165 találat a(z) Mt. cimkére

Százmilliókat is veszíthet a cég, ha nem tartja be ezeket a szabályokat Cikk

Költségvetési támogatás csak annak nyújtható, aki megfelel a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének. Az előírások betartásához azonban a foglalkoztatást szabályozó joganyag széles körének ismerete szükséges.

Munkajogi viták: itt a lista, mikor dönt a bíróság, és mikor nem Cikk

Kiemelkedően fontos terület a munkajogban, hogy a munkavállalók milyen ügyekben tudják érvényesíteni az érdekeiket. Ezeket a kérdéseket több oldalról is érdemes megvilágítani. Elsőként azt kell tisztázni, mit is tekint a jog munkajogi igénynek. Ezt követően pedig azt nézzük meg, hogy ezeket az igényeket milyen fórumon lehet érvényesíteni.

Megköthetik a könyvelő kezét, ha így szerződik a munkáltatójával Cikk

Kikötheti-e a munkáltató, hogy, ha távozik a cégtől például a könyvelő alkalmazott, akkor nem viheti el magával az ügyfeleket? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Távmunka: itt a válasz, miért nem népszerű nálunk Cikk

A munka törvénykönyve (Mt.) rendelkezései kifejezetten szorgalmazzák a távmunka elterjedését, különösen a kisgyermeket nevelők esetében. Ennek ellenére Magyarországon továbbra is sem túlzottan népszerű ez a foglalkoztatási forma. A törvényi szabályozás alapján mind a munkáltató, mind a munkavállaló oldalán előnyei és hátránya is van a távmunkának. Cikkünkben részletezzük a távmunkás foglalkoztatásra vonatkozó szabályokat.

Facebook, Twitter, magánlevelezés munkaidőben: mit lehet, és mit nem? Cikk

Megtiltható-e, hogy a munkavállaló munkaidőben magáncélú levelezéseket folytasson? Kifogásolható-e, ha a dolgozó munkaidőben lájkolja barátai fotóit, de egyébként a munkaköri feladatait határidőben és megfelelően ellátja? Mit tehet a munkáltató, ha az igazoltan beteg dolgozó keresőképtelensége alatt a családi nyaralásról tölti fel a fényképeket?

Munkabér euróban Kérdés

Tudom, hogy nem adózási a kérdésem, de gondoltam talán tudnak válaszolni. Lehetséges-e az új Mt. szerint euróban megállapítani a munkabért magyar cégnél, magyar munkavállalónak, és a nettót euróban kifizetni a részére? Az adókat persze forintban kell számítani és megfizetni, csak a nettó érdekelne, hogy utalható-e euróban, ha a munkavállaló így kéri? Köszönettel: Molnárné Biczók Barbara

Euróban fizetné a munkabért? Itt a válasz, lehetséges-e Cikk

Lehet-e euróban megállapítani és fizetni magyarországi munkavállalók munkabérét? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Sokat bukhat, ha erre nem figyel, mielőtt munkába áll Cikk

Kellemetlen meglepetések sorát lehet megelőzni azzal, ha a munkáltatók és a munkavállalók a két fél kölcsönös megállapodása alapján írásban megkötött szerződésben pontosan rögzítik a munkavégzés egyes szabályait, annak díjazását. A gyakorlatban azonban sok esetben jellemző, hogy a munkavállalóknak nincs beleszólásuk a szerződés tartalmába, sőt, sok esetben nem is kötnek velük írásbeli szerződést. Cikkünkben összefoglaltuk, hogy milyen fontos munkajogi szabályokkal érdemes tisztában lenniük a munkáltatóknak és a munkavállalóknak.

Nyugdíjazás: így lehet előtte megszüntetni a munkaviszonyt Cikk

A nyugdíjkorhatárhoz közelítő munkavállalók esetében rendre felmerülő kérdés, hogy a nyugdíjazáskor, illetve azt megelőzően mit tehetnek és mit nem a munkáltatók, hogyan lehet megszüntetni a dolgozók munkaviszonyát. Cikkünkben összefoglaltuk a fontosabb tudnivalókat.

Ettől is függ a munkaidő és a pihenőidő hossza, illetve a díjazás Cikk

A költségek, illetve a díjazás miatt a munkavállaló és a munkáltató számára sem közömbös, hogy a cég tevékenysége idényjellegű-e. Idényjelleg esetén hosszabb lehet a munkaidőkeret, rövidebb a pihenőidő és vasárnapra is elrendelhető rendes munkaidő. A Kúria egyik határozatát is segítségül véve összefoglaltuk az idényjelleg jellemzőit.

Felmondás: amikor lehet, és amikor nem. Ennyi a kártérítés Cikk

Július 2-án kétéves lesz az új Munka törvénykönyve legtöbb rendelkezése. Megvizsgáltuk, hogyan működik a gyakorlatban az egyik legkiterjedtebb módosítást megélt felmondás, és az ezzel kapcsolatos kártérítés.

Bérpótlék ünnepnapra: kinek jár és kinek nem? Cikk

Március 15-éhez közeledve áttekintjük, milyen esetekben foglalkoztathatók a munkavállalók rendes munkaidőben munkaszüneti napon és – e témához kapcsolódóan – vasárnap. Összefoglalóan: a munkavállalók csak olyan tevékenység keretében foglalkozathatók rendes munkaidőben e napokon, amelyek végzése közérdeket szolgál vagy a munkáltató rendeltetésszerű működése szempontjából objektíve szükséges.

Munkaszerződés határozott időre: lehet tilos, tűrt és támogatott Cikk

Kinek az érdeke határozott idejű munkaviszonyt kötni. Összesen milyen időtartamú lehet a láncszerződés, azaz az egymás utáni munkaszerződések sorozata. Mi a teendő, ha a határozott idejű munkaviszony lejártát követően is dolgozik még a munkavállaló? Összefoglaltuk.

Távolléti díj: újabb kérdések a számításban Cikk

Bérszámfejtők gyakran szembesülnek azzal, hogy gondot okoz az olyan munkavállalóknál a távolléti díj kiszámítása, akik nem az általános munkarend szerint dolgoznak. Olvasónk is ezzel kapcsolatban kérdezett, kérdésére szakértőnk, Hajdu-Dudás Mária válaszolt.

Munkaidő beosztás Kérdés

Társaságunk általános munkarendben foglalkoztatja munkavállalóit. A munkarend hétfőtől péntekig tart, napi 8 órában (pihenőnap: szombat, vasárnap). A munkaidő-beosztást elkészítettük, és külön nyilvántartásban (jelenléti íven) vezetjük a ténylegesen ledolgozott órákat, szabadságokat és külön a túlórákat. A munkaidő-beosztást akkor módosítjuk, ha valami változás következik be. Az lenne a kérdésem, hogy a munkaidő beosztást akkor is módosítani kell, ha a munkavállaló szabadságra megy? Vagy ezt elég a jelenlétiíven vezetni? Társaságunknak több telephelye van, így előre nem tudom, hogy ki mikor megy szabadságra, csak akkor látom, ha hónap végén a jelenléti íveket megkapom. Köszönettel várom válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs