145 találat a(z) számviteli törvény cimkére

A nap kérdése: lehet-e több a társasági adó szerinti értékcsökkenés a számviteli törvény szerintinél? Cikk

Egy kft. „vásárolt” egy személygépkocsit nyíltvégűlízing-szerződéssel 5 éves futam idővel. A számviteli törvény szerint megállapítottam a maradványértéket, és ezután számoltam el a számviteli törvény szerinti écs-t. A Tao. törvény szerinti écs-t pedig a teljes összegre számoltam el. Kérdésem, hogy lehet-e több a Tao. szerinti écs a számviteli törvény szerinti écs-nél – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

Maradványérték Kérdés

Osztalék, osztalékelőleg – mutatjuk az eredményfelosztás fő számviteli szabályait Cikk

Olvasónkban felmerült a kérdés, hogy az osztalék kifizetését – eredménytartalék és adózott eredmény terhére – a társasági adóban hogyan vezeti le, illetve ha az osztalékfizetés összege nagyobb, mint a tárgyévi adózás előtti eredmény, akkor ez – mivel csökkentő tételként jelenik meg – hogyan jelentkezik a társasági adóban. A kérdésre Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

A 2023. évi beszámolóra is alkalmazható új előírások a számviteli törvényben Cikk

A 2023. évi beszámoló elkészítéséhez kíván a cikk segítséget nyújtani azzal, hogy csokorba szedi azon új előírásokat, amelyeket első alkalommal a 2024. üzleti év beszámolójára kell alkalmazni, de a gazdálkodó dönthet úgy, hogy azt már a 2023. üzleti év beszámolójának elkészítésekor is figyelembe veszi.

Megint módosította a kormány a számviteli törvényt, mégsem kell idén beszámolni a civilszervezeteknek adott juttatásokról Cikk

Csak a 2024. évben induló üzleti évre kell alkalmazni a számviteli törvény 94/B paragrafusában foglaltakat – rendelkezik a Magyar Közlöny 21. számában megjelent 34/2024. számú kormányrendelet.

Leltárkészítés helyesen – ezek a követelmények Cikk

Akad olyan kisvállalkozó, aki úgy gondolja – „az én házam az én váram” elvét követve –, hogy értelmetlen és felesleges feladat a leltározás, a „sajátunk számolgatása”. Pedig a kizárólag a főkönyvi kivonatra építő beszámoló a tulajdonosok érdekét szolgálja a legkevésbé.

Számvitel. Stratégia. Számviteli stratégia? 2. rész Cikk

Az, hogy a lehetséges befektető miként ítéli meg a céget, fontos. A vállalkozás készletnyilvántartási módszere viszont nyilván nem érdekli őt. Vagy mégis?

Adócsomag: változások a számviteli törvényben Cikk

A parlament július 14-én elfogadta a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló – a Magyar Közlöny 2023. évi 105. számában megjelent – 2023. évi LIX. törvényt. A cikk a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény módosításait mutatja be.

Tervezett változások a számvitelről szóló törvényben Cikk

Írásunkban a Kormány nevében június 6-án benyújtott T/4243. törvényjavaslatnak a számvitelről szóló 2000. évi C. törvényben (számviteli törvény) tervezett változtatásait mutatjuk be.

Veszteség elhatárolása Kérdés

Számviteli politika aktualizálása: számlák elektronikus megőrzése Cikk

Szeretnénk cégünk számviteli politikájában szerepeltetni, hogy a számláinkat 2023-tól elektronikus formában fogjuk ezentúl tárolni, és megőrizni rendszerünkben. Ezt hogyan szerepeltessük és írjuk bele a számviteli politikába, hogyan aktualizáljuk? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt a kérdésre.

Kata után mikrogazdálkodói beszámoló Kérdés

Mit mond a számviteli törvény az anyavállalat konszolidáltbeszámoló-készítési kötelezettségéről? Cikk

Olvasónkban felmerült a kérdés, hogy ha egy vállalkozás több mint 50 százalék tulajdonrésszel rendelkezik három másik vállalkozásban, akkor a számviteli törvény szerint kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e a tulajdonolt vállalatok, és milyen feltételek esetén szükséges konszolidált beszámolót készítenie az anyavállalatnak? Olvasói kérdésre Kis Gábor a Finacont Kft. számviteli és adótanácsadó szakértője válaszolt.

MNB: korlátok és lehetőségek a pénzügyi csoportfinanszírozásnál Cikk

Megeshet, hogy egy gazdasági társaság mutatószámai – például tőkeelemek, likviditás – látszólag rendben vannak, és csak a mögötte álló csoport keresztfinanszírozási ügyleteiből világlik ki: igenis bajba került, ráadásul esetleg nem csak ő, de akár a csoport egésze is. A mögöttes folyamatok, kockázatok megértéséhez hajszálpontosan tudni kell, hogy a hazai csoportokon belül ki és milyen eszközökkel finanszírozhatja csoporttagjait – írja az dr. Kovács Anikó, az Magyar Nemzeti Bank (MNB) munkatársa az mnb.hu-n elérhető összefoglalóban.

Zárjuk az évet – mit kell tudni a céltartalékképzésről? Cikk

Az üzleti év könyvviteli zárása számos – önmagában is fontos – feladatot foglal magában. Ezek közül most a céltartalékok képzésével és felhasználásával kapcsolatos szabályokat foglaljuk össze.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink