hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjnövelést szeretne? Ezekben az esetekben kérheti

  • Széles Imre
2

Ismét új évet kezdtünk, ami azt is jelenti, hogy azok számára, akik 2013-ban nyugdíjasként dolgoztak vagy vállalkoztak, lehetővé vált a 0,5 százalékos nyugdíjemelésre vonatkozó igény benyújtása. Noha nem új intézményről van, nem haszontalan röviden áttekinteni, hogy kinek, és milyen jövedelem vonatkozásában lehet az említett igénnyel élnie.

A fél százalékos nyugdíjnövelés jogszabályi hátterét a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 22/A szakaszában találjuk. Eszerint a saját jogú nyugellátásban részesülő személy – ideértve azt a személyt is, akinek nyugellátása szünetel – nyugellátását kérelemre saját jogú nyugdíjasként történt foglalkoztatása, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként végzett kiegészítő tevékenysége alapján a naptári évben elért, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem összege egytizenketted részének 0,5 százalékával növelni kell.

Az emelés tehát azokat a sajátjogú nyugellátásban részesülőket illeti meg, akik a tavalyi évben (vagy az azt megelőző években) biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban álltak vagy nyugdíjasként – tehát kiegészítő tevékenységet folytatóként – egyéni vagy társas vállalkozói tevékenységet folytattak. Nem jogosult tehát a 0,5 százalékos emelésre, aki nem sajátjogú nyugdíjasként (például korhatár előtti ellátás vagy szolgálati járandóság, rokkantsági ellátás vagy rehabilitációs ellátás) mellett dolgozott. Az e körbe tartozók a nyugdíjjárulék-fizetésért cserében további szolgálati időt szereztek.

Ugyanakkor – és erre a Tny. említett szakaszának (2) bekezdése külön felhívja a figyelmet – a saját jogú nyugellátásban részesülő személy kérelmére a nyugellátást növelni kell akkor is, ha arra a jogosultságot korábban, azóta megszűnt rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj vagy rehabilitációs járadék mellett szerezte.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből kiderül, mely jövedelmek után lehet, illetve nem lehet kérni a kiegészítő nyugdíjemelést!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
orosznetoth-dq6

Ha ezt igazságtalannak tartja, mit szól a mi esetünkhöz:férjem 60 éves,1 éve elbocsájtották a munkahelyéről/építőipar/, azóta nem talál munkát. 44,5 évet fizetett nyugdíjjárulékot/leigazolta a nyugdíjintézet/. Nyugdíjba nem tud elmenni, mert még csak 4 év múlva éri el a korhatárt. Jelenleg álláskeresési/!/támogatást kap,-havi 35 ezer Ft-ot. Az Ön nyugdíja kb 200 ezer Ft lehet/mert azt írja 5%-ot vagyis ezer Ftot nem kapott meg. Rendben van, ami jár az jár, de egyeseknek mitől jár 10-szer annyi mint másoknak?

Martha

Úgy csűrik-csavarják a rendeleteket, ahogy akarják annak érdekében, hogy ne kelljen fizetni.1950-ben születtem, 57 évesen, 38 éves munkaviszonnyal, saját jogon (teljes százalékkal) mentem nyugdíjba. Tovább dolgoztam, mind a mai napig is(versenyszféra). 2011 után még megkaptam a 0,5%-os, havi 1000,-Ft-os nyugdíjemelést, aztán 2012-es ledolgozott év után már nem, mert csak októberben töltöttem be a 62. évemet. A 2012-es évben csak 2 hónapig voltam "saját jogú nyugdíjas". Kérdezem: Ugyan kinek a jogán lettem 57 évesen nyugdíjas? A nyugdíjas évek alatti munkavégzés nem növeli a szolgálati időt, ugyanekkor simán levonják a havi 10%. nyugdíjjárulékot. Én 2007. októberétől nyugdíjas vagyok, mert meg volt az akkor érvényben lévő törvények szerint a szükséges ledolgozott munkaviszonyom. Az, hogy menet közben minek kereszteltek át, az engem nem érdekel, és jó lenne nagyobb komolysággal és hozzáértéssel kezelni a nyugdíjasok ügyét. Nem azért a 20 fillérért......, de nem kellene hülyének nézni a "nyuggereket".

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Munkanélküli ellátás a járvány miatti foglalkoztatás megszüntetése okán

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Katafizetés alóli mentesülés

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close