171 találat a(z) korhatár előtti ellátás cimkére

Korhatár előtti ellátás mellett KATA Cikk

Korhatár előtti katás vállalkozónak mikor szűnik meg az ellátása? Olvasói kérdésre Molnár László, az Adózóna nyugdíjszakértője válaszol.

Korhatár előtti ellátás mellett KATA Kérdés

Korhatár előtti ellátás esetén keresetkorlát a minimálbér másfélszerese. KATA-s bt. tag, akinek van egy főállású (minimálbér) munkaviszonya emellett a KATA-ban szerzett bevételéből mi számít jövedelemnek? Mikor szünik meg az ellátása?

Korhatár előtti ellátás: jár az idén 60 éves férfinek? Cikk

Férfi, aki 1953-ban született, 2012-ben tölti be a 60. életévét, 44 évi szolgálati idővel, elmehet-e 60 évesen nyugdíjba? Csökkentett, előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult lesz-e? Olvasónk kérdésére az Adózóna nyugdíjszakártője, Molnár László válaszol.

Korhatár előtti ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy dolgozónk 11.30-án megszünteti a jogviszonyát, hogy a korhatár előtti ellátást igényeljen, mi 12.02-án visszavesszük. A bére 235.000 forint volt, viszont neki kereseti korlátja lesz, a minimálbér 18 szorosát keresheti. A kérdésem az lenne, hogy decemberre az éves kereseti korlátot arányosítani kell, vagy ebbe a hónapba visszavehetjük 235.000 forintos fizetésre december 31-ig. A cégünk minden dolgozóra végrehajtotta az elvárt béremelést, ha erre a hónapra arányosítani kell a keresetkorlátot, akkor 139.500 forintért tudnánk visszavenni, s akkor ez nem befolyásolná az adókompenzációnkat a többi dolgozónál? Hiszen ugyanabba a munkakörbe vennék fel jóval kevesebbért. Olvastam, hogy jövő évbe esetleg azok is élhetnek az adókompenzáció jogával, akik nem valósították meg az elvárt emelést, így őt jövőre foglalkoztathatnánk havi 139.500 forintért, ha így fogadják el a törvényt? Vagy más munkakörbe, vagy részmunkaidőbe kéne alkalmazni, hogy ne kössenek abba bele, hogy ugyanazt a munkakört ennyivel kevesebbért csinálja? De a törvény ad egy keresetkorlátot, amit ha nem tartanák szünetelne az ellátása, azt meg nem akarnák, szóval jövő évben mindenképp az akkori minibálbér másfélszeresét keresheti 12 hónapon át (ez éves keret), szóval januártól tuti nem kereshetne nálunk többet, mert egész évbe foglalkoztatnák. December hónapba milyen fizetést adhatunk? Kell-e arányosítani decemberre az éves keretet?Januárra a minimálbér másfélszeresét ugyanebbe a munkakörbe is csinálhatja, ha az előző december 31-én megszűnik a munkaviszonya, vagy részmunkaidőbe vagy más munkakörbe kéne rakni? Előre is köszönöm a válaszukat!

Korhatár előttti ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a korhatár előtti ellátásban részesülő személy esetén a jövedelemkorlátba (ellátás szüneteltetésének esete) az egyszerű foglalkoztatással kapcsolatos jövedelme beleszámít-e? Várom megtisztelő válaszát.Köszönettel: Tózsáné Talyiga Anikó

59 éves nő korhatár előtti ellátása Kérdés

Nő aki 2011.12.31-ig 37 év szolgálati időt szerzett, s 2012-ben betöltötte az 59. évét, bármikor érvényesítheti a korhatár előtti ellátását vagy csak 2012-ben? A másik kérdésem, hogy a rokkantaknak 2011-ig szolgálati időnek veszik az ellátásukat? Kérem, hogy ne a törvény szövegét írja meg, mert nem tudom értelmezni.

Korhatár előtti ellátás mellett tagi jogviszony Kérdés

2012.11.30-i nappal munkaviszonyom megszűnik, és december 1-vel szeretném kérni a korhatár előtti ellátás megállapítását. Ugyanakkor egy betéti társaság beltagja vagyok. Szükséges- e a társas vállalkozói jogviszonyomat megszüntetni? A társaság az EVA hatály alá tartozik, nem állok munkaviszonyban a társaságban (máshol van főállású munkaviszonyom), kizárólag osztalék jövedelmet kapok. A választ nagyon köszönöm.

Korengedmény nyugdíjban részesülő ügyvezető Kérdés

Egy Kft 50%/-os tulajdonosa saját cégétől ment korengedményes nyugdíjba 2009.12.30-án, ellátást 2009.12.31.-től folyósítanak részére. A másik 50% felesége tulajdona. 2012.01.01.-től heti 4 órában munkaviszonyban látja el az ügyvezetést (amit a társasági szerződésben rögzítettek).Az onyf honlapján egy korábbi tájékoztatóban az alábbi idézettek voltak olvashatóak 2012.01.16.keltezéssel: "a 2009. december 31-ét követően és 2012. január 1-jét megelőzően megkötött megállapodásra tekintettel megállapított korengedményes nyugdíj helyébe lépő korhatár előtti ellátásban részesülő biztosítási jogviszonyt létesít olyan gazdasági társaságként/társas vállalkozásként működő munkáltatóval, amelynek természetes személy tagja és a munkavállaló a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 685. §-ának b) pontja szerinti hozzátartozói viszonyban áll (házastárs, bejegyzett élettárs, egyeneságbeli rokon, örökbefogadott, mostoha-, neveltgyermek, örökbefogadó-, mostoha-, nevelőszülő, valamint testvér, élettárs, egyeneságbeli rokon házastársa, bejegyzett élettársa, jegyes, a házastárs, a bejegyzett élettárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa, bejegyzett élettársa), és a munkáltató természetes személy tagja(i), a munkavállaló, valamint a hozzátartozóik egymás közötti gazdasági viszonyában többségi befolyás (Ptk. 685/B. §) áll fenn. Az érintettek ellátásra való jogosultságát megalapozó megállapodásban ugyanis - a Ptk. 203. §-ának (2) bekezdésében foglaltakra tekintettel - a munkáltatónak kötelezettséget kellett vállalnia arra, hogy a munkavállalóval a korengedményes nyugdíj megállapítását követően - a korengedményes nyugdíj folyósításának időtartamára - nem létesít biztosítással járó jogviszonyt."Kérdésem: valóban megszűnik így az ügyvezető korhatár előtti ellátása vagy jogszerűen veszi fel az ellátást.

Az 1953-ban született nők és a korhatár előtti ellátás Cikk

Cikkünkben összefoglaljuk - példával illusztrálva -, hogy az 1953-ban született nők mikor, milyen módon jogosultak korhatár előtti ellátásra.

1952-ben született férfi korhatár előtti ellátása 2012-ben Kérdés

1952. 08. 20-án születtem, 2011. december 31-ig 43 év szolgálati idővel rendelkeztem, 1990-től jelenleg is egyéni vállalkozó vagyok.Van-e lehetőségem 2012 évben korhatár előtt ellátást igényelni?

Korhatár előtti ellátás és a biztosítással járó jogviszony megszüntetése Cikk

Napjainkban is gyakran vitatott téma a nyugdíjba vonulók részéről, hogy miért kell a nyugdíj igénybevételéhez megszüntetni a jogviszonyt, akárcsak egy napra is. A jogi szabályozás ugyanis lehetővé teszi akár a követő naptól a jogviszony továbbfolytatását, természetesen új szerződés keretében.

Korkedvezmény-biztosítási járulék: mikor jár mentesség? Szakértői Kommentár

Noha a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényből ez évtől törölték a korkedvezményre vonatkozó előírásokat. Ennek ellenére jelentősége van annak, ha valaki korkedvezményre jogot adó munkakörben dolgozik?

Korhatár előtti ellátások átalakítása: kit hogyan érint? Szakértői Kommentár

Cikksorozatunkban összefoglaljuk, kit hogyan érint a korhatár előtti ellátások átalakítása, számba véve az egyes évjáratok lehetőségeit, munkavégzés korlátait, fizetési kötelezettségeit. Elsőként a szabályozással foglalkozunk.

Ameddig korlátozás nélkül felvehetik a nyugdíjat a korhatár előttiek Szakértői Kommentár

Amíg a nyugdíjas adott évi nyugdíjjárulék alapot képező keresete nem éri el az úgynevezett éves keretösszeget (a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér - a minimálbér - összegének tizennyolcszorosát, amely 2012-ben 93 ezer forint x 18 =1millió 674 ezer forint) a keresete mellett a nyugdíjat is korlátozás nélkül felveheti. Mikori jövedelmet kell figyelembe venni a korlátozás szempontjából? Hogyan lehet szüneteltetni az ellátást?

Jogszabálymódosítások és NAV-visszafizetések az Adózóna cikke alapján Cikk

Mégsem kell 6390 forintot fizetniük a korhatár előtti nyugdíjasoknak. A Nemztetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Adó-és Vámhivatal is egyetért abban az Adózóna szakértőjével, hogy félreérthető a jogszabály. Magyarán jogértelmezési problémáról van szó, amit, az Adózónának tett ígérete szerint, a minisztérium hamarosan orvosol. Az adóhatóság pedig visszafizeti azokat a járulékokat, amelyeket idáig befizettek az adózók a fenti jogcímen.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Fejlesztési adókedvezmény meghatározása

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR-díj könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3