hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Özvegyi nyugdíj együttfolyósítása saját jogú ellátással

  • Molnár László

Milyen esetben milyen mértékű az özvegyi nyugdíj és milyen más tb-ellátásokkal folyósítható együtt?

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) a hozzátartozói nyugellátások körében két fajta özvegyi nyugdíjat különböztet meg; az ideiglenes özvegyi nyugdíjat és az „állandó” özvegyi nyugdíjat.

A jogszerzőre, illetve a házastársra, élettársra előírt jogosultsági feltételek fennállása esetén az ideiglenes özvegyi nyugdíj – fő szabályként – a házastárs halálától legalább egy évig, ennek megszűnését követően a következő feltételek megléte esetén „állandó” özvegyi nyugdíj jár:

(Özvegyi nyugdíjra az jogosult, aki házastársa halálakor
- a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, vagy
- házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.)

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj [a Tny. 50. § (2) a) pontja alapján] és az özvegyi nyugdíj [a Tny. 50. § (2) bekezdés b) pontja alapján) korlátozás nélkül teljes összegben együttfolyósítandó az alábbi saját jogú ellátással:
• öregségi nyugdíj, 
•  saját jogú mezőgazdasági járadék,
• korhatár előtti ellátás,
• szolgálati járandóság,
• balett-művészeti életjáradék,
• átmeneti bányászjáradék,
• rokkantsági ellátás,
• rehabilitációs ellátás.

(Az ideiglenes özvegyi nyugdíj 60 százaléka annak az öregségi nyugdíjnak, ami a jogszerzőt megilletve vagy megillette volna.

A 60 százalékos mértékben folyósított özvegyi nyugdíjra jogosult személy részére amennyiben (Tny. 50. § (2) bekezdésének b) pontja szerinti) saját jogú ellátást állapítanak meg, akkor ezen ellátások megállapításának kezdő napjától az özvegy részére 30 százalékos özvegyi nyugdíjat kell folyósítani.

Ha a (Tny. 50. § (2) bekezdésének b) pontja szerinti) saját jogú ellátás megszűnik, akkor a megszűnés napjától az özvegy részére újra 60 százalékos mértékű özvegyi nyugdíjat kell megállapítani. Ebben az esetben a korábban megszűnt 60 százalékos özvegyi nyugdíjat (ideiglenes özvegyi nyugdíjat) az időközi emelésekkel növelt összegben kell folyósítani.) 

Özvegyi nyugdíj és rehabilitációs járadék együttfolyósítása

• Az ideiglenes özvegyi nyugdíj a rehabilitációs járadék mellett korlátozás nélkül, teljes összegben folyósítható.
• A fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó számára megállapított 30 százalékos, illetve az 1998. január 1-je előtt e jogcímen megállapított 60 százalékos özvegyi nyugdíj a rehabilitációs járadék mellett teljes összegben folyósítható.
• A 30 százalékos, illetve az 1998. január 1-je előtt megállapított 60 százalékos baleseti özvegyi nyugdíj a rehabilitációs járadék mellett abban az esetben is teljes összegben folyósítható, ha a jogosultság megállapítása megváltozott munkaképesség címén történt.
• A korbetöltés, vagy megváltozott munkaképesség címén folyósított özvegyi nyugdíj kizárja a rehabilitációs járadékra való jogosultságot, kivéve, ha az özvegyi nyugdíj megállapításának a kezdő időpontja későbbi a rehabilitációs járadék megállapításának kezdő időpontjánál. Azaz, ha az özvegyi nyugdíj feléledésének kezdő időpontja legalább egy nappal későbbi, mint a rehabilitációs járadék megállapításának kezdő időpontja, akkor a 30 százalékos mértékű özvegyi nyugdíj a rehabilitációs járadék mellett korlátozás nélkül, teljes összegben folyósítható.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Előtársaság ügyvezető

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kkv-besorolása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs