519 találat a(z) Kúria cimkére

Kúriai ítélet Kérdés

Vagyonvédelmi szolgáltatás árazása és áfalevonási jog Cikk

Egy közelmúltbeli ügyben a Kúria a vagyonvédelmi szolgáltatáshoz fűződő általánosforgalmiadó-levonási joggal kapcsolatban fogalmazott meg vizsgálandó szempontokat. Ítéletében feltárta a levonási joggal összefüggésben a láncolatos ügyletek és az ezek során alkalmazott ár jelentőségét is – az ügy tapasztalatai más szolgáltatások esetében is igazodási pontot jelenthetnek.

Platformalapú ételfutárkodás: munkaviszony vagy sem? Cikk

Az ún. platformalapú munkavégzés az Európai Unió területén számos vita tárgyát képezi, ilyen ügy azonban ritkán kerül a Kúria elé, hiszen nálunk nem létezik erre külön szabályozás. A BH2024.66. számú ügyet, mely egy ételfutár foglalkoztatásának körülményeit vizsgálja, érdemes így alaposan szemügyre venni. Az ügy lényeges aspektusait az alábbiakban mutatjuk be.

Társasházigarázs-használati jog eladása: 5 vagy 27 százalék az áfa? Cikk

A Kúria egy közelmúltbeli ítéletében a garázshasználati jog társasházi lakással együtt történő értékesítésének adókezelését vizsgálta, és részletesen foglalkozott annak megítélési szempontjaival. Írásunkban az érintett esetet és a döntés szempontrendszerét ismertetjük.

Mikor sért személyiségi jogot egy film? Döntött a Kúria Cikk

Személyiségi jog megsértése indított perben meghozott ítéletéről közölt tájékoztatót honlapján a Kúria.

Milyen mértékben illeti meg a közszereplőt a magánélete védelméhez való jog? Cikk

A Kúria a BH2024.50. számú döntésében azt vizsgálta, hogy a közszereplőt, volt közszereplőt milyen mértékben illet meg a magánélet védelméhez való jog, illetve, hogy a magánéletének részletei mennyiben tarthatnak közérdeklődésre számot. Cikkünkben az ügy tanulságait foglaltuk össze.

Érvénytelen munkaszerződés, azonnali hatályú felmondás: mi lesz a jogokkal és kötelezettségekkel? Cikk

A Kúria friss döntésében (BH2024.44.) azt vizsgálta, hogy az érvénytelen munkaszerződés alapján létrejött munkaviszonyban keletkezett jogokat és kötelezettségeket mi alapján kell megítélni. Az ügy tanulságait az alábbiakban foglaljuk össze.

Közérdekű adat kiadásáról döntött a Kúria Cikk

A Kúria tájékoztatót közölt honlapján közérdekű adat kiadása iránt indított perben hozott döntéséről (ügyszám: Pfv.IV.21.194/2023.).

Korkedvezményre jogosító szolgálati idő elismerése iránt indított perben hozott határozatot a Kúria Cikk

A Kúria honlapján ismerteti a Kfv.VII.45.126/2023/8. számú, korkedvezményre jogosító szolgálati idő elismerése iránt indított perben hozott határozatáról szóló tájékoztatót.

Egészségügyi dolgozó elmaradt COVID-oltása ügyében döntött a Kúria Cikk

A COVID oltási kötelezettség megtagadása számos jogvita forrása volt, ezekről az Adózóna hasábjain be is számoltunk. A BH 2023.305. számú ügyben ismét ebben a témában vizsgálódott a Kúria. A munkaügyi döntés lényegét és tanulságait az alábbiakban foglaljuk össze.

Kúriai döntés közérdekű adat kiadásáról Cikk

A Kúria honlapján tájékoztatót tett közzé a Pfv.IV.21.124/2023. számú, közérdekű adat kiadása iránt indított perben hozott döntéséről.

Kúria: a munkaviszony helyreállítása törvényi fikció, nem számít a tényleges munkaképesség Cikk

A BH2024.17. számú ügyben a Kúria azt vizsgálta, hogy amennyiben a munkaviszony megszüntetésének jogellenessége miatt a munkaviszonyt vagy közalkalmazotti jogviszonyt helyre kell állítani jelentősége van-e annak a körülménynek, hogy a köztes időben a munkavállaló alkalmatlan lett volna munkaköri feladatainak az elvégzésére. Cikkünkben az ügy tanulságait ismertetjük.

Kúriai döntés: súlyos bírság alól mentesült a Ryanair légitársaság Cikk

A Kúria 2024. január 23-án felülvizsgálati eljárás keretében döntött a Ryanair légitársaság és a Budapest Főváros Kormányhivatala mint fogyasztóvédelmi hatóság közötti perben.

Kiesnek a munkajogi védelemből a platformmunkát végzők Cikk

Nem minősítette munkaviszonnyá a platformalapú, egyéni vállalkozóként végzett ételfutárkodást a Kúria egy a közvéleményt is foglalkoztató ügyben, így Magyarországon ma az úgynevezett platformmunkát végzők kiesnek a munkajog által biztosított védelemből. A Kapolyi Ügyvédi Iroda szakértője szerint indokolt, hogy nem feltétlenül minden foglalkoztatási forma munkaviszony, ugyanakkor szükség volna az erőfölényben lévő nagyvállalatok és az egyéni vállalkozók közötti egyenlőtlenséget kezelő köztes kategória kialakítására, vagy jogi védőhálóra – írja közleményében a Kapolyi Ügyvédi Iroda.

Munkabaleset utáni sérelemdíj: forintosítható-e a pszichés megrázkódtatás? Cikk

Friss döntésében (BH2023.276.) a Kúria azt vizsgálta, hogy a munkabaleset következtében mely esetekben érvényesíthető sérelemdíjigény, illetve azt mely szempontok alapján kell meghatározni. Az ügy tanulságait az alábbiakban foglaltuk össze.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó gépjármű költségelszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Idegen épületen végzett beruházás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Rendszám feltüntetése a számlán

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink