hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj: szüneteltethetik, visszafizettethetik

  • Molnár László

Kaphat-e egyidejűleg korhatár előtti ellátást, öregségi nyugdíjat és bért vagy más jövedelmet az ember? Ez attól függ, hogy mekkora az a kereset, de attól is: milyen adózási formát választ jövedelmére az érintett.

A nyugdíjszüneteltetés jogintézményét a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvénynek (a továbbiakban: Tny.) a 2008. január 1-jétől hatályos rendelkezéseivel iktatták be és kezdetben kizárólag a nyugdíjkorhatár alatti kedvezményes (például előrehozott öregségi nyugdíj) melletti kereső tevékenységre vonatkozott. Ez később – a társadalombiztosítási ellátórendszer átalakításával – kibővült a korhatár előtti ellátások (szolgálati járandóság) mellett folytatott kereső tevékenységre, míg 2013. január 1-jétől a közszférában dolgozók nyugellátására is.

A jelenleg hatályos Tny. 83/B § (1) bekezdése az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött nyugdíjasokra ír elő nyugdíj-szüneteltetést. Gyakorlatilag ma már csak a nők korhatártól független öregségi nyugdíja (nők 40) tartozik e körbe, más korhatár alatti ellátásban részesülők ugyanis nem minősülnek nyugdíjasnak.
Az utóbbiakra is vonatkozik azonban a kereset-korlátozási szabály, vagyis a korhatár előtti ellátásban, illetve szolgálati járandóságban részesülőkre is alkalmazni kell ezeket – öregségi nyugdíjkorhatáruk betöltéséig, csak nem a Tny., hanem egy másik törvény alapján (2011. évi CLXVII. törvény 11. §).

Tehát ha az említett körbe tartozó személy
- a tárgyévben biztosítással járó jogviszonyban áll, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytat,
- és az általa fizetendő nyugdíjjárulék alapja meghaladja a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosát (a továbbiakban: éves keretösszeg),
nyugdíjának folyósítását az éves keretösszeg elérését követő hónap első napjától az adott tárgyév december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak szüneteltetnie kell.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, HOGY MEGTUDJA, MILYEN ESETEKBEN NEM KELL FIGYELEMBE VENNI A KERETÖSSZEGNÉL A KERESETET!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mérlegképes továbbképzés költségének elszámolása

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Oktatás elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivaelőleg, veszteségelhatárolás

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs