463 találat a(z) Kúria cimkére

Kötetlen munkaidő: kirúgták a dolgozót, mert nem jelent meg személyesen a munkahelyén, a kárfelelősségről döntött a Kúria Cikk

A munkavállalói kárfelelősség feltételeit vizsgálta a Kúria nemrégiben hozott döntésében. Cikkünkben ismertetjük az ügy fontosabb megállapításait.

Készenléti jellegű munkakör: ténykérdés, nem megállapodásfüggő, de anélkül nem alkalmazható Cikk

A munkaidőbeosztási könnyítések okán a munkáltatók előszeretettel alkalmazzák a készenléti jellegű munkakör szabályait, ráadásul – a munkaügyi ellenőrzések adatai alapján – sok esetben alaptalanul. Cikkünkben összefoglaltuk, mire kell ügyelniük a munkáltatóknak annak érdekében, hogy ne szembesüljenek munkaügyi bírsággal, illetve vesztes munkaügyi perekkel.

Mit mond a Kúria a szakszervezeti tisztviselő státuszának munkajogi védelméről? Cikk

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) az úgynevezett védett szakszervezeti tisztviselő munkaviszonyának felmondással történő megszüntetéséhez a szakszervezet egyetértését köti feltételül. Egy friss döntésében a Kúria az egyetértés hiányában történő munkaviszony-megszüntetés esetkörét járja körbe. Cikkünkben az ügyet (BH2022.304.) mutatjuk be.

Ingatlan-bérbeadás kérdőjelekkel Cikk

Személyi jövedelemadózás szempontjából is komoly fejfájást okozhat az ingatlan-bérbeadás, főleg amikor valaki túl tágan értelmezi az optimalizálás határait. A Kúria nemrég egy cseppet sem szokványos ügyben hozott ítéletet, amelynek részleteiből többek között kiderül, hogy adóköteles-e a kaucióból kártérítésként levont összeg, illetve leírhatunk-e értékcsökkenést, ha ingyen „adjuk ki” a lakásunkat, és akkor még említést sem tettünk egy rejtélyes szobabicikliről.

Kúriai és törvényszéki ítéletet, versenyhivatali végzéseket semmisített meg az Alkotmánybíróság Cikk

Egy hat évvel ezelőtt kezdődött összefonódási ügyben döntött 24/2022. számú határozatában az Alkotmánybíróság. A döntés részletei a Magyar Közlöny 2022/173. számában olvashatók.

Kúriai döntés elsőfokon megítélt, a NAV-val folytatott adóvitáról Cikk

Az adóviták elhúzódásának számos oka van a jogrendszerünkben. Ezekből, egy közelmúltban hozott döntésével, a Kúria egyik tanácsa kihúzott egyet. Kérdés persze, hogy ez a döntés mennyire fog precedenst teremteni. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda foglalta össze a döntést.

Elcsúszott a síkos úton a munkavállaló. Ki a felelős? Cikk

Közeledik a téli időszak, amely számos veszélyt rejt magában. Ide tartozik az időjárási körülmények okozta csúszásveszély is. Kit terhel ezért a felelősség? Az alábbiakban egy ehhez kapcsolódó jogesetet (BH2022.245.) mutatunk be.

Így döntött a Kúria egy pedagógus óraszám- és keresetcsökkentésének ügyében Cikk

A Kúria friss döntésében (BH2022.244.) azt vizsgálta, hogy egy pedagógus jelentős óraszám- és keresetcsökkentése bírósági úton támadható-e. Az ügy tanulságait jelen cikkünkben foglaljuk össze.

Kúria: a luxemburgi évközi osztalék Magyarországon osztalékelőlegnek minősül Cikk

Egy határon átnyúló kifizetés jelentős társaságiadófizetési-kötelezettséget vonhat maga után, hívja fel közleményében a figyelmet a Kúria ítéletére az Andersen Magyarország.

Azonnali hatállyal felmondott a munkavállaló, majd juttatásokban részesült – az ügy a Kúriánál kötött ki Cikk

Az azonnali hatályú felmondás nem szerencsés munkaviszony-megszüntetési mód, mivel annak feltételeit egyik fél sem tudja könnyen bizonyítani. Az alábbi jogeset azt mutatja be, hogy az azonnali hatályú felmondás alaptalan munkavállalói alkalmazása milyen következményekkel járhat. A kérdést a Kúria friss döntése (BH2022.213.) tükrében mutatjuk be.

Veszélyes eszköz a gumipók – amikor nem felelős a munkáltató az üzemi balesetért Cikk

A munkáltató a munkavégzéssel összefüggésben keletkezett kárért felelősséggel tartozik, az alól csak kivételes esetekben mentesülhet. Ilyen kivételt mutat be a Kúria legfrissebb döntéseinek egyike (BH2022.215.)

Alaptörvény-ellenes kúriai döntést semmisített meg az Alkotmánybíróság Cikk

A 17/2022. Ab határozat szerint a Kúria Mfv. II. 10.065/2021/7. számú ítélete alaptörvény-ellenes, ezért az Alkotmánybíróság megsemmisítette a döntést.

Fontos jogegységi döntés a Kúriától! Lazábban kell értelmezni a munkaidő-nyilvántartási kötelezettséget Cikk

A munkaidő-nyilvántartás a munkáltató alapvető kötelezettsége, melynek pontos részletszabályait azonban a munka törvénykönyve nem tartalmazza. Ezért fontos, hogy a törvényben rögzített alapvető szabályokat a bíróságok hogyan értelmezik. A Kúria Jogegységi Panasz Tanácsának friss 1/2022. JEH határozata ezen szabályokat értelmezi. Cikkünkben összefoglaljuk a döntés hátterét és megállapításait.

Egyoldalú kötelezettségvállalás: így lehet módosítani, visszavonni Cikk

Az életkörülmények, illetve a gazdasági környezet gyors változására tekintettel előállhat olyan helyzet, amikor a megtett jognyilatkozatok visszavonására kényszerülnek a felek, jellemzően a munkáltató. Az egyoldalú kötelezettségvállalás visszavonására vonatkozó szabályokat az alábbiakban mutatjuk be.

Kúria: a hírszolgáltatás és a bulvár eltérő jogi védelmet élvez Cikk

Személyes adat akkor kezelhető, amennyiben annak a 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendeletben (GDPR) meghatározott jogalapja van. Sajtó esetében ugyanakkor ez a jogalap nem egyértelmű, mivel mind a közhatalmi jogosítvány, közérdek, mind pedig a jogos érdek jogalapok vonatkozásában elérhető esetjog.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanvásárlás készpénzért

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Személygépjármű-értékesítés

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Számla nélkül költségelszámolás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs