447 találat a(z) Kúria cimkére

Munkabaleset: amit mindenképpen bizonyítani kell a munkáltatói felelősség megállapításához Cikk

A munkáltató felelős a munkavállaló minden olyan káráért, melyet az a munkaviszonnyal összefüggésben szenvedett el. A Kúria nemrégiben hozott ítélete (BH2022.160.) rögzíti a munkáltató felelősségének feltételeit.

Munkajogi sérelemdíj Kérdés

A halál oka: kórházi fertőzés – ki felel a hátramaradt hozzátartozók ellátásáért? Precedens értékű Kúria-döntés Cikk

A Kúria nemrégiben közzétett eseti döntésében azt vizsgálta, hogy meddig terjed az egészségügyi szolgáltató felelőssége, ha a páciens a szolgáltató felróható mulasztása folytán életét veszti. A döntés (BH2022.154.) részleteit az alábbiakban mutatjuk be.

Kúria-döntés: jogszerű volt a pedagógusok figyelmeztető sztrájkja Cikk

Helyt adott a Kúria a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ügyvédje által benyújtott felülvizsgálati kérelemnek, és megállapította, hogy a januári figyelmeztető sztrájk nem sérti a sztrájktörvény 3. § (3) bekezdésében foglaltakat – adta hírül hétfő este közösségi oldalán a PDSZ.

A fiktív számla az adóhatóság, a Kúria és az Európai Bíróság joggyakorlatában Cikk

Az áfa rendszerében főszabály szerint az adófizetési kötelezettséget annak a ténynek a bekövetkeztetése keletkezteti, amellyel az adóztatandó ügylet tényállásszerűen megvalósul. Az ügylet teljesítéséről tehát számlát kell kiállítani, de vajon mi történik akkor, ha az adót is tartalmazó számla kibocsátása a teljesítés hiányában valósul meg?

A munkáltató tevékenységének áthelyezése miatt felmondható-e a munkaviszony? Kúriai határozat Cikk

A Kúria nemrégiben azt vizsgálta, hogy önmagában az a körülmény, hogy a vállalkozás tevékenysége másik telephelyre kerül, szolgálhat-e felmondás jogszerű indokául. A döntést (BH2022.106.) az alábbiakban mutatjuk be.

Kúria: tehergépjármű közúthasználatáért sem írhat elő úthasználati díjat az önkormányzat Cikk

A Magyar Közlöny 2022. évi 71. számában április 28-án közzétett kúriai határozat szerint a tehergépjárművek közúthasználatához kapcsolódóan nem írható elő úthasználatidíj-fizetési kötelezettség önkormányzati rendelettel.

Kúria: az útfenntartási hozzájárulás is útdíj Cikk

A Magyar Közlöny 2022. évi 69. számában április 21-én közzétett kúriai határozat szerint az útfenntartási hozzájárulás is útdíjnak minősül, ezért nem szabható ki önkormányzati rendelettel.

Kúriai határozat a készenléti jellegű munkakörben elrendelhető munkaidőről Cikk

Készenléti jellegű munkakörben a napi munkaidő 12 órára, a beosztás szerinti munkaidő pedig 24 órára emelhető. Ezen szabály értelmezéséből ered a következő, 2022-ben lezárt jogvita, melyet az alábbiakban mutatunk be.

Az önkormányzatok engedélyhez köthetik a közúti behajtást, ám díjat nem szedhetnek érte Cikk

A Kúria Önkormányzati Tanácsához 2021. októberétől 23 ügyben érkezett a Kormányhivataltól indítvány különböző Pest Megyei településeken a helyi közutak használatára helyi rendeletben előírt fizetési kötelezettség miatt, olvasható a Kúria honlapján.

Kúriai döntés a szakszervezeti képviseleti jogosultság feltételeiről Cikk

A Kúria a BH2022.53. számú döntésében azt vizsgálta, hogy milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy a szakszervezet, illetve annak képviselője a munkahelyen jogait gyakorolni tudja. Az ügy részleteit az alábbiakban mutatjuk be.

Kampány vagy tájékoztatás? Alkotmánybíróság kontra Kúria Cikk

A Kúria a Kvk.II.39.260/2022/5. számú végzésében úgy döntött, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ által küldött hírlevelében az ellenzéket minősítő álláspontja azon kifejtésével, amely szerint „[...] felelőtlennek tartjuk és nem támogatjuk azt az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére” a Kormányzati Tájékoztatási Központ megsértette a választási törvényben is nevesített esélyegyenlőség, valamint a rendeltetésszerű joggyakorlás elvét. A Kúria végzését az indítványozó alkotmányjogi panaszban támadta. Ismertetjük az Alkotmánybíróság döntését.

Újabb önkormányzat útdíjrendelkezését semmisítette meg a Kúria Cikk

A Kúria Önkormányzati Tanácsa megállapította, hogy Telki Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közútra történő behajtás korlátozásáról szóló rendeletében a megfizetendő útfenntartási díjra vonatkozó előírások más jogszabályba ütköznek, ezért ezeket megsemmisítette.

Alkoholszondás vizsgálat a munkahelyen: megalázó-e a munkavállaló számára? Cikk

Az alkoholszondás vizsgálattal érintett munkavállaló árukiadó munkakörben dolgozott. A szúrópróbaszerű ellenőrzések alkalmával egy alkalommal az ellenőrzés pozitív eredményt mutatott, mely azonban nem volt teljes mértékben meggyőző. Ezt követően a munkáltató a munkavállalóval egyeztetett, ám végül a munkaviszonyát nem szüntette meg. A munkavállaló azonban a megalázó bánásmód miatt munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntette és beperelte volt munkáltatóját.

Kúriai határozat mozgáskorlátozott parkolási igazolványának átadásáról Cikk

A perbeli ügyben a feleség mozgáskorlátozott személy volt, akinek a gépjárművén ezt parkolási igazolvány tanúsította, A feleség a gépjárművet férjének használatra átengedte, mely miatt a rendőrség a férjjel szemben közokirat-hamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított, továbbá értesítette a parkolási igazolvány kiállítóját. Ezt követően az igazolványt visszavonták. A feleség az igazolvány visszavonását közigazgatási eljárásban vitatta. A vita részleteit a Kúria BH2022.23. számú friss határozata tükrében az alábbiakban mutatjuk be.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó tankolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Egészségpénztár és kata

Lepsényi Mária

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs