• Névtelen kérdező
1

Korhatár előtti ellátás

2013. december 12 én Dr. Bérces Anna által írt cikkel kapcsolatban lenne kérdésem. Az alábbi cikkből idézett részt nem értem igazán."A kereseti korlátot azoknál kell alkalmazni, akik az ellátás folyósítása mellett biztosítással járó jogviszonyban állnak, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytatnak, és az általuk fizetendő nyugdíjjárulék alapja meghaladja a tárgyév első napján érvényes minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát. Ez 2013-ban a havi 98 000 forint minimálbér alapján 1 764 000 forint. A felsoroltak közül a 2012. január 1-jétől hatályos szabályok szerint csak a nők 40 éves jogosultsági idő alapján megállapított nyugellátásban részesülők minősülnek kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak (mivel őket a Tbj. saját jogú nyugdíjasnak tekinti).Bár a szabályok szerint ők saját jogú nyugdíjasok, de ha a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt még nem töltötték be, reájuk is vonatkozik a kereseti korlát. Így ha a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, balettművészeti járadékban részesülő még nem töltötte be a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, s vállalkozói tevékenységet folytat, társadalombiztosításával kapcsolatos fizetési kötelezettségeire az aktív korúakra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Tehát fizetnie kell a szociális hozzájárulási adót, az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, valamint a nyugdíjjárulékot is, de nem vonatkozik rá a kereseti korlát, mivel a vonatkozó szabályok alapján nem minősül kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak."Ha jól értelmezem a cikket, akkor itt azt olvasom ki, hogy például az egyéni és a társas vállalkozó (nem 40 év szolgálati idővel rendelkező ) aki korhatár előtti ellátásban részesül és megfizeti a főállású vállalkozók utáni járulékokat, akkor a tagi jövedelemkivét az nem tartozik a korlát alá? Vagy esetleg osztalékot akart írni a szerző? Válaszukat előre is köszönöm


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close