hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: lehet-e több a társasági adó szerinti értékcsökkenés a számviteli törvény szerintinél?

  • adozona.hu

Egy kft. „vásárolt” egy személygépkocsit nyíltvégűlízing-szerződéssel 5 éves futam idővel. A számviteli törvény szerint megállapítottam a maradványértéket, és ezután számoltam el a számviteli törvény szerinti écs-t. A Tao. törvény szerinti écs-t pedig a teljes összegre számoltam el. Kérdésem, hogy lehet-e több a Tao. szerinti écs a számviteli törvény szerinti écs-nél – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A számviteli törvény a tárgyi eszközök hasznos élettartama és maradványértéke alapján határozza meg az értékcsökkenést, a társaságiadó-törvény viszont nem számol maradványértékkel. Ennek megfelelően, ha az adott esetben ugyanazt az értékcsökkenési kulcsot alkalmazzuk (20 százalék), úgy helyesen a társasági adó szerint elszámolt értékcsökkenés magasabb lesz, mint a számviteli törvény szerint elszámolt.

Az Adózóna oldalán megjelent további „A nap kérdése” című írásokat itt olvashatja el. Megjelent! Cégek megszűnése – adózási, számviteli és jogi kérdések című kiadvány

A személygépkocsi után a maradványértékkel csökkentett bekerülési értékre kell a számviteli törvény szerinti értékcsökkenést elszámolni azon évekre elosztva, amelyekben a gépjárművet használni fogják. Pénzügyi lízing esetén viszont figyelembe kell venni azt, hogy az így meghatározott használati idő ne legyen több a lízingszerződésben meghatározott futamidőnél.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Erdőgazdálkodó adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink