hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Korhatár előtti nyugdíjat kap és dolgozik is? Erre figyeljen!

  • Szikszainé dr. Bérces Anna

Ha valaki dolgozik vagy vállalkozik, miközben valamilyen korhatár alatti ellátásban részesül, munkájáért kapott, vállalkozásában felvett nyugdíjjárulék-köteles jövedelme nem haladhatja meg az úgynevezett éves kereseti korlátot. Ha mégis több annál, le kell mondania nyugellátásáról. Cikkünkben ismertetjük azokat a legális megoldásokat, amelyek megszüntetik, vagy enyhítik ezt a gondot.

A nyugdíjak 2012. január 1-jével történt átalakítását követően megnőtt azok száma, akiknek figyelemmel kell lenni arra, hogy mekkora az ellátás mellett szerzett jövedelem éves összege.

Azt, hogy ez konkrétan kiket érint, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (továbbiakban: Tny.) 83/B §-a határozza meg.

A kereseti korlát azokra vonatkozik, akik
- 40 év jogosultsági idő alapján megállapított nyugellátásban,
- korhatár előtti ellátásban,
- szolgálati járandóságban,
- átmeneti bányászjárandóságban,
- balettművészeti életjáradékban
részesülnek, és még nem töltötték be a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt.

A kereseti korlátot azoknál kell alkalmazni, akik az ellátás folyósítása mellett biztosítással járó jogviszonyban állnak, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytatnak, és az általuk fizetendő nyugdíjjárulék alapja meghaladja a tárgyév első napján érvényes minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát. Ez 2013-ban a havi 98 000 forint minimálbér alapján 1 764 000 forint.

A felsoroltak közül a 2012. január 1-jétől hatályos szabályok szerint csak a nők 40 éves jogosultsági idő alapján megállapított nyugellátásban részesülők minősülnek kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak (mivel őket a Tbj. saját jogú nyugdíjasnak tekinti). Bár a szabályok szerint ők saját jogú nyugdíjasok, de ha a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt még nem töltötték be, reájuk is vonatkozik a kereseti korlát.
OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, hogyan fordíthatja előnyére a szabályokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. – alkalmazotti kedvezmény

Széles Imre

tb-szakértő

Nyílt végű pénzügyi lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close