44 találat a(z) kollektív szerződés cimkére

Alaptörvényellenes munkaidőkeretes szabály Cikk

Alkotmányellenes a munka törvénykönyvének a munkaidőkeret alkalmazására vonatkozó egyes előírása – állapította meg ma közzétett határozata szerint az Alkotmánybíróság.

3 hónapnál hosszabb idejű próbaidő Kérdés

Napi pihenő szabályozása Kérdés

Kiterjesztett kollektív szerződés Kérdés

Eljárás a munkaviszony megszűnése (megszüntetése) esetén a koronavírus idején Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló munkaviszony 2020. március 31-én megszűnt. A munkáltató a munkavállalónak előző évre járó ösztönzőjét leszámolás után a törvényben előírt határidőn belül nem utalja át, pedig a Kollektív Szerződés szerint jogosult rá. (Türelmet kérnek a volt munkavállalótól.) Jelen veszélyhelyzetben megteheti a munkáltató, hogy később utalja át a munkavállalót megillető összeget? Válaszukat köszönöm!

Koronavírus-járvány: kisokos munkáltatóknak, munkavállalóknak Cikk

A koronavírus-járvány következtében feje tetejére állt mind a munkavállalók, mind pedig a munkáltatók élete. Nézzük meg, hogy milyen potenciális veszélyforrások leselkednek a felekre, és azokra milyen jogi megoldások találhatóak!

Csoportos létszámleépítés bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy varroda nehéz gazdasági helyzetbe került és sajnos dolgozókat kell elengednie. A létszám (statisztikai létszám 22–24 fő). A dolgozókkal – egy-két kivétellel – közös megegyezéssel válnak meg. A kérdésem az lenne, hogy ha 10 fő felett van a megszűnt dolgozók létszáma, akkor jelenteni kell-e a „csoportos létszámleépítést”? Akkor is, ha közös megegyezéssel szűnik meg? Ha igen, akkor mi a pontos menete, és hova kell ezt bejelenteni? Mivel kis cégről van szó, sem üzemi tanács, sem kollektív szerződés, sem szakszervezet nincs. Az esetleges bírság elkerülése érdekében az is felmerült, hogy most 9 főnek szüntetik meg a jogviszonyát, és a későbbiekben a maradék (csökkentett óraszámban foglalkoztatottakat) is kiléptetik a cégből. (Persze abban az esetben, ha marad ez a gazdasági helyzet.) Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Harangozóné Lang Adrienn

Megállapodtak a béremelésről a Dunaferrnél Cikk

A kollektív szerződés megkötésére jogosult szakszervezetek megállapodtak a bér- és szociális juttatások idei emeléséről az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentjével, amely visszavonta a 2019 októberében bejelentett csoportos létszámcsökkentési szándékát – közölte a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Külföldi dolgozók Magyarországon: a hazai munkajog is érvényes Cikk

Egyre gyakoribb, hogy egy külföldi munkáltató átmenetileg Magyarországon foglalkoztatja a munkavállalóját, szolgáltatásnyújtás keretében, különösen jellemző ez az építőiparban.

Megszüntetett munkabérelemek Cikk

Hogyan szüntethetők meg a munkáltatónál adott, alapbéren túli egyéb juttatások: a munkavállalókat megillető étkezési utalvány, valamint a havi prémium, ha azokat nem a munkaszerződés, hanem az Mt. 46. §-a szerinti tájékoztató tartalmazza? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Munkabérelemek megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltatónál alapbéren túli egyéb juttatások: a munkavállalókat megillető étkezési utalvány, valamint havi prémium. Ezeket nem a munkaszerződés, hanem az Mt. 46. §-a szerinti tájékoztató tartalmazza. A munkáltatónál idén új kollektív szerződés (ksz) lépett hatályba, ami előbbi juttatásokat nem tartalmazza. A tájékoztatóban szerepel, hogy ha módosul a ksz , és az eltérő szabályozást fog tartalmazni, mint a tájékoztató, akkor a módosított ksz lesz az irányadó. A munkáltató január 1-jével be fog olvadni egy másik cégbe, ezért minden munkaszerződést egységes szerkezetbe foglalnak. Egyidejűleg átadják majd az Mt. 46. §-a szerinti új tájékoztatót az átvett munkavállalóknak. Az átvevő munkáltatónak saját ksz-e van, az a fenti juttatásokat már tartalmazza. Kérdéseim: 1. Minek minősül munkajogilag a tájékoztatóban szereplő juttatás, ha arról sem a munkaszerződés, sem a ksz nem rendelkezik? 2. Ha egyoldalú a munkáltatói kötelezettségvállalás, hogyan lehet azt megszüntetni? 3. Az átvett munkavállalók tekintetében az átvevő ksz-e felülírja-e a korábbi (jogelőd munkáltató által adott) tájékoztatóban szereplő vagy egyoldalú gyakorlattal kialakított juttatásokat? 4. Elegendő-e, ha az Mt. 46. §-a szerinti (az átvevő által átadott) új tájékoztatóból egyszerűen kimarad a korábban adott két juttatás, és csak azok kerülnek feltüntetésre, amiket az átvevő munkáltató ksz-e biztosít? Vagy szükséges a munkaszerződésben is rendelkezni arról, hogy a fenti juttatások már nincsenek? Tisztelettel.

Újabb sztrájk a Ryanairnél Cikk

Sztrájkot hirdetett szerdára a Ryanair ír légitársaság németországi pilótáinak szakszervezete (Vereinigung Cockpit – VC). A VC közleménye szerint a 24 órás sztrájk szerdán hajnalban 3 óra 1 perckor kezdődik, és valamennyi Németországból induló Ryanair-járatot érintheti.

Munkaügy, megállapodás, értelmezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft., ahol dolgozom, kollektív szerződést kötött a szakszervezettel, pár éve. Ebben az áll, hogy bizonyos ünnepségekre, rendezvényekre minden évben elkülönítésre kerül egy (meg nem határozott) összeg, melyet az ügyvezető határoz meg a tél végéig. Ezek korábban milliós összegeket jelentettek. Ez idén nem történt meg, mert a cég nehéz helyzetben van. Megpróbáltuk ezt velük tudatni, de nem sikerült megértetni. Valahol érthető a reakció, de meg van kötve a kezünk. Ajánljunk fel egy töredékösszeget? Sajnos minden forint számít. Milyen következményekkel lehet számolni? Például bíróság dönthet ebben? Vagy kötelező döntőbíróhoz fordulni? Köszönettel.

Szakszervezet által köthető több kollektív szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr! Köszönöm szépen a több munkáltató által kötött kollektív szerződés tárgyú kérdésünkre adott válaszát. Válaszával kapcsolatban az alábbi kérdéseink merültek fel: Köthet-e az („A” Kft. és a „B” Kft. munkavállalóiból álló) szakszervezet külön (az „A” Kft. munkavállalóira vonatkozó) kollektív szerződést az „A” Kft.-vel, és külön (a „B” Kft. munkavállalóira vonatkozó) kollektív szerződést a „B” Kft.-vel, úgy, hogy a két kollektív szerződés tartalma egyes rendelkezések (pl. cafetéria-juttatások) vonatkozásában eltér egymástól? Amennyiben igen, vizsgálandóak-e az „A” Kft. és a „B” Kft. munkavállalóira tekintettel az Mt. általános elvei pl. a hátrányos megkülönböztetés tilalma? Köszönettel.

Több munkáltató által kötött kollektív szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. Két, kapcsolt vállalkozásnak minősülő munkáltató („A” Kft. és „B” Kft.), valamint (az „A” Kft. és a „B” Kft. munkavállalóiból álló) szakszervezet kollektív szerződést kívánnak kötni egymással (Mt. 276. § (5)). A kollektív szerződésben kiköthető-e jogszerűen az, hogy az „A” Kft. munkavállalói vonatkozásában a kollektív szerződés valamennyi rendelkezése annak megkötésekor hatályba lép, míg „B” Kft. munkavállalói vonatkozásában a kollektív szerződés egyes rendelkezései csak a „B” Kft. „A” Kft.-be történő beolvadása esetén lépnek hatályba? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Régi Art. 24/A § adószám-felfüggesztés jogszabályi törlése

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

SZÉP-kártya elfogadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close