142 találat a(z) Mt. cimkére

A nap kérdése: a 34 órás foglalkoztatás teljes vagy részmunkaidőnek minősül? Cikk

A 34 órás foglalkoztatás teljes vagy részmunkaidőnek minősül? Ha a szerződésben teljes munkaidősként foglalkoztatják, az elfogadható-e? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt a kérdésre.

Állásidő, és a szabályozásában történt változások Cikk

A munkáltató a munkavállalót a munkaszerződés alapján foglalkoztatni köteles. Állásidőnek az az időszak tekintendő, amikor a munkáltató ezt a foglalkoztatási kötelezettségét nem teljesíti. Mivel január 1. napjával az állásidőt is érintő változás történt, érdemes ennek szabályait áttekinteni. Nézzük, melyek az állásidő szabályai, és ezek miképpen alkalmazandóak!

Kérdések és válaszok a szülői, apasági, gondozói szabadság kiadásával kapcsolatosan Cikk

2023. január 1. napjával új szabadságjogcímek jelentek meg a munka törvénykönyvében, melyek részben visszaható hatállyal is rendelkeznek. Számos kapcsolódó kérdés felmerül tehát, melyek tisztázása indokolt lehet. Az alábbiakban ezen kérdésekre keressük a válaszokat.

Kit terhel a bizonyítási kötelezettség? Körültekintőbben kell eljárniuk január óta a munkáltatóknak az Mt. változása miatt Cikk

Sokakhoz eljutott már a hír, hogy január 1-jétől jelentősen változtak a munka törvénykönyvének (Mt.) szabályai. A sok változás közepette azonban többeknek elkerülheti a figyelmét egy olyan újdonság, amely sokszor hozhatja kellemetlen helyzetbe a munkáltatókat: a munkáltatót terhelő bizonyítási kötelezettség kiszélesedése, olvasható a Jalsovszky Ügyvédi Iroda honlapján közzétett elemzésben.

NAV-tájékoztató az egyszerűsített foglalkoztatásról Cikk

Az információs füzetben az egyszerűsített foglalkoztatás – idénymunka, alkalmi munka – szabályairól, a jogviszony fajtáiról és sajátosságairól olvashatunk bővebben – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján csütörtökön megjelent 46. számú Az egyszerűsített foglalkoztatás című információs füzetében.

Pedagógusok figyelem! A Kjt.-től és az Mt.-től eltérő rendelkezések a csütörtökön kihirdetett kormányrendeletben Cikk

A Magyar Közlöny 2023. évi 5. számában, január 12-én megjelent a köznevelési intézmények működését érintő egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 4/2023. kormányrendelet, kihirdetésre került ezen felül 10 rendelet és 10 határozat.

Igazolatlan távollét kezelése munkaidőkeretben Cikk

Miként számoljon a munkáltató, ha a munkaidőkeretben dolgozó munkavállaló igazolatlan távolléttel és túlórával is rendelkezik? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

Milyen speciális kedvezményeket biztosít a munka törvénykönyve a várandós munkavállalóknak? Cikk

A várandósság kilenc hónapja már egy olyan időszak, amely számos kedvezményt, illetve plusz jogot biztosít a munkavállaló számára, védve az ő megváltozott állapotát. Legyen szó korlátozásokról, védelemről, olyan kedvezményekről, amely biztosítja a kismama számára az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit is. Jelen cikkünkben azt vesszük végig, mit biztosít a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) a várandós kismamák védelmének érdekében.

A munkaerő-kölcsönzés előnyei és hátrányai munkavállalói szemszögből Cikk

A munkaerő-kölcsönzés gyakori atipikus foglalkoztatási forma, speciális együttműködés a kölcsönvevő, a kölcsönbeadó és a kölcsönzött munkavállaló között. Érdemes megvizsgálni a legjellemzőbb tulajdonságait, ezzel együtt megnézni, miért érdemes a munkavállalónak kölcsönzöttként dolgozni, illetve ez a foglalkoztatási forma milyen előnyökkel vagy éppen hátrányokkal jár munkavállalói szempontból.

Szülői szabadság visszamenőleg Kérdés

Mt. szerinti tájékoztatási kötelezettség: jelentősen bővülő tartalom, rövidebb határidő Cikk

Az Országgyűlés 2022. december 7-én elfogadta a munka törvénykönyve módosítását, mely érdemben írja újra a munkáltatók Mt. 46. § szerinti tájékoztatási kötelezettségét, valamint a munkavállalók kapcsolódó jogait és kötelezettségeit. A változás lényegét az alábbiakban mutatjuk be.

Órabéres, egyenlőtlen munkaidő-beosztású dolgozó szabadságszámítása Cikk

Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén miként kell számolni a munkavállaló szabadságát? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

Változások a felmondás szabályaiban: január 1-jétől ezekre fokozottan figyeljen! Cikk

A 2023. január 1. napjával hatályba lépő munka törvénykönyve módosítása a felmondás szabályain is több ponton változtat. Ezen fontos változásokat csoportosítva mutatjuk be az alábbiakban.

Megjelent! Az Mt. új szabályai – változások a munkajogban 2023. január 1-jétől – videó Cikk

2022. december 7-én az Országgyűlés elfogadta az „Egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról" szóló T/1845. számú törvényjavaslatot, melynek értelmében 2023. január 1. napjával, a munka és magánélet összehangolását biztosító és 2022 augusztusa óta hatályos EU-irányelvekben foglaltakon felül is több új szabállyal bővül, jelentősen változik a munka törvénykönyve. Az elfogadott törvényjavaslat szerint egyes változások visszamenőleges hatályúak is lehetnek, és szinte minden munkáltató működését érintik, így felül kell vizsgálni a használatban lévő munkaügyi iratmintákat, és át kell gondolni a belső HR folyamatokat.

Várandós munkavállaló kötelező orvosi vizsgálata: ennyi időre jár a távolléti díj Cikk

Ha a várandós munkavállaló a kötelező orvosi vizsgálatait viszonylag messze végezteti, akkor az utazás idejére is megilleti őt a munkavégzés alóli mentesülés és a távolléti díj? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó járuléka

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ingatlanvásárlás készpénzért

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Személygépjármű-értékesítés

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs