hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Özvegyi nyugdíj együttfolyósítása saját jogú ellátással

  • Molnár László

Milyen esetben milyen mértékű az özvegyi nyugdíj és milyen más tb-ellátásokkal folyósítható együtt?

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) a hozzátartozói nyugellátások körében két fajta özvegyi nyugdíjat különböztet meg; az ideiglenes özvegyi nyugdíjat és az „állandó” özvegyi nyugdíjat.

A jogszerzőre, illetve a házastársra, élettársra előírt jogosultsági feltételek fennállása esetén az ideiglenes özvegyi nyugdíj – fő szabályként – a házastárs halálától legalább egy évig, ennek megszűnését követően a következő feltételek megléte esetén „állandó” özvegyi nyugdíj jár:

(Özvegyi nyugdíjra az jogosult, aki házastársa halálakor
- a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, vagy
- házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.)

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj [a Tny. 50. § (2) a) pontja alapján] és az özvegyi nyugdíj [a Tny. 50. § (2) bekezdés b) pontja alapján) korlátozás nélkül teljes összegben együttfolyósítandó az alábbi saját jogú ellátással:
• öregségi nyugdíj, 
•  saját jogú mezőgazdasági járadék,
• korhatár előtti ellátás,
• szolgálati járandóság,
• balett-művészeti életjáradék,
• átmeneti bányászjáradék,
• rokkantsági ellátás,
• rehabilitációs ellátás.

(Az ideiglenes özvegyi nyugdíj 60 százaléka annak az öregségi nyugdíjnak, ami a jogszerzőt megilletve vagy megillette volna.

A 60 százalékos mértékben folyósított özvegyi nyugdíjra jogosult személy részére amennyiben (Tny. 50. § (2) bekezdésének b) pontja szerinti) saját jogú ellátást állapítanak meg, akkor ezen ellátások megállapításának kezdő napjától az özvegy részére 30 százalékos özvegyi nyugdíjat kell folyósítani.

Ha a (Tny. 50. § (2) bekezdésének b) pontja szerinti) saját jogú ellátás megszűnik, akkor a megszűnés napjától az özvegy részére újra 60 százalékos mértékű özvegyi nyugdíjat kell megállapítani. Ebben az esetben a korábban megszűnt 60 százalékos özvegyi nyugdíjat (ideiglenes özvegyi nyugdíjat) az időközi emelésekkel növelt összegben kell folyósítani.) 

Özvegyi nyugdíj és rehabilitációs járadék együttfolyósítása

• Az ideiglenes özvegyi nyugdíj a rehabilitációs járadék mellett korlátozás nélkül, teljes összegben folyósítható.
• A fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó számára megállapított 30 százalékos, illetve az 1998. január 1-je előtt e jogcímen megállapított 60 százalékos özvegyi nyugdíj a rehabilitációs járadék mellett teljes összegben folyósítható.
• A 30 százalékos, illetve az 1998. január 1-je előtt megállapított 60 százalékos baleseti özvegyi nyugdíj a rehabilitációs járadék mellett abban az esetben is teljes összegben folyósítható, ha a jogosultság megállapítása megváltozott munkaképesség címén történt.
• A korbetöltés, vagy megváltozott munkaképesség címén folyósított özvegyi nyugdíj kizárja a rehabilitációs járadékra való jogosultságot, kivéve, ha az özvegyi nyugdíj megállapításának a kezdő időpontja későbbi a rehabilitációs járadék megállapításának kezdő időpontjánál. Azaz, ha az özvegyi nyugdíj feléledésének kezdő időpontja legalább egy nappal későbbi, mint a rehabilitációs járadék megállapításának kezdő időpontja, akkor a 30 százalékos mértékű özvegyi nyugdíj a rehabilitációs járadék mellett korlátozás nélkül, teljes összegben folyósítható.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Német jövedelem, magyar kft.

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Helyi adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Családi gazdaság támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs