulajdonos vagyonává válik. Felmerült a kérdés, hogy a tulajdonosnak mikor és milyen módon szükséges adóznia ezen jövedelem után. Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-kötelezettség üzembentartó részéről

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1