2023-as adóváltozások

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

EPR: fontos határidő közeledik Cikk

Az Európai Unió hulladékgazdálkodási irányelveinek átültetéseként 2023. július 1-jétől Magyarországon is alkalmazni kell az EPR szabályait. A rohamosan közeledő első adatszolgáltatási határidőre felkészülve, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Változások az EPR szabályaiban: ezek az aktualitások Cikk

A közelmúltban került nyilvánosságra a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerrel (EPR) kapcsolatos bevallás formanyomtatványa, illetve a jogszabályban is volt néhány kisebb változtatás. Ezeket gyűjtöttünk össze ebben a cikkben.

Újabb kormányrendeletek – változások az EPR-rendeletben és egyes a felszámolási eljárás során alkalmazandó szabályokban Cikk

Tizenhat új rendelet – közöttük a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. (III. 14.) kormányrendelet (EPR-rendelet), továbbá a gazdálkodó szervezeteknél képződő, a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartozó, elkülönítetten gyűjtött hulladék képződésének megelőzésével, valamint e hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységek részletes szabályairól szóló 272/2023. (VI. 29.) kormányrendelet módosításáról szóló 435/2023. kormányrendelet –, valamint huszonöt határozat jelent meg a Magyar Közlöny 2023. évi 133. számában.

NAV: a SZÉP-kártya-juttatás kedvező változásai Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összefoglalta honlapján a SZÉP-kártya-juttatás kedvező változásait.

NAV: Itt vannak az októberben alkalmazható üzemanyagárak Cikk

A személyi jövedelemadóról szóló – többször módosított – 1995. évi CXVII. törvény 82. § (2) bekezdése arra kötelezi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogy havonta tegye közzé a tárgyhónapban a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárat.

Szocho 2023 – információs füzet a NAV-tól Cikk

A szociális hozzájárulási adóról szóló információs füzetet tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Könnyítés borászoknak az EPR rendszerében Cikk

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023 kormányrendelet (EPR-rendelet) újabb módosításon esett át augusztus végén. Ennek következtében a borászati termék is bekerült az EPR-rendelet fogalmi rendszerébe, illetve a borászati termék üvegcsomagolásának gyártója számára díjátalány-fizetési lehetőséget vezetnek be, írja honlapján megjelent elemzésében az Andersen Magyarország.

Megjelent! Visszaélés-bejelentési szabályok és gyakorlati teendők – videó és 4 iratminta Cikk

A visszaélések bejelentéséről szóló 2019/1937. számú EU-irányelv (Irányelv) rendelkezéseit a magyar jogba a 2023. évi XXV. törvény (Törvény) ültette át. A Törvénnyel kapcsolatosan számos gyakorlati kérdés felvetődik, miközben számos feladat vár a Törvényben meghatározott szolgáltatókra, vállalkozásokra, szervezetekre, köztük a visszaélések bejelentésére szolgáló belső csatorna kialakítása, a panaszok fogadásával és kezelésével foglalkozó szervezeti egység kijelölése vagy kiszervezése független partnernek, továbbá elkészíteni/elkészíttetni a belső szabályozás részeként számos dokumentumot, belső szabályzatot, tájékoztatót. Emellett belső képzést is tartani kell, hogy ismert legyen a szabályozás lényege az érintettek számára.

Megjelent a szeptemberi VálaszAdó Cikk

Ősszel – a hírek szerint – újabb adócsomag várható, melynek részleteiről ezúttal is megtalálják majd írásainkat az adozona.hu-n. Addig is maradt még szemezgetni való a nyári adócsomagból – szeptemberi VálaszAdónkban az adóhatósági végrehajtás és néhány szja-szabály változásait ismertetjük.

Nyolc rendelet és tizenkét határozat a legújabb közlönyben Cikk

A Magyar Közlöny 2023. évi 125. számában nyolc rendeletet és tizenkét határozatot hirdettek ki szeptember 5-én este.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Megbízási szerződés mellett költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Törzstőkeemelés

dr. Koltay Zsolt Miklós

ügyvéd

budlegal Ügyvédi Társulás

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1