Illeték

LEGFONTOSABBAK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN:

Tulajdonosváltás, üzletrész-átruházás – mutatjuk a legfontosabb szabályokat, teendőket Cikk

Egy kft. egyik résztulajdonosa üzletrészét gyermekének szeretné ajándékozni. Mire kell figyelni a tulajdonosváltás során, ha a jelenlegi tulajdonostársat nem lehet elérni, megkeresésekre nem reagál? Olvasói kérdésre dr. Lantos Andrea, ügyvéd (budlegal Ügyvédi társulás) válaszolt.

NAV: megszűnt az illetékbélyeg – így fizessük a bírósági és a közigazgatási hatósági eljárási illetéket Cikk

2024.január 1-jén megszűnt az illetékbélyeg, ezért ettől az időponttól a bírósági eljárási illetéket és a közigazgatási hatósági eljárási illetéket sem lehet ebben a formában megfizetni. olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján megjelent tájékoztatóban.

A nap kérdése: kiadható-e egyéni vállalkozóként a magánszemélyként tulajdonolt ingatlan? Cikk

Kiegészítő tevékenységű átalányadózó egyéni vállalkozó bérbe adná a magánszemélyként tulajdonolt ingatlanát egy kft.-nek. Kiadható-e az egyéni vállalkozás keretein belül az ingatlan, s milyen feltételekkel? Milyen bizonylatolási kötelezettségek vannak? Illetékfizetési kötelezettség van-e? Az ingatlant be kell-e jelenteni a NAV-hoz? Amennyiben megszűnik az ingatlan bérbeadása, milyen teendők merülnek fel az ingatlannal kapcsolatosan? – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Illeték törlése, visszatérítése – így lehet kérni Cikk

Egyes, jogszabályban meghatározott esetekben kérhető a megállapított illeték törlése vagy visszatérítése. Ilyen lehet például, ha a szerződést a felek közös megegyezéssel megszüntetik, vagy ha az illeték végleges megállapítása után az örökség értéke visszamenőleg csökken – írja az illeték törléséről és visszatérítéséről közzétett tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a nav.gov.hu-n.

Osztalékfizetés ingatlanátruházással Cikk

Egy kft. két tagja 50-50 százalékban tulajdonos. Az osztalékot ingatlanátruházással szeretnék kifizetni. Jelen esetben két ügyletről beszélünk, osztalékfizetésről és vagyonátruházásról. A következő kérdésekben kérném válaszát, illetve jóváhagyását: 1. Értelmezésünkben igazságügyi szakértővel kell felértékeltetni az ingatlant, hogy az értékesítés piaci áron valósuljon meg. 2. A beszámoló elkészítésekor kell a taggyűlési jegyzőkönyvben nyilatkozni, hogy a vállalkozás az osztalékot pénzben vagy vagyonátadással fizeti ki a tulajdonosoknak a tulajdoni hányad arányában. (Esetleg ettől a nyilatkozattól el lehet-e tekinteni?) 3. Osztalékfizetés esetén a magánszemély részére kerülő nettó kifizetés a kft. részéről az szja-val és szochóval csökkentett összeg. A vagyonátruházási illeték (4 százalék) befizetése a NAV felé a tag kötelezettsége? (Ez független a kft.-től?) 4. Ha a magánszemély szemszögéből vizsgálom, és nem osztalékkifizetéssel, hanem csupán ingatlan adás-vétellel megveszi a saját cége ingatlanát (majd egy későbbi időpontban veszi fel az osztalékot), akkor pénzügyileg részéről semmi változás nincs (szja, szocho, illeték)? A kérdésekre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Frissítette a NAV az öröklési illetékről szóló információs füzetét Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) frissítette az öröklési illetékről szóló információs füzetét honlapján.

Friss információs füzet az ajándékozási illetékről Cikk

2024. február 1-jén az ajándékozási illetékről szóló információs füzetet tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

NAV információs füzet a gépjármű és pótkocsi megszerzésekor fizetendő illetékről Cikk

Frissítette honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű és pótkocsi megszerzéséről szóló információs füzetét.

Megjelent a HVG TB 2024 különszáma – digitális változatban is Cikk

Megjelent a HVG legújabb tb-különszáma kommentárokkal, valamint 8 törvénnyel teljes terjedelemben (a kapcsolódó végrehajtási rendeletekkel egységes szerkezetben), kiemelve a 2023-as évközi, a 2024. január 1-jei, illetve a 2024-es évközi változásokat. A kommentárok – melyek tb-szakértők és az Andersen Adótanácsadó Zrt. munkatársainak közreműködésével készültek – kitérnek a legfontosabb társadalombiztosítási előírásokra, valamint a HVG Adó 2024 különszám decemberi megjelenése óta kihirdetett adó-, számviteli és illetékváltozásokra is.

Frissítette a NAV a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló információs füzetét Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) aktualizálta honlapján a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló információs füzetét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön

Pölöskei Pálné

adószakértő

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30