Mire figyeljen a munkáltató az éjszakai munka elrendelése során?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

Az éjszakai munka fizikailag és mentálisan is megterheli a munkavállalót. A törvény szerint éjszakai munkának minősül a 22 és 6 óra közötti időszakban teljesített munkavégzés. Ez abban az esetben is igaz, ha a munkavállaló munkaidejének csak része nyúlik bele az éjszakába. Milyen korlátozások és tilalmak érvényesülnek az éjszakai munka elrendelése során? Hogyan alakul a díjazás?

A munkaidő-beosztás kialakítása a munkáltató egyoldalú jogosultsága, mely terén viszonylag nagy mozgástere van, kivéve, ha azt egyéni vagy kollektív megállapodások korlátozzák. Igaz, az éjszakai munkával kapcsolatos törvényi rendelkezésektől a munkaszerződés és a kollektív szerződés is csak a munkavállaló javára térhet el [a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 43. § (1) bekezdés, 135. § (2) bekezdés a) pont]. Így például kollektív szerződés az éjszakai munka időtartamát bővítheti (tartalmazhatja azt, hogy az éjszakai munka 19 és 7 óra közötti időszakra vonatkozik), de annak rövidítése nem megengedett.

Éjszakai munka abszolút tilalma

A törvény bizonyos munkavállalói csoportok tekintetében korlátozza az éjszakai munkavégzést. Ennek indoka a család védelme, egységének megőrzése. Az alábbiakból látható, hogy ezen garanciális szabályok hiányában gyakorlatilag megoldhatatlan lenne a gyermek gondozása. Így nem rendelhető el éjszakai munkavégzéssel járó munkaidő-beosztás:

  • a munkavállaló részére várandósságának megállapításától a gyermeke hároméves koráig, valamint
  • a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló részére gyermeke hároméves koráig.

Lényeges, hogy a fenti esetekben az éjszakai munkára még abban az esetben sem kerülhet sor, ha a munkavállaló kifejezetten kéri az éjszakára történő beosztást, például anyagi okokra hivatkozással, jelezve, hogy gyermeke felügyeletéről távollétében is tud gondoskodni. A fiatal munkavállaló szintén abszolút tilalom alá esik, tehát nem kötelezhető éjszakai munkavégzésre.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen további korlátozások és tilalmak vonatkoznak az éjszakai munka elrendelésére a hatályos munkajogi előírások alapján.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás és számviteli, adózási teendők

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Transzferár

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Transzferár-kiigazítás egyéb adókban

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink