2023-as adóváltozások

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

A 2023. évi beszámolóra is alkalmazható új előírások a számviteli törvényben Cikk

A 2023. évi beszámoló elkészítéséhez kíván a cikk segítséget nyújtani azzal, hogy csokorba szedi azon új előírásokat, amelyeket első alkalommal a 2024. üzleti év beszámolójára kell alkalmazni, de a gazdálkodó dönthet úgy, hogy azt már a 2023. üzleti év beszámolójának elkészítésekor is figyelembe veszi.

Miről olvasna szívesen? Cikk

A tavalyi és az idei évben is számos kisebb-nagyobb jogszabályi változás hatályosult a számvitel, az adózás, munkajog és egyéb kapcsolódó területeken is. Szeretnénk megtudni, melyek azok a témák, amelyekhez kevésbé talál szakirodalmat, és amelyek a nehézséget, fejtörést okoznak. Töltse ki kérdőívünket, és HVG kiadványokat nyerhet!

Kamatjövedelem után magánszemélyeket terhelő adókötelezettségek Cikk

A kamatjövedelem az egyik leggyakoribb típusú passzív jövedelemforrás jelenleg Magyarországon, mely a magánszemélyekre és a társaságokra egyaránt jellemző. Kamatjövedelemnek minősül többek között a bankbetétekre, takarékbetétekre kötött szerződés alapján jóváírt kamat, a magyar államkötvények/kincstárjegyek kamata, és az egyes biztosítói kifizetésekből származó jövedelmek.

Munkába járás, hazautazás: ki, milyen feltételekkel, mennyi költségtérítést kaphat 2024-ben? Cikk

Mely jogszabályok adnak keretet a munkába járás, a hazautazás költségeinek megtérítéséhez, illetve kinek, milyen mértékben adható ez? A közelmúltban bevezetett ország- és vármegyebérletek milyen feltételekkel adhatók a munkavállalóknak munkába járáshoz, illetve hazautazáshoz? Mikor számít bevételnek a munkába járás után kapott költségtérítés, milyen bizonylat alapján számolható ez el? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Ezek a változások idén a transzferár-adatszolgáltatásban Cikk

A Moore Hungary honlapján hívja fel ügyfelei és olvasói figyelmét arra, hogy a 2022. adóévtől bevezetett transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség következtében a társasági adó hatálya alá tartozó adózók a társasági adóbevallásukban a 2023. üzleti év vonatkozásában is kötelesek adatot szolgáltatni a kapcsolt vállalkozásokkal folytatott tranzakcióikról. Az elmúlt időszakban megjelent 2023. évi társasági adóbevallás nyomtatványnak (2329) megfelelően a transzferár-adatszolgáltatás több új elemmel is bővült, melyeket a Moore Hungary összefoglalójában gyűjtött össze.

Újabb változások az EPR szabályaiban II. rész: csak egy alkalommal lehet módosítani a régi bevallásokat Cikk

Több olyan változtatás is megjelent a tavalyi év végén a Magyar Közlöny 2023. évi 194-es számában, amely a gazdálkodók kiterjesztett gyártói felelősséggel kapcsolatos kötelezettségeit érinti. Cikksorozatunk első részében a csomagolásokkal kapcsolatos változásokat elemeztük, ebben a részben pedig további fontos módosításokat veszünk sorra. A teljesség igénye nélkül próbáltuk azokat a változásokat összegyűjteni és értelmezni, amelyek széles gazdálkodói kört érintenek.

A nap kérdése: hogyan töltsük ki a nyomtatványt, ha magasabb a fizetendő környezetvédelmi termékdíj összege az EPR-díjnál? Cikk

Ha magasabb a fizetendő EPR-díj a környezetvédelmi termékdíj tételénél, akkor azt gyakorlatban hogy valljuk be? A nyomtatványon milyen sorokat kell ilyenkor kiválasztani? Olvasói kérdésre Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

Változott tíz, sajátos számviteli szabályokat alkalmazó szervezet beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettsége Cikk

A decemberi rendeletcunamiban többek között a biztosítók, a hitelintézetek, a betétbiztosítási alapok, a magán- és önkéntes pénztárak, az egyházi jogi szervezetek és az egyéb szervezetek beszámolóra és könyvvezetésére vonatkozó szabályok is módosultak.

Nem készültek még fel a vállalatok az ESG-kötelezettségek teljesítésére Cikk

A BDO Magyarország ESG üzletága által, 9 közép-kelet-európai BDO iroda részvételével, a régió vállalatainak fenntarthatósághoz való hozzáállásáról, a területen tett kezdeményezéseiről és az ESG-vel kapcsolatban azonosítható akadályokról készített kutatása szerint a vállalatok 20 százaléka már készített ESG-jelentést, és további 40 százalék tervezi a közeljövőben a riport elkészítését, a megkérdezettek 40 százaléka azonban nem tervez ESG-jelentést készíteni.

Közeleg az EPR következő negyedéves adatszolgáltatási határideje Cikk

Közeleg január 22., amely a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) következő negyedéves adatszolgáltatási határideje. A Niveus Consulting Group összegyűjtötte a legfőbb tudnivalókat, gyakori hibákat és az azok megelőzéséhez szükséges tudnivalókat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön kamata munkaviszonyban

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Külföldi munkavégzés esetén szochokedvezmények alapja

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ügyvezető, aki a cégcsoport másik tagjánál áll munkaviszonyban

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30