hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Növelheti nyugdíját, ha erre figyel

  • Molnár László
1

Az öregségi nyugdíj akár több is lehet a korhatár előtti ellátásnál. Ehhez a korhatár betöltése idejének környékén újra kell számoltatni (megállapíttatni) a nyugdíjat. A siker azon is múlik, hogy mikor nyújtják be az ehhez szükséges papírokat. A szabályokat úgy alkották meg, hogy egyeseknek a korhatár betöltése előtt, másoknak az után kell új megállapításért folyamodniuk.

Az öregségi nyugdíjkorhatár életkori feltételeinek szigorítása következtében 2013-ban csak az 1951-ben születettek szerezhettek öregségi nyugdíjra jogosultságot. (Természetesen a fő szabálytól eltérően lehetséges a jogosultságszerzés a nők kedvezményes, életkortól független öregségi nyugdíja, a „nők 40” keretében is.)

Az 1951-ben születettek esetében változatlanul a betöltött 62. életév a nyugdíjkorhatár. Az új rendszerben, 2012. január 1-jétől már nincs lehetőség különböző korhatár alatti, előrehozott nyugdíjak megállapítására. 2011. december 31-éig azonban az 1951-ben született nők az 57., a férfiak a 60. életévük betöltésétől előrehozott öregségi nyugdíjra szerezhettek jogosultságot, egyéb feltételek fennállása esetén. A fenti  időpontban előrehozott öregségi nyugdíjban, korkedvezményes nyugdíjban, korengedményes nyugdíjban, bányásznyugdíjban, művésznyugdíjban részesülők nyugdíját 2012. január 1-jétől korhatár előtti ellátásként folyósították – öregségi nyugdíjkorhatáruk, 62. életévük betöltéséig.

Az 1951-es korosztály zöme így 2013-ban korhatár előtti ellátásból – amely az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor megszűnik – „megy át” öregségi nyugdíjba.

A korhatár előtti ellátásban részesülőnek az öregségi nyugdíjjogosultsága megszerzésére három lehetősége van:
OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mit kell tennie időskori ellátása emeléséért!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
adr.

Külföldi jogosultsagokkal, vamint jo egeszsegi allapot megorzese eseten egyebb jogszerzö munkavegzessel (segito csaladtag részmunkaidős egyeni vallalkozo)a megallapitott öregsegi korhatar utan is növekhető a szolgalati idő és igy a nyugdij összege is..a külföldi öregségi korhatar betöltesevel..vmint a vissza- ill. tovabbfoglalkoztatassa.. Ezert van tele a közigazgatas és az orszaghaz (költsegteritesessekkel) de meg mindig itthon nyugdijban is reaktivalt előléptetett potentatokkal,h. államtitkarokkal, de fökent az idei év vegi utcarakerülesük miatt aggodo a munkaerőpiacon s versenyszferaban semmire se jó politikusokkal..!!!:))

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Munkanélküli ellátás a járvány miatti foglalkoztatás megszüntetése okán

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Katafizetés alóli mentesülés

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close