Illeték

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Munkaügyi iratok megőrzése, ingatlan-nyilvántartás, illetékek, új minisztérium – ezekről is tárgyal ma az Országgyűlés Cikk

Január 1-jétől létrejöhet a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, az erről szóló törvényjavaslatot szerdán kezdi tárgyalni az Országgyűlés, amely foglalkozik a Magyar Honvédség iraki szerepvállalásával is. Általános vita lesz arról, miszerint 2025-től megszűnik a munkáltatók azon kötelezettsége, hogy a munkaügyi iratokat és foglalkoztatási igazolásokat a munkahelyet váltott, kilépett munkavállalóra vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követő öt évig meg kell őrizniük. A munkaköri alkalmasság vizsgálata esetén általános jelleggel megszűnik a kötelező orvosi vizsgálat.

24 törvényt módosítana egy agrár tárgyú törvényjavaslat Cikk

November 14-én éjjel nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló, T/6075. számú törvényjavaslatot.

Illetékmentesség is kapcsolódhat a CSOK Pluszhoz Cikk

A héten bombaként robbant a CSOK Plusz: a gyermeket vállalók akár 50 millió forint támogatott hitelt is kaphatnak, melyhez jelentős tőkeelengedés is kapcsolódhat. Sőt, a lakásvásárlás 80 millió forint vételárig illetékmentes marad. Ez utóbbi döntés önmagában akár 3,2 millió forint pénzügyi előnyt jelenthet – derül ki a Bankmonitor.hu október 28-ai elemzéséből.

Jöhet az épületek kötelező szervizkönyve és a műemléki adókedvezmény Cikk

Az új építészeti törvény átdolgozott javaslatát a múlt héten bocsátotta társadalmi egyeztetésre a tárca, amely csütörtökön már le is zárul. Ha még az őszi ülésszakban elfogadja a parlament, akkor több lépcsőben 2024. és 2027. július 1. között lép hatályba – írja a nepszava.hu.

Friss NAV-tájékoztató a gépjármű és pótkocsi megszerzésére vonatkozó illetékszabályokról Cikk

A gépjármű és pótkocsi megszerzésekor fizetendő illetékről és az illetékmentesség eseteiről, feltételeiről szóló tájékoztatót tett közzé kedden honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Illeték kapcsolt vállalkozások közti ingatlanátruházásnál: új szabályok Cikk

Egy 2023. január elsejétől hatályos rendelkezés szerint az ingatlan és a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betét tao-törvény 4. § 23. pont a)–e) alpontja szerinti kapcsolt vállalkozások közötti átruházása illetékmentes.

Ajándékozási és öröklési illeték Cikk

Két új információs füzetet közölt az illetékekről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Ingatlan juttatása cégtulajdonosoknak: jó ötlet-e az ajándékozás? Cikk

Egy kft. lakóingatlannal rendelkezik. A lakóingatlant ajándékozási szerződéssel a társaság két tagjának ajándékozná. Van-e ennek cég- vagy adójogi akadálya? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Adóriadó: változások az adótörvényekben – a KPMG elemzése Cikk

2023. július 4-én az Országgyűlés elfogadta A légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló törvényt (Módosítás), melynek lényegesebb pontjait az alábbiakban foglaltuk össze – írta meg csütörtöki elemzésében a KPMG.

Adócsomag: pénzügyi és értékpapír tranzakciós illeték várható változásai Cikk

A T/4243. számú, a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat hivatalos indokolása szerint a javaslat a pénzügyi és értékpapír tranzakciós illeték kapcsán a jelenleg veszélyhelyzeti kormányrendelet szintjén szabályozott, a jogszabályba hosszú távon is beépítendő rendelkezések átvételére és pontosítására irányul; a jelenleg alkalmazott szabályokhoz képest tehát nem tartalmaz releváns újítást. A törvényi szintű szabályozás a tervezet szerint 2023. augusztus 1-jén lépne hatályba.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Rendes felmondás esetén mikor kell elszámolni a dolgozóval?

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Kiküldetés

Lepsényi Mária

adószakértő

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31