182 találat a(z) Mt. cimkére

Kötelező-e a felmondás alatti munkavállalónak is megadni a cégnél foganatosított béremelést? Cikk

Felmondási idő alatti munkavállalónak is meg kell-e adni a bérfejlesztést, amelyet a cég év elején foganatosít? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolt.

Fontos változások a foglalkoztatásban – mutatjuk, mire érdemes figyelnie a munkáltatónak Cikk

2023-ban rengeteg foglalkoztatás területét érintő változás történt, amelyek közül a legfontosabbakat érdemes időről időre áttekinteni. Cikkünkben – a feladatok kissé önkényes, de nem kevéssé releváns módon történő kiválogatásával – a vállalkozások számára kívánunk a megfelelési feladataikhoz segítséget nyújtani. Nézzük mire ügyeljünk különösen!

Megjelent a „Foglalkoztatás 2024-ben: munkajogi, munkavédelmi változások” című webinárium videófelvétele Cikk

Az Országgyűlés 2023. év végén a foglalkoztatás területét érintő jelentős jogszabály-módosításokat fogadott el. Változtatott a munka törvénykönyve, a munkavédelmi törvény, a foglalkozás-egészségügy szabályain, illetve a tűzvédelem területén is új jogszabály született. Ezen változások több tucat jogszabályban öltöttek formát, így egységes áttekintésük nem egyszerű. Ebben kívánunk a vállalkozások számára segítséget nyújtani. Végül az utóbbi időben született és a foglalkoztatás területét érintő bírósági döntéseket is röviden ismertetjük.

Fontos változások a munka törvénykönyvében és a munkavédelmi szabályokban 2024-ben Cikk

Szeptember 1-jétől hatályba lép a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) és a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) néhány rendelkezésének módosítása. A legnagyobb horderejű változás a munkavédelmi képviselő megválasztása, valamint a munkára való alkalmasság kötelező orvosi vizsgálata vonatkozásában történt. Cikkünkben a legfontosabb szabályokat ismertetjük.

Koreai munkavállalókra vonatkozó jogszabály Kérdés

Gyermekek utáni pótszabadság: a szülők dönthetnék el, mikor veszik ki Cikk

A gyermekek után járó pótszabadság kiadásáról is a munkavállalók rendelkezhessenek – szorgalmazza a munka törvénykönyvét (Mt.) módosító törvényjavaslatában a KDNP.

Azonnali hatályú felmondás: ezekre figyeljen, ha alkalmazza! Cikk

Egyre gyakrabban tapasztalni, hogy a munkaviszony megszüntetésére a felek azonnali hatályú felmondása következtében kerül sor. Az azonnali hatályú felmondást azonban nehezen lehet bíróság előtt megvédeni, így annak alkalmazása alapvetően kerülendő. Ha azonban mégis szükségszerű élni ezzel az eszközzel, az alábbiakra mindenképpen legyenek figyelemmel!

Azonnali hatályú felmondás igazolatlan távollét miatt Cikk

Az egyik munkavállalónk keresőképtelen volt 2023. november 10-éig, keresőképessé vált 2023. november 11-én, de a munkanapján nem vette fel a munkát, illetve telefon és e-mail megkeresésünkre sem válaszolt. Ilyen esetben azonnali hatályú felmondással megszüntethető a munkaviszonya? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

Mit tehetünk, ha a munkaviszony megszüntetése indokolt lenne, de akadályokba ütközünk? Cikk

Örökzöld kérdés, hogy mely módon szüntethető meg a munkaviszony a felek által, amennyiben a munka törvénykönyve a megszüntetés lehetőségét valamely fél részéről kizárja. Tényleg nem lehetséges a munkaviszony megszüntetése, vagy csak korlátokba ütközünk? Cikkünkben munkáltatói és munkavállalói szempontból is körbejárjuk e kérdést.

Szigorú a szabályozás, csak ők dolgozhatnak munkaszüneti napon Cikk

A munkaszüneti napon történő munkavégzés jellemzően minden országban tiltott. Érdemes tehát szemügyre venni azon szűk kivételi kört, illetve az ahhoz kapcsolódó feltételrendszert, amikor a törvény a munkavégzést lehetővé teszi. Lássuk a helyzetet példákkal!

Munkáltatói lehetőségek a munkajogi szabályozástól való eltérésre Cikk

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) számos esetben biztosít arra lehetőséget arra, hogy a felek a jogszabályi rendelkezésektől eltérjenek. Cikkünkben a fontosabb, munkáltatói szempontból kedvező eltéréseket mutatjuk be.

A szabadság kiadása, a „túlvett” szabadság problémája Cikk

Az év vége közeledtével érdemes áttekinteni, hogy a szabadság kiadásának egyes módozatai milyen problémákat vetnek fel. Az egyik ilyen probléma, amikor a munkáltató több szabadságot ad ki, mint amennyire a munkavállaló jogosult lenne. Nézzük a hatályos szabályozás tükrében a lehetséges válaszokat!

Dióhéjban az egyszerűsített foglalkoztatásról: ezekre figyeljen! Cikk

A nyár az egyszerűsített foglalkoztatás egyik fő szezonja, így érdemes a legfontosabb szabályokat áttekinteni. Lássuk, melyek is az ismertetésre érdemes előírások!

Próbaidő 2023. január 1-jétől – mutatjuk, mire figyeljen különösen! Cikk

A próbaidő rendeltetése, hogy a munkáltató és a munkavállaló „kipróbálják” egymást, és ennek sikerétől vagy sikertelenségétől tegyék függővé a jövőbeli együttműködésüket. A próbaidő vonatkozásában milyen módosítások történtek január 1. napjától? Milyen szabályok irányadóak a határozott időtartamú munkaviszony esetén? Mire kell ügyelni a munkaviszony megszüntetése során?

Alkotmánybírósági határozat az Mt. egyik pontjának alaptörvény-ellenességéről és alkalmazási tilalmáról Cikk

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 2022. december 31-ig hatályban volt 294. § (1) bekezdés g) pont gg) alpontja alaptörvény-ellenességének megállapításáról és megsemmisítéséről, valamint alkalmazási tilalmáról szóló 8/2023. AB határozatot a Magyar Közlöny 2023. évi 88. számában, június 20-án tették közzé.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás 8. sora

Bunna Erika

adótanácsadó

Rabat elszámolás főkönyvben

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3