191 találat a(z) Mt. cimkére

Ab-határozat: jár a kollektív szerződés szerinti magasabb végkielégítés akkor is, ha köztulajdonúvá vált a munkáltató Cikk

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a Kúria támadott ítéletét, olvasható az Alkotmánybíróság honlapján.

Milyen szabadságok illetik meg a külföldre kiküldött munkavállalót? Cikk

A szolgáltatások szabadsága, valamint a személyek szabad mozgása, mint szabadságelvek képezik az Európai Unión belüli, határokon átívelő kiküldetés alapjait. A jogintézmény kereteit az 1997. február 10. napján hatályba lépett a munkavállalók szolgáltatások nyújtása keretében történő kiküldetéséről szóló Európai Parlament és a Tanács 96/71/EK irányelve (Irányelv) határozza meg. Cikkünkben a határokon átívelő kiküldetés jogintézményének szabadságra vonatkozó munkajogi előírásait tekintjük át.

Kúriai döntés üzleti titok megsértéséről munkaviszony fennállása alatt Cikk

Új, üzleti titok megsértésével kapcsolatos bírósági döntést tettek közzé 2023. februárjában. A jogvita kapcsán a Kúria megállapította, hogy amennyiben egy munkavállaló a munkáltató sérelmére üzleti titkot sértő magatartást tanúsít, úgy az üzleti titokról szóló 2018. évi LIV. törvény (Üttv.) rendelkezései nem függetleníthetőek a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) vonatkozó rendelkezéseitől, hanem azokkal együtt kell alkalmazni őket.

Túlóra és pihenőidő: mit mond a munka törvénykönyve? Cikk

Egy irodai alkalmazott hétfőtől péntekig dolgozik rendes munkaidejében. Előfordul, hogy szombatonként túlórázik, 8 órát dolgozik ilyenkor szombatonként is. Lehet-e neki vasárnapra is túlórát elrendelni ilyen esetben, és a következő héten is hétfőtől péntekig dolgoznia? Hogyan kell a túlórázás mellett a pihenőidőt helyesen kezelni? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolt.

Felmondási idő meghosszabbodása Kérdés

Húsvéti munkavégzés és annak díjazása: ezekre figyeljen! Cikk

Nyakunkon a húsvét, így érdemes áttekinteni, hogy milyen munka- és pihenőidő, valamint bérezési szabályok alkalmazandók az érintett napokon. Nézzük, hogyan kell értelmezni a munka törvénykönyve idevágó rendelkezéseit!

Heti bérfizetés Kérdés

Nyugdíjasok az Mt. és a Tbj. tükrében: azonosságok és különbözőségek Cikk

Jelentősen változtak idén a munka törvénykönyvének szabályai, amelynek keretében a nyugdíjasokra vonatkozó rendelkezés is módosult. Cikkünkben összehasonlítjuk a nyugdíjasok meghatározását a 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) és munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) alapján, és kitérünk az Mt. nyugdíjasokra vonatkozó 2023. évi módosítására.

Vásárolja meg 15 százalék kedvezménnyel! Munkaügyi iratmintatár – az új Mt.-változásokkal Cikk

A 2023. január 1-jétől hatályba lépett munka törvénykönyve (Mt.) módosítása olyan átfogó jellegű és mértékű, ami az Mt. 2012-es megjelenése óta példa nélküli. Érinti többek között az alapelveket, határidőket, a jognyilatkozatokat, a munkaidő, pihenőidő és a bérezés kérdését.

Kft.-tag munkaviszony Kérdés

Egyszemélyes kft. ügyvezetője lehet-e egyszerre munkáltató és munkavállaló? Cikk

Egyszemélyes kft. tulajdonosa ügyvezető a cégben. Alkalmazhatja-e saját magát munkaviszonyban? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Négynapos munkahét: így lehet jogszerűen bevezetni, szükség esetén kivezetni Cikk

Hogyan lehet megoldani, hogy minden jogszabályt betartva egy cég egy csoportjánál „tesztüzemben” négynapos munkahetet vezessenek be? Azaz úgy csökkentenék a munkaidőt ezeknél a munkavállalóknál, hogy az nem jár munkabércsökkenéssel. Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolt.

Lehet-e alacsonyabb az alapbér, mint a minimálbér összege? Cikk

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 153. § (1) bekezdésének felhatalmazása alapján a kormány minden évben rendeletben állapítja meg a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum összegét. Vajon van-e olyan eset, amikor a munkavállaló alapbére nem kell, hogy elérje legalább a minimálbér összegét? Szorosan kapcsolódó kérdés, miszerint egyre több munkavállaló kéri euróban a fizetését. Erre főszabály szerint nincs lehetőség (csak nagyon szűk körben), ugyanakkor az elszálló árfolyamból eredő különbözet némileg kompenzálható, ha a munkáltató is ekként akarja.

Heti pihenőidő Kérdés

Módosítható-e a munkaszerződés egyoldalúan, a munkavállaló kérelme alapján? Cikk

A munkaszerződés főszabály szerint csak a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezésével módosítható. Vannak azonban kivételek, amikor a munkáltató a munkavállaló kérelmére köteles hozzájárulni a módosításhoz, továbbá a 2023. január 1. napjától hatályos munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) alapján adott feltételek fennállása mellett a munkavállaló egyoldalúan kérheti a munkaszerződés módosítását. Vannak helyzetek, amikor nincs lehetőség a munkaszerződés módosítására. Jelen témához kapcsolódó kérdés az is, hogy a minimálbér, illetve garantált bérminimum összegének jogszabály alapján történő emelkedése miatt kötelező-e módosítani a munkaszerződést.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adománygyűjtés Facebookon

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Választott tisztségviselő menedzserszűrése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink